Debut_Dij_2019

2017.08.15

Ugyan fáradt embertömegre számítottam a végéhez közeledő Sziget fesztivál augusztus 14-ei, hétfői napján, nyoma sem volt az egyhetes tivornyának. Ugyanaz a lelkesedés, rivalda, fényözön, öröm és zene kavalkádja fogadott, mint az első napokban – már ahogy a fotókon látszott.
_D0A6665_Copy

Kezdhetjük rögtön a sztárfellépővel, a Major Lazerrel, a banda ugyanis hatalmas hangulatot teremtett. A slágereket gyártó csapat 2008-ban indult útjára, azóta azonban olyan sokszor változott a felállás – jöttek-mentek a dj-k –, mint ahány szín ölelte körbe a Hajógyárit: számtalan!

 

Lehet a zenéjüket szeretni vagy nem szeretni – ez a fajta elektro-pop ugyanis nem a kedvence mindenkinek –, azt viszont nem lehet eltagadni, hogy sokan imádták őket a Szigeten, a fiúk pedig hatalmas bulit csaptak – meg persze, a lányok. Mert ehhez a show-hoz táncoslányok is kellettek bőven.

 

_D0A6841_Copy


Bár folyamatosan cserélődtek a tagok a majdnem tíz éve alapított bandában, színes zenei kínálatukkal mégis a világ egyre nagyobb területét hódították meg. Úgy is, hogy az előadók kiléte sokáig ismeretlen volt. A reggae, az elektro, a hiphop és a funk kavalkádjában azonban ma már nem rejtik véka alá a közreműködőket, miért is tennék, ha olyanoknak írnak zenét, mint Ellie Goulding vagy Ariana Grande. Épp ezekkel az énekesnőkkel debütált 2015-ben a banda Peace is the Mission című albuma, amely a külföldi toplisták élén tartotta a csapatot.

 

A zene mellett a színház és a film is hozzátartozik ma már a Sziget-élményhez. Nehéz volt úgy elmenni a Cirque du Sziget sátra mellett, hogy egy-egy érdekes program ne csábítson be minket. Már ha bejutottunk, mert nem is volt olyan egyszerű betérni a programokra. A Machine de Cirque műsorára például nem is jutott be mindenki.

 

_D0A6540_Copy


A társulatot 2013-ban hozta létre Vincent Dubé egy kreatív kutatási időszakot követően, ahol zsonglőrök és akrobaták vettek részt. A Machine de Cirque küldetése, hogy a művészvilág és a technológia legkülönbözőbb elemeit ötvözze munkájában, és így hozzon létre nagyszabású cirkuszi előadásokat. De hogy hova valósiak a tagok? Nos, az a honlapjuk alapján sem nagyon derül ki, viszont feltűnően sokat találkozhatunk a leírásokban a multi szóval. A világ több pontjáról összeverődött csapatot szerte a világban megtalálhatjuk.

 

_D0A6478_Copy


Az idei Sziget-kínálatból nem hiányozhatott a moziélmény sem, olyan hatalmas magyar sikereket láthatott a közönség, mint a rekordokat döntögető Kincsem vagy a Berlinalén fődíjat nyert Testről és lélekről. A Nemzeti Filmalap támogatásával tegnap a Filmarchívum kincseiből válogatva a Liliomfit nézhette meg a nemzetközi közönség és ismerkedhetett meg Makk Károly 1954-es klasszikusával, benne pedig a színészlegendával, Darvas Ivánnal. És két tavalyi mozit is megnézhettek a sátorba térők: Vranik Roland Az állampolgár és Gigor Attila Kút című filmje is bekerült a programba.Takács Erzsébet

Fotó: Csákvári Zsigmond

lukoviczky

NFZ_2

2019.04.24

Hét bérletet hirdet meg a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar A zene kaland! mottójú 2019/20-as évadára, melynek rezidens művésze Rost Andrea operaénekes lesz – jelentette be Hamar Zsolt zeneigazgató az évadot ismertető szerdai sajtótájékoztatón Budapesten, amelyen mások mellett Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár is részt vett.

Walitzky_Tamas._R

2019.04.24

Az 58. Velencei Nemzetközi Képzőművészeti Biennále idén 110 éves Magyar Pavilonjában, a Ludwig Múzeum szervezésében egy olyan művész kiállítása lesz látható, aki egyszerre merít inspirációt a fotótörténeti múltból és használja a képalkotás legmodernebb technikáit.

Anger_Zsolt_R

2019.04.24

„Soha nem lesz fogalmunk róla, mi van a másik ember fejében, bármennyi könyvet olvasunk is el, vagy színdarabot nézünk végig” – állítja Anger Zsolt rendező, színművész. Hogy az övében éppen most mi jár, azt viszont elárulta.

Tavaly az akadémiát megrázó szexuális zaklatási és kiszivárogtatási botrány miatt elhalasztották a díj átadását. Az akadémia több tagja és vezetője is lemondott, de azóta több új taggal gyarapodott a testület, amelynek szabályzata is megújult. Így a tavalyi és az idei díjazottat együtt, október 10-én nevezik meg.

A Kamara Virtuózok évada május 3-tól látható péntek esténként a Duna Televízió és a Duna World műsorán. Az idei évadban az együttzenélés öröme kerül a középpontba. Nem lesznek előválogatók és elődöntők, hat adást láthatnak majd a nézők. Az első ötben a zsűri dönt a továbbjutásról úgy, hogy mindegyik adásban kiesik egy formáció. Azonban minden adásban egy zsűritagnak lehetősége lesz arra, hogy kedvenc csapatát megmentse a kieséstől. Az élő döntőben a közönség választhatja ki az évad abszolút győztesét a három legjobb formáció közül.

Az ukrán hatóságok Kijevben megtalálták és lefoglalták Paul Signac francia impresszionista festő tavaly az észak-franciaországi Nancy múzeumából ellopott festményét. A Rochelle kikötője című, 1915-ben készült olajképre egy kijevi lakásban bukkantak, amely az egyik, gyilkossággal vádolt elkövetőé lehet. A festmény utáni nyomozás során rábukkantak számos más műalkotásra is.

A Csianghszi tartományban talált falmaradványok között a Ming-dinasztia (1368-1644) két uralkodójának idejéről való, ritka királyi porcelánok töredékeire bukkantak. A porcelánmanufaktúra szigorú rendszerben működött, ha az uralkodók nem találták megfelelőnek az elkészült porcelántárgyakat, azokat be kellett zúzni, és el kellett temetni.

A rendező a Magyar Nemzeti Filmalap Fast Forward Programjának következő állomásán ad elő május 1-jén. Barry Levinson nevéhez olyan klasszikusok fűződnek, mint a Jó reggelt, Vietnám! az Esőember és a Bugsy. Paterno című filmjében legutóbb Al Pacinóval dolgozott újra együtt Rév Marcell magyar operatőr kamerája előtt. Jelenleg a 24. mozifilmjét forgatja Budapesten Harry Haft címmel, Ben Foster főszereplésével. A 2017-ben indult Fast Forward Program szervezésében már 31 szakmai program valósult meg 19 filmes területre fókuszálva. Az elmúlt két évben szervezett workshopokon és előadásokon eddig mintegy 3000 filmes vett részt.

Mától szombatig tartanak a második alkalommal megrendezett Érzékenyítő Fesztivál programjai a Veszprémi Petőfi Színházban. Idén a színházművészet mellett a könnyűzene és a táncművészet, valamint élettörténetek is előtérbe kerülnek.

Heisenbergk

Április 26-27-én rendezik meg a Jövő utcája című programsorozatot a Corvin sétányon. Az ingyenes tudományos kiállításon a jövő technológiáival és trendjeivel találkozhatnak az érdeklődők és kiderül, hogy milyen készségekre és alapismeretekre van szükség ahhoz, hogy a következő évtizedekben otthonosan mozogjunk és boldoguljunk.

A hagyományok szerint április 24-én, Szent György napján mutatják be a helyi szőlősgazdák a hajtásokat a város előjáróinak Kőszegen; 1740-től rajzolják be szabad kézzel azokat a Szőlő Jövésnek Könyvébe. Az ünnepet nemzetközi borverseny vezette fel, szerdán pedig a Borok házától zenés kísérettel vonul menet a Jurisics térre, ahol a városháza előtt bemutatják az idei szőlőhajtásokat. Ezt követően a Jurisics-vár lovagtermében zajlik majd a berajzolás ceremóniája, amelyet ünnepi műsor követ.

Hat napon keresztül szól a dixieland muzsika Salgótarjánban, minden korosztályt megszólító műsorkínálattal. Csütörtökön beavató koncertek lesznek középiskolás fiatalok számára a Windsingers vokálegyüttes közreműködésével, majd este a Gruop'n'swing Gengszterkorzió című előadása a József Attila Művelődési Központban.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma