IDO_KEP_banner_728x90_2_002

2019.01.31

Moziba kerül Tom Wolf 2017-ben készült dokumentumfilmje az amerikai születésű görög szoprán operaénekesnőről. A portréfilmet premier előtt vetíti az Uránia Filmszínház február 9-én. A mű Callas életét archív felvételeken, vallomásokon, családi fotókon, magánleveleken keresztül idézi meg, amelyek szinte kivétel nélkül most először kerülnek a nyilvánosság elé.

maria-callas_coveralia
Fotó: coveralia.com

Maria Callas a 20. század legnagyobb bel canto opera-énekesnője volt. Rendkívüli képességei: három oktávnyi hangja, erős színpadi kisugárzása tették világhírűvé. 17 évesen az athéni operában énekelt, hét év múlva már az egész világ ismerte.

Sokan bírálták súlya miatt, ezért 90 kilóról 60-ra fogyasztotta magát, élete végéig diétázott, hogy megőrizze karcsúságát, holott imádott inni és enni. Életét a művészetnek rendelte alá, szigorú munkamoráljával a tökéletes éneklésre törekedett.

Callas-Onassis
Onassisszal
Fotó forrása: grreporter.info

Pályája elején Giovanni Battista Meneghini, a gazdag, jóval idősebb férje is segítette, ő lett az impresszáriója. Később beleszeretett Aristoteles Onassis görög hajómágnásba, aki végül elhagyta Jackie Kennedy miatt. Az 1960-as évek elején kezdődtek egészségügyi problémái, ami hangján is hallattszott. 1965-ben, a londoni Covent Gardenben Toscaként lépett utoljára színpadra. Élete során több mint negyven operaszerepet játszott el. 1977. szeptember 16-án halt meg szívroham következtében Párizsban. Hamvait saját kérésére az Égei-tengerbe szórták.

A_Maria_Callas-sztori
A Maria Callas-sztori
Fotó: Uránia Nemzeti Filmszínház

A Maria Callas-sztori végigkíséri a görög bevándorlók gyerekeként New Yorkban született díva pályafutását a kezdeti nehézségektől a szupersztárrá válásig. A rendező, Tom Volf néhány éve még nem is ismerte az opera műfaját, mígnem egy este a New York-i Metropolitanben megragadta az opera világa. Böngészni kezdett az interneten, hogy megismerje a műfaj legjobb előadóit, így akadt rá Maria Callasra, s döntötte el, hogy filmet készít az életéből.

maria-callas_classic_fm

Négy évig gyűjtött anyagot az filmhez, hogy minél többet megtudjon Callasról. Olyan személyes levelek, exkluzív rádiófelvételek, tévéinterjúk, memoárrészletek kerültek elő, amelyekkel eddig nem találkozhatott a közönség, így az operadíva saját hangján elevenedik meg az élete. A filmben elhangzanak a művész legismertebb előadásai, legnagyobb sikert jelentő legendás szerepei is. Azokat a részleteket, amelyek csak írásban maradtak fenn – levelek, nem publikált visszaemlékezések – Joyce DiDonato, a világhírű opera-énekesnő olvassa fel.

A dokumentumfilm világpremierje a rangos Római Nemzetközi Filmfesztiválon volt, majd számos további filmfesztiválon is szerepelt, s többek között Torontóban, Chicagóban vetítették. A Maria Callas-sztoriban a kor rendezősztárjai, politikusok, közéleti személyiségek sora – többek között Omar Sharif, Brigitte Bardot, Luchino Visconti, Fanny Ardant, Jacqueline Kennedy, Jean Cocteau, Grace Kelly, II. Erzsébet királynő – is megszólal.


További információ a filmról: Uránia Nemzeti Filmszínház

lukoviczky

egy

2019.04.23

A fenti címmel hirdetett látogatást két galériában a Budapest Art Week képzőművészeti eseménysorozat. A program középpontjában olyan alkotók álltak, akik műveikben valamilyen aspektusból kifejezetten női sorsokra jellemző vonásokat elevenítenek meg. A Bloody Mary, illetve a Ritual Trail to Self című tárlatokon a kortárs képzőművészet két műhelyébe pillantottunk be.

midnight-in-paris

2019.04.23

Az április 15-ei párizsi katedrálistűz tragédiájával döbbenhetünk rá igazán, hogy a több mint nyolcszáz éves Notre-Dame mennyi művészt ihletett meg – többek közt filmeseket is. Van, akinél csak háttérként jelent meg, és van, akinél a cselekmény fontos része Párizs egyik legfontosabb jelképe. A filmtett.ro összegyűjtött 10 filmet, amelyben felbukkan a Notre-Dame.

enek2

2019.04.23

A május 3. és 5. között zajló Jazztavaszon idén három olyan hölgyet köszönthet a magyar közönség a Művészetek Palotájában, akiknek stílusa bár eltér egymástól, a műfaj iránti teljes odaadásuk mégis összeköti őket. Ida Nielsen, Tia Fuller és Jane Monheit ugyanazt a szenvedélyt adják át a maguk eszközével – legyen ez a basszusgitár, a szaxofon vagy saját hangjuk.

Az idei programsorozatot augusztus 18. és 25. között tartják. A jubileumi alkalomra mindenkitől várják a korábbi fesztiválokon készült fényképeket, filmeket, hogy ezeket a világhálón tegyék közzé, és egy új helyszínen, Magyarország kolozsvári főkonzulátusának udvarán kiállítást rendezzenek az emlékekből. Idén is 500-600 program várja a látogatókat, köztük a kolozsvári színház miniévada, Szent István Napi Néptánctalálkozó, Kolozsvári Filmnapok, kiállítások, városnéző séták. A főtéri nagyszínpadon lép fel Zorán, Ákos, a Quimby, a Honeybeast, a Ladánybene 27, Ferenczi György és a Rackajam, valamint Pál István „Szalonna" is.

Április 25-én a Petőfi Irodalmi Múzeumban az Asztali beszélgetéseken Galambos Ádám Kolozsváry Marianna művészettörténésszel és Pataki Gábor művészettörténésszel beszélget Korniss Dezső és Vajda Lajos üzeneteiről. Szó lesz arról, hogy miként viszonyul egymáshoz a két életmű és, hogy milyen hatással volt a két festőművész egymásra. A beszélgetés apropóját a Magyar Nemzeti Galériában megrendezett Csak tiszta forrásból. Hagyomány és absztrakció Korniss Dezső művészetében és a szentendrei Ferenczy Múzeumban bemutatott Világok között – Vajda Lajos élete és művészete című életmű-kiállítás adja.

A Stúdió K és Dunszt.sk szervezésében létrejött színházi szabadegyetemen esztéták, kritikusok és alkotók a közönség aktív közreműködésével térképezik fel a kortárs színházi jelenségeket és a szakmát érintő problémákat. A korábbi alkalmakon a színházi és a társadalom viszonyáról volt szó, április 25-én 18 órától a kísérleti színházról beszélgetnek majd.

Egy 3500 éves sírt, valamint egy i.e. 1069-ből való koporsót és benne egy múmiát tártak fel a régészek a dél-egyiptomi Luxor két helyszínén. A 18. dinasztia (i.e. 1549/1550-1292) idejéből való sírhely, amelyhez egy hatalmas udvar is tartozik, egyike a Draa Abul Naga nekropoliszban feltárt eddigi legnagyobb sírhelyeknek.

Április 24-én, szerdán 19 órakor lesz Szőnyi Erzsébet Kossuth-díjas, a nemzet művésze díjjal kitüntetett zeneszerző születésnapi szerzői estje. Az ünnepeltet Vashegyi Gyögry, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke, Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkára és Vigh Andrea, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora köszönti a Pesti Vigadó dísztermében.

Szerdán kezdődik a 3. Horizont Nemzetközi Kortárstánc Fesztivál Miskolcon, amelyen a magyar balettművészek mellett öt ország táncosait láthatja a közönség.

Zagreb

Időradír címmel gyerekeknek szóló lemezét és könyvét mutatja be Bíró Eszter énekesnő április 27-én a Marczibányi Téri Művelődési Központban. Az Időradír a Móra Kiadó gondozásában jelenik meg. A könyvben található 15 dalos nagylemezen a hazai zenei élet kiemelkedő művészei is vendégszerepelnek. A koncert egy mese köré szövődik, ami a világórát összetörő időmanóról szól.

A budapesti székhelyű Magyar Táncművészeti Egyetem mellett öt vidéki nagyváros – Debrecen, Győr, Kecskemét, Pécs és Szeged – csatlakozott a Nagy Táncválasztó eseményhez. A „Válaszd a táncot! Válassz egy táncot!” szlogennel meghirdetett április 28-án zajló programot a tánc világnapja alkalmából hívták életre.

Május 2-án szervezi meg a Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata nyilvános gyerek- és ifjúsági irodalmi programsorozatát Plüss nap Gyermekirodalomról nem (csak) gyerekeknek címmel. Az események a városi könyvtárban, az egyetem helyszínein és a nyugi kertben zajlanak majd.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma