728x90px_Csardaskiralyno_Moni_002

2019.07.23

A magyar könnyűzene elmúlt évtizedeit feldolgozó, A magyarock története című kötet újrakiadása alkalmából Rozsonits Tamás készített interjút Jávorszky Béla Szilárddal. Az átdolgozott, bővített kiadás a Hangfoglaló Program támogatásával újra megjelenhet, a második kötetet pedig őszre ígéri a szerző.

Mini_egyuttes
A Mini együttes dobosa, Balogh Jenő (1977)

Jávorszky Béla Szilárd és Sebők János hatalmas feladatra vállalkoztak 2005-ben: két-két kötetben foglalták össze az egyetemes és a magyar rock történetét. A hatalmas méretű, gyönyörű kiállítású, ritka fotókkal gazdagon illusztrált könyvek szövege tananyagként is értelmezhető, minden, a műfaj iránt érdeklődő könyvespolcán ott a helyük.


Az első kiadás már az antikváriumokban sem fellelhető, ezért izgalmas a hír, hogy Jávorszky Béla alaposan átdolgozta, a Kossuth Kiadó pedig újra elérhetővé tette A magyarock története első kötetét.


Rockfesztival_Miskolc_1973_General_es_Mikrolied
Rockfesztivál Miskolcon 1973-ban.


Mi volt az újrakiadás indíttatója?
A magyarock történetének megjelenése óta eltelt tizennégy év, a kötet pedig már nyolc éve nem kapható kereskedelmi forgalomban. Azóta nálam személyesen is sokan keresik, mert az antikváriumokban viszonylag ritkán bukkan fel, akkor is borsos áron, így volt egyfajta presszió rajtam. Aztán a Hangfoglaló Program nagyvonalú támogatása lehetővé tette, hogy A magyarock története 1-2 még ebben az évben újra megjelenhet.

Milyen mértékben frissítetted fel és aktualizáltad az anyagot?
Nem csak felfrissítettem, hanem jelentősen átalakítottam. E tekintetben támaszkodtam a kötet szakmai lektorai: Nemes Nagy Péter és Koszits Attila véleményére is.

125945
Hajógyári-sziget, Balról a második Presser Gábor, a negyedik Benkő László,
a jobbszélen Bródy János

Mi változott az első kiadáshoz képest?

Az eltelt tizennégy év alatt sok minden történt, például azóta többen már nincsenek közöttünk. Másrészt rengeteg új információ látott napvilágot, kutatások, több visszaemlékezés, könyvek; memoár-kötetek és szakkönyvek jelentek meg. Ezeket igyekeztem beépíteni a mostani változatba. Harmadrészt: valamelyest a könyv nyelvezetén is kellett csiszolnom, igyekeztem még objektívebben fogalmazni, hogy világosabbá tehessem ez által az összképet. Mindezekkel párhuzamosan beemeltem olyan új témaköröket, amelyek az első kiadásból kimaradtak, ám fontosnak tartottam, hogy az újrakiadásban helyet kapjanak.


fesztival_1980


Emellett a könyv szerkezeti felépítésébe is belenyúltam, az eredeti tizenkét fejezet mostanra tizenhétté bővült, mert bizonyos témákat jobban ki kellett bontani. Igaz, hogy a műfaj Budapest-centrikus, de a vidéki beat-élet szinte teljesen hiányzik a régi könyvből, leszámítva azokat a zenekarokat, amelyek országos ismertségre tettek szert. Mellettük azonban működött szerte az országban egy csomó fontos zenekar, amelyeknek lokális kisugárzásuk által nagy szerepet játszottak a rock & roll terjesztésében. Most egy hosszabb rész róluk szól, elsősorban a pécsi, a szegedi és a debreceni színtérről. A hazánkba elsőként látogató külföldi zenekarok fellépéseinek emlékeit is fontosnak tartottam beemelni a szövegbe, hiszen ők hozták be hozzánk az angolszász típusú beatzenét. A zenekari berendezések, a technika is újként jelenik most meg. Tanácsot kértem Pálfi József Spulnitól és Takács László Takitól, hogy milyenek voltak abban a korban a technikai körülmények, mert a nagy egészhez ez is hozzátartozik.


89131
Beatrice koncert egy moziban, Gidófalvy Attila (fekve), Donászy Tibor (takarva),
Lugosi László, Nagy Feró, Miklóska Lajos.

Az első kiadás szövegét bitang erős képanyag tette még szemléletesebbé. A fotóanyagon is változtattál?
Minden könyvemben törekedtem a képek minél nagyobb számban történő szerepeltetésére, mert olyan réteget tesznek hozzá az anyaghoz, amit szövegben lehetetlen megjeleníteni. Az eltelt tizennégy év alatt egy csomó fotó került elő: egyrészt a Fortepan oldalra felkerültek történelmi jelentőségő dokumentumok, másrészt az MTI is digitalizálta az archívumát, így sokkal egyszerűbben kutatható.


Az első kiadás egy limitált, exkluzív sorozatához tartozott egy CD is, azon egy nagyon alapos válogatás mutatta be a kor magyar értékeit. A mostani kiadáshoz is készült ilyen?
Akkoriban volt egy megállapodásunk a Hungaroton kiadóval, én szerkesztettem az anyagot, ők pedig rendelkezésre bocsátották a felvételeket. Ezúttal sajnos nem lesz válogatás-CD.

124852
Tiszaliget, Sportcsarnok, a Hobo Blues Band és a P. Mobil együttes közös koncertje 1981-ben.
Jobbra a mikrofonnal Deák Bill Gyula.

Ezt a könyvet (és még több kötetet is) Sebők Jánossal együtt jegyzed, aki már sajnos nincs köztünk. Milyen érzés volt az ő szövegrészeit gondozni?
Az élet nagy ajándéka számomra, hogy együtt dolgozhattam vele. A korkülönbségből fakadóan én az ő könyvein nőttem fel. A rock & roll más-más időszakában szocializálódtunk, emiatt mások voltak a kulturális alapélményeink, de szép emlékként őrzöm azt a három évet, amíg a közös könyveink születtek.


Hobo_1980
Középen Földes László (Hobó), balra Novotny Zoltán, jobbra Gyárfás Tamás riporter. A felvétel a popegyüttesek sportvetélkedője, a Rock Kupa döntője alkalmával készült 1980-ban


A könyv megjelenését követően maguk a főszereplők, a beat-pop-rock zenészek hogyan fogadták a kötetet?

Megosztotta a zenész-szakmát, de hát soha nem is akartunk megfelelni nekik. Most, az újrakiadás alkalmával azért szerettem volna, ha közülük többen elolvassák és véleményezik, ám egyedül Bródy János és Pásztor László volt hajlandó erre időt szánni.

Mikorra várhatjuk A magyarock története második kötetének újrakiadását?

Dolgozom rajta, reményeim szerint ez év őszén jelenik meg.

A cikk eredetileg a Hangfoglaló blogján jelent meg.

A képek forrása a Fortepan.

596x90px_Csardaskiralyno_Moni_002

kavarga_R

2019.08.25

Dmitrij Kavarga a poszthumán művészet emblematikus képviselője: monumentális, ugyanakkor részletgazdag szobrai, kinetikus szerkezetei és interaktív installációi az antropocentrizmus kríziséről szólnak. A szentendrei MűvészetMalomban kiállított műveinek legfontosabb állítása: újra kell gondolnunk az emberi létezés alapvető kérdéseit, különben az emberiség saját magát fogja megsemmisíteni.

Van_R

2019.08.24

A VAN filmzenekar a 2014-es Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan, és 2018 egyik hazai filmsikere, a Rossz versek dalait adja elő. A héttagú formáció nemrég az Ördögkatlan fesztiválon lépett fel egy hirtelen támadt vihar miatt a szabadtéri színpad helyett egy kiállítóteremben. Nem tudom, hogy történt, de a végére hálás voltam a nyárért, a vizes zokniért, a kezemben átmelegedett repohárért és azért, hogy a vihar átmosta ezt az örömzenélést a kültéri színpadról a fülledt terembe. A zenekar négy tagjával beszélgettem.

parasztbecsulet_bajazzok_4

2019.08.24

A Budapesti Nyári Fesztivál igazi komolyzenei különlegességének ígérkezett a Parasztbecsület és a Bajazzók egyfelvonásos operák bemutatója. Szerelem, féltékenység, megcsalás és megcsalatás, vagyis párkapcsolati drámák állnak mindkét mű középpontjában, melyeket rendkívül élethűen, emberközeli módon ábrázolnak.

Szeptemberben mutatják be A csizmadia, a szélkirály és a nyúlpásztor esete című darabot, amelyet Nagy Orsolya írt és Markó Róbert rendezett. Kolozsi Angéla A libapásztorlány című meséjét Kuthy Ágnes rendezésében láthatjuk, a Papucsszaggató királykisasszonyok című előadást pedig Láposi Terka állítja színpadra. Az Óriásölő Margaret című darabot írója, Gimesi Dóra rendezi majd. A teátrum vasárnap tartja évadnyitó családi rendezvényét. Az Idesüss a figurásra! című programsorozatra a Nagytemplom mögötti Emlékkertben várják az érdeklődőket.

Ismét Magyarország egyik legnépszerűbb Beatles tribute zenekara, a Bits képviseli Magyarországot és a magyar Beatles közösséget a világ legnagyobb Beatles fesztiválján, a liverpooli International Beatle Weeken. A felkérés a világhírű Cavern Clubtól érkezett, ahol a Beatles 292 koncertet adott 1961 és 1963 között. A Bits augusztus 23-tól 26-ig a fesztivál keretében kilenc koncertet ad különféle helyszíneken, így a Cavern Clubban is. A liverpooli Beatle Weeket a nyolcvanas évek óta rendezik meg és a kezdetben baráti összejövetelből kialakult Beatles fesztivál napjainkra turisták és Beatles-rajongók ezreit vonzza. Mintegy nyolcvan, a világ minden tájáról érkező előadó egy héten keresztül ad koncerteket augusztus végén.

A Szegedi Szabadtéri Játékok kimagasló szezonként értékelik az idei évadot, amely a Dóm téren saját bemutatóval, táncjátékkal indult Zsuráfszky Zoltán rendezésében, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes közreműködésével. Az idei műsorban szerepelt még Verdi Aida című operája, de a közönség részt vehetett szimfonikus zenekari koncerten is, ahol magyar klasszikus és kortárs szerzők műveit csendültek fel. Idén újranyitott az Újszegedi Szabadtéri Színpad, ahol Petri György fordításában játszották Moliere Don Juan című drámáját, illetve határon túli együttműködés keretében, a sepsiszentgyörgyi színházzal közösen mutatták be Brecht Koldusoperáját, Bocsárdi László rendezésében.

Ohiói munkásokat bemutató dokumentumfilmmel debütált Hollywoodban az Obama házaspár: a korábbi elnök és felesége tavaly létrehozott produkciós cégével vett részt a Netflix számára forgatott American Factory elkészítésében. A dokumentumfilm azt mutatja be, mi történt a 2008-as gazdasági válság miatt Ohióban bezárt General Motors-gyár munkásaival, miután egy kínai vállalat átvette a telepet és újra munkához juttatta őket.

Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója lesz az új filmügyi kormánybiztos szeptember 1-jétől – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón. Gulyás Gergely azt mondta, Káel Csaba alkalmas arra, hogy eleget tegyen a kormánybiztosi feladatok ellátásának a Müpa vezetése mellett is. A miniszter úgy fogalmazott, az Andy Vajna halálával keletkezett űrt próbálják betölteni.

192x170px_Csardaskiralyno_Moni_002

Augusztus 30. és szeptember 3. között rendezik meg Budapesten a New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivált és Mesterkurzust. A Miranda Liu hegedűművésznő által alapított új fesztivál vendége lesz Georgy Tchaidze orosz zongoraművész, aki először lép fel Magyarországon.

georgy_tchaidze

Életre rajzolt múlt címmel történelmi képregényfesztivál és -kiállítás lesz Esztergomban szeptember 7-én.

Péntek este kezdődik a Pannonhalmi Bencés Főapátság háromnapos művészeti fesztiválja, az Arcus Temporum, amelynek kiemelt vendége ezúttal Gidon Kremer hegedűművész. A programsorozat a csend és a spiritualitás köré szerveződik.

A jövő szombatig tartó rendezvényen hatvan helyszínen több mint kétszáz koncerttel, színházi előadással, filmvetítéssel és kísérőprogrammal várják a közönséget.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma