728x90px_Csardaskiralyno_Moni_002

2019.03.28

Határon túli irodalmi műhelyek bemutatkozása címmel indít irodalmi rendezvénysorozatot a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK). Első alkalommal az egyik legnagyobb példányszámú, határon túli kulturális folyóirat, a 22 éve alapított Székelyföld szerkesztői mutatkoznak be 2019. március 29-én, pénteken 18 órakor a MANK Galériában.

egy-maroknyi-szekelyfold
Fekete Vince, Lövétei Lázár László és Molnár Vilmos Beregszászon


A kulturális folyóirat olvasmányos módon, magas szakmai színvonalon képez hidat a magyarországi és a határon túli magyar irodalom között.

 

A szerkesztőség az egyik legnagyobb példányszámban megjelenő, több mint ezer előfizetőt magának tudó, határon túli kulturális folyóiratot működteti. A lap magas színvonalon, de olvasmányosan közvetít irodalmi értékeket. Munkatársai gyakran járnak író-olvasó-találkozókra, hogy minél szélesebb olvasóközönséggel ismertessék meg a folyóiratot és egyéb kiadványaikat. Ebbe a sorba illeszkedik a szentendrei látogatás is, ahol lehetőség nyílik a szerkesztőség széles munkájának megismerésére.

 

A Székelyföld gyakran járatlan utat követ. A magyar nyelvű irodalom teljes spektrumával foglalkoznak, de kiemelten figyelik Erdély, a Vajdaság vagy éppen a Felvidék irodalmi terméseit. Nemcsak a sűrűn lakott magyar területek íróit igyekeznek bemutatni: jelent már meg náluk Norvégiában alkotó magyar író műve, illetve több alkalommal készítettek kizárólag román irodalmi alkotásokat bemutató lapszámot is. „Akik szeretik a magas minőségű irodalmat, elismerően fogadták” – mondta el az utóbbiról a szerkesztő, Fekete Vince.

 

b_lovetelilazarjanos
Lövétei Lázár László
Fotó: Kristó Róbert

Kristó Róbert(Ezt a cikket a Krónikáról másolták: https://kronika.ro/kultura/ba-magyar-nyelv-mindenre-alkalmasr-n-lovetei-lazar-laszlo-kolto-dijairol-kedvenceirol)

Kristó Róbert(Ezt a cikket a Krónikáról másolták: https://kronika.ro/kultura/ba-magyar-nyelv-mindenre-alkalmasr-n-lovetei-lazar-laszlo-kolto-dijairol-kedvenceirol

Egyéb tematikus lapszámot is megjelentettek már: a 200. kiadásban az addigi legfontosabb szerzőiket hívták össze Bodor Ádámtól Térey Jánoson keresztül Potozky Lászlóig vagy Szálinger Balázsig.

 

A Hargita Kiadó által megjelentetett Székelyföld kulturális folyóiratot 1997-ben alapította Ferenczes István. A havilap Csíkszeredában jelenik meg 194 oldalon, gazdagon illusztrálva.


A Mirtse Zsuzsa költő vezette beszélgetésen a szerkesztőséget a főszerkesztő, Lövétei Lázár László József Attila-díjas költő, a szerkesztők közül pedig Fekete Vince József Attila-díjas költő és Molnár Vilmos József Attila-díjas író képviseli, majd saját verseikből, novelláikból is felolvasnak.

 

Az estet Szokolay Dongó Balázs Artisjus- és Prima-díjas zenész népzenei ihletésű improvizatív zenéje teszi még különlegesebbé.

 

A belépés díjtalan. További információk itt.

596x90px_Csardaskiralyno_Moni_002

Van_R

2019.08.24

A VAN filmzenekar a 2014-es Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan, és 2018 egyik hazai filmsikere, a Rossz versek dalait adja elő. A héttagú formáció nemrég az Ördögkatlan fesztiválon lépett fel egy hirtelen támadt vihar miatt a szabadtéri színpad helyett egy kiállítóteremben. Nem tudom, hogy történt, de a végére hálás voltam a nyárért, a vizes zokniért, a kezemben átmelegedett repohárért és azért, hogy a vihar átmosta ezt az örömzenélést a kültéri színpadról a fülledt terembe. A zenekar négy tagjával beszélgettem.

parasztbecsulet_bajazzok_4

2019.08.24

A Budapesti Nyári Fesztivál igazi komolyzenei különlegességének ígérkezett a Parasztbecsület és a Bajazzók egyfelvonásos operák bemutatója. Szerelem, féltékenység, megcsalás és megcsalatás, vagyis párkapcsolati drámák állnak mindkét mű középpontjában, melyeket rendkívül élethűen, emberközeli módon ábrázolnak.

nepessy_noemi_R

2019.08.23

A Budapesti Történeti Múzeumot április óta Népessy Noémi vezeti. A Vármúzeumot, a Kiscelli Múzeumot, az Aquincumi Múzeumot, valamint a Budapest Galériát felölelő intézmény vezetője korábban az Óbudai Múzeum igazgatójaként ért el sikereket. Elképzeléseiről, terveiről, múzeumkoncepciójáról beszélt a Magyar Múzeumok Online-nak.

Ismét Magyarország egyik legnépszerűbb Beatles tribute zenekara, a Bits képviseli Magyarországot és a magyar Beatles közösséget a világ legnagyobb Beatles fesztiválján, a liverpooli International Beatle Weeken. A felkérés a világhírű Cavern Clubtól érkezett, ahol a Beatles 292 koncertet adott 1961 és 1963 között. A Bits augusztus 23-tól 26-ig a fesztivál keretében kilenc koncertet ad különféle helyszíneken, így a Cavern Clubban is. A liverpooli Beatle Weeket a nyolcvanas évek óta rendezik meg és a kezdetben baráti összejövetelből kialakult Beatles fesztivál napjainkra turisták és Beatles-rajongók ezreit vonzza. Mintegy nyolcvan, a világ minden tájáról érkező előadó egy héten keresztül ad koncerteket augusztus végén.

A Szegedi Szabadtéri Játékok kimagasló szezonként értékelik az idei évadot, amely a Dóm téren saját bemutatóval, táncjátékkal indult Zsuráfszky Zoltán rendezésében, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes közreműködésével. Az idei műsorban szerepelt még Verdi Aida című operája, de a közönség részt vehetett szimfonikus zenekari koncerten is, ahol magyar klasszikus és kortárs szerzők műveit csendültek fel. Idén újranyitott az Újszegedi Szabadtéri Színpad, ahol Petri György fordításában játszották Moliere Don Juan című drámáját, illetve határon túli együttműködés keretében, a sepsiszentgyörgyi színházzal közösen mutatták be Brecht Koldusoperáját, Bocsárdi László rendezésében.

Ohiói munkásokat bemutató dokumentumfilmmel debütált Hollywoodban az Obama házaspár: a korábbi elnök és felesége tavaly létrehozott produkciós cégével vett részt a Netflix számára forgatott American Factory elkészítésében. A dokumentumfilm azt mutatja be, mi történt a 2008-as gazdasági válság miatt Ohióban bezárt General Motors-gyár munkásaival, miután egy kínai vállalat átvette a telepet és újra munkához juttatta őket.

Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója lesz az új filmügyi kormánybiztos szeptember 1-jétől – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón. Gulyás Gergely azt mondta, Káel Csaba alkalmas arra, hogy eleget tegyen a kormánybiztosi feladatok ellátásának a Müpa vezetése mellett is. A miniszter úgy fogalmazott, az Andy Vajna halálával keletkezett űrt próbálják betölteni.

A térség a caral civilizáció fontos központja volt, a kultúra mintegy ötezer éve virágzott az Andokban. Az egyik kőtáblán, amelyet egy szertartásokra használt épületben találtak a Vichama régészeti lelőhelyen, egy béka és egy emberfej látható. Az andoki civilizációban a béka a vizet, az emberfej az esőzésre váró embert jelenti. Egy közelben talált másik kőképen négy emberfej látható, amelyeket kígyók vesznek körbe. A kőképeket egy olyan időszakban készíthették, amikor ínség sújtotta a térséget.

192x170px_Csardaskiralyno_Moni_002

Életre rajzolt múlt címmel történelmi képregényfesztivál és -kiállítás lesz Esztergomban szeptember 7-én.

astmain_1922074b

Péntek este kezdődik a Pannonhalmi Bencés Főapátság háromnapos művészeti fesztiválja, az Arcus Temporum, amelynek kiemelt vendége ezúttal Gidon Kremer hegedűművész. A programsorozat a csend és a spiritualitás köré szerveződik.

A jövő szombatig tartó rendezvényen hatvan helyszínen több mint kétszáz koncerttel, színházi előadással, filmvetítéssel és kísérőprogrammal várják a közönséget.

A gyönyörűen felújított, a XIX. század végén épült Egyedi-palotában működő Benczúr Ház Kulturális Központ megújult műsorkínálatával a budapesti kulturális élet egyik izgalmas színterévé vált. A Postakürt Alapítvány által működtetett helyszín hiánypótló és izgalmas produkcióknak, színházi előadásoknak, koncerteknek és táncházaknak ad otthont.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma