2019_Filharmonia_Orgonakejszakaja_728x90_002

2016.09.20

A Magyar Hollywood Túra utolsó két, észak-magyarországi állomásán emlékezett meg a hétvégén a világhírű magyar filmesekről. Kisvárdán a Városháza Dísztermében gyűltek össze az érdeklődők, hogy részleteket ismerhessenek meg a város szülöttje, Várkonyi Mihály életéből, valamint bejelentették a Magyar Hollywood Tanács megalakulását.

A Victor Varkoni néven megismert némafilmsztár 1913-ban kolozsvári némafilmekben kezdte meg filmszínészi karrierjét, majd 1923-tól Hollywoodban élt és több tucat filmet forgatott.

Az emlékrendezvényt Leleszi Tibor polgármester nyitotta meg. Bokor Balázs nagykövet, volt Los Angeles-i főkonzul, a Magyar Hollywood Túra ötletgazdája hangsúlyozta: Várkonyi kisvárdai gyermekévei meghatározóak voltak abban, hogy a későbbi színész a művészet, a kultúra felé fordult. Néző István helytörténész vetített képes előadásában ismertette Várkonyi életét, kisvárdai gyökereit.


unnamed


Bokor Balázs – Hollywoodról beszélve – aláhúzta, hogy a filmvilág fővárosában valóban nagy számban voltak igazán tehetséges magyar származású szakemberek, akik a filmgyártás valamennyi területén jeleskedtek. Ezért méltán lehet magyar Hollywoodról is beszélni. Várkonyi életrajzi kötetéből idézett: „tömegesen jöttek ki a magyar erők, akikből később ismert színészek, írók és rendezők lettek, és akiket a magyar közönség viszontláthatott híres filmjeik rendezései kapcsán. Akkor kitűnő élet folyt Hollywoodban, nagyszerű társaság volt, szinte egy magyar negyed alakult ki, és úgy éreztük magunkat, mintha odahaza lennénk.” Bokor Balázs szakmai vendégeivel érdekfeszítő beszélgetést folytatott a filmvilág aktualitásairól. Havas Miklós producerrel a készülő Cziffra György-emlékfilmről volt szó, amelyet a világhírű zongoraművész születésének közelgő évfordulóján mutatnak be. A producer bepillantást engedett olyan technikai kulisszatitkokba is, minthogy miként alkalmazták világelsőként az archív fényképek különleges animálási módszerét. Csősz Boglárka producer, színésznő és Borbás Edina forgatókönyvíró pedig a nemrégen leforgatott 25 dollár című, Zukor Adolfról szóló film elkészítési folyamatát mutatták be.


A térségi zárórendezvényt az 1779-ben épült tarcali zsinagóga épületében tartották. Butta László polgármester örömének adott hangot, hogy a Magyar Hollywood Túra eredményeként egyre többet lehet hallani azokról a valóban világhíres magyar származású filmes ikonokról, akiket jószerével magyarországi szülőhelyeiken alig ismernek. Az eseményen Bokor Balázs bejelentette, hogy megalakult a Magyar Hollywood Tanács, amely civil szervezetként a jövőben folytatja a Magyar Hollywood Túra által elkezdett emlékmegőrző és tájékoztató tevékenységet. Ismertette a tanács céljait: a Magyarországról elindult, magyar gyökerekkel rendelkező hollywoodi filmes világhírességek emlékét megőrizni; eredményeiket, sikereiket minél szélesebb körben bemutatni, elérni azt, hogy büszkék lehessünk, amikor rögzítjük Hollywood történelmének és sikereinek jelentős magyar tartalmát. Továbbá példájukat a fiatal nemzedékek előtt is magasra emelni; szülőhelyük vagy családjuk származási helyének önkormányzataival együttműködve országosan és nemzetközileg egyaránt ismertté tenni az adott településhez való kötődésüket.


unnamed2


A tervek közt szerepel a megfelelő kommunikációs és médiafigyelm összpontosítása a hollywoodi magyar vonatkozásokra; a közösségi média eszközeit felhasználva folyamatosan feldolgozni az adott személyiségek életművét; rendezvényeket szervezve megemlékezni az érintett személyiségekkel kapcsolatos évfordulókról, azokról kiadványokat megjelentetni; kapcsolatot tartani a jelenlegi hollywoodi magyar filmesekkel és tevékenységüket széles körben megismertetni. Bokor Balázs azt is bejelentette, hogy a tanács alakuló taggyűlése őt bízta meg az elnöki feladatok ellátásával. Alelnöknek Rófusz Ferenc Oscar-díjas rendezőt, elnökségi tagoknak Csupó Gábor filmrendezőt, Bunyik Bélát, a Los Angeles-i magyar filmfesztivál igazgatóját, Adolph Zukor szülőfalujának, Ricsének polgármesterét, William Fox szülőfalujának, Tolcsvának polgármesterét és Dr. Erdélyi Györgyöt választották meg. A tanács tagjai közé nyilvánosan lehet jelentkezni a hamarosan meginduló honlapon és Facebook-oldalon.


A tarcali zárórendezvényen a művészetek együttélése jegyében Alexandra Manea festőművésznő és Bokor Balázs alkotásait tekinthette meg a közönség.

egy

2019.07.19

Világhírű zenei ikonok, extrém öltözetek és a szeretet forradalma: a Sziget fesztivál idén 27. évfordulóját ünnepli, és természetesen most is elképesztő produkciókkal várják a bulizni vágyókat augusztus 7-től.

Kaposfeszt_4

2019.07.19

„Szerettem volna, ha világszínvonalú kamarazenei fesztivál jön létre Magyarországon, és tíz év után talán nem túlzás azt állítanom, hogy ez sikerült” – mondja Bolyki György, a Kaposfest igazgatója. Az idén jubileumát ünneplő rendezvényről és a magas minőség eléréséről is beszélgettünk vele.

42580267_2288242904522732_6055413299015581696_o

2019.07.18

Az év egyik legjobban várt kulturális eseményének számító Művészetek Völgye reddezvényei közt a környezetvédelmi workshopoktól kezdve a zenés irodalmi programokon át a külföldi és hazai előadók koncertjéig szinte bármi megtalálható, amit egy jó fesztiváltól elvárnánk. Íme néhány.

Mintegy 60 ezer középkori diplomás életútjából készített adatbázist egy német és svájci kutatócsoport, feltérképezve a korabeli tanult emberek kapcsolati hálóját is. Ezzel azonnal láthatóvá vált a személyes kapcsolatok egész hálózata, ami akkoriban ugyanúgy meghatározta a karrierlehetőségeket, mint ma, és olyan meghatározó személyiségekre is hatással volt, mint Erasmus vagy Luther Márton. A kutatók azt a nagyjából 60 ezer embert követték életútján, aki 1250 és 1550 között valamelyik európai egyetemen diplomát szerzett. Az adatbank a mai Svájc területén élő fiatal férfiak – köztük Kálvin János – életútját is felöleli, ők ugyan nagyrészt más országokban tanultak, hiszen az első svájci egyetem 1460-ban létesült Bázelben. Nőket nem vehettek fel az egyetemek.

A BKV Zrt. is csatlakozik a július 20-ai, Orgonák éjszakája országos programsorozathoz, és az M4 Kálvin tér, Szent Gellért tér és Bikás park megállóinak galériáján egy-egy wurlitzerből hangzik majd fel az orgonaszó. Ezen a napon késő estig az utasok is megtekerhetik a zenegépet és válogathatnak, hogy mely dallamok szólaljanak meg. A Fővám téri gyalogos aluljáróban este 19:00 és 22:00 óra között 15 perces minikoncerteken tartanak, amelynek során az arra járók élő orgonajátékban gyönyörködhetnek.

Az előrejelzések szerint a grönlandi átlaghőmérséklet akár 2,6 Celsius-fokkal is megemelkedhet, ami magasabb talajhőmérséklethez, hosszabb olvadási szezonhoz és a szerves rétegek közötti fokozott mikrobiális aktivitáshoz vezethet. A kutatók összevetették a tanulmányukat korábbi vizsgálatok eredményeivel és megállapították, hogy a pusztulás már javában zajlik, a régészeti leletek formájában előforduló szerves szén 30-70 százaléka eltűnhet a következő 80 évben.

A 1,75 millió dán korona kompenzációt egy dán autókereskedő vállalatnak kell kifizetnie, amely a művész egyik alkotását, amely menekültek ezreinek állított emléket, reklámcélokra használta. A Skandinavisk Motor Co. Volkswagen gépkocsikat importál Dániába. A cég Aj Vej-vej Soleil Levant (Napfelkelte) című alkotását használta fel egy magazinban publikált hirdetéséhez. A művész 3500 mentőmellényt gyűjtött össze menekültektől és migránsoktól, akik a görögországi Leszbosz szigetén értek partot. Az alkotás a humanitárius válságra hívta fel a figyelmet, amikor 2015-ben több mint egymillió ember főleg a közel-keleti háborús konfliktusok és a szegénység elől menekült Európába.

Nagíb Mahfúz írói pályáját elbeszélésekkel és három történelmi regénnyel kezdte, a fáraók korának történetét allegóriaként használva bírálta kora egyiptomi társadalmát. Ezután születtek meg az arab regény történetében korszakalkotó jelentőségű kritikai realista művei, az úgynevezett Kairó-regények: 1945-ben Az új Kairó, 1947-ben a Midaq-sikátor, 1949-ben egyetlen magyarul is megjelent regénye, az Útvesztő. A nagy áttörést az 1951-57 között írt trilógia – A két palota közt, A vágy palotája és az Esz-Szukkarija utca – hozta meg. A múzeumban megtekinthetők Mahfúz könyvei, azok fordításai, egyes regényeinek kézirata, kitüntetései és személyes tárgyai.

Több turnén Nick Cave vokalistája volt, és Johnny Depp kalózos válogatáslemezén is énekelt egy dalt Brooklyn egyik legvagányabb énekesnője, aki nemcsak a feminizmus mellett, hanem politika kérdésekben is felemeli a hangját. Shilpa Ray-t most Budapesten is meghallgathatjuk, hiszen július 21-én a KOBUCI Kertben koncertezik.

shilpa

Idén harmadik alkalommal indul útnak a Sziget Cruisin' Partyhajó, egy igazi bulikülönlegesség a Szigeten kívül, de mégis a fesztivál részeként!

Régi történetek, fülledt esték, adomák és legendák. Kollár-Klemencz László prózaíróként, Grecsó Krisztián pedig dalszerzőként is bemutatkozik július 21-én este a zsámbéki Romtemplom különleges történelmi „díszletei” között.

Palóc Hagyományéltető Napokat, benne Szent Anna tiszteletére tartott búcsút rendeznek a Nógrád megyei Balassagyarmaton péntektől vasárnapig.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma