kultura.hu_banner_herend_002uj

2018.02.19

Tenki Réka Európa legígéretesebb tehetségei között mutatkozott be a február 16-ai hétvégén a 68. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál Shooting Stars programjában, Bogdán Árpád február 17-én új, Genezis című filmjéről mesélt a nemzetközi közönségnek, a Screen International című brit filmes szaklap pedig arról írt: filmrendező nők egész nemzedéke ad újabb lendületet a magyar filmgyártásnak.

„Megtiszteltetés a legígéretesebb tehetségek között szerepelni a Berlinalén”

Nagy lehetőség és megtiszteltetés az európai mozi legígéretesebb tehetségeit bemutató Shooting Stars (feltörekvő filmsztárok) programban szerepelni a 68. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon, a Berlinalén – mondta Tenki Réka a világ legnagyobb filmes közönségfesztiválján február 17-én a közmédiának. A budapesti Örkény Színház társulatának tagja elmondta, hogy a szervezők alaposan felkészültek annak a tíz fiatal művésznek a munkásságából, akiket az európai filmeket világszerte népszerűsítő szervezet, az European Film Promotion (EFP) nemzetközi zsűrije beválogatott a programba. Kiemelte, hogy nagy szeretettel és tisztelettel foglalkoznak velük, és arra törekednek, hogy minél jobban megmutathassák tehetségüket.


TenkiReka
Fotó: Tenki Réka Instagram-oldala

 

A fiatal színészeknek a szakmai kapcsolathálózat kiterjesztését szolgáló találkozók, fórumok egész sorát szervezték meg, így a négynapos rendezvénysorozaton bemutatkozhatnak a többi között a színészválogató ügynökségeket összefogó International Casting Directors Network (ICDN) szakembereinek. „Négy nap alatt mindenkivel találkozhatunk, és esetleg felkelthetjük az érdeklődésüket” – mondta Tenki Réka, kiemelve, hogy nemcsak Európában, hanem akár a tengerentúlon is megnyílhatnak kapuk az EFP kezdeményezése révén. A 21 éve minden Berlinalén megrendezett Shooting Stars programban eddig 34 országból 303 fiatal tehetséget mutattak be. Vannak közöttük ma már világszerte híres művészek, például a James Bond-filmekből is ismert Daniel Craig és a Zsivány Egyes című Csillagok háborúja-film sztárja, Riz Ahmed. Az EFP statisztikája szerint eddig tízből átlagosan nyolc kiválasztott fiatal tehetség jutott lehetőséghez nemzetközi produkciókban, miután bemutatkozott a Shooting Stars programban.

 

Tenki Réka 2008-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Már 2009-ben elnyerte a Pécsi Országos Színházi Találkozón (POSZT) a legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat, és számos rangos szakmai elismerés mellett Junior Príma díjat is kapott. Filmes pályafutása Gigor Attila A nyomozó című alkotásával kezdődött. Első főszerepét a Budapest Noir című krimiben, Gárdos Éva tavaly bemutatott rendezésében játszotta. A filmszakma egyik legtekintélyesebb nemzetközi lapja, a Variety szerkesztősége 2017-ben beválasztotta a Ten Europeans to Watch, azaz a tíz figyelemre méltó európai filmes közé. Tíz éve ő az első magyar művész, akit meghívtak a Berlinale Shooting Stars programjába.

 

201819375_1_IMG_FIX_700x700
Genezis
Fotó: berlinale.de


„Nem az enyém, nem a tiéd, hanem mindenkié”

Nem „cigányfilm” a Genezis, és nem a 2008–2009-es magyarországi romagyilkosságokról szól, hanem egy általános emberi problémáról és arról a reményről, hogy minden tragédia után újra lehet építeni a gonosztól megvédő erkölcsi „tűzfalakat” – mondta Bogdán Árpád a 68. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon (Berlinale) február 18-án, új alkotása világpremierje előtt. A Genezisben tárgyalt probléma „nem az enyém, nem a tiéd, hanem mindenkié” – hangsúlyozta a film rendező-forgatókönyvírója a premier előtt tartott nemzetközi sajtótájékoztatón, hozzátéve, hogy alkotásának témája nem köthető helyhez, országhoz vagy vidékhez. Mint mondta, azt akarta megmutatni, hogy milyen döntéseket hoznak különböző társadalmi rétegekből érkező emberek az életüket felforgató súlyos események hatására, milyen erkölcsi dilemmákkal szembesülnek és „hogyan válnak ismét emberré”.

 

A szintén a Berlinalén bemutatott első nagyjátékfilmjéhez, a 2007-es Boldog új élethez hasonlóan a Genezis is a család, valamint a család hiányának kérdéseit vizsgálja. A reménytelenséget sugárzó első alkotáshoz képest viszont nagy különbség, hogy „most nem a sötét mellett tettem le a voksom” – mondta Bogdán Árpád. A Genezis nemcsak a próbatételt, hanem „a kiutat is megmutatja”, „az újrakezdés reményét” ábrázolja és egy olyan történetet mesél el, amelyben „az emberek igenis meghoznak pozitív erkölcsi döntéseket, akkor is, ha nagyon nehéz, ha az egész életet átrajzolja”. Azért, mert „szeretnék hinni egy egyetemes jóban, mint ahogy azt is tudomásul veszem, hogy létezik az egyetemes gonosz” – mondta Bogdán Árpád.


201819375_2_IMG_FIX_700x700
Genezis
Fotó: berlinale.de

 

A történet középpontjában egy roma kisfiú áll, aki rasszista terrortámadásban elveszíti a családját. A másik főszereplő egy sikeres ügyvédnő, aki a merénylet ügyében indított eljárás révén találkozik a fiúval, a harmadik főszereplő pedig egy titokzatos kamaszlány. Talán soha nem találkoztak volna, ha a merénylők nem rontanak rá a kisfiú családjára, de a bűncselekmény miatt összefonódik a sorsuk. A film többnyire amatőr szereplőkkel készült, a kisfiút játszó Csordás Milánnak például ez az első alakítása. Az ügyvédnőt alakító Cseh Anna Marie viszont nemcsak modellként, hanem színházi színészként és filmszínészként is ismert, szerepelt a többi között Paolo Sorrentino Ifjúság című filmjében, amely 2015-ben három kategóriában is elnyerte az Európai Filmdíjat. A művész a Genezis sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy már a forgatókönyv legelső változatának elolvasása után azonnal elvállalta a szerepet és nagyon sokat készült, például hónapokig tanulmányozta az ügyvédek munkáját. „Nagyon közel áll a szívemhez ez a film” – mondta.

 

Taschler Andrea producer azt emelte ki, hogy a forgatókönyvet ugyan nemzetközi együttműködéssel fejlesztették, de a finanszírozást teljes egészében magyar forrásból, a Nemzeti Filmalap támogatásával oldották meg, így a Genezis három év alatt elkészült, ami a filmgyártásban gyorsnak számít. Bogdán Árpád arról is beszélt, hogy a hangzásvilág is fontos a Genezisben, és nagy büszkeség, hogy sikerült megnyerni zeneszerzőnek Víg Mihályt, Tarr Béla filmjeinek állandó zenei munkatársát, aki rendkívüli érzékenységgel közelítette meg „és találta el” mindazt, amit rendező-forgatókönyvíróként elgondolt. A Genezist a szerzői filmeket és innovatív zsánerfilmeket felvonultató Panorama Special szekcióban mutatták be a Berlinalén. A február 18-ai esti világpremier után még négyszer vetítik a fesztiválon. Magyarországi díszbemutatóját tavasszal, a Titanic Filmfesztiválon tartják, április 12-étől országszerte vetítik majd a magyar mozik.


berlinale
Fotó: variety.com

 

„Női rendezők adnak új lendületet a magyar filmnek”

Filmrendező nők egész nemzedéke ad újabb lendületet a magyar filmgyártásnak – írta a Screen International című brit filmes szaklap a 68. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon február 18-án megjelent számában. Havas Ágnes, a Magyar Nemzeti Filmalap vezérigazgatója a lapnak elmondta, hogy előrehaladott állapotban van Enyedi Ildikó új filmjének gyártása, amely Füst Milán Feleségem története című regénye alapján készül, főszereplője pedig egy világsztár, a többi között az Adéle élete 1-2. fejezet című filmből ismert francia Léa Seydoux. A Testről és lélekről című alkotásával a tavalyi Berlinalén a fődíjjal, Arany Medvével kitüntetett és Oscar-díjra jelölt Enyedi Ildikó új munkája mellett a forgatásnál tart Kocsis Ágnes Éden című alkotása is, amelyet 400 milló forinttal támogat az alap. A Friss levegő és a Pál Adrienn című filmek rendezőjének új munkája egy különös szerelmi történet, amelynek főszereplője egy harmincas évei végén járó nő, aki gyakorlatilag mindenre allergiás, ezért teljes elszigeteltségben él.

 

Emellett februári kezdettel indul egy harmadik női rendező, Felméri Cecília első mozifilmjének forgatása. A magyar-román koprodukcióban készülő Spirál egy lélektani krimi lesz, egyik főszereplője Borbély Alexandra, aki a Testről és lélekről főszerepének megformálásáért tavaly megkapta a legjobb európai színésznőnek járó Európai Filmdíjat. Az új nagyjátékfilmen dolgozó női rendezők sorában van Goda Krisztina is, aki várhatóan áprilisban kezdi forgatni a Teljesen idegenek című nagy sikerű olasz vígjáték remake változatát. A többi között a Csak szex és más semmi című alkotásáról ismert rendező BUÉK címmel készíti el ötödik mozifilmjét, amelyhez 350 millió forintos támogatást nyújt a Magyar Nemzeti Filmalap.

 

Forrás: MTI

iggy

2019.07.21

Bár az ősztől tavaszig tartó klubszezon rengeteg izgalmas bulit tartogat, semmihez sem fogható az a hangulat, amit a csillagos ég alatt, a szabadtéri koncerteken él át egy zenerajongó. És hál' istennek idén igencsak bőkezűek voltak a fesztiválok és szórakozóhelyek szervezői: augusztus végére biztosan széttáncoljuk a cipőinket, ugyanis minden hétre jut egy a világ élvonalbeli előadói közül.

hatarokon_at_010_R

2019.07.19

„Nem létezhet olyan helyzet, hogy a fotóriporteri szerep megelőzze az emberséget. Nincs az a kép, amiért megérné egy másik ember életét kockáztatni” – mondja a több háborús zónában járt Bielik István Pécsi József fotóművészeti ösztöndíjas fotóriporter. Túlélőkről készült fotósorozatáról, a képhez való viszonyáról és a humánum fontosságáról is mesélt nekünk.

_D0A0681_Copy
2019.07.19

1969. július 20. Ezen a napon landolt az Apollo-11 a Holdon: Neil Amstrong és Edwin „Buzz” Aldrin sétája az emberi civilizáció egyik fontos mérföldköve, az emberiség egyik legnagyszerűbb tudományos eredménye volt. Erre az eseményre emlékezik a Vasarely Múzeum Holdmúzeum 1969 című kiállítása, amelyen Vasarely néhány izgalmas kompozíciója is látható.

A temesvári Ceau, Cinema! „zsebfesztivál” fődíját, a Răzvan Georgescu Trófeát a Rossz versek című film nyerte el. Reisz Gábor rendezését a közönség is díjjal jutalmazta. A fődíj értéke 1000 euró, a közönségdíjé 500 euró. Reisz Gábor üzenetben köszönte meg az elismerést: „A Rossz versek hihetetlen utazás volt számunkra. A film elég személyes, a gyermekkorom és az utóbbi néhány évem története, így kissé fura érzés, hogy a közönség nevet rajta. De bevallom, nem bántam meg, hogy elkészült ez a film, mert hiszek abban, hogy néha érdemes úgy elmesélned az életed történetét, mintha vígjáték lenne. Olyan, mint egy terápia. Ha ez másnak is segít, vagy elfeledteti a kaotikus mindennapokat, akkor igazán boldog vagyok. Remélem a díj ezt igazolja.”

A Cereden zajló 24. Nemzetközi Kortárs Művésztelepen a képzőművészek idén azt a képet alkothatják meg, amely rajtuk keresztül mutatja meg a művésztelepnek helyet adó Nógrád megyei falut. A hazai alkotókon kívül Hollandiából, Finnországból, Szlovákiából, Litvániából, Lengyelországból, Csehországból és Németországból érkeztek művészek az augusztus 7-ig tartó alkotótáborba. Az ArtPiknik Cered – 24. Nemzetközi Kortárs Művésztelep a II. Nemzetközi Textileppel kezdődött el, július 25-én kapcsolódnak be a szobrászok, a 24. Szimpózium pedig augusztus első hetében tart. Augusztus 10-én hagyományosan nyílt napot szerveznek Cereden.

A Sackler család tulajdonában lévő Purdue Pharma gyógyszergyárat azzal vádolják az Egyesült Államokban, hogy úgy reklámozza OxyContin nevű opioid fájdalomcsillapítóját, mint amelytől szinte lehetetlen függővé válni, miközben tisztában vannak azzal, hogy ez nem igaz. Ezért Nan Goldin fotóművész szervezete arra ösztönöz a világban minden kulturális intézményt, hogy szakítsa meg a hivatalos kapcsolatot a családdal. A Louvre néhány terme egy jelentősebb adományt követően viselte a család nevét, a PAIN szervezet tüntetése óta azonban ragasztószalaggal letakarták a Sackler feliratokat.

A legmodernebb technológiákkal kialakított kiállítás július 20-án nyílt meg a brit uralkodó londoni rezidenciáján, Viktória királynő születésének 200. évfordulója alkalmából. A kivetítések és hologramok révén a tárlat látogatói az uralkodónő legidősebb fia, VII. Eduárd király által elrendelt átalakítások előtti állapotban, élénk színekben pompázva vehetik szemügyre a palota belső tereit. A tárlaton, amelyre II. Erzsébet királynő is ellátogatott a héten, Viktória királynő trónja, báli ruhája és akvarelljei is helyet kaptak.

Az Európai Űrügynökség vezetője speciális örökségvédelmi státuszt és védettséget biztosítana a jövőbeni látogatók és Hold-missziók által okozott károktól a Nyugalom tengerén annak a helynek, ahol 50 éve, 1969. július 21-én az első ember a Holdra lépett.

Július 26-án 16:00 órától a Hopp@Péntek sétáló tárlatvezetés-sorozat keretében Dénes Mirjam, a Hopp Múzeum japán gyűjteményének kurátora mutatja be a Made in Asia kiállítást.

hopp_tarlatvezetes

Szombaton kezdődik a 33. Nemzetközi Muzsikustábor, Verseny és Művészeti Fesztivál Balassagyarmaton. A Zene határok nélkül elnevezésű, július végéig tartó tábor keretében nyolc hangversenyt is adnak a hallgatók és a művésztanárok. A Kárpát-medencéből, Franciaországból és Kínából érkező negyven hallgató a Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskolában öt szakon képezheti magát tovább a táborban.

Július 26-án tartják a Strandok éjszakáját. A 10. évét ünneplő rendezvényhez idén több mint 40 fürdő csatlakozott országszerte.

Több turnén Nick Cave vokalistája volt, és Johnny Depp kalózos válogatáslemezén is énekelt egy dalt Brooklyn egyik legvagányabb énekesnője, aki nemcsak a feminizmus mellett, hanem politika kérdésekben is felemeli a hangját. Shilpa Ray-t most Budapesten is meghallgathatjuk, hiszen július 21-én a KOBUCI Kertben koncertezik.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma