MANK-szentendre-Ejjel-nappal-banner-728x90px-2018-08-10

2017.09.08

„Gyakorlatilag nyolc nap alatt készült el ez a másfél órás előadás, melyet még egy évvel később is vállalhatónak, sőt kifejezetten erős és érvényes színháznak tartunk” – mondta Tasnádi István író a Majdnem 20 című darabról, mely a Bárka Színháznak állít emléket. A szerzőt a történetről, a címválasztásról, valamint arról is kérdeztük: milyen egy fesztivál keretei között színdarabot készíteni.

Ebben a teljesen valószerűtlen utópiában egy csapat fiatal elbarikádozza magát a bezárásra ítélt Bárka Színházban, és nem hajlandó elhúzni onnan, nem használ sem jó szó, sem fenyegetés. A patthelyzetet az Új Fenntartó végül egy nagyvonalú ajánlattal kívánja feloldani: maradhatnak a fiatalok, ha hajlandóak átképeztetni magukat közszolgának. Megérkezik a Kiképző, és elkezdődik a kemény munka, melynek során ezek a romkocsmában merengő, elkényeztetett, idealista művészpalánták a mai kor elvárásainak megfelelően életre nevelődnek. Vagy nem. A kiképzés során jelenetek idézünk meg/fel a Bárka elmúlt (majdnem) két évtizedének legendás előadásaiból, például a Don Quijote reprízből, amiben Kriston elbarikádozza magát a bezárásra ítélt könyvtárba…

(Tasnádi István, a Majdnem 20 írója)


majdnem-20

 

A Majdnem 20 című darab sajátos módon mutatja be a Bárka Színház megszűnését. Mesélnél az előadás cselekményéről?

A darab egy utópia, egy elmulasztott lázadás története. Egy csapat fiatal elbarikádozza magát a bezárásra ítélt színházban, és nem hajlandóak átadni az új fenntartónak, aki rendészeti kiképzést akar folytatni a teremben.

 

Mire utal a cím: Majdnem 20?

A Bárkát 1996-ban alapítottuk, tehát most lett volna húsz éves, de nem érte meg ezt a szép kerek évfordulót. Pár évvel ezelőtt elkezdődött a felszámolása, majd fokozatosan megszüntették. Élt majdnem 20 évet.

 

A darab az Ördögkatlan Fesztiválra készült. Hogy zajlott az írása, a karakterek kidolgozása, illetve a próbafolyamat?

Néhányszor összeültünk előtte a színészekkel és a rendezővel, Vidovszky Györggyel, hogy megbeszéljük, kiben milyen gondolat, milyen indulat van a színházbezárás kapcsán. Hamar megegyeztünk abban, hogy sem nosztalgiázni, sem siránkozni nem akarunk. Inkább egy szenvedélyes, ugyanakkor elemző szatírát szerettünk volna csinálni, amelyben azt járjuk körül, hogyan lehetünk folyton ennyire naivak, lusták vagy töketlenek, hogy veszni hagyjuk azt, ami ennyire fontos.

A karakterekről szólva: az előadásban szereplő színészek mind a Bárkán kezdtek gyerekszínészként, így mindegyiküknek nagyon fontos ez a hely.

 

Mennyi idő alatt készült el az előadás?

Mindössze egy pár oldalas kanavászt és néhány jelenetet vittem az Ördögkatlanba, a darab lényegi részét ott helyben írtam a színészek irányított improvizációja alapján. Gyakorlatilag nyolc nap alatt készült el ez a másfél órás előadás, melyet még egy évvel később is vállalhatónak, sőt kifejezetten erős és érvényes színháznak tartunk. Olyannak, amit érdemes életben tartani. Még ma sem értem pontosan, hogy történhetett mindez.

 

Hogy fogadta az Ördögkatlan Fesztivál közönsége a darabot?

Nagy lelkesedéssel. Végignevették az egészet, de a végén mindenkinek torkán akadt a nevetés. Nem egy néző volt, aki könnyes szemmel jött ki taps után – igaz, ők többnyire olyanok voltak, akiknek közük volt valamilyen módon a Bárkához.


majdnem-20_1

 

Más munkamódot kíván meg, mikor az alkotó egy fesztivál keretei között készít előadást?

Természetesen mást. Itt gyakorlatilag éjjel-nappal együtt voltunk és dolgoztunk. A színészek egy ideig sátorban aludtak, aztán beköltöztek a helyi iskola tornatermébe, ahol a próbák is zajlottak. Mi a rendezővel egy helyi, kedves család padlásán aludtunk. Kőkemény, mégis felemelő időszak volt, még ma is szívesen emlékszem rá.

 

A fesztivál óta többször is játszottátok a darabot, mely tulajdonképpen improvizációból indult. Mennyit változott azóta?

Újra átmentem a szövegen, pontosítottam a dialógokat, illetve beleírtam olyan remek színészi rögtönzéseket, amelyek később, mondjuk a debreceni Deszka Fesztiválon születtek. Vannak utalások, melyeket ki kellett cserélnünk, hisz a közélet gyorsan változik körülöttünk, ennek az előadásnak pedig az az egyik nagy erénye, hogy gyorsan és élesen reagál a mára.

 

Az előadáshoz kapcsolódóan promóciós videó készült, méghozzá Mucsi Zoltánnal. Mesélnél erről a videóról?

Kapa látta az Ördögkatlanban az előadást és nagyon megérintette. Ő is alapító tag, az első öt évet együtt töltöttük a társulatban, rengeteg szép és legalább annyi nehéz emlék köt össze minket. Mikor felhívtam, hogy segítsen a promócióban, szívesen vállalkozott rá. Aztán elmentünk hozzá múlt szombaton és a pincelejáróban megcsináltuk a felvételt. És ha már a születésnapoknál tartunk, Kapa pár nap múlva lesz 60 éves. Szóval majdnem 60. Isten éltessen, Zoli!

 

A Majdnem 20 szereplői: Bárdi Gergő, Blahó Gergely, Császár Réka, Egri Bálint, Farkas Dénes, Kovács Gergely, Molnár Áron, Sipos Viktória

Az előadást legközelebb szeptember 10-én tekinthetik meg az Átriumban.

 

Készítette: Tóth Eszter

Fotó: csokonaiszinhaz.hu/Schiller Kata

kaszas_kultura596-90

gettyimages_164714121_600x337_borito

2018.08.18

Roman Polański Oscar-díjas lengyel színész, film- és színházi rendező, forgatókönyvíró élete minden, csak nem egyszerű: nemcsak sikerei, hanem botrányai is látványosak. Most azonban inkább a sikerekre koncentrálunk, hiszen éppen ezen a napon, augusztus 18-án ünnepli 85. születésnapját az a filmalkotó, akinek többek között a Rosemary gyermekét és A zongoristát köszönhetjük.

D_NOE20180817022

2018.08.18
Megnyílt a 32. Mesterségek Ünnepe augusztus 17-én: a rendezvényen mintegy ezer kézműves mester és több száz fellépő mutatkozik be augusztus 17. és 20. között a budai Várban. A megnyitó keretében Kásler Miklós tíz művésznek a Népművészet Mestere-díjat, ötnek pedig a Népművészet Ifjú Mestere elismerést adta át a Budavári Palotában.

DMARC20180817012_borito

2018.08.18

Állami kitüntetéseket adott át Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter augusztus 17-én a Pesti Vigadóban az augusztus 20-ai nemzeti ünnep alkalmából. Beszédében Kásler Miklós kiemelte: augusztus 20-a „múltunk, jelenünk és jövőnk összekötő eleme, amely egyesít magában mindent, amit ma magyarnak nevezhetünk”.

Tizenkét új művész mutatkozik be a következő évadban a Szegedi Nemzeti Színházban, ahol az augusztus 20-ai héten indul el a bérletek értékesítése. Horgas Ádám főrendező az M1 aktuális csatorna augusztus 17-ei délelőtti műsorában arról beszélt, hogy az új főigazgatóval, Barnák László színész-rendezővel közösen kialakított értékrend alapján hívnak alkotótársakat, rendezőket, színészeket a színházba.

Sünispotály néven nyílt meg a mentett állatok új bemutatóközpontja augusztus 16-án a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A bemutató mentőközpontot a Holnemvolt Vár területén alakították ki 75 millió forintból, abban az eredetileg kocsiszínnek készült épületben, ahol az utóbbi évtizedben a nemrég új helyre költözött állatkerti klinika működött. A Sünispotályban az érdeklődők immár nyomon követhetik a sérült állatok gyógyulását, az emeleti oktatóteremben pedig a felelős állattartás szabályait sajátíthatják el. A Sünispotályban jelenleg többek között fecskét és denevért, fürjeket, egyéb rigófajok képviselőit, hollót, lappantyút, szalakótát, baglyot és számos más állatot gyógyítanak.

Több mint 1300 fő részesül szeptembertől művészjáradékban, amelyre a kormány a 2018. évi központi költségvetésben 780 millió forint többletforrást biztosít. A többletforrásra az igénylések magas száma miatt volt szükség. Az MMA kezdeményezésére a magyar állam a művészjáradék bevezetésével is kifejezi megbecsülését a kiemelkedő teljesítmények iránt, ennek eredményeképpen 2018-tól egyes művészeti díjak kitüntetettjei 65. életévük betöltését követően – kérelemre – élethosszig tartó, méltányos, garantált havi járadékban részesülnek.

Világhírű előadók szerepelnek a londoni West End legjobb újoncának járó díj idei jelöltjei között! A díjat, amelyet tavaly adtak át először, kilenc kategóriában osztják ki. Díjazzák a legjobb színészeket és színésznőket a szöveges és a zenés darabokban, a legjobb rendezőt, a legjobb dizájnert, a legjobb írót, a legjobb zeneszerzőt, valamint kilencedikként a legjobb újoncot a West Enden. Utóbbi kategóriában a Breaking Bad – Totál szívás című sorozatból és több nagysikerű filmből ismert Bryan Cranston mellett a jelöltek között van Aidan Turner és Kelli O’Hara is.

A Szent István-napi ünnepségek részeként az augusztus 18. és 20. között zajló, háromnapos gasztronómiai eseményt a Budai alsó rakpart Várkert Bazár előtti részén rendezik. Idén a fűszereké a főszerep, és meg lehet kóstolni Magyarország tortáját, a Komáromi kisleányt, valamint cukormentes tortáját, a Három kívánságot, illetve a Szent István-napi kenyérverseny győztes cipóit is. A Szent István-napi fehérkenyér a Várhegyi Deres lett, az innovatív kategória legjobbja egy mézalmás rozskenyér, a teljes kiőrlésűek között pedig a Hajsza névre keresztelt kenyér győzött, amely tönkölyből, rozsból és zablisztből készült. A Magyar ízek utcájában bemutatják egy-egy tájegység ételét is: a Felvidékről érkező csapat mátyusföldi káposztalevest, Csángóföld képviselői szőlőleveles töltikét, a kárpátaljaiak borscslevest és szilvalekváros fánkot készítenek. Meg lehet kóstolni roma ételkülönlegességet, a cigánykáposztát bodaggal, az alföldiek pedig pásztor ételeket és hagyományos karcagi birkapörköltet főznek. A rendezvényt számos koncert kíséri, fellép többek közötta Lóci Játszik, a Mörk, a Jetlag, Antonia Vai, az NB, az Alma zenekar, a Soulwave és az Anna and the Barbies.

A MANK Nonprofit Kft. tisztelettel és szeretettel meghívja önt és hozzátartozóit Sz. Varga Ágnes képzőművész ÜZENET ⁄szénfestmények és grafikák⁄ című kiállításának megnyitójára, melyet 2018. augusztus 1-jén, szerdán, 18 órakor tartanak a MANK Galériában.

Sz._Varga_Agnes_Uzenet_borito

A MANK Nonprofit Kft. tisztelettel és szeretettel meghívja önt és hozzátartozóit a HOMO et NATURA – Válogatás a Mezőtúri Képzőművészeti Alkotótelep gyűjteményéből című kiállítás megnyitójára, melyet 2018. július 4-én, szerdán, 18 órakor tartanak.

György Ádám zongoraművész 2018-ban már tizedik alkalommal rendezi meg zongoraakadémiáját Pomázon, a Teleki–Wattay-kastélyban, ahova a világ minden tájáról érkeznek tehetséges zongoristanövendékek. Az akadémia György Ádám szóló zongoraestjével veszi kezdetét július 2-án, majd július 11-én a növendékek és a művész közös koncertje várja a nyáresti kikapcsolódásra vágyó zenekedvelőket.

A MANK Nonprofit Kft. tisztelettel és szeretettel meghívja önt és hozzátartozóit a Mártélyi Alkotóház évadnyitó ünnepségére, melyet 2018. június 15-én, pénteken, 17 órakor tartanak Mártélyon. Mártély különleges szerepet tölt be a magyar képzőművészet történetében; a Tisza holtága melletti alkotóház az 1960-as évek óta működik.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma