2019_Filharmonia_Orgonakejszakaja_728x90_002

2017.08.15

Ugyan fáradt embertömegre számítottam a végéhez közeledő Sziget fesztivál augusztus 14-ei, hétfői napján, nyoma sem volt az egyhetes tivornyának. Ugyanaz a lelkesedés, rivalda, fényözön, öröm és zene kavalkádja fogadott, mint az első napokban – már ahogy a fotókon látszott.
_D0A6665_Copy

Kezdhetjük rögtön a sztárfellépővel, a Major Lazerrel, a banda ugyanis hatalmas hangulatot teremtett. A slágereket gyártó csapat 2008-ban indult útjára, azóta azonban olyan sokszor változott a felállás – jöttek-mentek a dj-k –, mint ahány szín ölelte körbe a Hajógyárit: számtalan!

 

Lehet a zenéjüket szeretni vagy nem szeretni – ez a fajta elektro-pop ugyanis nem a kedvence mindenkinek –, azt viszont nem lehet eltagadni, hogy sokan imádták őket a Szigeten, a fiúk pedig hatalmas bulit csaptak – meg persze, a lányok. Mert ehhez a show-hoz táncoslányok is kellettek bőven.

 

_D0A6841_Copy


Bár folyamatosan cserélődtek a tagok a majdnem tíz éve alapított bandában, színes zenei kínálatukkal mégis a világ egyre nagyobb területét hódították meg. Úgy is, hogy az előadók kiléte sokáig ismeretlen volt. A reggae, az elektro, a hiphop és a funk kavalkádjában azonban ma már nem rejtik véka alá a közreműködőket, miért is tennék, ha olyanoknak írnak zenét, mint Ellie Goulding vagy Ariana Grande. Épp ezekkel az énekesnőkkel debütált 2015-ben a banda Peace is the Mission című albuma, amely a külföldi toplisták élén tartotta a csapatot.

 

A zene mellett a színház és a film is hozzátartozik ma már a Sziget-élményhez. Nehéz volt úgy elmenni a Cirque du Sziget sátra mellett, hogy egy-egy érdekes program ne csábítson be minket. Már ha bejutottunk, mert nem is volt olyan egyszerű betérni a programokra. A Machine de Cirque műsorára például nem is jutott be mindenki.

 

_D0A6540_Copy


A társulatot 2013-ban hozta létre Vincent Dubé egy kreatív kutatási időszakot követően, ahol zsonglőrök és akrobaták vettek részt. A Machine de Cirque küldetése, hogy a művészvilág és a technológia legkülönbözőbb elemeit ötvözze munkájában, és így hozzon létre nagyszabású cirkuszi előadásokat. De hogy hova valósiak a tagok? Nos, az a honlapjuk alapján sem nagyon derül ki, viszont feltűnően sokat találkozhatunk a leírásokban a multi szóval. A világ több pontjáról összeverődött csapatot szerte a világban megtalálhatjuk.

 

_D0A6478_Copy


Az idei Sziget-kínálatból nem hiányozhatott a moziélmény sem, olyan hatalmas magyar sikereket láthatott a közönség, mint a rekordokat döntögető Kincsem vagy a Berlinalén fődíjat nyert Testről és lélekről. A Nemzeti Filmalap támogatásával tegnap a Filmarchívum kincseiből válogatva a Liliomfit nézhette meg a nemzetközi közönség és ismerkedhetett meg Makk Károly 1954-es klasszikusával, benne pedig a színészlegendával, Darvas Ivánnal. És két tavalyi mozit is megnézhettek a sátorba térők: Vranik Roland Az állampolgár és Gigor Attila Kút című filmje is bekerült a programba.Takács Erzsébet

Fotó: Csákvári Zsigmond

egy

2019.07.19

Világhírű zenei ikonok, extrém öltözetek és a szeretet forradalma: a Sziget fesztivál idén 27. évfordulóját ünnepli, és természetesen most is elképesztő produkciókkal várják a bulizni vágyókat augusztus 7-től.

Kaposfeszt_4

2019.07.19

„Szerettem volna, ha világszínvonalú kamarazenei fesztivál jön létre Magyarországon, és tíz év után talán nem túlzás azt állítanom, hogy ez sikerült” – mondja Bolyki György, a Kaposfest igazgatója. Az idén jubileumát ünneplő rendezvényről és a magas minőség eléréséről is beszélgettünk vele.

42580267_2288242904522732_6055413299015581696_o

2019.07.18

Az év egyik legjobban várt kulturális eseményének számító Művészetek Völgye reddezvényei közt a környezetvédelmi workshopoktól kezdve a zenés irodalmi programokon át a külföldi és hazai előadók koncertjéig szinte bármi megtalálható, amit egy jó fesztiváltól elvárnánk. Íme néhány.

Mintegy 60 ezer középkori diplomás életútjából készített adatbázist egy német és svájci kutatócsoport, feltérképezve a korabeli tanult emberek kapcsolati hálóját is. Ezzel azonnal láthatóvá vált a személyes kapcsolatok egész hálózata, ami akkoriban ugyanúgy meghatározta a karrierlehetőségeket, mint ma, és olyan meghatározó személyiségekre is hatással volt, mint Erasmus vagy Luther Márton. A kutatók azt a nagyjából 60 ezer embert követték életútján, aki 1250 és 1550 között valamelyik európai egyetemen diplomát szerzett. Az adatbank a mai Svájc területén élő fiatal férfiak – köztük Kálvin János – életútját is felöleli, ők ugyan nagyrészt más országokban tanultak, hiszen az első svájci egyetem 1460-ban létesült Bázelben. Nőket nem vehettek fel az egyetemek.

A BKV Zrt. is csatlakozik a július 20-ai, Orgonák éjszakája országos programsorozathoz, és az M4 Kálvin tér, Szent Gellért tér és Bikás park megállóinak galériáján egy-egy wurlitzerből hangzik majd fel az orgonaszó. Ezen a napon késő estig az utasok is megtekerhetik a zenegépet és válogathatnak, hogy mely dallamok szólaljanak meg. A Fővám téri gyalogos aluljáróban este 19:00 és 22:00 óra között 15 perces minikoncerteken tartanak, amelynek során az arra járók élő orgonajátékban gyönyörködhetnek.

Az előrejelzések szerint a grönlandi átlaghőmérséklet akár 2,6 Celsius-fokkal is megemelkedhet, ami magasabb talajhőmérséklethez, hosszabb olvadási szezonhoz és a szerves rétegek közötti fokozott mikrobiális aktivitáshoz vezethet. A kutatók összevetették a tanulmányukat korábbi vizsgálatok eredményeivel és megállapították, hogy a pusztulás már javában zajlik, a régészeti leletek formájában előforduló szerves szén 30-70 százaléka eltűnhet a következő 80 évben.

A 1,75 millió dán korona kompenzációt egy dán autókereskedő vállalatnak kell kifizetnie, amely a művész egyik alkotását, amely menekültek ezreinek állított emléket, reklámcélokra használta. A Skandinavisk Motor Co. Volkswagen gépkocsikat importál Dániába. A cég Aj Vej-vej Soleil Levant (Napfelkelte) című alkotását használta fel egy magazinban publikált hirdetéséhez. A művész 3500 mentőmellényt gyűjtött össze menekültektől és migránsoktól, akik a görögországi Leszbosz szigetén értek partot. Az alkotás a humanitárius válságra hívta fel a figyelmet, amikor 2015-ben több mint egymillió ember főleg a közel-keleti háborús konfliktusok és a szegénység elől menekült Európába.

Nagíb Mahfúz írói pályáját elbeszélésekkel és három történelmi regénnyel kezdte, a fáraók korának történetét allegóriaként használva bírálta kora egyiptomi társadalmát. Ezután születtek meg az arab regény történetében korszakalkotó jelentőségű kritikai realista művei, az úgynevezett Kairó-regények: 1945-ben Az új Kairó, 1947-ben a Midaq-sikátor, 1949-ben egyetlen magyarul is megjelent regénye, az Útvesztő. A nagy áttörést az 1951-57 között írt trilógia – A két palota közt, A vágy palotája és az Esz-Szukkarija utca – hozta meg. A múzeumban megtekinthetők Mahfúz könyvei, azok fordításai, egyes regényeinek kézirata, kitüntetései és személyes tárgyai.

Több turnén Nick Cave vokalistája volt, és Johnny Depp kalózos válogatáslemezén is énekelt egy dalt Brooklyn egyik legvagányabb énekesnője, aki nemcsak a feminizmus mellett, hanem politika kérdésekben is felemeli a hangját. Shilpa Ray-t most Budapesten is meghallgathatjuk, hiszen július 21-én a KOBUCI Kertben koncertezik.

shilpa

Idén harmadik alkalommal indul útnak a Sziget Cruisin' Partyhajó, egy igazi bulikülönlegesség a Szigeten kívül, de mégis a fesztivál részeként!

Régi történetek, fülledt esték, adomák és legendák. Kollár-Klemencz László prózaíróként, Grecsó Krisztián pedig dalszerzőként is bemutatkozik július 21-én este a zsámbéki Romtemplom különleges történelmi „díszletei” között.

Palóc Hagyományéltető Napokat, benne Szent Anna tiszteletére tartott búcsút rendeznek a Nógrád megyei Balassagyarmaton péntektől vasárnapig.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma