2017. szeptember 25.
Célzó

_D0A6496_Copy

„Szigetvárnak egyetlen kincse van: a Zrínyi-hagyomány. Ám ezzel tudni kell élni” – emelte ki dr. Hóvári János, a Zrínyi-emlékév elnöke szeptember 10-én, a 185. Zrínyi-emlékünnepség kegyeleti megemlékezésén. Az esemény az 1566-os szigetvári csata 451. évfordulója alkalmából rendezett Zrínyi Napok ünnepélyes zárórendezvénye volt.
2017.09.08

„Gyakorlatilag nyolc nap alatt készült el ez a másfél órás előadás, melyet még egy évvel később is vállalhatónak, sőt kifejezetten erős és érvényes színháznak tartunk” – mondta Tasnádi István író a Majdnem 20 című darabról, mely a Bárka Színháznak állít emléket. A szerzőt a történetről, a címválasztásról, valamint arról is kérdeztük: milyen egy fesztivál keretei között színdarabot készíteni.

Ebben a teljesen valószerűtlen utópiában egy csapat fiatal elbarikádozza magát a bezárásra ítélt Bárka Színházban, és nem hajlandó elhúzni onnan, nem használ sem jó szó, sem fenyegetés. A patthelyzetet az Új Fenntartó végül egy nagyvonalú ajánlattal kívánja feloldani: maradhatnak a fiatalok, ha hajlandóak átképeztetni magukat közszolgának. Megérkezik a Kiképző, és elkezdődik a kemény munka, melynek során ezek a romkocsmában merengő, elkényeztetett, idealista művészpalánták a mai kor elvárásainak megfelelően életre nevelődnek. Vagy nem. A kiképzés során jelenetek idézünk meg/fel a Bárka elmúlt (majdnem) két évtizedének legendás előadásaiból, például a Don Quijote reprízből, amiben Kriston elbarikádozza magát a bezárásra ítélt könyvtárba…

(Tasnádi István, a Majdnem 20 írója)


majdnem-20

 

A Majdnem 20 című darab sajátos módon mutatja be a Bárka Színház megszűnését. Mesélnél az előadás cselekményéről?

A darab egy utópia, egy elmulasztott lázadás története. Egy csapat fiatal elbarikádozza magát a bezárásra ítélt színházban, és nem hajlandóak átadni az új fenntartónak, aki rendészeti kiképzést akar folytatni a teremben.

 

Mire utal a cím: Majdnem 20?

A Bárkát 1996-ban alapítottuk, tehát most lett volna húsz éves, de nem érte meg ezt a szép kerek évfordulót. Pár évvel ezelőtt elkezdődött a felszámolása, majd fokozatosan megszüntették. Élt majdnem 20 évet.

 

A darab az Ördögkatlan Fesztiválra készült. Hogy zajlott az írása, a karakterek kidolgozása, illetve a próbafolyamat?

Néhányszor összeültünk előtte a színészekkel és a rendezővel, Vidovszky Györggyel, hogy megbeszéljük, kiben milyen gondolat, milyen indulat van a színházbezárás kapcsán. Hamar megegyeztünk abban, hogy sem nosztalgiázni, sem siránkozni nem akarunk. Inkább egy szenvedélyes, ugyanakkor elemző szatírát szerettünk volna csinálni, amelyben azt járjuk körül, hogyan lehetünk folyton ennyire naivak, lusták vagy töketlenek, hogy veszni hagyjuk azt, ami ennyire fontos.

A karakterekről szólva: az előadásban szereplő színészek mind a Bárkán kezdtek gyerekszínészként, így mindegyiküknek nagyon fontos ez a hely.

 

Mennyi idő alatt készült el az előadás?

Mindössze egy pár oldalas kanavászt és néhány jelenetet vittem az Ördögkatlanba, a darab lényegi részét ott helyben írtam a színészek irányított improvizációja alapján. Gyakorlatilag nyolc nap alatt készült el ez a másfél órás előadás, melyet még egy évvel később is vállalhatónak, sőt kifejezetten erős és érvényes színháznak tartunk. Olyannak, amit érdemes életben tartani. Még ma sem értem pontosan, hogy történhetett mindez.

 

Hogy fogadta az Ördögkatlan Fesztivál közönsége a darabot?

Nagy lelkesedéssel. Végignevették az egészet, de a végén mindenkinek torkán akadt a nevetés. Nem egy néző volt, aki könnyes szemmel jött ki taps után – igaz, ők többnyire olyanok voltak, akiknek közük volt valamilyen módon a Bárkához.


majdnem-20_1

 

Más munkamódot kíván meg, mikor az alkotó egy fesztivál keretei között készít előadást?

Természetesen mást. Itt gyakorlatilag éjjel-nappal együtt voltunk és dolgoztunk. A színészek egy ideig sátorban aludtak, aztán beköltöztek a helyi iskola tornatermébe, ahol a próbák is zajlottak. Mi a rendezővel egy helyi, kedves család padlásán aludtunk. Kőkemény, mégis felemelő időszak volt, még ma is szívesen emlékszem rá.

 

A fesztivál óta többször is játszottátok a darabot, mely tulajdonképpen improvizációból indult. Mennyit változott azóta?

Újra átmentem a szövegen, pontosítottam a dialógokat, illetve beleírtam olyan remek színészi rögtönzéseket, amelyek később, mondjuk a debreceni Deszka Fesztiválon születtek. Vannak utalások, melyeket ki kellett cserélnünk, hisz a közélet gyorsan változik körülöttünk, ennek az előadásnak pedig az az egyik nagy erénye, hogy gyorsan és élesen reagál a mára.

 

Az előadáshoz kapcsolódóan promóciós videó készült, méghozzá Mucsi Zoltánnal. Mesélnél erről a videóról?

Kapa látta az Ördögkatlanban az előadást és nagyon megérintette. Ő is alapító tag, az első öt évet együtt töltöttük a társulatban, rengeteg szép és legalább annyi nehéz emlék köt össze minket. Mikor felhívtam, hogy segítsen a promócióban, szívesen vállalkozott rá. Aztán elmentünk hozzá múlt szombaton és a pincelejáróban megcsináltuk a felvételt. És ha már a születésnapoknál tartunk, Kapa pár nap múlva lesz 60 éves. Szóval majdnem 60. Isten éltessen, Zoli!

 

A Majdnem 20 szereplői: Bárdi Gergő, Blahó Gergely, Császár Réka, Egri Bálint, Farkas Dénes, Kovács Gergely, Molnár Áron, Sipos Viktória

Az előadást legközelebb szeptember 10-én tekinthetik meg az Átriumban.

 

Készítette: Tóth Eszter

Fotó: csokonaiszinhaz.hu/Schiller Kata

Banner_596x90px_SOLTI_HUN_kultura.hu

D_MTI20170921050

2017.09.24

Fluxus és barátai címmel látható kiállítás szeptember 22-től a budapesti Ludwig Múzeumban, ahol a Maria és Walter Schnepel Kulturális Alapítvány és Gyűjtemény műtárgyaiból mutatnak be válogatást. A Fluxus egy nemzetközi művészcsoport, mely az 1960-as évek elején jött létre George Maciunas litván művész vezetésével. A tárlat november 26-ig megtekinthető.

violin-2560312_960_720

2017.09.24

Húsz éve kezdődtek Európa legnagyobb egységes hangszeres népzenei gyűjteményének, az Utolsó Órának felvételei a Fonóban. Ennek emlékére a Hagyományok Háza és a Fonó Budai Zeneház szeptember végétől jubileumi sorozattal készül, amelynek keretében az adatközlő mesterek mellett bemutatják a fiatal generációt is. A koncertsorozat szeptember 30-án kezdődik a Fonóban.

rossz_versek_jo

2017.09.23

Ötvenöt forgatási nap, százhúsz helyszín, francia ösztöndíj és a Filmalap támogatása – Reisz Gábor ismét filmet rendez, melyben ő játssza a főszerepet. Míg előző filmjét, a 65 ezer nézőt mozgósító, VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlant szinte minimális büdzséből hozta létre, addig legújabb alkotásában, a Rossz versekben komolyabb technikával és nagyobb költségvetéssel dolgozik. Az önéletrajzi ihletésű film várhatóan 2018 őszén kerül a mozikba.

TOKODY 40 – BEL CANTO címmel ad koncertet 2017. október 30-án 19:30-tól a Pesti Vigadó Dísztermében Tokody Ilona Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas operaénekes, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja. Az esten – melyen válogatás hallható Rossini, Bellini és Donizetti műveiből – közreműködik Muskát András – tenor, zongorán kísér Janos Acs. „Hiszek abban, hogy az ember nem azért születik a világra, hogy boldogságban élje le az életét, hanem hogy megélje és túlélje a szenvedést, ezáltal megtisztuljon, és ezzel példát mutasson” – vallja Tokody Ilona.

Hudec László magyar építész Sanghajban fennmaradt épületeit gyűjti össze Nicky Almasy fotóművész albuma, amelyet szeptember 21-én mutatott be Magyarország sanghaji főkonzulátusa a Hudec tervezte Hubertus-udvarban (ma Metropolo Csingcsiang Hotels Classiq – Dahua Hotel), Sanghajban. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) támogatásával, Szijjártó Péter miniszter előszavával megjelenő, Hudec by Nicky Almasy című album különlegessége, hogy a magyar fotóművész kameráján keresztül a még álló Hudec-épületeket ismerheti meg a közönség.

Hat tánc című új, Bartók Béla ihlette produkcióját szeptember 28-án mutatja be a Várkert Bazárban a Feledi János vezette Feledi Project, majd az október 5. és 8. között zajló New York-i Dumbo Dance Fesztiválon lép fel Own Destiny című duettjével, melyet 6-án és 7-én láthat a tengerentúli közönség a Gelsey Kirkland Művészeti Központban. Az egyfelvonásos előadás reflexió Bartók Béla Román népi táncok című, 1915-ben zongorára írt művére. A bemutatón közreműködik Oláh Dezső Junior Prima-díjas zongoraművész, zeneszerző, valamint Oláh Péter bőgős és Pecek Lakatos János dobos.

Alapításának harmincadik évfordulóját ünnepli a Szegedi Kortárs Balett, amely 25 esztendeje működik ezen a néven, és 1987. szeptember 27-én tartotta első bemutatóját a Nagyszínházban. Azóta 123, a közönség mellett a szakma elismerését is elnyerő produkció született, melyben összesen 140 művész táncolt. A darabok készítésében Juronics Tamás mellett 39 magyar és külföldi koreográfus vett részt. A társulat születésnapját szeptember 30-án ünnepli Szegeden, a Nagyszínházban. A budapesti ünnepséget november 8-án rendezik a Müpában.

Rendkívüli sztárparádé várható a vörös szőnyegen a 65. San Sebastián-i Nemzetközi Filmfesztivál szeptember 22-ei esti nyitógáláján. Az észak-spanyolországi tengerparti városban olyan hírességek megjelenésére számíthat a nagyközönség, mint Arnold Schwarzenegger, Glenn Close, Penélope Cruz, Javier Bardem, James Franco és Alicia Vikander. Az ünnepélyes megnyitó keretében adják át az első elismerést: Aki Kaurismäki finn rendező A remény másik oldala című filmjéért veheti át a FIPRESCI-díjat. A szeptember 30-ig tartó fesztivál nyitófilmje Wim Wenders Submergence című alkotása lesz. A romantikus dráma 17 másik filmmel együtt van versenyben a legjobb alkotásnak járó Arany Kagyló-díjért. Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmje pedig a közönségdíjért versenyez.

WHITNEY – Queen of the Night címmel Magyarországra érkezik a legendás Whitney Houston-show. Három évtized slágereit hallhatja a közönség az élőzenével kísért produkcióban a West End feltörekvő sztárja, Rebecca Freckleton előadásában.

magyaroszagi_turne

Idén szeptember 16-án és 17-én Martonvásár gyönyörű környezetében negyedik alkalommal rendezik meg a Magyar Népdal Napját! A látogatók átérezhetik a népdal erejét, szépségét és mélységét.

Lackfi János és Vörös István Csavard fel a szöveget című könyvének slágerátiratait adja elő szeptember 9-én a Pankastic! zenekar vendégeivel a József Attila Színházban. Lackfi János és Vörös István 2016 decemberében megjelent könyvükben azokat a dalokat alakították át énekelhető formába, amelyek minden magyar fülnek ismerősek.

A Zrínyi Napok látogatásával kapcsolatos információk: 2017. szeptember 9-én (szombaton) és 10-én (vasárnap) 17:30-ig a vár kapujeggyel látogatható, mely a múzeumlátogatást is magában foglalja. Szigetvári lakcímkártyával rendelkezőknek 200 forint/nap, szigetvári lakcímkártyával nem rendelkezőknek 500 forint/nap, 14 éven aluliak számára ingyenes.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma