2017.09.08

„Gyakorlatilag nyolc nap alatt készült el ez a másfél órás előadás, melyet még egy évvel később is vállalhatónak, sőt kifejezetten erős és érvényes színháznak tartunk” – mondta Tasnádi István író a Majdnem 20 című darabról, mely a Bárka Színháznak állít emléket. A szerzőt a történetről, a címválasztásról, valamint arról is kérdeztük: milyen egy fesztivál keretei között színdarabot készíteni.

Ebben a teljesen valószerűtlen utópiában egy csapat fiatal elbarikádozza magát a bezárásra ítélt Bárka Színházban, és nem hajlandó elhúzni onnan, nem használ sem jó szó, sem fenyegetés. A patthelyzetet az Új Fenntartó végül egy nagyvonalú ajánlattal kívánja feloldani: maradhatnak a fiatalok, ha hajlandóak átképeztetni magukat közszolgának. Megérkezik a Kiképző, és elkezdődik a kemény munka, melynek során ezek a romkocsmában merengő, elkényeztetett, idealista művészpalánták a mai kor elvárásainak megfelelően életre nevelődnek. Vagy nem. A kiképzés során jelenetek idézünk meg/fel a Bárka elmúlt (majdnem) két évtizedének legendás előadásaiból, például a Don Quijote reprízből, amiben Kriston elbarikádozza magát a bezárásra ítélt könyvtárba…

(Tasnádi István, a Majdnem 20 írója)


majdnem-20

 

A Majdnem 20 című darab sajátos módon mutatja be a Bárka Színház megszűnését. Mesélnél az előadás cselekményéről?

A darab egy utópia, egy elmulasztott lázadás története. Egy csapat fiatal elbarikádozza magát a bezárásra ítélt színházban, és nem hajlandóak átadni az új fenntartónak, aki rendészeti kiképzést akar folytatni a teremben.

 

Mire utal a cím: Majdnem 20?

A Bárkát 1996-ban alapítottuk, tehát most lett volna húsz éves, de nem érte meg ezt a szép kerek évfordulót. Pár évvel ezelőtt elkezdődött a felszámolása, majd fokozatosan megszüntették. Élt majdnem 20 évet.

 

A darab az Ördögkatlan Fesztiválra készült. Hogy zajlott az írása, a karakterek kidolgozása, illetve a próbafolyamat?

Néhányszor összeültünk előtte a színészekkel és a rendezővel, Vidovszky Györggyel, hogy megbeszéljük, kiben milyen gondolat, milyen indulat van a színházbezárás kapcsán. Hamar megegyeztünk abban, hogy sem nosztalgiázni, sem siránkozni nem akarunk. Inkább egy szenvedélyes, ugyanakkor elemző szatírát szerettünk volna csinálni, amelyben azt járjuk körül, hogyan lehetünk folyton ennyire naivak, lusták vagy töketlenek, hogy veszni hagyjuk azt, ami ennyire fontos.

A karakterekről szólva: az előadásban szereplő színészek mind a Bárkán kezdtek gyerekszínészként, így mindegyiküknek nagyon fontos ez a hely.

 

Mennyi idő alatt készült el az előadás?

Mindössze egy pár oldalas kanavászt és néhány jelenetet vittem az Ördögkatlanba, a darab lényegi részét ott helyben írtam a színészek irányított improvizációja alapján. Gyakorlatilag nyolc nap alatt készült el ez a másfél órás előadás, melyet még egy évvel később is vállalhatónak, sőt kifejezetten erős és érvényes színháznak tartunk. Olyannak, amit érdemes életben tartani. Még ma sem értem pontosan, hogy történhetett mindez.

 

Hogy fogadta az Ördögkatlan Fesztivál közönsége a darabot?

Nagy lelkesedéssel. Végignevették az egészet, de a végén mindenkinek torkán akadt a nevetés. Nem egy néző volt, aki könnyes szemmel jött ki taps után – igaz, ők többnyire olyanok voltak, akiknek közük volt valamilyen módon a Bárkához.


majdnem-20_1

 

Más munkamódot kíván meg, mikor az alkotó egy fesztivál keretei között készít előadást?

Természetesen mást. Itt gyakorlatilag éjjel-nappal együtt voltunk és dolgoztunk. A színészek egy ideig sátorban aludtak, aztán beköltöztek a helyi iskola tornatermébe, ahol a próbák is zajlottak. Mi a rendezővel egy helyi, kedves család padlásán aludtunk. Kőkemény, mégis felemelő időszak volt, még ma is szívesen emlékszem rá.

 

A fesztivál óta többször is játszottátok a darabot, mely tulajdonképpen improvizációból indult. Mennyit változott azóta?

Újra átmentem a szövegen, pontosítottam a dialógokat, illetve beleírtam olyan remek színészi rögtönzéseket, amelyek később, mondjuk a debreceni Deszka Fesztiválon születtek. Vannak utalások, melyeket ki kellett cserélnünk, hisz a közélet gyorsan változik körülöttünk, ennek az előadásnak pedig az az egyik nagy erénye, hogy gyorsan és élesen reagál a mára.

 

Az előadáshoz kapcsolódóan promóciós videó készült, méghozzá Mucsi Zoltánnal. Mesélnél erről a videóról?

Kapa látta az Ördögkatlanban az előadást és nagyon megérintette. Ő is alapító tag, az első öt évet együtt töltöttük a társulatban, rengeteg szép és legalább annyi nehéz emlék köt össze minket. Mikor felhívtam, hogy segítsen a promócióban, szívesen vállalkozott rá. Aztán elmentünk hozzá múlt szombaton és a pincelejáróban megcsináltuk a felvételt. És ha már a születésnapoknál tartunk, Kapa pár nap múlva lesz 60 éves. Szóval majdnem 60. Isten éltessen, Zoli!

 

A Majdnem 20 szereplői: Bárdi Gergő, Blahó Gergely, Császár Réka, Egri Bálint, Farkas Dénes, Kovács Gergely, Molnár Áron, Sipos Viktória

Az előadást legközelebb szeptember 10-én tekinthetik meg az Átriumban.

 

Készítette: Tóth Eszter

Fotó: csokonaiszinhaz.hu/Schiller Kata

Olvadojovonk

2018.04.22

A Föld napjához kapcsolódva Olvadó jövőnk címmel nyílt kiállítás Kércz Tibor és Komáromi Csaba természetfotósok az Északi- és Déli-sarkon készített képeiből a Magyar Természettudományi Múzeumban április 20-án. „Remélem, hogy ezzel a kiállítással hozzájárulhatunk ahhoz, hogy egy évben ne csak egyetlen, hanem 365 nap legyen a Föld napja” – mondta a megnyitón Komáromi Csaba.

_d0a9919__copy_borito

2018.04.21

Milyen az, amikor egy népi minta divatos szabású ruhán tűnik fel? Vajon a régi paraszti hagyományok létezhetnek a modern korban is? A Műcsarokban április 21-én nyílt Kéz | Mű | Remek. Népművészet. Nemzeti Szalon 2018 című kiállításon a lószerszámoktól a fazekakig, a divatos népi ruháktól a díszes fakapukig, a berendezési tárgyaktól a hangszerekig számos egyedi alkotás látható.

Barabas_Zsolt-6d07-4214

2018.04.21
Bocsárdi László Alice című előadásáról nagyon nehéz bármit is írni, ugyanis az előadás egyszerre volt szürreális és céltalan. A rendező olyan világba kalauzolta el a nézőt, amelyben egyszerre van jelen a koncert, a mozgókép és a színház. Ám arra a látvány- és hangzásvilágra, amely a színpadon fogadott, nem készültem fel kellőképpen. BESZÁMOLÓ

Először lép fel Magyarországon a Grammy-díjas, többszörös platinalemezes Pitbull: a kubai származású amerikai rapper július 28-án ad koncertet a székesfehérvári Fezen Fesztiválon. A szervezők tájékoztatása szerint a legutóbbi futball-világbajnokság himnuszát jegyző előadó nagyzenekaros koncertet ad Fehérváron. Mint írták: Pitbull az underground hiphopból átnyergelve a latinos ritmusokkal kevert poposabb műfajokba egyik pillanatról a másikra a slágerlisták csúcsán találta magát, 2009-es I Know You Want Me című slágere az év legnézettebb videója lett a YouTube-on. A 21 éves Fezen Fesztivált idén július 25. és 28. között rendezik Székesfehérváron, a MÁV-pályán.

A Paramount stúdióban készül a Rocketman című, Elton Johnról szóló életrajzi film, amelynek főszerepét a Kingsmanből ismert Taron Egerton alakítja. A film a zenész életét a Királyi Zeneakadémián eltöltött tanulóévektől a ’70-es, ’80-as években felívelő rocksztárkarrierjén át a ’90-es években elért nemzetközi szupersztárságáig követi. A Rocketman felidézi majd a zenész alkohol- és drogfüggőségét és gyógyulását is. A The Hollywood Reporter szerint Egerton maga fogja elénekelni Elton John ismert dalait a filmben, a színész már énekelt fel számokat az Abbey Road-i stúdióban.

Csurka Eszter, Nagy Barbara és Tóth Eszter köztéri munkái kerülhetnek a szentendrei Bizottság-ligetbe a Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) által Az Édenkert nyomában címmel kiírt pályázat eredményeként. Az FMC január elején a 2018-as Art Capital programsorozat részeként hirdetett nyilvános pályázatot street art, public art, illetőleg köztéri szobrászati projektek időszaki megvalósítására a Bizottság-ligetbe, azaz a Szentendre, Dunakanyar körút és Kossuth Lajos utca által közrefogott, az 1. számú postahivatal előtt lévő közterületre. A felhívásra huszonnégy pályázótól harmincegy pályamű érkezett be. Közülük a zsűri (Boros Lili művészettörténész; Csontó Lajos képzőművész; Farkas Ádám szobrászművész; Gulyás Gábor esztéta, a Ferenczy Múzeumi Centrum igazgatója; valamint Szabó Noémi művészettörténész, az FMC Képzőművészeti Főosztályának vezetője) végül három projektet választott ki megvalósításra. A nyertes művek Csurka Eszter A víz érintése, Nagy Barbara Kert-hálózatok és Tóth Eszter Kerti locsoló című munkái lettek. A díjnyertes művek már az Art Capital megnyitása előtt, 2018. június első hetétől láthatók lesznek a Bizottság-ligetben.

A tizedik Nemzetközi Simándy József Énekverseny április 23-án kezdődik, a klasszikus énekes tehetségkutatón három kategóriában, 36 éves korig mutatkoznak be a magyar és a külföldi tehetségek. A versenyre több mint százan jelentkeztek, a legtöbben Magyarországról és a határon túli magyar zenei intézményekből, de érkeznek versenyzők Szegedre Európa országai mellett Mexikóból, Indiából és a Távol-Keletről is. A produkciókat az Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója vezette nemzetközi zsűri értékeli. A verseny díjkiosztó gálahangversenyét – melyen az ifjú énekestehetségeket a Szegedi Szimfonikus Zenekar kíséri Gyüdi Sándor vezényletével – április 29-én este rendezik a Szegedi Nemzeti Színházban.

A Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF) zárónapján, április 22-én Mozart A varázsfuvola című művét a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 1-es terminálján láthatja a közönség a Kodály Filharmónia Debrecen előadásában. A Gemza Péter rendezte előadáson Sarastro szerepében Palerdi András, Az Éj királynőjeként Varga Viktória áll színpadra. Paminát Sáfár Orsolya, Papagenót Donkó Imre, Papagenát Nagy Kíra alakítja, Tamino alakjában Biri Gergely látható. A helyszínen a parkolás ingyenes, a Deák térről az Aeropark repülőmúzeum Malév nosztalgiabuszai 18 órakor indulnak Ferihegyre, a hangverseny után vissza pedig 22 órakor. A járatokon a megvásárolt koncertjegyek érvényesek, de regisztrálni szükséges.

Izgalmas, műfaji határokon átívelő estre készül április 10-én, a költészet napjának előestéjén Földes László „Hobo”. A 38. Budapesti Tavaszi Fesztivál keretein belül a Müpában lesz a Látnokok, költők, csavargók című előadásának ősbemutatója, amelyen a legnagyobb költők műveit itatja át zenével, felejthetetlen élményt kínálva a közönségnek.

18_04_10_Hobo

A Szegedrocks2018 április 21-én Szegeden, Magyarország egyik legszebb terén, a Dóm téren várja a zenekedvelőket. A látványos rendezvényre a több száz fellépő énekest, gitárost, basszusgitárost és dobost korra, nemre, életkorra és zenei stílusra való megkülönböztetés nélkül választják ki. A jelentkezés még nem zárult le, egészen április 10-ig tart. A program ingyenes, így több ezer főt várnak a fesztiválra.

Groove & Voice Trio néven a V4-es országok dallamaiból hozott létre kuvaiti felkérésre világzenei produkciót Lovász Irén énekesnő. Az ősbemutatót február 6-án tartották a kuvaiti Abdulhussain Abdulredha Színházban. A műsor keretében Lovász Irén mellett színpadra lépett Horváth Kornél, Mizsei Zoltán, valamint Stanislav Palúch, Jitka Šuranská, Szczepan Pospieszalski, a szlovák, a cseh és a lengyel népzene-világzene jeles képviselői.

A Visegrádi Együttműködés aláírásának évfordulóját ünnepli a V4 Karnevál február 11-én, vasárnap. Ebből az alkalomból zsonglőrök, utcaszínházak, táncosok, zenészek, kézműves műhely, esti fényfestés és tűzijáték várják az érdeklődőket a Várkert Bazárban és környékén. A karneváli hangulat mellett Caramel, Lajkó Félix és az Óperentzia, a Balkan Fanatik, a Kerekes Band és a Kolompos Együttes koncertje szórakoztatja majd a vendégeket.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma