728x90px_Csardaskiralyno_Moni_002

2019.01.31

Moziba kerül Tom Wolf 2017-ben készült dokumentumfilmje az amerikai születésű görög szoprán operaénekesnőről. A portréfilmet premier előtt vetíti az Uránia Filmszínház február 9-én. A mű Callas életét archív felvételeken, vallomásokon, családi fotókon, magánleveleken keresztül idézi meg, amelyek szinte kivétel nélkül most először kerülnek a nyilvánosság elé.

maria-callas_coveralia
Fotó: coveralia.com

Maria Callas a 20. század legnagyobb bel canto opera-énekesnője volt. Rendkívüli képességei: három oktávnyi hangja, erős színpadi kisugárzása tették világhírűvé. 17 évesen az athéni operában énekelt, hét év múlva már az egész világ ismerte.

Sokan bírálták súlya miatt, ezért 90 kilóról 60-ra fogyasztotta magát, élete végéig diétázott, hogy megőrizze karcsúságát, holott imádott inni és enni. Életét a művészetnek rendelte alá, szigorú munkamoráljával a tökéletes éneklésre törekedett.

Callas-Onassis
Onassisszal
Fotó forrása: grreporter.info

Pályája elején Giovanni Battista Meneghini, a gazdag, jóval idősebb férje is segítette, ő lett az impresszáriója. Később beleszeretett Aristoteles Onassis görög hajómágnásba, aki végül elhagyta Jackie Kennedy miatt. Az 1960-as évek elején kezdődtek egészségügyi problémái, ami hangján is hallattszott. 1965-ben, a londoni Covent Gardenben Toscaként lépett utoljára színpadra. Élete során több mint negyven operaszerepet játszott el. 1977. szeptember 16-án halt meg szívroham következtében Párizsban. Hamvait saját kérésére az Égei-tengerbe szórták.

A_Maria_Callas-sztori
A Maria Callas-sztori
Fotó: Uránia Nemzeti Filmszínház

A Maria Callas-sztori végigkíséri a görög bevándorlók gyerekeként New Yorkban született díva pályafutását a kezdeti nehézségektől a szupersztárrá válásig. A rendező, Tom Volf néhány éve még nem is ismerte az opera műfaját, mígnem egy este a New York-i Metropolitanben megragadta az opera világa. Böngészni kezdett az interneten, hogy megismerje a műfaj legjobb előadóit, így akadt rá Maria Callasra, s döntötte el, hogy filmet készít az életéből.

maria-callas_classic_fm

Négy évig gyűjtött anyagot az filmhez, hogy minél többet megtudjon Callasról. Olyan személyes levelek, exkluzív rádiófelvételek, tévéinterjúk, memoárrészletek kerültek elő, amelyekkel eddig nem találkozhatott a közönség, így az operadíva saját hangján elevenedik meg az élete. A filmben elhangzanak a művész legismertebb előadásai, legnagyobb sikert jelentő legendás szerepei is. Azokat a részleteket, amelyek csak írásban maradtak fenn – levelek, nem publikált visszaemlékezések – Joyce DiDonato, a világhírű opera-énekesnő olvassa fel.

A dokumentumfilm világpremierje a rangos Római Nemzetközi Filmfesztiválon volt, majd számos további filmfesztiválon is szerepelt, s többek között Torontóban, Chicagóban vetítették. A Maria Callas-sztoriban a kor rendezősztárjai, politikusok, közéleti személyiségek sora – többek között Omar Sharif, Brigitte Bardot, Luchino Visconti, Fanny Ardant, Jacqueline Kennedy, Jean Cocteau, Grace Kelly, II. Erzsébet királynő – is megszólal.


További információ a filmról: Uránia Nemzeti Filmszínház

596x90px_Csardaskiralyno_Moni_002

Tolcsvay1_R

2019.08.25

Az augusztus 20-ai rendezvények sokakat vonzanak, így nem árt, ha időben találunk olyan helyet, ahonnan gyönyörködhetünk a tűzijáték látványában anélkül, hogy nagy tömegben kellene feszengenünk. A Budapesti Nyári Fesztivál megoldást kínált erre: akik jegyet váltottak az Új Magyar Rapszódia – Magyar Mise elnevezésű koncertre, a maradandó zenei élmény mellett kényelmes székekben ülve, kivetítőn követhették a szünetben a tűzijátékot.

PMSZ_2

2019.08.25

Rancsó Dezső színművész kapta idén az Agárdy-emlékláncot a Pesti Magyar Színház társulatának szavazatai alapján. Sándor Erzsi portréja.

kavarga_R

2019.08.25

Dmitrij Kavarga a poszthumán művészet emblematikus képviselője: monumentális, ugyanakkor részletgazdag szobrai, kinetikus szerkezetei és interaktív installációi az antropocentrizmus kríziséről szólnak. A szentendrei MűvészetMalomban kiállított műveinek legfontosabb állítása: újra kell gondolnunk az emberi létezés alapvető kérdéseit, különben az emberiség saját magát fogja megsemmisíteni.

Rófusz Ferenc Oscar-díjas rendező, Cservenyák László, a mátészalkai Szatmári Múzeum igazgatója és Bokor Balázs, a Magyar Hollywood Tanács elnöke kapta meg idén a Tony Curtis-díjat. Az elismeréseket a Fényes Napok rendezvénysorozat keretében adták át a mátészalkai Zsinagógában tartott ünnepi rendezvényen. A tanács programjának fókuszában idén a 73. születésnapját ünneplő Rófusz Ferenc Oscar-díjas rendező állt.

A díjat tavaly hozta létre a Magyar Hollywood Tanács olyan személyiségek elismerésére, akik a filmes hagyományok ápolásáért, a fiatal nemzedékek számára továbbörökítéséért önzetlenül tevékenykednek. A díj átadása szimbolikus is volt, hiszen a helyszín Tony Curtis szüleinek városa, Mátészalka volt.

Ötállomásos erdélyi turnéra indul ősszel Mahó Andrea. A színész-énekes koncertsorozatán neves vendégekkel lép színpadra. Az Azért vannak a jó barátok című turné szeptember 17-én indul Zilahon és október 7-én zárul Brassóban. Repertoáron lesznek dalok a Madách Színházban játszott musicalekből, de lesznek rockdalok, crossoverek is.

Az 1912 óta az Atlanti-óceán mélyén nyugvó Titanic maradványait 14 év után először kereste fel augusztus elején egy expedíció, amely nagyfelbontású képeket készített a roncsról. Az első útján egy jéghegynek ütközött és elsüllyedt luxushajó 1 Celsius fokos vízben fekszik, erős örvényeknek és változó tengeri áramlásoknak van kitéve. A roncsot a sókorrózió és a fémevő baktériumok is pusztítják. A legjelentősebb romlás a tisztek lakóhelyének, köztük a kapitány kajütjének a területén fedezhető fel. A rajongók egyik kedvence, a kapitány kádja már az enyészeté lett.

Egy spanyol történész az amszterdami Társadalomtörténeti Nemzetközi Intézetben (IISH) 1939 óta heverő fadobozokban több mint 500, a spanyol polgárháborút megörökítő fotó negatívjára bukkantak. A Nemzeti Munkásszövetség (CNT) 1939 áprilisában csempészte ki Barcelonából az archívumot, amely egy hosszú út után –kitérőkkel Párizsban, valamint Harrogate és Oxford városaiban – 1947-ben érkezett meg az IISH-ba. A dobozokban több mint 500 olyan fotó negatívja lett meg, amelyet a spanyol polgárháború alatt, 1937 és 1938 között készített az akkor még Deutsch Kati néven dolgozó fotós. Spanyolországba érkezve Deutsch a CNT és az Ibériai Anarchista Föderáció (FAI) külső propagandaszolgálatához szegődött.

Szeptemberben mutatják be A csizmadia, a szélkirály és a nyúlpásztor esete című darabot, amelyet Nagy Orsolya írt és Markó Róbert rendezett. Kolozsi Angéla A libapásztorlány című meséjét Kuthy Ágnes rendezésében láthatjuk, a Papucsszaggató királykisasszonyok című előadást pedig Láposi Terka állítja színpadra. Az Óriásölő Margaret című darabot írója, Gimesi Dóra rendezi majd. A teátrum vasárnap tartja évadnyitó családi rendezvényét. Az Idesüss a figurásra! című programsorozatra a Nagytemplom mögötti Emlékkertben várják az érdeklődőket.

192x170px_Csardaskiralyno_Moni_002

Az Ostrea peregrina nevű hagyományőrző fesztivál augusztus 31-én lesz. A Vigasságok terén immár negyedik alkalommal sorra kerülő eseményen lesz hosszúkard vívóverseny, páncélos küzdelem és tüzérségi bemutató is.

Ostrea_peregrina

Augusztus 30. és szeptember 3. között rendezik meg Budapesten a New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivált és Mesterkurzust. A Miranda Liu hegedűművésznő által alapított új fesztivál vendége lesz Georgy Tchaidze orosz zongoraművész, aki először lép fel Magyarországon.

Életre rajzolt múlt címmel történelmi képregényfesztivál és -kiállítás lesz Esztergomban szeptember 7-én.

Péntek este kezdődik a Pannonhalmi Bencés Főapátság háromnapos művészeti fesztiválja, az Arcus Temporum, amelynek kiemelt vendége ezúttal Gidon Kremer hegedűművész. A programsorozat a csend és a spiritualitás köré szerveződik.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma