2019_Filharmonia_Orgonakejszakaja_728x90_002

2019.01.17

Január 22-én, a magyar kultúra napján Márai Sándor Emlékkiállítás nyílik Kassán. A tárlat a Grosschmid család egykori lakásában, a Mészáros utcai ház első emeletén kap helyet, ahol az író fiatalkorát töltötte.

marai01
Az emlékház homlokzata
Fotó: muzsa.sk/Fábián Gergő

Márai Sándor apja, dr. Grosschmid Géza megvásárolta és átalakíttatta a Mészáros utca 35. szám alatti házat, melynek felső emeleti lakásában élt egy ideig a család. Az író az ifjúkorát töltötte itt, majd látogatóba járt szüleihez 1932-ig, amikor Miskolcra költöztek.

A házon 1991-ben emléktáblát avattak Márai Sándor tiszteletére (az író öccse, Radványi Géza világhírű filmrendező 2016 októberében kapott ugyanitt emléktáblát), majd 1998-ban nyílt meg az első emlékszoba az épület földszintjén.

Marai_szulei
Márai Sándor szülei 1899-ben: Grosschmid Géza (1872-1934) és Ratkovszky Margit (1874-1964)
Fotó: europeana.eu


2000-ben, Márai születésének centenáriuma alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) állított össze egy kiállítást, főleg fényképekből, Jáky János, Márai unokaöccse pedig festményeket és az író személyes tárgyait hozta el. Ez a tárlat 2011-ig volt látható, amikor Kassa elnyerte az Európa Kulturális Fővárosa 2013 címet, s a város, a helyiség tulajdonosa úgy döntött, hogy a kiállítást modernizálja.


Az új arculatot egy spanyol építész tervezte, a végeredmény azonban megosztotta a közvéleményt. Ráadásul az üzemeltető csak hetente kétszer tette lehetővé a látogatóknak, hogy megtekinthessék a tárlatot, később ennél is ritkábban, így az emlékszoba lassan feledésbe merült.


A Grosschmid-ház alsó helyiségeinek használati jogát 2017 után nagy nehezen visszakapta az emlékszobát korábban üzemeltető Nemzetiségi Kisebbségek Klubja, a helyi Csemadok pedig egy felújított kiállítást hozott létre.


kassa-marai-sandor-szobra-2
Márai Sándor szobra Kassán Gáspár Péter felvidéki szobrász munkája.
Fotó: emlekhelyek.csemadok.sk


A Grosschmid-ház alsó helyiségei a város tulajdonában vannak, az eredetileg egységes, jelenleg három részre osztott felső lakások közül kettő viszont eladóvá vált.

Kolár Péter, a Csemadok Kassai Városi Választmányának korábbi elnöke, Haraszti Attila kassai főkonzul és Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár segítségével, a magyar kormány támogatásával sikerült megvásárolni a két lakást. A felújítást követően itt kap méltó helyet a Márai Sándor Emlékkiállítás, amely a Petőfi Irodalmi Múzeum szakmai segítségével valósul meg.


A tárlaton fényképek, idézetek, filmfelvételek és eredeti berendezési tárgyak segítségével ismerkedhetünk meg a Márai életében oly fontos szerepet betöltő Kassa történetével, a polgársággal, az író szerteágazó családjával, az 1918–1928 közötti íróvá válás időszakával, az 1928–1948 közötti sikerekkel, végül az ezt követő, 41 esztendeig tartó emigrációval.

Az emlékkiállítás vezetője Ötvös Anna történész-könyvtáros, Márai-kutató lesz

Forrás: muzsa.sk

hatarokon_at_010_R

2019.07.19

„Nem létezhet olyan helyzet, hogy a fotóriporteri szerep megelőzze az emberséget. Nincs az a kép, amiért megérné egy másik ember életét kockáztatni” – mondja a több háborús zónában járt Bielik István Pécsi József fotóművészeti ösztöndíjas fotóriporter. Túlélőkről készült fotósorozatáról, a képhez való viszonyáról és a humánum fontosságáról is mesélt nekünk.

_D0A0681_Copy
2019.07.19

1969. július 20. Ezen a napon landolt az Apollo-11 a Holdon: Neil Amstrong és Edwin „Buzz” Aldrin sétája az emberi civilizáció egyik fontos mérföldköve, az emberiség egyik legnagyszerűbb tudományos eredménye volt. Erre az eseményre emlékezik a Vasarely Múzeum Holdmúzeum 1969 című kiállítása, amelyen Vasarely néhány izgalmas kompozíciója is látható.

sziget_anno_R

2019.07.19

Világhírű zenei ikonok, extrém öltözetek és a szeretet forradalma: a Sziget fesztivál idén 27. évfordulóját ünnepli, és természetesen most is elképesztő produkciókkal várják a bulizni vágyókat augusztus 7-től.

A július 24. és 27. közötti szakmai konferencián mintegy kétszáz hazai szakember vesz részt. A négynapos országos szakmai találkozó fő témái között szerepelnek a várostervezés és örökségvédelem időszerű feladatai, a nép építészettel, benne a kastély- és várprogrammal összefüggő kérdések, a természetvédelem és a nemzeti parkok haza helyzetének áttekintése. A találkozó keretében tartják meg a Város- és Faluvédők Szövetségének közgyűlését a Református Kollégium Oratóriumában, a résztvevők emellett kirándulásokon ismerkedhetnek meg Debrecen, a bihari térség, Hajdúböszörmény és Hortobágy természeti és épített értékeivel.

Eddig nem ismert összecsapásra utalnak azok a leletek, amelyeket a csatamezőn, a szövetséges erők egykori tábori kórházának helyszínén először végzett ásatásokon tártak fel a régészek. Waterloonál Napóleon francia serege ütközött meg a szövetséges brit, németalföldi, német és porosz csapatokkal. Az egykori tábori kórház helyszínén amputált végtagok maradványaira bukkantak, továbbá puskagolyókat és egy francia ágyúgolyót is találtak. A szakértők szerint az amputációkat az egykori Mont-St-Jean tábori kórház orvosai végezték.

Kilencvenéves korában elhunyt Heller Ágnes Széchenyi-díjas filozófus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a New York-i New School for Social Research professor emeritusa. Fő kutatási területe az etika és a történetfilozófia volt. Pályája kezdetén munkáit a marxizmus és az újbaloldali gondolkodás jellemezte, később inkább posztmodern szempontból értelmezte az etikát és a modern világot, új megközelítési lehetőségeket kínált fontos társadalomelméleti problémák megoldásához. Magyarul megjelent munkái közül kiemelkedik A reneszánsz ember (1967), a Portrévázlatok az etika történetéből (1976), Az igazságosságon túl (1987), A történelem elmélete (2001), A „zsidókérdés" megoldhatatlansága (2004). 1998-ban Bicikliző majom címmel jelent meg interjú-önéletrajza, 2009-ben Rózsa Erzsébet monográfiát írt róla Se félelem, se keserűség címmel.

A Királyok völgyéből a gízai piramisok közelében épülő Egyiptomi Nagymúzeumba szállították át Tutanhamon külső aranyozott fakoporsóját, amelyen első ízben végeznek restaurálási munkálatokat a gyermekfáraó sírjának 1922-ben történt felfedezése óta. Az épülő Nagymúzeum 2020 negyedik negyedére tervezett átadása után egy helyen állítják ki a Tutanhamon sírjában talált összes kincset, benne a fáraó három koporsóját, amelyek közül kettő jelenleg a kairói, Tahrir téri Egyiptomi Múzeumban látható. A fáraó múmiáját gránitfedelű homokkőszarkofágban, azon belül három egymásba helyezett koporsóban találták, a koporsók közül a két külső aranyozott fából, a legbelső színaranyból készült, és mindet istenek képei díszítik.

Mintegy 60 ezer középkori diplomás életútjából készített adatbázist egy német és svájci kutatócsoport, feltérképezve a korabeli tanult emberek kapcsolati hálóját is. Ezzel azonnal láthatóvá vált a személyes kapcsolatok egész hálózata, ami akkoriban ugyanúgy meghatározta a karrierlehetőségeket, mint ma, és olyan meghatározó személyiségekre is hatással volt, mint Erasmus vagy Luther Márton. A kutatók azt a nagyjából 60 ezer embert követték életútján, aki 1250 és 1550 között valamelyik európai egyetemen diplomát szerzett. Az adatbank a mai Svájc területén élő fiatal férfiak – köztük Kálvin János – életútját is felöleli, ők ugyan nagyrészt más országokban tanultak, hiszen az első svájci egyetem 1460-ban létesült Bázelben. Nőket nem vehettek fel az egyetemek.

Július 26-án tartják a Strandok éjszakáját. A 10. évét ünneplő rendezvényhez idén több mint 40 fürdő csatlakozott országszerte.

bukfurdo-001

Több turnén Nick Cave vokalistája volt, és Johnny Depp kalózos válogatáslemezén is énekelt egy dalt Brooklyn egyik legvagányabb énekesnője, aki nemcsak a feminizmus mellett, hanem politika kérdésekben is felemeli a hangját. Shilpa Ray-t most Budapesten is meghallgathatjuk, hiszen július 21-én a KOBUCI Kertben koncertezik.

Idén harmadik alkalommal indul útnak a Sziget Cruisin' Partyhajó, egy igazi bulikülönlegesség a Szigeten kívül, de mégis a fesztivál részeként!

Régi történetek, fülledt esték, adomák és legendák. Kollár-Klemencz László prózaíróként, Grecsó Krisztián pedig dalszerzőként is bemutatkozik július 21-én este a zsámbéki Romtemplom különleges történelmi „díszletei” között.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma