728x90px_Csardaskiralyno_Moni_002

2019.05.24

Farkas József World Press Photo díjas fotóriporter, a Képes Sport és a Nemzeti Sport szaklap legendás fényképészének fotóiból nyílt kiállítás A pillanat varázslója címmel a Pozsonyi Magyar Intézetben. A sport iránt egész életében elkötelezett fotós képei a sportversenyek, az olimpiák, a küzdelmek és a sikerek hőseinek, bajnokainak felejthetetlen pillanatait mutatják be.

Farkas_Jozsef_kepei
Farkas József képei a kiállításon
Fotó: Benyák Mária/Felvidék.ma

 

Batta György költő, sportújságíró, író a megnyitón felidézte, milyen nagy élmény volt számára részt venni a müncheni olimpián, ahol megtapasztalta, hogy a magyar sportolókat a földkerekség legsikeresebb versenyzőiként tisztelik, nem hiába nevezték a magyarokat sportnemzetnek. Érzékelte azt is, hogy a sportolók között igazi a barátság, egymást segítik, még ha természetesen mindegyikük a dobogó legmagasabb fokára akar is jutni. A sport ugyanis a jót szabadítja fel az emberben. Felhívta a figyelmet arra is, hogy nem szabadna elfeledkezni mindazokról a felvidéki sportolókról sem, akik ugyancsak ott voltak a legjobbak között a világversenyeken, az olimpiákon, és közben felnőtt két nemzedék, amely előtt már nem ismert a nevük.


Farkas_Jozsef_fotoja
100 méteres gátfutás (Európa Kupa, 1970)
Farkas József fotója

 

Korniss Péter Kossuth-díjas fotóművész a pályatárs szemszögéből villantotta fel Farkas József személyiségét. Elmondta, hogy ezt a kiállítást közösen tervezték, de a sors közbeszólt, a fotóriporter nemrég eltávozott az élők sorából.


Farkas József nagy tiszteletnek örvendett a sportolók között is, hiszen maga szintén sportolt, röplabdázott. Legenda volt és legendássá váltak szellemes megjegyzései is, amelyek máig, szinte szállóigékként közszájon forognak. Kevés szakmabeli mondhatja el, hogy három olimpián, három futball-világbajnokságon és számtalan sportversenyen kaphatta lencsevégre a legemlékezetesebb pillanatokat


Bicskei_Bertalan__Budapesti_Honved_1969
Bicskei Bertalan, Budapesti Honvéd (1969)

 

Korniss Péter a megnyitón bejelentette: a Magyar Sportújságírók Szövetsége díjat alapít Farkas József nevével a sportújságírók és fotósok munkájának elismerésére.

 

A fekete-fehér fotók a sport minden ágát reprezentálják. Olyan helyzeteket kapott el a tőrvívók, a teniszezők, a focisták, a futók versenyeiről, amelyek a szemlélőnek más rálátást kínálnak. A képeken megjelenik az ünneplés, a siker hangulata, de az eredményért vívott küzdelem, erőfeszítés döbbenetes kifejezése is. A tárlat egyetlen színes képe 1986-ban Mexikóvárosban készült: Maradona a fellegekben a világkupával.


Maradona__a_fellegekben
Maradona a fellegekben – Farkas József felvételén.
Fotó: Benyák Mária/Felvidék.ma

 

Farkas József méltán nyert képeivel számos díjat, elismerést. Aki megnézi a május 30-ig látható kiállítást, maga is meggyőződhet róla.


Forrás: Felvidek.ma

596x90px_Csardaskiralyno_Moni_002

nepessy_noemi_R

2019.08.23

A Budapesti Történeti Múzeumot április óta Népessy Noémi vezeti. A Vármúzeumot, a Kiscelli Múzeumot, az Aquincumi Múzeumot, valamint a Budapest Galériát felölelő intézmény vezetője korábban az Óbudai Múzeum igazgatójaként ért el sikereket. Elképzeléseiről, terveiről, múzeumkoncepciójáról beszélt a Magyar Múzeumok Online-nak.

Selejtesek

2019.08.23

A Roma Hősök Nemzetközi Színházi Fesztivál, melyet idén augusztus 24. és szeptember 15. között tartanak, a világ egyetlen nemzetközi, roma színházakat központba állító fesztiválja. A rendezvényen több európai országból mutatkoznak be roma társulatok és produkciók Az előadásoknak az Eötvös 10 Közösségi és Kulturális Színtér és az RS9 Színház Vallai kertje ad helyet.

fabri_zoltan

2019.08.22

„Játékosok és zsetonok vagyunk egy személyben. Ez a történelem!” – mondja egy szereplő Fábri Utószezon című filmjében. A mondat a háromszoros Kossuth-díjas filmrendező ars poeticája is lehetne. Filmjeinek jellegzetessége az önvizsgálat, a múlttal való a szembenézés a jelen megértése érdekében.

Szabó Réka A létezés eufóriája című dokumentumfilmje nyerte el a Szarajevói Filmfesztivál emberi jogi díját csütörtök este. A legjobb dolgokon bőgni kell című filmért az alkotók, Grosan Cristina rendező és Stalter Judit producer a szarajevói fesztivál szakmai programja, a CineLink Work in Progress 50 ezer euró értékű utómunkadíját nyerték el, amely a Post Republic stúdió felajánlása. Az első magyar egészestés animációs dokumentumfilm, Csáki László Kék Pelikán című alkotásának filmterve a Best Pack&Pitch díjat kapta meg. Mikulán Dávid és a Nagyi projektet jegyző Révész Bálint Kix címmel készülő dokumentumfilmtervét a Docu Talent program zsűrije díjazta. Kőrösi Máté Dívák című alkotása a 2000 eurós pénzdíjjal járó Cat&Docs elismerést kapta meg, míg Dér Asia és Haragonics Sára Egy nő története munkacímű alkotása a DOK Leipzig, a rangos lipcsei dokumentumfilm-fesztivál díját nyerte el.

A múmiát 129 évvel ezelőtt ajándékozták a Michingani Állami Egyetemi Múzeumnak. A kecsua nyelven Nustának (hercegnő) hívott hajdani kislány teste kitűnő állapotban maradt fenn, fekete copfjait mintha frissel fésült hajból fonták volna, kezei kis tollakat markolnak. Szénizotópos vizsgálatokkal megállapították, hogy a múmia a 15. század második feléből származik, ami megerősíti a feltételezést, hogy a kislányt Kolumbusz Kristóf érkezése és a spanyol hódítás előtt temették el.

Egy ódon svájci házban találtak rá a világhírű regényhez készült rajzokra, melyeket maga Antoine de Saint-Exupéry készített. Egy dohos szagú irattartó rejtette a „kincseket”, az egyiken a jóllakott kígyó látható, amely felfalt egy elefántot, de a felnőttek kalapnak látják, továbbá szerepel a légipostapapírra készült vázlatokon a kis herceg és a róka is. A mappában volt egy szerelmes levél is, amelyet Saint-Exupéry feleségének írt. A rajzok meglepően jó állapotban vannak, de egyelőre nem tudni, hogy bemutatják-e őket a nyilvánosságnak, és ha igen, akkor mikor.

A Reading közelében épülő komplexumot John McAslan építész irodája tervezi. A neves skót tervező nevéhez fűződik egyebek közt a londoni King's Cross pályaudvar és a Roundhouse előadóművészeti központ fejlesztése.

A brit főváros világhírű múzeumának nyolcmillió darabos gyűjteménye van. Ebből azonban csak 80 ezer látható kiállítva, a többi vagy az intézmény épületében, vagy két raktárépületben van London más pontján, amelyek közül a kormány az egyiket eladja. Az 64 millió fontba kerülő új komplexum munkálatainak jó részét – 50 millió fontot – ebből az eladásból fedezik, a fennmaradó részt pedig többek között adományokból. A 2023-ra elkészülő létesítményben világhírű antik szobrok és mozaikok is megtekinthetők lesznek

A szeptember 24. és 28. között első alkalommal zajló PesText – Nemzetközi Irodalmi Fesztivál Neked mit jelent a szabadság? címmel kiírt irodalmi pályázatára 201 alkotás érkezett be. A szakmai zsűri díját Halleves című verséért Izsó Zita kapta meg. A 11 műből álló shortlistre augusztus végéig lehet szavazni, hogy kiderüljön, ki lesz a közönségdíjas.

192x170px_Csardaskiralyno_Moni_002

Péntek este kezdődik a Pannonhalmi Bencés Főapátság háromnapos művészeti fesztiválja, az Arcus Temporum, amelynek kiemelt vendége ezúttal Gidon Kremer hegedűművész. A programsorozat a csend és a spiritualitás köré szerveződik.

arcus-temporum-xiii-pannonhalmi-muveszeti-fesztival

A jövő szombatig tartó rendezvényen hatvan helyszínen több mint kétszáz koncerttel, színházi előadással, filmvetítéssel és kísérőprogrammal várják a közönséget.

A gyönyörűen felújított, a XIX. század végén épült Egyedi-palotában működő Benczúr Ház Kulturális Központ megújult műsorkínálatával a budapesti kulturális élet egyik izgalmas színterévé vált. A Postakürt Alapítvány által működtetett helyszín hiánypótló és izgalmas produkcióknak, színházi előadásoknak, koncerteknek és táncházaknak ad otthont.


Negyvenhét helyszínen több mint 340 esemény lesz a 7. Vásárhelyi Forgatag elnevezésű fesztiválon, amely kortárs művészeti programokkal kezdődik pénteken és szeptember 1-ig tart Marosvásárhelyen

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma