NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_2_002

2016.09.20

A Magyar Hollywood Túra utolsó két, észak-magyarországi állomásán emlékezett meg a hétvégén a világhírű magyar filmesekről. Kisvárdán a Városháza Dísztermében gyűltek össze az érdeklődők, hogy részleteket ismerhessenek meg a város szülöttje, Várkonyi Mihály életéből, valamint bejelentették a Magyar Hollywood Tanács megalakulását.

A Victor Varkoni néven megismert némafilmsztár 1913-ban kolozsvári némafilmekben kezdte meg filmszínészi karrierjét, majd 1923-tól Hollywoodban élt és több tucat filmet forgatott.

Az emlékrendezvényt Leleszi Tibor polgármester nyitotta meg. Bokor Balázs nagykövet, volt Los Angeles-i főkonzul, a Magyar Hollywood Túra ötletgazdája hangsúlyozta: Várkonyi kisvárdai gyermekévei meghatározóak voltak abban, hogy a későbbi színész a művészet, a kultúra felé fordult. Néző István helytörténész vetített képes előadásában ismertette Várkonyi életét, kisvárdai gyökereit.


unnamed


Bokor Balázs – Hollywoodról beszélve – aláhúzta, hogy a filmvilág fővárosában valóban nagy számban voltak igazán tehetséges magyar származású szakemberek, akik a filmgyártás valamennyi területén jeleskedtek. Ezért méltán lehet magyar Hollywoodról is beszélni. Várkonyi életrajzi kötetéből idézett: „tömegesen jöttek ki a magyar erők, akikből később ismert színészek, írók és rendezők lettek, és akiket a magyar közönség viszontláthatott híres filmjeik rendezései kapcsán. Akkor kitűnő élet folyt Hollywoodban, nagyszerű társaság volt, szinte egy magyar negyed alakult ki, és úgy éreztük magunkat, mintha odahaza lennénk.” Bokor Balázs szakmai vendégeivel érdekfeszítő beszélgetést folytatott a filmvilág aktualitásairól. Havas Miklós producerrel a készülő Cziffra György-emlékfilmről volt szó, amelyet a világhírű zongoraművész születésének közelgő évfordulóján mutatnak be. A producer bepillantást engedett olyan technikai kulisszatitkokba is, minthogy miként alkalmazták világelsőként az archív fényképek különleges animálási módszerét. Csősz Boglárka producer, színésznő és Borbás Edina forgatókönyvíró pedig a nemrégen leforgatott 25 dollár című, Zukor Adolfról szóló film elkészítési folyamatát mutatták be.


A térségi zárórendezvényt az 1779-ben épült tarcali zsinagóga épületében tartották. Butta László polgármester örömének adott hangot, hogy a Magyar Hollywood Túra eredményeként egyre többet lehet hallani azokról a valóban világhíres magyar származású filmes ikonokról, akiket jószerével magyarországi szülőhelyeiken alig ismernek. Az eseményen Bokor Balázs bejelentette, hogy megalakult a Magyar Hollywood Tanács, amely civil szervezetként a jövőben folytatja a Magyar Hollywood Túra által elkezdett emlékmegőrző és tájékoztató tevékenységet. Ismertette a tanács céljait: a Magyarországról elindult, magyar gyökerekkel rendelkező hollywoodi filmes világhírességek emlékét megőrizni; eredményeiket, sikereiket minél szélesebb körben bemutatni, elérni azt, hogy büszkék lehessünk, amikor rögzítjük Hollywood történelmének és sikereinek jelentős magyar tartalmát. Továbbá példájukat a fiatal nemzedékek előtt is magasra emelni; szülőhelyük vagy családjuk származási helyének önkormányzataival együttműködve országosan és nemzetközileg egyaránt ismertté tenni az adott településhez való kötődésüket.


unnamed2


A tervek közt szerepel a megfelelő kommunikációs és médiafigyelm összpontosítása a hollywoodi magyar vonatkozásokra; a közösségi média eszközeit felhasználva folyamatosan feldolgozni az adott személyiségek életművét; rendezvényeket szervezve megemlékezni az érintett személyiségekkel kapcsolatos évfordulókról, azokról kiadványokat megjelentetni; kapcsolatot tartani a jelenlegi hollywoodi magyar filmesekkel és tevékenységüket széles körben megismertetni. Bokor Balázs azt is bejelentette, hogy a tanács alakuló taggyűlése őt bízta meg az elnöki feladatok ellátásával. Alelnöknek Rófusz Ferenc Oscar-díjas rendezőt, elnökségi tagoknak Csupó Gábor filmrendezőt, Bunyik Bélát, a Los Angeles-i magyar filmfesztivál igazgatóját, Adolph Zukor szülőfalujának, Ricsének polgármesterét, William Fox szülőfalujának, Tolcsvának polgármesterét és Dr. Erdélyi Györgyöt választották meg. A tanács tagjai közé nyilvánosan lehet jelentkezni a hamarosan meginduló honlapon és Facebook-oldalon.


A tarcali zárórendezvényen a művészetek együttélése jegyében Alexandra Manea festőművésznő és Bokor Balázs alkotásait tekinthette meg a közönség.

Tardy_Anna__02

2019.09.22

A 2018-ban megújult Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) a fiatal, feltörekvő művésznemzedék segítését tűzte a zászlajára – mondta el az MTI-nek adott interjújában Tardy-Molnár Anna ügyvezető.

unitarius_templom_1

2019.09.22

A budapesti belváros egyik legfurcsább építészeti meglepetése az unitárius székház a Nagy Ignác utcában. A háromemeletes bérház Budapest szívében első pillantásra nem tűnik különösebben érdekesnek, oldalbejárata azonban már jelzi: templom bújik meg a csemegebolt felett.

Monos

2019.09.21

Alejandro Landes brazil rendező Monos című háborús drámája kapta a legjobb filmnek járó Pressburger Imre-díjat szombaton a 16. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál díjkiosztó gáláján.

A New Yorkban élő világhírű képzőművész Tisztító című kiállítását a Kortárs Művészeti Múzeumban láthatja a közönség, Marina Abramovic pedig a jövő szombaton a múzeum előtti téren tart előadást életéről és művészetéről. A performansz műfajának királynőj" legutóbb 1975-ben állította ki műveit Belgrádban, Jugoszláviát pedig egy 1976-os amszterdami kiállítás után hagyta el, állítása szerint végleg. A szombaton megnyíló kiállításon a művész öt évtizedes munkásságának állomásait tekinthetik meg az érdeklődők videók, filmek, írások, fotók, rajzok, festmények és performanszok formájában. Marina Abramovic leghíresebb performanszainak részleteit ismert szerbiai és nemzetközi művészek adják elő újra.

A bécsi Albertina Múzeumban nagyszabású kiállítás nyílt Albrecht Dürer munkáiból. A különleges tárlat anyagát bécsi múzeumok és más európai intézmények adták kölcsön. Dürer grafikáit ritkán lehet ilyen nagy számban megtekinteni, csak elvétve rendeznek belőlük gyűjteményes kiállítást a művek megóvása miatt. Az Albertina kiállításának szíve az a száz grafika lesz, amely a múzeum gyűjteményébe tartozik, és amely Dürer halála, 1528 óta együtt maradt.

A 21 éves, londoni David Orobosa Omoregie kapta az év legjobb brit albumának járó zenei díjat, a Mercury Prize-t. Az indoklás szerint Dave Psychodrama című debütáló anyaga generációja legmerészebb rapalbuma. Idén márciusban jelent meg, vezette a brit albumlistát és eddig 130 ezer példány fogyott belőle. Dave a díjat családjának és barátainak ajánlotta, kiemelten bátyjának, Christophernek, aki gyilkosságért életfogytig tartó börtönbüntetését tölti. Az elgondolkodtató és önelemző Psychodrama megírását az a terápia inspirálta, amelyben bátyja a börtönben részesül: az elítéltek rehabilitációját a múltjukra épülő szerepjátékkal segítik. Az 1992 óta minden évben odaítélt díj 25 ezer fonttal (9,1 millió forint) jár együtt.

A Párizs közelében fekvő Vaux-le-Vicomte-ba csütörtök éjjel álarcosok hatoltak be, megkötözték az idős tulajdonosokat, és 2 millió euró (666 millió forint) értékűre beecsült zsákmánnyal távoztak. A kastély a legnagyobb, még magántulajdonban lévő védett műemlék épület Franciaországban, évente negyedmillió látogató keresi fel. Az 1656 és 1661 között épült pompás kastélyt XIV. Lajos pénzügyminisztere, Nicolas Fouquet emeltette, magára vonva a király irigységét. A hagyomány szerint Lajost éppen az udvar tiszteletére tartott tékozló ünnepség késztette arra 1661-ben, hogy hátralévő életére bebörtönözze pénzügyminiszterét, elkobozza a kastélyt, legbecsesebb műkincseit pedig a Louvre-ba és Versailles-ba szállíttassa.

Varázslények – Mesebeli küldetés címmel képzeletbeli kalandra hív a Magyar Mezőgazdasági Múzeum szombattól látogatható kiállítása. A játék során sosem látott tájakat barangolhatunk be, miközben furfangos fejtörők és mitikus kihívások teszik próbára tudásunkat és érzékeinket. A múzeum közleménye szerint a több mint 1000 négyzetméteren megvalósuló kiállítás és játék megújult látványvilággal, egyedi installációkkal, rengeteg mesés felfedeznivalóval és ajándékkal várja a kalandvágyó látogatókat. A kiállítás november 3-ig tekinthető meg a Vajdahunyadvárában.

Szeptember utolsó szombatján a csongrádi Tari László Múzeum ad otthont az országjáró Játékmustrának, ahol a múzeumi szakemberek a játékosítás terén mélyíthetik el ismereteiket.

Jatekmustra

A legnépszerűbb máltai együttes immár rendszeresen visszajár Magyarországra. Az örömzenére épülő Tribali ezúttal szeptember 28-án játszik a fővárosi Dürer Kertben.

Első alkalommal rendeznek nemzetközi Beatles-fesztivált Magyarországon: a Beatles Weekendet október 5-én az Analog Music Hallban, 6-án a Hard Rock Caféban rendezik meg.

Díjátadóval, nyílt próbákkal, színházi előadásokkal, kulisszajárásokkal ünneplik a színházak országszerte és a határon túl is a magyar dráma napját a hétvégén.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma