IDO_KEP_banner_728x90_2_002

2016.06.29
Tóth Eszter

„Magyar honfitársaink világraszóló sikereinek még nagyobb teret kell adnunk, hogy a megfelelő tiszteletadás mellett erős példaként állíthassuk őket a fiatal generációk elé” – fogalmazta meg Bokor Balázs nagykövet, volt Los Angeles-i főkonzul, a Magyar Hollywood Túra alapítója, akivel arról beszélgettünk, hogyan lehet egy tartalmas túra keretében megemlékezni a világhírű magyarokról.

Mit kell tudni az eseményről, mi is pontosan az Ön által kezdeményezett Magyar Hollywood Túra?

A Magyar Hollywood Túra a 2016-os év egy különleges, egyedülálló és rendkívüli módon időszerű projektje. Fő célja, hogy a Magyarországról elindult, magyar gyökerekkel rendelkező hollywoodi világsztárok emlékét megőrizzük. Hollywoodban számtalan magyar származású híresség véste be magát a film történelmébe. Mindnyájukra büszkének kell lennünk. Emléküket ápolnunk kell, nem szabad szerénynek lennünk, amikor rögzítjük Hollywood történetének és sikereinek jelentős magyar tartalmát. Ezeknek a világhírű személyeknek a példáját a fiatal nemzedékek előtt is magasra kell emelnünk. Bőven vannak magyarok, akik Oscar-díjat nyertek Hollywoodban, vagy kimagasló sikereket értek el, netán csillagot kaptak a Hollywood Walk of Fame-en. Néhányukat születési helyük, családjuk Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén és Nógrád megyéhez köti.


Bokor-Balazs

 

Hogy zajlik a túra?

A túra során a jelzett településeket felkeressük, a helyi önkormányzatokkal és a Panoráma Világklubbal együttműködve pedig Hollywood-estet (Fuchs Vilmos-est, Zukor Adolf-est, Tony Curtis-est stb.) tartunk. Az esten az adott településhez tartozó személyről emlékezünk meg, ismertetjük helyi gyökereit, életútját, eredményeit. Mindehhez a magyar művészeti életből vagy Hollywoodból ismert személyeket is meghívunk, rövid kulturális programot, filmrészletbemutatót, kerekasztal-beszélgetést tartunk. Megvizsgáljuk azt, miként lehetne az adott személy emlékét a jövőben is méltó módon megőrizni és bemutatni az adott helyszínen. Ehhez az adott rendezvényt megelőzően és azt követően is kampányt szervezünk helyi, regionális és országos szinten a szükséges eszközök – anyagi, kormányzati, parlamenti képviselői támogatás – megteremtése érdekében: célunk például emlékszoba, emlékház, emléktábla, kiállítás és internetes oldal létrehozása.

 

Milyen felületeken tudnak tájékozódni az érdeklődők az aktualitásokról?

A rendezvényekre megfelelő kommunikációs és médiafigyelmet összpontosítunk, eseménybeharangozót, tudósítást, interjúkat készítünk, valamint megjelenést biztosítunk az írott és az elektronikus médiafelületen: Facebook-oldal, a Panoráma Világklub hálózata és sajtótermékei. A Magyar Hollywood Túra 2016-ról kötetet adunk ki, amely tartalmazza a projekt előkészítését, lebonyolítását, lehetőséget ad az adott önkormányzatoknak is a megjelenésre. A kötet a beszélgetések, az előadások szövegét tartalmazza és természetesen megfelelő képanyagot is felhasznál. Végül, de nem utolsó sorban valamennyi rendezvényünkről film is készül, amellyel szintén méltó módon kívánunk emléket állítani hollywoodi nagyjainknak.


32

 

Miért az amerikai film fellegvára, Hollywood a fókusza az eseménynek?

Ahogy az imént mondtam, Hollywood történelmének és sikereinek jelentős magyar vonatkozásai vannak. Mindenki hallott már a Paramount Picturesről, a Fox Stúdióról vagy a Universalról. Ez a három filmstúdió alapvetően meghatározta Hollywood sorsát, a filmipar fejlődését. E három stúdióhoz három magyar születésű férfit rendelhetünk hozzá: Zukor Adolf alapította a Paramountot, Fuchs Vilmos, azaz William Fox a Foxot, Paszternák József pedig a Universalt. A Hollywood Boulevard-on, a Walk of Fame-en 21 járdába vésett csillagon találhatunk magyar hátterű nevet. Többek között Gábor Zsazsától, Kertész Mihályon (Michael Curtiz), Houdinin, Johnny Weismülleren, Paul Newmannen, Tony Curtisen, Lugosi Bélán, Drew Barrymore-on, Bánky Vilmán át Lukács Pálig. 35 „magyar” Oscar-díj született: Zsigmond Vilmos, Rózsa Miklós, Adrien Bródy, Elek Zoltán, Rófusz Ferenc, Goldie Hawn, Szabó István, Rachel Weisz és a többiek. Ezért van fókuszban Hollywood!

 

Mi adta e speciális túra alapötletét?

Főkonzulként Los Angelesben teljesítettem diplomáciai szolgálatot 2007 és 2012 között. Ezt a szolgálatomat a diplomácia fő fókuszai, a gazdaság, az üzlet, a politika mellett – a világ filmes fővárosáról lévén szó – szinte automatikusan meghatározták a filmipar fantasztikusan pulzáló mindennapjai. Hivatalos tevékenységem szinte minden pillanatában és a Los Angeles-i társadalmi élet számtalan rendezvényén folyamatosan hallottam filmes sztorikat, magyar vonatkozású történeteket. Természetesen magam is rengeteg híres hollywoodi hírességgel találkoztam, így szinte észrevétlenül azon kaptam magam, hogy összeállt bennem egy könyvre való élmény. Megírtam Az én Hollywoodom című könyvemet. Örömmel vettem, hogy L. Simon László, a Miniszterelnökség kulturális örökségvédelemért és kiemelt kulturális beruházásokért felelős államtitkára írta a könyv előszavát. „Ez olyan mű, amely megjelenésétől kezdve forrása lesz a magyar filmtörténetnek, vagy a világban szétszóródó magyarokról szóló kutatásoknak” – írta, ez a minősítése pedig igen megtisztelő volt.


És milyen igaza volt: „Bokor Balázs legújabb könyvében különleges és sokszor jó értelemben is megdöbbentő sétára viszi az olvasóit. Los Angeles, pontosabban Hollywood utcáit járhatjuk vele, a kultúrát és a filmet rajongásig szerető diplomatával, akinek – mondhatni – minden sarkon, minden épületnél eszébe jut egy történet, amelyet szórakoztatóan oszt meg velünk. Ráadásul olyan történeteket, amelyek egyszerre szólnak a filmvilág fővárosáról és rólunk, magyarokról. A könyvet olvasva, Bokor Balázzsal sétálva folyamatosan rácsodálkozunk valakire: nem is tudtam, hogy ő is magyar volt, ő is kötődik hozzánk” – olvastam e dicsérő szavakat a könyv kapcsán. Lám, valóban van okunk „magyar” Hollywoodról beszélni! Ez a könyvem aztán szinte tálcán kínálta a Magyar Hollywood Túra létrehozásának és megszervezésének szükségességét.

 

10


Hol zajlik, hány települést érint, és miért pont ezeket veszi célba a rendezvény?

A Túra – ahogyan arról már beszéltünk – olyan településeket érint, ahol híres hollywoodi sztárok születtek vagy ahonnan családjuk származott. Így a túra első „lába” Magyarország észak-keleti részét érinti. Ricsén született Zukor Adolf, Tolcsván Fuchs Vilmos, azaz William Fox, Kisvárdán Várkonyi Mihály, Miskolcon Pressburger Imre, Nagylócon nőtt fel Rózsa Miklós és Mátészalkáról származtak Tony Curtis szülei. A Magyar Hollywood Túra 2016 természetesen a későbbiekben is folytatódik, hasonló rendezvénysorozatot tervezünk Dél- és Nyugat-Magyarországon is az onnan származó hírességek szülőhelyén. Csak néhány nagy nevet említek: Szegeden született Zsigmond Vilmos, Cecén Kovács László, Túrkevén Kellner Vince, azaz Vincent Korda, Nagykanizsán Herczeg Géza, Nagydorogon Bánky Vilma vagy Cegléden George Pal, azaz Marczincsák Pál.

 

Az érintett településeken hogy fogadták a Magyar Hollywood Túra ötletét?

Amikor elkezdtem tervezni és szervezni a Túrát, akkor rögtön arra gondoltam, hogy az érintett önkormányzatokat biztosan nagyon fogja érdekelni ez a gondolat. Valóban így történt. Az emlékeink megőrzése, hírességeink eredményeinek minél szélesebb körű hazai megismertetése és elismertetése közös feladat. A Túra nem rendelkezik semmilyen állami (anyagi) támogatással, nem erőltettük még a védnökséget sem. Saját személyes forrásainkat és az önkormányzatok helyi lehetőségeit aknáztuk ki. Azt hiszem, kifejezetten jó az, ha hírességeinkre minden anyagi érdek nélkül, egyfajta alulról jövő kezdeményezésként irányíthatjuk rá a figyelmet. Ennek beindítására büszke is vagyok.


36

 

Ezek szerint a helyi önkormányzatok maximális együttműködésére is számíthatnak a lebonyolítás során.

Igen, kiváló partnerekké váltak. A már lezajlott két rendezvényünk is tanúsítja ezt. Hollywood alapító atyjának szülőfalujában, Ricsén vagy a háromszoros Oscar-díjas nagy zeneszerző, Rózsa Miklós gyermekkorának színhelyén, Nagylócon a községek apraja-nagyja, a polgármestertől kezdve az iskolásokig összefogott, mindenki készült a rendezvényre. Önzetlen tenni akarásuk bizonyította elkötelezettségüket községük „fia” emlékének megőrzése, eredményeinek hirdetése iránt. Csillogó szemeket lehetett látni Ricsén, ahol egy igazi Oscar-díjat is kézbe vehettek a jelenlévők, hiszen Rófusz Ferenc elhozta magával ezt a különlegességet, amelyet 1981-ben nyert a Légy című filmjével. Mindkét helyen emléktábla avattunk, Ricsén emlékfát is ültettünk és még sok különleges programnak lehettek részesei a jelenlevők. Már most látszik, hogy a soron következő eseményeinkre Tarcalon, Tolcsván, Mátészalkán is hallatlan tenni akarással készülnek az önkormányzatok. Látják a projekt értelmét, büszkék akarnak lenni a településeikről származó nagyságokra és örülnek annak, hogy e civil kezdeményezés által nekik is fontos szerep jut.


mezei12

 

Milyen programok kapcsolódnak a Magyar Hollywood Túrához?

Az együttműködést fontosnak látom. Ezért arra törekedtem, hogy a Magyar Hollywood Túra egyes programjait az adott településeken éppen zajló, valamilyen fontos más rendezvényhez kapcsoljuk. A tarcali és a tolcsvai eseményünk például a Zemplén Fesztivál része lesz. Mátészalkán kapcsolódunk a Fényes Napok Fesztiválhoz, Miskolcon a Cinefesthez. Kisvárdán az ottani Szent László Napok egyik eseménye lesz a Várkonyi Mihály-megemlékezés. Nagylócon szeptember 18-án a Falunapot erősítjük majd, az emléktábla-avatást június 18-án az önkormányzat és a Los Angeles-i Hungaria Nostra Alapítvány szervezésében pedig minden erőnkkel támogattuk.

 

Miért fontos ez a kezdeményezés?

A Túra létrehozása és megvalósítása nagy kihívás, ám már az eddigi állomások sikere is világosan bizonyította, hogy magyar honfitársaink világraszóló sikereinek még nagyobb teret kell adnunk, hogy a megfelelő tiszteletadás mellett erős példaként állíthassuk őket a fiatal generációk elé. Méltatlanul keveset tudunk róluk itthon. Minden álszerénység nélkül hirdetnünk kell magyar gyökereiket. Különösen azért, mert maguk is büszkék voltak erre életük végéig.Tóth Eszter

Fotók: Bokor Balázs, csudhnews.com

lukoviczky

deri-tojas2_R

2019.04.20

A néprajzi és népművészi gyűjtemények kialakulásának már viszonylag korai szakaszában figyelem fordult a hímes tojások felé, s hamar a kollekciók részévé váltak. A debreceni Déri Múzeum is őriz néhány értékes darabot. Van, amelyiket karcolt technikával díszítették, másokat írókával, a legújabbat pedig ecsettel, temperával festették.

balanchine04

2019.04.20

George Balanchine látta a zenét és hallotta a táncot – így jellemezte híres szólótáncosnője, Karin von Aroldingen a grúz származású orosz-amerikai művészt, a szimfonikus balett atyját, a modern balett megálmodóját. A Magyar Nemzeti Balett a művész egy 1950-es alkotását, a Sylvia pas de deux-t is bemutatta március végén az OMG balettesten.

160703_fortepan_R

2019.04.20

A Nemzeti Galéria Minden múlt a múltam című kiállításának közel háromszáz fotója egy képzeletbeli életutat vázol fel. A fotókon keresztül átsejlik a történelem, megismerjük, miként változott a magyar társadalom az elmúlt száz évben, hogyan hatottak – és hatnak most is – a múlt traumái, és hogy melyek azok a normák és szokások, amelyek máig nem hullottak ki az idő rostáján.

A Kék Okavango nevű, ovális gyémánt a dél-afrikai országban valaha talált legnagyobb kék gyémánt. A világoskék szín a bór kémiai elemnek köszönhető, mely jelen volt az óceánok kőzetében, amikor a gyémánt kialakult mintegy 1-3 milliárd évvel ezelőtt.

Az 1600 éves aranykincset Észak-Izraelben, Galileában találták kiránduló kamaszgyerekek a földeken, Cipóri patak medrénél. Egy tanösvény mellett bukkantak rá, amely a késő római és a bizánci korban a zsidók önrendelkezését biztosító bírói tanácsnak, a Szanhedrinnek otthont adó különböző helyszíneket köti össze egymással.

Az érme egyik oldalán II. Theodosius császár (401-450) látható, aki arról is ismert, hogy ő tette törvényeivel másodosztályú polgárokká az Izrael földjén élő zsidókat. A másik oldalon a győzelem istennője látható egy hatalmas kereszttel. Az aranyéremnek az egykori neve solidus volt, ez volt a leggyakoribb pénznem a késő római birodalomban, és a korai bizánci korszakban.

A mesterséges intelligenciát egy hongkongi művész hozta létre. Victor Wong három év alatt építette meg és programozta be az A. I Gemini nevű robotot, amelyet a tusfestés technikájára tanított meg, és a Holdról készült háromdimenziós képekkel „táplálta". Az A.I Gemini átlagosan 50 óra alatt fest meg egy képet, amelyhez általában mindössze fekete tintát, vizet és kínai merítéses technikával előállított papírt használ. A robot egy képének ára jelenleg nagyjából 10 ezer font (3,7 millió forint) Londonban.

A kutatók a neolitikus korszakból származó DNS-eket összevetve megállapították, hogy az őslakók Anatóliából (a mai Törökország területéről) Kr. e. 4000 táján értek a mai Nagy-Britanniába. A török ősök révén terjed el a földművelés Európa-szerte, így brit szigeten is. A neolitikus bevándorlók Britanniában a földművelésen kívül a nagy sziklákból készített építmények, megalitok hagyományát is elterjesztették. A Stonehenge is ennek a tradíciónak az egyik emléke.

A fosszíliák a dicynodonták legkevesebb hét-nyolc egyedéhez tartoznak, az emlősök ezen ősei ökörméretűek voltak. Vannak közöttük archosaurus- és más őshüllő-maradványok is, utóbbi a krokodilok őséé lehetett. A tudósok úgy vélik, hogy az 1x2 méter kiterjedésű és ugyanilyen mély terület ivóhely volt abban az időben, amikor nagy szárazság pusztított a térségben, és az állatok legyengült állapotuk miatt pusztultak el. Argentína gazdag a triász, a jura és a kréta földtörténeti korból származó fosszíliák lelőhelyeiben, olyan ősállat-kövületekre bukkantak a dél-amerikai országban, amelyek a bolygó északi részén nem fordulnak elő.

Palóc húsvétot tartanak hétfőn a szlovákiai Fülek várában. A tizennegyedik alkalommal megtartott rendezvényen a helyi értékekre, a palóc hagyományokra helyezik a hangsúlyt, de a műsorban a magyar mellett a szlovák kultúrát is bemutatják.

palocnepviselet_500

Az eredeti bemutató után ötven évvel újra a mozivásznon lesz látható Várkonyi Zoltán klasszikusa, a felújított Egri csillagok, amelyet nagyszombattól a sepsiszentgyörgyi Művész Moziban is vetítenek.

Koncertek, tojásfestés, interaktív gyermekelőadás és néptáncbemutató is várja az érdeklődőket húsvétvasárnap és húsvéthétfőn az Ibolyanap elnevezésű családi rendezvényen a Gödöllői Királyi Kastélyban.

Életre kelnek a húsvéti hagyományok, változatos programok várják a látogatókat az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban rügyfakasztó vasárnap és vízbevető hétfőn.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma