728x90px_Csardaskiralyno_Moni_002

2019.01.21

Az ötlet Mikulás Ferenc fejében született meg, a tervezés és rendezés Jankovics Marcellében. A Magyar népmesék rajzfilmsorozat indulása nem volt zökkenőmentes, de az epizódok hangulata, különleges látványvilága megragadta a nézőket. A sorozat világszerte népszerű lett: az internetre feltöltött teljes szériára a mai napig százhúsz országból több mint 67 millióan kattintottak. Mikulás Ferenccel a Magyar Demokrata beszélgetett.

a_papucsszaggato_kisasszonyok
A papucsszaggató kiasszonyok

Mikulás Ferenc 1971-ben alapította meg a Kecskeméti Animációs Filmstúdiót, mai nevén a Kecskemétfilm Kft.-t. A műhely mindig is fontos helyszíne volt a magyar rajzfilmgyártásnak, 1977 és 2012 között például itt készítették a Magyar népmesék sorozat száz epizódját. A széria a kezdetektől több volt szórakoztatásnál. Mikulásnak fontos volt, hogy írók által feldolgozott történetek helyett eredeti meséket és gyűjtéseket használjon az egyes részekhez, ezzel is őrizve a magyar nyelv archaikus szépségét. Népi mesemondókat kért fel a narrálásra: elsőként Kóka Rozália és a fiatal Hrotkó Károly, majd a harmadik évadtól Szabó Gyula mesélte a történeteket.

 

Az első képes forgatókönyveket Kecskeméten még Hegedűs 2 László készítette, stílusát azonban a televízió túl városiasnak ítélte, a rajzokat nem fogadta el. Az első sorozat hangrendezője, Lisziák Elek ötlete alapján kérték fel a Kaláka együttest a főcímzene rögzítésére, és ekkor került a képbe Jankovics Marcell is, aki végül a sorozat tervezője, rendezője, szakértője lett.


gyongyvirag_palko_213745
Gyöngyvirág Palkó

 

A különleges látványvilágot nemcsak a népviseletek, hanem Jankovics sajátos szimbólumrendszere is meghatározta. Berze Nagy János tizenkét kötetes Magyar népmesekatalógusa volt a legfontosabb forrása. Ennek egyik fontos megállapítása, hogy a népi kultúrákban az ősi hiedelmeket visszük tovább: a csillagvallást és a planétaistenhitet.

 

A rajzfilmsorozat szimbolikája és vizuális nyelvezete olykor szokatlannak vagy egyenesen megbotránkoztatónak tűnt más nemzetek számára. Arról nem is beszélve, hogy az eredetileg felnőtteknek szánt történetekben bőven akadtak ízlésesen feldolgozott erotikus utalások, amelyek miatt bizonyos epizódokat a határon túl csak késő este lehetett vetíteni. A tömegek által nézett produkcióba a hazai politika is igyekezett beleszólni: Mikulásnak például megmondták, hogy a kortárs mesékből is válogasson: így készült el a Méhek a vonaton című epizód is, amelyben a központi karakter, az állomásfőnök nem akarja továbbengedni a csípős rovarokkal megrakott vagont, de az állatok addig csipkedik, míg engedélyt kapnak az utazásra.


hetet_egy_csapasra
Hetet egy csapásra

 

A Magyar népmesék sikere megállíthatatlan volt. Itthon generációk nőttek fel rajta, de a sorozat világszerte népszerű: az internetre feltöltött teljes szériára a mai napig százhúsz országból több mint 67 millióan kattintottak. A youtube-on különféle feldogozásokat találhatunk, de a főcím ma már visszaköszön tetoválásokon, kávéházakon, tejfölösdobozokon is. Az animációs sorozat most a legfiatalabb generációknak szerez örömet: az Emberi Erőforrások Minisztériuma az ország 2841 óvodájába juttatja el az elkészített száz epizód díszdobozos kiadását és az ahhoz tartozó mesekönyveket.


Fotók: mandadb.hu

596x90px_Csardaskiralyno_Moni_002

nepessy_noemi_R

2019.08.23

A Budapesti Történeti Múzeumot április óta Népessy Noémi vezeti. A Vármúzeumot, a Kiscelli Múzeumot, az Aquincumi Múzeumot, valamint a Budapest Galériát felölelő intézmény vezetője korábban az Óbudai Múzeum igazgatójaként ért el sikereket. Elképzeléseiről, terveiről, múzeumkoncepciójáról beszélt a Magyar Múzeumok Online-nak.

Selejtesek

2019.08.23

A Roma Hősök Nemzetközi Színházi Fesztivál, melyet idén augusztus 24. és szeptember 15. között tartanak, a világ egyetlen nemzetközi, roma színházakat központba állító fesztiválja. A rendezvényen több európai országból mutatkoznak be roma társulatok és produkciók Az előadásoknak az Eötvös 10 Közösségi és Kulturális Színtér és az RS9 Színház Vallai kertje ad helyet.

fabri_zoltan

2019.08.22

„Játékosok és zsetonok vagyunk egy személyben. Ez a történelem!” – mondja egy szereplő Fábri Utószezon című filmjében. A mondat a háromszoros Kossuth-díjas filmrendező ars poeticája is lehetne. Filmjeinek jellegzetessége az önvizsgálat, a múlttal való a szembenézés a jelen megértése érdekében.

Szabó Réka A létezés eufóriája című dokumentumfilmje nyerte el a Szarajevói Filmfesztivál emberi jogi díját csütörtök este. A legjobb dolgokon bőgni kell című filmért az alkotók, Grosan Cristina rendező és Stalter Judit producer a szarajevói fesztivál szakmai programja, a CineLink Work in Progress 50 ezer euró értékű utómunkadíját nyerték el, amely a Post Republic stúdió felajánlása. Az első magyar egészestés animációs dokumentumfilm, Csáki László Kék Pelikán című alkotásának filmterve a Best Pack&Pitch díjat kapta meg. Mikulán Dávid és a Nagyi projektet jegyző Révész Bálint Kix címmel készülő dokumentumfilmtervét a Docu Talent program zsűrije díjazta. Kőrösi Máté Dívák című alkotása a 2000 eurós pénzdíjjal járó Cat&Docs elismerést kapta meg, míg Dér Asia és Haragonics Sára Egy nő története munkacímű alkotása a DOK Leipzig, a rangos lipcsei dokumentumfilm-fesztivál díját nyerte el.

A múmiát 129 évvel ezelőtt ajándékozták a Michingani Állami Egyetemi Múzeumnak. A kecsua nyelven Nustának (hercegnő) hívott hajdani kislány teste kitűnő állapotban maradt fenn, fekete copfjait mintha frissel fésült hajból fonták volna, kezei kis tollakat markolnak. Szénizotópos vizsgálatokkal megállapították, hogy a múmia a 15. század második feléből származik, ami megerősíti a feltételezést, hogy a kislányt Kolumbusz Kristóf érkezése és a spanyol hódítás előtt temették el.

Egy ódon svájci házban találtak rá a világhírű regényhez készült rajzokra, melyeket maga Antoine de Saint-Exupéry készített. Egy dohos szagú irattartó rejtette a „kincseket”, az egyiken a jóllakott kígyó látható, amely felfalt egy elefántot, de a felnőttek kalapnak látják, továbbá szerepel a légipostapapírra készült vázlatokon a kis herceg és a róka is. A mappában volt egy szerelmes levél is, amelyet Saint-Exupéry feleségének írt. A rajzok meglepően jó állapotban vannak, de egyelőre nem tudni, hogy bemutatják-e őket a nyilvánosságnak, és ha igen, akkor mikor.

A Reading közelében épülő komplexumot John McAslan építész irodája tervezi. A neves skót tervező nevéhez fűződik egyebek közt a londoni King's Cross pályaudvar és a Roundhouse előadóművészeti központ fejlesztése.

A brit főváros világhírű múzeumának nyolcmillió darabos gyűjteménye van. Ebből azonban csak 80 ezer látható kiállítva, a többi vagy az intézmény épületében, vagy két raktárépületben van London más pontján, amelyek közül a kormány az egyiket eladja. Az 64 millió fontba kerülő új komplexum munkálatainak jó részét – 50 millió fontot – ebből az eladásból fedezik, a fennmaradó részt pedig többek között adományokból. A 2023-ra elkészülő létesítményben világhírű antik szobrok és mozaikok is megtekinthetők lesznek

A szeptember 24. és 28. között első alkalommal zajló PesText – Nemzetközi Irodalmi Fesztivál Neked mit jelent a szabadság? címmel kiírt irodalmi pályázatára 201 alkotás érkezett be. A szakmai zsűri díját Halleves című verséért Izsó Zita kapta meg. A 11 műből álló shortlistre augusztus végéig lehet szavazni, hogy kiderüljön, ki lesz a közönségdíjas.

192x170px_Csardaskiralyno_Moni_002

Péntek este kezdődik a Pannonhalmi Bencés Főapátság háromnapos művészeti fesztiválja, az Arcus Temporum, amelynek kiemelt vendége ezúttal Gidon Kremer hegedűművész. A programsorozat a csend és a spiritualitás köré szerveződik.

arcus-temporum-xiii-pannonhalmi-muveszeti-fesztival

A jövő szombatig tartó rendezvényen hatvan helyszínen több mint kétszáz koncerttel, színházi előadással, filmvetítéssel és kísérőprogrammal várják a közönséget.

A gyönyörűen felújított, a XIX. század végén épült Egyedi-palotában működő Benczúr Ház Kulturális Központ megújult műsorkínálatával a budapesti kulturális élet egyik izgalmas színterévé vált. A Postakürt Alapítvány által működtetett helyszín hiánypótló és izgalmas produkcióknak, színházi előadásoknak, koncerteknek és táncházaknak ad otthont.


Negyvenhét helyszínen több mint 340 esemény lesz a 7. Vásárhelyi Forgatag elnevezésű fesztiválon, amely kortárs művészeti programokkal kezdődik pénteken és szeptember 1-ig tart Marosvásárhelyen

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma