NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_2_002

2017.03.15

A magyarságunk nem retorikai szólam. A magyarságunk érték és mélység. A 21. században pedig még inkább fontos ezeknek az értékeknek a feltárása és megőrzése, hogy az újabb generációknak is legyen mibe kapaszkodniuk – többek között erről beszélgettek a Március 15. Társaság tagjai, akik a Kádár-korszakban is azt vallották: március 15. megkérdőjelezhetetlen ünnepünk, melyre emlékezni kell.

Már ötödik rendezvényét tartotta március 10-én az Alkotóművészeti Szalon a budai Várban, az Úri utca 54–56. szám alatt. A Cseh Tamás Archívumban szervezett összejövetel ezúttal a legendás Március 15. Társaságot idézte meg. A beszélgetést most is Mirtse Zsuzsa író, költő vezette, aki bevezetőjében kiemelte: az Alkotóművészeti Szalon célja, hogy közelebb hozza egymáshoz a magyar alkotóművészeket és gondolkodókat, hiszen együtt többre vagyunk képesek.

 

20170310_192839
Fotó: Szénási Krisztina


Arra, hogy egy közösség összefogása milyen hatalmas köveket tud megmozgatni, kiváló példa a Március 15. Társaság, amely azzal a céllal alakult, hogy díjat adományozzon olyan kimagasló, a magyarságot szolgáló érdemekért, melyekért hivatalos elismerést nem kaphattak a művészek, tudósok. Az alapítók, az első díjazottak és a későbbi tagok azért gyűltek össze március 10-én, hogy felidézzék az első összejövetelek hangulatát és örömét, valamint a társaság csaknem 30 évnyi tevékenységét és eredményeit.

 

Molnar_Imre_Mirtse_Zsuzsa_-_Szalon_2017
Fotó: Palotai Mihály


A Március 15. Társaság egy értékteremtő közösség, melynek munkája azért is fontos, mert a magyarságunk nem retorikai szólam. A magyarságunk érték és mélység – fogalmazta meg dr. Hóvári János, a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. főigazgatója. Hozzátette: a 21. században még inkább fontos ezeknek az értékeknek a feltárása és a fiatalokhoz való eljuttatása.

 

20170310_193942
Lovász Irén népdalénekes
Fotó: Szénási Krisztina


A beszélgetés most is – mint oly sok összejövetel alkalmával – énekléssel kezdődött. Lovász Irén népdalénekes hangja betöltötte a termet, majd a résztvevőket is arra buzdította: kapcsolódjanak be a dalokba. A vendégek teli torokból, együtt énekelték: Éljen a magyar szabadság! Éljen a haza!

 

Hoppal_Mihaly_neprajztudos_
Hoppál Mihály néprajztudós
Fotó: Palotai Mihály


„A Kossuth Lajos azt üzente kezdetű dal mindig egyfajta himnusza volt a társaságunknak, amely létrehozott egy bizottságot, hogy díjat adományozhasson a hazáért tett szolgálatokért” – jegyezte meg Hoppál Mihály néprajztudós, az alapítók egyike. A bizottság többször is összeült egy évben, először október 23-án Hoppál Mihály és felesége: Haider Edit néprajzkutatók otthonában. Később, februárban az akkor még működő Pilvax Kávéházban találkoztak, hogy egyeztessenek a díjról, melyet mindig március 15-én adtak át. „Mi baráti körből alakultunk, közös volt az értékrendünk, és mind egyetértettünk abban: március 15. megkérdőjelezhetetlen magyar ünnepünk. A díjhoz Molnár Imre iparművész készítette a kézzel írt oklevelet, Péterfy László szobrászművész csodálatos érmet alkotott. Szakály Ferenc történész pedig latinul is megfogalmazta az oklevélben álló szavakat” – mesélte Hoppál Mihály.

 

Oklevel_2
Fotó: Palotai Mihály


Molnár Imre az oklevél kapcsán kiemelte: arra gondolt, hogy borjúpergamenből kellene készíteni, de csak utána döbbent rá: Magyarországon nem lehet borjúpergament kapni. Ezért megtanulta az elkészítését, és elkezdte kutatni a témát. Mint hozzátette: a sok-sok év alatt rengeteg baráti és szakmai kapcsolatot köszönhet ennek a munkának.

 

20170310_194023
Fotó: Szénási Krisztina


Az első jutalmazott Katona Tamás történész volt Az aradi vértanúk című dokumentumgyűjteményéért, a második pedig Somogyi Győző festőművész, grafikus, aki fel is idézte a díjátadót. „A társasággal való találkozásom az egész életemet meghatározta. Egy nap eljött hozzám két márciusi ifjú, és közölték, hogy díjat fogok kapni. Én azt hittem, hogy viccelnek. El is mentem szakadt farmerben, házibulihoz öltözve a feleségemmel, és csak a díjátadón döbbentünk rá, hogy az összegyűltek ezt mennyire komolyan veszik. Ünnepélyes hangulatban, gyönyörű öltözetben vártak minket. Onnantól kezdve a társaság az életem középpontja lett, és azóta is inspirál a munkámban.”

 

Somogyi_Gyozo_festomuvesz
Somogyi Győző grafikus, festőművész
Fotó: Palotai Mihály


A 70-es évek végén, 80-as évek elején létrejött társaság találkozóiról Haider Edit is mesélt. Valóban megadták a módját a rendezvényeknek, kiöltöztek, és házigazdaként gyönyörűen megterítettek. Az asztalt piros, fehér és zöld szalvétával díszítették, a vacsora pedig családi összefogással készült, de a vendégek is mindig hozzájárultak egy-egy tortával, süteménnyel. Az első években hidegtálakat kínáltak, később pedig erdélyi töltött káposzta is került az asztalra. Lovász Irén kiemelte: a konyha volt a kedvenc helye, hiszen itt nótáztak este. Külön megköszönte a gesztust, hogy a család kinyitotta az ajtaját a társaság előtt. Hoppál Mihály és felesége vendégszeretete sokat jelentett a közösségnek.

 

Kelemen_Andras_pszichiater_orvos
Fotó: Palotai Mihály


Szóba került az is: hogyan választották ki a díjazottat. Kelemen András pszichiáter orvos megfogalmazta: természetesen voltak parázs viták, véleményütközések, de az egész összejövetelnek olyan rítusa és rendje volt, melynek köszönhetően sosem lett parttalan a vita. A tagok bediktálták a javaslataikat, szavaztak, érveltek, és mivel közös cél lebegett a szemük előtt, meg tudtak egyezni.

 

Alapitok_1._Molnar_Imre_Kovacs_Istvan_Hoppal_Mihaly_Mirtse_Zsuzsa
Fotó: Palotai Mihály


A társaság a már elhunyt Szakály Ferencre emlékezve megjegyezte: ő is mindig kordában tartotta a vitákat. Volt benne valami erő, amely mindannyijukat összefogta és összehozta. Ehhez kapcsolódva Fodor Pál történész is kiemelte: ő éppen Szakály Ferenc helyére került a társaságba, akinek emlékét nem feledhetik, ezért alapították meg és adták át minden évben a Szakály Ferenc-emlékérmet. Fodor Pál hozzátette: készíti Szakály Ferenc gyűjteményes kötetét, melyben legjobb írásai látnak majd napvilágot, barátjuk ugyanis döbbenetes történész és szépíró volt. Kiemelte: szolgálat, gondviselés, közösség, az ünnep méltósága, nemes cél és gondviselés – ezek azok a szavak, fogalmak, mellyel fémjelezni lehet a Március 15. Társaságot.

 

20170310_190741_1
Fotó: Szénási Krisztina


Gulyás János filmrendező 1988-ban kapta a díjat. Innentől kezdve a találkozókat filmfelvételekkel is rögzítették. Már 2009-ben felmerült, hogy a felvételeket össze lehetne gyűjteni, 2010-ben pedig, amikor átadták az utolsó díjat, valóban nekikezdtek a munkának, melynek eredményeként megszületett a Március 15. – Dokumentumok egy baráti társaság és egy díj történetéhez című film. A beszélgetés zárásaként a résztvevők meg is tekinthették az alkotást, megemlékezve a társaság hiánypótló, feledhetetlen munkájáról.

 


Wéber Anikó

Monos

2019.09.21

Alejandro Landes brazil rendező Monos című háborús drámája kapta a legjobb filmnek járó Pressburger Imre-díjat szombaton a 16. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál díjkiosztó gáláján.

MNSZ_Luxemburg_grofja

2019.09.21

Szeptember 21-én ünnepeljük a magyar dráma napját. Ebből az alkalomból ajánlunk néhányat az új színházi évad bemutatóiból, melyek között filmek és klasszikus nagyregények adaptációi, illetve zenés produkciók is szerepelnek.

20191019_felediproject_szentpaliroland_szecsodibalazs

2019.09.21

A CAFe Budapest arra kérte a fesztivál fellépőit és alkotóit, hogy állítsanak össze egy különleges virtuális időkapszulát, és pakolják bele mindazt, amit szívesen megőriznének az utókor számára. Ezúttal Szentpáli Roland zeneszerzőt kérdezték, aki október 19-én ad koncertet a Müpa Fesztivál Színházában.

Függök ezen a zord élet-párkányon címmel tart szeptember 23.-án, hétfőn 18:00 órától Ady-estet a Petőfi Irodalmi Múzeumban Bogdán Zsolt Jászai Mari-díjas és kétszeres UNITER díjas Érdemes művész, az erdélyi színjátszás kiemelkedő tehetségű színművésze, a kolozsvári társulat tagja.

A Pozsonyi úti Református Templom altemplomának felújított színpadán szeptember 22-én 19 órától láthatja a közönség Pozsgai Zsolt múltidéző darabját. A Mátyás és Janus című dráma Magyarországon játszódik 1472-ben. Mátyás király régen látott hatalommá növeli az országot. És ekkor váratlanul kitör egy lázadás. Janus Pannonius, a király egyik legkedvesebb barátja és Vitéz János, aki Mátyás nevelője volt, szövetkezik ellene.

A beszélgetős, felolvasó színházzal is kiegészített sorozat a Nemzeti Galéria C épületében lesz. A szezon első estjét szeptember 24-én tartják. Az irodalmi est középpontjában az őszi, szüreti időszak és a bor áll.

Az emberi erőforrások minisztere az MTI-nek elmondta, hogy Magyarország és Montenegró szeretné megerősíteni kulturális, oktatási, egészségügyi és tudományos kapcsolatait. A mostani út előzményeként néhány hónapja az illetékes montenegrói tárcavezetők Budapestre látogattak, ahol már vázolták az együttműködési lehetőségeket. Kásler Miklós áttörőnek nevezte a podgoricai megbeszéléseit. Aleksandar Bogdanovic művelődési miniszterrel abban állapodtak meg, hogy Magyarország aktívan részt vesz a montenegrói filmipar kialakításában, valamint hogy szorosabbra fűzik a kapcsolatot az előadóművészet, a magaskultúra, a népzene, a néptánc, a fordítások és a művészcserék területén. Podgorica számít arra, hogy montenegrói-osztrák-magyar együttműködésben a közös történelmi építészeti emlékeket, kegyhelyeket, illetve az épített kulturális örökséget ápolni tudják, azaz a megóvást, a restaurálást és a fenntartási feladatokat a továbbiakban egymással összehangolnák az országok.

A Vers – mindegy kinek sorozat első videóját, amelyben az előadóművész Ady Endre Áldásadás a vonaton című költeményét szavalja el, két hét alatt több mint 120 ezren nézték meg a Facebookon. A sorozatban Lutter Imre klasszikus és kortárs költők ismert, vagy kevésbé ismert verseit egyedi hangvételben, filmes eszközökkel fűszerezve adja elő. Minden versfilmhez készül egy beszélgetés is, amelyben Lutter Imre Vlasits Barbara színésznővel osztja meg gondolatait az elmondott költeményekről.

Első alkalommal rendeznek nemzetközi Beatles-fesztivált Magyarországon: a Beatles Weekendet október 5-én az Analog Music Hallban, 6-án a Hard Rock Caféban rendezik meg.

beatles-weekend-festival-2019-20190707151410-crop

Díjátadóval, nyílt próbákkal, színházi előadásokkal, kulisszajárásokkal ünneplik a színházak országszerte és a határon túl is a magyar dráma napját a hétvégén.

Szeptember 26-án 19.00-kor a MOM Kulturális Központban ad koncertet Sebestyén Márta. A műsoron felcsendülő dalok évszázadokon és népeken ívelnek át, írott forrásokból és a szájhagyomány gazdag tárházából egyaránt merítve.

Koncertekkel, családi, gasztronómiai és művészeti programokkal várják az érdeklődőket szeptember 27. és 28. között a Bartók Béla úton az Eleven Ősz fesztiválon, amelynek középpontjában idén a digitális kultúra áll.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma