2019.01.31

Moziba kerül Tom Wolf 2017-ben készült dokumentumfilmje az amerikai születésű görög szoprán operaénekesnőről. A portréfilmet premier előtt vetíti az Uránia Filmszínház február 9-én. A mű Callas életét archív felvételeken, vallomásokon, családi fotókon, magánleveleken keresztül idézi meg, amelyek szinte kivétel nélkül most először kerülnek a nyilvánosság elé.

maria-callas_coveralia
Fotó: coveralia.com

Maria Callas a 20. század legnagyobb bel canto opera-énekesnője volt. Rendkívüli képességei: három oktávnyi hangja, erős színpadi kisugárzása tették világhírűvé. 17 évesen az athéni operában énekelt, hét év múlva már az egész világ ismerte.

Sokan bírálták súlya miatt, ezért 90 kilóról 60-ra fogyasztotta magát, élete végéig diétázott, hogy megőrizze karcsúságát, holott imádott inni és enni. Életét a művészetnek rendelte alá, szigorú munkamoráljával a tökéletes éneklésre törekedett.

Callas-Onassis
Onassisszal
Fotó forrása: grreporter.info

Pályája elején Giovanni Battista Meneghini, a gazdag, jóval idősebb férje is segítette, ő lett az impresszáriója. Később beleszeretett Aristoteles Onassis görög hajómágnásba, aki végül elhagyta Jackie Kennedy miatt. Az 1960-as évek elején kezdődtek egészségügyi problémái, ami hangján is hallattszott. 1965-ben, a londoni Covent Gardenben Toscaként lépett utoljára színpadra. Élete során több mint negyven operaszerepet játszott el. 1977. szeptember 16-án halt meg szívroham következtében Párizsban. Hamvait saját kérésére az Égei-tengerbe szórták.

A_Maria_Callas-sztori
A Maria Callas-sztori
Fotó: Uránia Nemzeti Filmszínház

A Maria Callas-sztori végigkíséri a görög bevándorlók gyerekeként New Yorkban született díva pályafutását a kezdeti nehézségektől a szupersztárrá válásig. A rendező, Tom Volf néhány éve még nem is ismerte az opera műfaját, mígnem egy este a New York-i Metropolitanben megragadta az opera világa. Böngészni kezdett az interneten, hogy megismerje a műfaj legjobb előadóit, így akadt rá Maria Callasra, s döntötte el, hogy filmet készít az életéből.

maria-callas_classic_fm

Négy évig gyűjtött anyagot az filmhez, hogy minél többet megtudjon Callasról. Olyan személyes levelek, exkluzív rádiófelvételek, tévéinterjúk, memoárrészletek kerültek elő, amelyekkel eddig nem találkozhatott a közönség, így az operadíva saját hangján elevenedik meg az élete. A filmben elhangzanak a művész legismertebb előadásai, legnagyobb sikert jelentő legendás szerepei is. Azokat a részleteket, amelyek csak írásban maradtak fenn – levelek, nem publikált visszaemlékezések – Joyce DiDonato, a világhírű opera-énekesnő olvassa fel.

A dokumentumfilm világpremierje a rangos Római Nemzetközi Filmfesztiválon volt, majd számos további filmfesztiválon is szerepelt, s többek között Torontóban, Chicagóban vetítették. A Maria Callas-sztoriban a kor rendezősztárjai, politikusok, közéleti személyiségek sora – többek között Omar Sharif, Brigitte Bardot, Luchino Visconti, Fanny Ardant, Jacqueline Kennedy, Jean Cocteau, Grace Kelly, II. Erzsébet királynő – is megszólal.


További információ a filmról: Uránia Nemzeti Filmszínház

Gellert_1929

2019.02.20

Az 1918-ban átadott Gellért szálló szobáiban már volt telefon és cselédhívó, amely a megszokottól eltérően csak fényjelzést adott. Az eredeti épületben tenisz- és minigolfpálya is volt, amelyeket később hullám- és pezsgőfürdővé alakítottak. Ilyen és ehhez hasonló érdekességeket tudhattunk meg a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum Gellért 100 című kiállításan tartott vezetésen.

nemzeti_tancszinhaz

2019.02.20

Négyévnyi gyerekkihordásnak nevezi, és 15 évvel a Müpa megnyitása után most a Nemzeti Táncszínházat is portfóliója top épületének tartja Zoboki Gábor építész. Soha nem tudja elengedni a műveit, szakmáját épp annyira tartja művészetnek, mint iparágnak. Az általa megálmodott, vadonatúj teátrum február 15-én óriási érdeklődés közepette nyitotta meg kapuit. A tánc új otthonra talált Magyarországon.

callas_G_r
2019.02.20

A címszerep beszélő neve élvezetet jelent, de ez megtévesztő, mert Giocondának nincs sok oka az örömre. A tenor rejtegetni próbálja a kilétét, a librettista pedig álnevet használ, ám Verdi Giocondája így is az egyik legőszintébb és egyszersmind az egyik legszenvedélyesebb olasz operatragédia.

Kinek a hangja? címmel nyílt állandó kiállítás Móricz Zsigmondról egykori lakhelyén, Leányfalun. A Duna menti település ezzel ünnepli posztumusz díszpolgára születésének 140 évfordulóját

Tizennyolc kortárs zeneszerző életét dolgozta fel az az országos zenetörténeti verseny, melynek Budapesti döntőjét csaknem maximális pontszámmal nyerték a kalocsai diákok.

A Nemzeti Kulturális Alap által támogatott, Tanítványok tanítványai 1950-től napjainkig című országos zenetörténeti versenyt Varga Károly zenepedagógus, a Magyar Televízió és Rádió munkatársa, zenei könyvek írója hívta életre.

A múzeum a napokban adta át a 2011-ben ellopott, Kr. e. 1. századból származó aranyozott szarkofágot a manhattani kerületi ügyészségnek, amely továbbítja az egyiptomi kormánynak. A Metropolitan Múzeum 2017 júliusában vásárolta meg a koporsót egy magángyűjteményből, azóta egyik kiállításának központi darabja volt. Az intézményt a vásárláskor hamis eredetigazolással vezették félre. A koporsót, amely egy magas rangú egyiptomi papé volt, jelenetek és szövegek díszítik, amelyek a pap útját ábrázolják a haláltól az örökkévalóságig.

A Magyar Nemzeti Múzeum emlékülést rendez abból az alkalomból, hogy 160 éve, 1859. február 25-én Rosti Pál a nemzet múzeumának ajándékozta dél-amerikai utazásán készült fényképeit. A rendezvény 2019. február 25-én 13 órakor kezdődik a MNM Dísztermében. Pulszky Ferenc múzeumigazgatói kinevezésének 150. évfordulója alkalmából pedig március 4-én tartanak tudományos konferenciát, mely az MNM és a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület közös rendezvénye.

Idén a tudomány és a technológia áll a velencei biennále nemzetközi gyermekkarneváljának fókuszában, így ebben az évben a Római Magyar Akadémia a budapesti Csodák Palotájával együtt szervez foglalkozásokat február 23. és 25. között. A négynapos program alatt, a Ca' Giustianan termeiben az előző évekhez hasonlóan tematikus foglalkozások várják a gyerekeket, amelyek ez alkalommal a tudomány témája köré épülnek. A szervezők a világ működését bemutató interaktív foglalkozássokkal készülnek, valamint felépítenek a helyszínen egy matematika, informatikai témájú kódfejtő szabadulószobát is. Magyarország negyedszerre vesz részt az olaszországi programon; 2016-ban Kecskemét városa mutatta meg sokszínű zenei kultúráját, 2017-ben és 2018-ban a Római Magyar Akadémia szervezésében pedig a MOME és a Szentendrei Skanzen mutatkozott be Velencében.

Február 21-22-én Értékeld a látogatót! címmel szakmai fórumra várja a természeti és kulturális területen dolgozókat a Budapesti Gazdasági Egyetem és a Kulturális Örökség Menedzserek Egyesülete. A fórum a közönségmérés aktuális kérdéseivel és a látogatókutatás módszereivel foglalkozik.

csm_18_Boczen_

Dikun György kárpátaljai festőművész alkotásaiból nyílik kiállítás csütörtökön Budapesten a Forrás Galériában. A március 13-ig nyitva tartó tárlaton láthatók lesznek többek között a Tenyérjós, Az öreg halász és a tenger II., valamint a Pán című alkotások.

Jelmezes felvonulás, álarckészítés, koncert és táncelőadás is lesz az ötödik alkalommal megrendezendő farsangi karneválon a Fejér megyei Velencén feburár 23-án szombaton.

A Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója és a Gulágkutatók Nemzetközi Társasága megemlézezést tart a Kommunista Diktatúrák Áldozatainak Emléknapja alkalmából február 25-én.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma