kultura.hu_banner_herend_002uj

2015.07.27
Weninger Andrea

„A magányos cédrus – Csontváry géniusza” című kiállítás július 7-én nyitotta meg kapuit a közönség előtt a volt Honvéd Főparancsnokság épületében. A Csontváry életművet gyakorlatilag teljesen felölelő nagyszabású tárlatnak már az első húsz napja hatalmas siker, hiszen eddig közel tízezren voltak rá kíváncsiak.

Már húsz nap alatt rendkívüli látogatószámot hozott „ A magányos cédrus – Csontváry géniusza” című kiállítás a volt Honvéd Főparancsnokság épületében. Közel tízezren – 9684-en – voltak kíváncsiak a Csontváry Kosztka Tivadar életművét bemutató tárlatra – árulta el L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára az első időszakot értékelő sajtótájékoztatón.


_DSC1452


Ősztől még nagyobb érdeklődésre számítanak, de ha ez a tendencia nem változik, év végéig akkor is el fogják érni az előzetes várakozásokat felülmúló 150 ezres látogatószámot.


L. Simon László azt is elárulta, voltak ugyan olyan félelmek, hogy a Zarándoklás a cédrusokhoz Libanonban című festményt a Milánói Világkiállításra szállítják, de a hatalmas sikerre való tekintettel a kép a Honvéd Főparancsnokság épületében marad, így a kiállítás egyben várja a látogatókat december 31-ig.


Gyutai Csaba, a Várgondnokság ügyvezető igazgatója úgy fogalmazott, az impozáns látogatószám tovább növelhető, hiszen a kiállítást népszerűsítő reklámkampány legnagyobb része még el sem indult.


Gulyás Gábor, a kiállítás kurátora beszámolt róla, hogy a tárlat szakmailag is sikeres, hiszen máris konferenciák és workshopok szerveződnek köré. A szakmai érdeklődés láthatólag nagy, számos művészettörténész újra elkezdett Csontváry munkásságával foglalkozni.


_DSC1436


A kurátor elmondta, ahogy a szállítás és az előkészületek ideje alatt, a képek jelenleg is szoros restaurátori felügyelet alatt állnak: a páratartalmat folyamatosan ellenőrzik, és mindent megtesznek a festmények megóvása érdekében.


"A magányos cédrus - Csontváry géniusza" című tárlat a Várgondnokság Nonprofit Kft. szervezésében a festőzseni közel száz művét mutatja be a közönségnek. A látogatók végre egy helyszínen láthatják Csontváry legmonumentálisabb, leghíresebb műveit, többek között a Baalbek, A magányos cédrus, a Mária kútja Názáretben, valamint a Nagy Tarpatak a Tátrában című alkotásokat.


A kiállítást interaktív eszközök, játékfilmes spotok és Dér András riportfilmje követi, illetve Mai cédrusok címmel egy kamaratárlattal is kiegészül.


A több mint öt évtized után megrendezett legteljesebb Csontváry-kiállítás július 7-től december 31-ig látogatható a Honvéd Főparancsnokság épületében.


Fotó: Papp Eszter

Ady_Endre_
2019.07.15

Ady gondolatai kortárs megfogalmazásban, műfaji megkötöttség nélkül: verseken, képeken kívül versszínházi előadásokat, mozgásművészeti produkciókat, megzenésített verset tartalmazó videoklipeket is vár a Magyar Alkotóművészet Nonprofit Kft. most meghirdetett, ADY100 – Ady arcai című pályázata. Mirtse Zsuzsa művészeti tanácsadóval arról is beszélgettünk, tud-e még nekünk ma újat mondani az egy évszázaddal ezelőtt elhunyt költő.

harom_R

2019.07.15

Nehéz a Bánkitóról újat mondani ennyi év után, de talán még nehezebb lenne nem megemlíteni azokat a szembetűnő dolgokat, amelyek a fesztivált megkülönböztetik az összes többi tömegrendezvénytől. Akinél éves, kötelező programként szerepel a naptárban Bánk, pontosan tudja, mire gondolok, ha azt mondom, tószínpad, közösségépítés, aktivizmus és – az olykor jóleső, olykor bosszantó – esőillat.

Burger_Barna_sportfoto_4_R

2019.07.14

A 2017-ben elhunyt, legendás életművet hátrahagyó Burger Barna fotóművész sporttematikus munkáiból nyílt kiállítás a Budapest Projekt Galériában Mozgásban címmel. A fényképek nem pusztán az emberi akaraterő és küzdelem pillanatait örökítik meg, de árulkodnak arról is, hogy a fotográfus milyen szeretettel és odaadással fordult mindenhez, ami törékeny, ami gyenge, ami élet.

A Rocketman című Elton John-életrajzot jegyző Fletcherrel folynak tárgyalások a Sherlock Holmes-filmsorozat 3. részének rendezéséről. Az Arthur Conan Doyle regényei nyomán forgatott filmben ismét Robert Downey Jr. játssza a híres nyomozót. Watson szerepében pedig Jude Law tér vissza a filmvászonra. A Sherlock Holmes Guy Ritchie rendezésében 2009-ben aratott nagy sikert. Folytatása, a Sherlock Holmes – Árnyjáték, amelyet ugyancsak Ritchie forgatott, 2011-ben került a mozikba. A Warner Bros. stúdió sorozatának harmadik epizódja, amely már régóta várat magára, 2021. december 22-én kerül a mozikba.

A műkincseket 2002 szeptemberében foglalták le a londoni Heathrow repülőtéren, ahová illegálisan jutottak el Afganisztánból és Irakból a pakisztáni Pesavaron keresztül. A tárgyak között van számos ékírásos tábla, valamint agyagfejek, melyek Buddhát, egy szerzetest, Vadzsrapánit és egy bodhiszattvát ábrázolnak. A műtárgyakat az Afganisztáni Nemzeti Múzeumnak adják vissza, miután a múzeum engedélyével egy időszaki kiállításon bemutatják őket Londonban.

Feltehetően Charles Étienne Gudin, Napóleon egyik kedvenc tábornokának földi maradványait találták meg egy parkban Szmoleszkben, egy szovjet időkben emelt táncterem talapzata alatt, több mint 200 évvel azután, hogy a tábornok belehalt egy oroszországi csatában szerzett sérülésébe. Korabeli feljegyzések szerint Gudinnek a harctéri sérülése következtében amputálni kellett a bal lábát, és a jobb lába is megsebesült. A koporsóban talált holttest sérülései megegyeznek a tábornokéval.

Zéró euró névértékű emlékbankjegyet bocsátottak ki Csehországban Karel Gott tiszteletére. Az énekes képmását viselő 5000 bankó pár óra alatt elkelt vasárnap délelőtt az egyik prágai lemezboltban. Az emlékbankjegyet 50 koronáért (2 euróért) lehetett megvásárolni, egy részüket Gott 15 CD-jével együtt. A „prágai csalogányként" emlegetett énekes eredetileg a prágai O2 Arénában adott volna születésnapi koncertet, de a fellépést végül törölték megrendült egészségi állapotára tekintettel.

A Barba Negra Trackben tartott, nagyszabású születésnapi koncertje után újabb nagy dobásra készül a Junkies. A zenekar tagjai meghívást kaptak az idén debütáló dél-koreai Gangwon Rock Fesztiválra, ahol augusztus 17-én lépnek fel. Az ország nem ismeretlen a zenészek számára – 2016-ban már koncerteztek Szöulban, ami azért is volt akkoriban olyan nagy dolog, mert magyar banda korábban nem igazán fordult meg dél-koreai színpadokon.

Július 27-én rendezik meg a 194. balatonfüredi Anna-bált, ezt megelőzően az Anna-fesztiválnak ad otthont a város, ahol prímásverseny és operagála is várja az érdeklődőket.

annabal-balatonfured-2015-2

A sárospataki Rákóczi Múzeum július 20-21. között ismét megszervezi az Ostromhétvégét. Magyarországról, Szlovákiából, Lengyelországból, Olaszországból és Ausztriából érkeznek történelmi hagyományőrzők, akik csapataikkal tábort vernek a várkertben. 17. századi ruhákba öltözött katonák és családtagjaik várják az érdeklődő közönséget a korabeli mesterség-, tüzérség- és hadi bemutatókra, tábori mustrára.

A július 21-től 25-ig tartó programsorozaton a Kobuci Kertben fellép mások mellett a Ragtime Rumours, Big Daddy Wilson, Little G Weevil és a Brooklynból érkező énekesnő-dalszerző, Shilpa Ray.

A víz kerül a középpontba a szentendrei Ister Napokon július 20-án és 21-én.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma