NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_2_002

2017.08.15

Ugyan fáradt embertömegre számítottam a végéhez közeledő Sziget fesztivál augusztus 14-ei, hétfői napján, nyoma sem volt az egyhetes tivornyának. Ugyanaz a lelkesedés, rivalda, fényözön, öröm és zene kavalkádja fogadott, mint az első napokban – már ahogy a fotókon látszott.
_D0A6665_Copy

Kezdhetjük rögtön a sztárfellépővel, a Major Lazerrel, a banda ugyanis hatalmas hangulatot teremtett. A slágereket gyártó csapat 2008-ban indult útjára, azóta azonban olyan sokszor változott a felállás – jöttek-mentek a dj-k –, mint ahány szín ölelte körbe a Hajógyárit: számtalan!

 

Lehet a zenéjüket szeretni vagy nem szeretni – ez a fajta elektro-pop ugyanis nem a kedvence mindenkinek –, azt viszont nem lehet eltagadni, hogy sokan imádták őket a Szigeten, a fiúk pedig hatalmas bulit csaptak – meg persze, a lányok. Mert ehhez a show-hoz táncoslányok is kellettek bőven.

 

_D0A6841_Copy


Bár folyamatosan cserélődtek a tagok a majdnem tíz éve alapított bandában, színes zenei kínálatukkal mégis a világ egyre nagyobb területét hódították meg. Úgy is, hogy az előadók kiléte sokáig ismeretlen volt. A reggae, az elektro, a hiphop és a funk kavalkádjában azonban ma már nem rejtik véka alá a közreműködőket, miért is tennék, ha olyanoknak írnak zenét, mint Ellie Goulding vagy Ariana Grande. Épp ezekkel az énekesnőkkel debütált 2015-ben a banda Peace is the Mission című albuma, amely a külföldi toplisták élén tartotta a csapatot.

 

A zene mellett a színház és a film is hozzátartozik ma már a Sziget-élményhez. Nehéz volt úgy elmenni a Cirque du Sziget sátra mellett, hogy egy-egy érdekes program ne csábítson be minket. Már ha bejutottunk, mert nem is volt olyan egyszerű betérni a programokra. A Machine de Cirque műsorára például nem is jutott be mindenki.

 

_D0A6540_Copy


A társulatot 2013-ban hozta létre Vincent Dubé egy kreatív kutatási időszakot követően, ahol zsonglőrök és akrobaták vettek részt. A Machine de Cirque küldetése, hogy a művészvilág és a technológia legkülönbözőbb elemeit ötvözze munkájában, és így hozzon létre nagyszabású cirkuszi előadásokat. De hogy hova valósiak a tagok? Nos, az a honlapjuk alapján sem nagyon derül ki, viszont feltűnően sokat találkozhatunk a leírásokban a multi szóval. A világ több pontjáról összeverődött csapatot szerte a világban megtalálhatjuk.

 

_D0A6478_Copy


Az idei Sziget-kínálatból nem hiányozhatott a moziélmény sem, olyan hatalmas magyar sikereket láthatott a közönség, mint a rekordokat döntögető Kincsem vagy a Berlinalén fődíjat nyert Testről és lélekről. A Nemzeti Filmalap támogatásával tegnap a Filmarchívum kincseiből válogatva a Liliomfit nézhette meg a nemzetközi közönség és ismerkedhetett meg Makk Károly 1954-es klasszikusával, benne pedig a színészlegendával, Darvas Ivánnal. És két tavalyi mozit is megnézhettek a sátorba térők: Vranik Roland Az állampolgár és Gigor Attila Kút című filmje is bekerült a programba.Takács Erzsébet

Fotó: Csákvári Zsigmond

Tardy_Anna__02

2019.09.22

A 2018-ban megújult Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) a fiatal, feltörekvő művésznemzedék segítését tűzte a zászlajára – mondta el az MTI-nek adott interjújában Tardy-Molnár Anna ügyvezető.

unitarius_templom_1

2019.09.22

A budapesti belváros egyik legfurcsább építészeti meglepetése az unitárius székház a Nagy Ignác utcában. A háromemeletes bérház Budapest szívében első pillantásra nem tűnik különösebben érdekesnek, oldalbejárata azonban már jelzi: templom bújik meg a csemegebolt felett.

Monos

2019.09.21

Alejandro Landes brazil rendező Monos című háborús drámája kapta a legjobb filmnek járó Pressburger Imre-díjat szombaton a 16. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál díjkiosztó gáláján.

A New Yorkban élő világhírű képzőművész Tisztító című kiállítását a Kortárs Művészeti Múzeumban láthatja a közönség, Marina Abramovic pedig a jövő szombaton a múzeum előtti téren tart előadást életéről és művészetéről. A performansz műfajának királynőj" legutóbb 1975-ben állította ki műveit Belgrádban, Jugoszláviát pedig egy 1976-os amszterdami kiállítás után hagyta el, állítása szerint végleg. A szombaton megnyíló kiállításon a művész öt évtizedes munkásságának állomásait tekinthetik meg az érdeklődők videók, filmek, írások, fotók, rajzok, festmények és performanszok formájában. Marina Abramovic leghíresebb performanszainak részleteit ismert szerbiai és nemzetközi művészek adják elő újra.

A bécsi Albertina Múzeumban nagyszabású kiállítás nyílt Albrecht Dürer munkáiból. A különleges tárlat anyagát bécsi múzeumok és más európai intézmények adták kölcsön. Dürer grafikáit ritkán lehet ilyen nagy számban megtekinteni, csak elvétve rendeznek belőlük gyűjteményes kiállítást a művek megóvása miatt. Az Albertina kiállításának szíve az a száz grafika lesz, amely a múzeum gyűjteményébe tartozik, és amely Dürer halála, 1528 óta együtt maradt.

A 21 éves, londoni David Orobosa Omoregie kapta az év legjobb brit albumának járó zenei díjat, a Mercury Prize-t. Az indoklás szerint Dave Psychodrama című debütáló anyaga generációja legmerészebb rapalbuma. Idén márciusban jelent meg, vezette a brit albumlistát és eddig 130 ezer példány fogyott belőle. Dave a díjat családjának és barátainak ajánlotta, kiemelten bátyjának, Christophernek, aki gyilkosságért életfogytig tartó börtönbüntetését tölti. Az elgondolkodtató és önelemző Psychodrama megírását az a terápia inspirálta, amelyben bátyja a börtönben részesül: az elítéltek rehabilitációját a múltjukra épülő szerepjátékkal segítik. Az 1992 óta minden évben odaítélt díj 25 ezer fonttal (9,1 millió forint) jár együtt.

A Párizs közelében fekvő Vaux-le-Vicomte-ba csütörtök éjjel álarcosok hatoltak be, megkötözték az idős tulajdonosokat, és 2 millió euró (666 millió forint) értékűre beecsült zsákmánnyal távoztak. A kastély a legnagyobb, még magántulajdonban lévő védett műemlék épület Franciaországban, évente negyedmillió látogató keresi fel. Az 1656 és 1661 között épült pompás kastélyt XIV. Lajos pénzügyminisztere, Nicolas Fouquet emeltette, magára vonva a király irigységét. A hagyomány szerint Lajost éppen az udvar tiszteletére tartott tékozló ünnepség késztette arra 1661-ben, hogy hátralévő életére bebörtönözze pénzügyminiszterét, elkobozza a kastélyt, legbecsesebb műkincseit pedig a Louvre-ba és Versailles-ba szállíttassa.

Varázslények – Mesebeli küldetés címmel képzeletbeli kalandra hív a Magyar Mezőgazdasági Múzeum szombattól látogatható kiállítása. A játék során sosem látott tájakat barangolhatunk be, miközben furfangos fejtörők és mitikus kihívások teszik próbára tudásunkat és érzékeinket. A múzeum közleménye szerint a több mint 1000 négyzetméteren megvalósuló kiállítás és játék megújult látványvilággal, egyedi installációkkal, rengeteg mesés felfedeznivalóval és ajándékkal várja a kalandvágyó látogatókat. A kiállítás november 3-ig tekinthető meg a Vajdahunyadvárában.

Szeptember utolsó szombatján a csongrádi Tari László Múzeum ad otthont az országjáró Játékmustrának, ahol a múzeumi szakemberek a játékosítás terén mélyíthetik el ismereteiket.

Jatekmustra

A legnépszerűbb máltai együttes immár rendszeresen visszajár Magyarországra. Az örömzenére épülő Tribali ezúttal szeptember 28-án játszik a fővárosi Dürer Kertben.

Első alkalommal rendeznek nemzetközi Beatles-fesztivált Magyarországon: a Beatles Weekendet október 5-én az Analog Music Hallban, 6-án a Hard Rock Caféban rendezik meg.

Díjátadóval, nyílt próbákkal, színházi előadásokkal, kulisszajárásokkal ünneplik a színházak országszerte és a határon túl is a magyar dráma napját a hétvégén.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma