Debut_Dij_2019

2016.09.20

A Magyar Hollywood Túra utolsó két, észak-magyarországi állomásán emlékezett meg a hétvégén a világhírű magyar filmesekről. Kisvárdán a Városháza Dísztermében gyűltek össze az érdeklődők, hogy részleteket ismerhessenek meg a város szülöttje, Várkonyi Mihály életéből, valamint bejelentették a Magyar Hollywood Tanács megalakulását.

A Victor Varkoni néven megismert némafilmsztár 1913-ban kolozsvári némafilmekben kezdte meg filmszínészi karrierjét, majd 1923-tól Hollywoodban élt és több tucat filmet forgatott.

Az emlékrendezvényt Leleszi Tibor polgármester nyitotta meg. Bokor Balázs nagykövet, volt Los Angeles-i főkonzul, a Magyar Hollywood Túra ötletgazdája hangsúlyozta: Várkonyi kisvárdai gyermekévei meghatározóak voltak abban, hogy a későbbi színész a művészet, a kultúra felé fordult. Néző István helytörténész vetített képes előadásában ismertette Várkonyi életét, kisvárdai gyökereit.


unnamed


Bokor Balázs – Hollywoodról beszélve – aláhúzta, hogy a filmvilág fővárosában valóban nagy számban voltak igazán tehetséges magyar származású szakemberek, akik a filmgyártás valamennyi területén jeleskedtek. Ezért méltán lehet magyar Hollywoodról is beszélni. Várkonyi életrajzi kötetéből idézett: „tömegesen jöttek ki a magyar erők, akikből később ismert színészek, írók és rendezők lettek, és akiket a magyar közönség viszontláthatott híres filmjeik rendezései kapcsán. Akkor kitűnő élet folyt Hollywoodban, nagyszerű társaság volt, szinte egy magyar negyed alakult ki, és úgy éreztük magunkat, mintha odahaza lennénk.” Bokor Balázs szakmai vendégeivel érdekfeszítő beszélgetést folytatott a filmvilág aktualitásairól. Havas Miklós producerrel a készülő Cziffra György-emlékfilmről volt szó, amelyet a világhírű zongoraművész születésének közelgő évfordulóján mutatnak be. A producer bepillantást engedett olyan technikai kulisszatitkokba is, minthogy miként alkalmazták világelsőként az archív fényképek különleges animálási módszerét. Csősz Boglárka producer, színésznő és Borbás Edina forgatókönyvíró pedig a nemrégen leforgatott 25 dollár című, Zukor Adolfról szóló film elkészítési folyamatát mutatták be.


A térségi zárórendezvényt az 1779-ben épült tarcali zsinagóga épületében tartották. Butta László polgármester örömének adott hangot, hogy a Magyar Hollywood Túra eredményeként egyre többet lehet hallani azokról a valóban világhíres magyar származású filmes ikonokról, akiket jószerével magyarországi szülőhelyeiken alig ismernek. Az eseményen Bokor Balázs bejelentette, hogy megalakult a Magyar Hollywood Tanács, amely civil szervezetként a jövőben folytatja a Magyar Hollywood Túra által elkezdett emlékmegőrző és tájékoztató tevékenységet. Ismertette a tanács céljait: a Magyarországról elindult, magyar gyökerekkel rendelkező hollywoodi filmes világhírességek emlékét megőrizni; eredményeiket, sikereiket minél szélesebb körben bemutatni, elérni azt, hogy büszkék lehessünk, amikor rögzítjük Hollywood történelmének és sikereinek jelentős magyar tartalmát. Továbbá példájukat a fiatal nemzedékek előtt is magasra emelni; szülőhelyük vagy családjuk származási helyének önkormányzataival együttműködve országosan és nemzetközileg egyaránt ismertté tenni az adott településhez való kötődésüket.


unnamed2


A tervek közt szerepel a megfelelő kommunikációs és médiafigyelm összpontosítása a hollywoodi magyar vonatkozásokra; a közösségi média eszközeit felhasználva folyamatosan feldolgozni az adott személyiségek életművét; rendezvényeket szervezve megemlékezni az érintett személyiségekkel kapcsolatos évfordulókról, azokról kiadványokat megjelentetni; kapcsolatot tartani a jelenlegi hollywoodi magyar filmesekkel és tevékenységüket széles körben megismertetni. Bokor Balázs azt is bejelentette, hogy a tanács alakuló taggyűlése őt bízta meg az elnöki feladatok ellátásával. Alelnöknek Rófusz Ferenc Oscar-díjas rendezőt, elnökségi tagoknak Csupó Gábor filmrendezőt, Bunyik Bélát, a Los Angeles-i magyar filmfesztivál igazgatóját, Adolph Zukor szülőfalujának, Ricsének polgármesterét, William Fox szülőfalujának, Tolcsvának polgármesterét és Dr. Erdélyi Györgyöt választották meg. A tanács tagjai közé nyilvánosan lehet jelentkezni a hamarosan meginduló honlapon és Facebook-oldalon.


A tarcali zárórendezvényen a művészetek együttélése jegyében Alexandra Manea festőművésznő és Bokor Balázs alkotásait tekinthette meg a közönség.

lukoviczky

NFZ_2

2019.04.24

Hét bérletet hirdet meg a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar A zene kaland! mottójú 2019/20-as évadára, melynek rezidens művésze Rost Andrea operaénekes lesz – jelentette be Hamar Zsolt zeneigazgató az évadot ismertető szerdai sajtótájékoztatón Budapesten, amelyen mások mellett Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár is részt vett.

Walitzky_Tamas._R

2019.04.24

Az 58. Velencei Nemzetközi Képzőművészeti Biennále idén 110 éves Magyar Pavilonjában, a Ludwig Múzeum szervezésében egy olyan művész kiállítása lesz látható, aki egyszerre merít inspirációt a fotótörténeti múltból és használja a képalkotás legmodernebb technikáit.

Anger_Zsolt_R

2019.04.24

„Soha nem lesz fogalmunk róla, mi van a másik ember fejében, bármennyi könyvet olvasunk is el, vagy színdarabot nézünk végig” – állítja Anger Zsolt rendező, színművész. Hogy az övében éppen most mi jár, azt viszont elárulta.

Tavaly az akadémiát megrázó szexuális zaklatási és kiszivárogtatási botrány miatt elhalasztották a díj átadását. Az akadémia több tagja és vezetője is lemondott, de azóta több új taggal gyarapodott a testület, amelynek szabályzata is megújult. Így a tavalyi és az idei díjazottat együtt, október 10-én nevezik meg.

A Kamara Virtuózok évada május 3-tól látható péntek esténként a Duna Televízió és a Duna World műsorán. Az idei évadban az együttzenélés öröme kerül a középpontba. Nem lesznek előválogatók és elődöntők, hat adást láthatnak majd a nézők. Az első ötben a zsűri dönt a továbbjutásról úgy, hogy mindegyik adásban kiesik egy formáció. Azonban minden adásban egy zsűritagnak lehetősége lesz arra, hogy kedvenc csapatát megmentse a kieséstől. Az élő döntőben a közönség választhatja ki az évad abszolút győztesét a három legjobb formáció közül.

Az ukrán hatóságok Kijevben megtalálták és lefoglalták Paul Signac francia impresszionista festő tavaly az észak-franciaországi Nancy múzeumából ellopott festményét. A Rochelle kikötője című, 1915-ben készült olajképre egy kijevi lakásban bukkantak, amely az egyik, gyilkossággal vádolt elkövetőé lehet. A festmény utáni nyomozás során rábukkantak számos más műalkotásra is.

A Csianghszi tartományban talált falmaradványok között a Ming-dinasztia (1368-1644) két uralkodójának idejéről való, ritka királyi porcelánok töredékeire bukkantak. A porcelánmanufaktúra szigorú rendszerben működött, ha az uralkodók nem találták megfelelőnek az elkészült porcelántárgyakat, azokat be kellett zúzni, és el kellett temetni.

A rendező a Magyar Nemzeti Filmalap Fast Forward Programjának következő állomásán ad elő május 1-jén. Barry Levinson nevéhez olyan klasszikusok fűződnek, mint a Jó reggelt, Vietnám! az Esőember és a Bugsy. Paterno című filmjében legutóbb Al Pacinóval dolgozott újra együtt Rév Marcell magyar operatőr kamerája előtt. Jelenleg a 24. mozifilmjét forgatja Budapesten Harry Haft címmel, Ben Foster főszereplésével. A 2017-ben indult Fast Forward Program szervezésében már 31 szakmai program valósult meg 19 filmes területre fókuszálva. Az elmúlt két évben szervezett workshopokon és előadásokon eddig mintegy 3000 filmes vett részt.

Mától szombatig tartanak a második alkalommal megrendezett Érzékenyítő Fesztivál programjai a Veszprémi Petőfi Színházban. Idén a színházművészet mellett a könnyűzene és a táncművészet, valamint élettörténetek is előtérbe kerülnek.

Heisenbergk

Április 26-27-én rendezik meg a Jövő utcája című programsorozatot a Corvin sétányon. Az ingyenes tudományos kiállításon a jövő technológiáival és trendjeivel találkozhatnak az érdeklődők és kiderül, hogy milyen készségekre és alapismeretekre van szükség ahhoz, hogy a következő évtizedekben otthonosan mozogjunk és boldoguljunk.

A hagyományok szerint április 24-én, Szent György napján mutatják be a helyi szőlősgazdák a hajtásokat a város előjáróinak Kőszegen; 1740-től rajzolják be szabad kézzel azokat a Szőlő Jövésnek Könyvébe. Az ünnepet nemzetközi borverseny vezette fel, szerdán pedig a Borok házától zenés kísérettel vonul menet a Jurisics térre, ahol a városháza előtt bemutatják az idei szőlőhajtásokat. Ezt követően a Jurisics-vár lovagtermében zajlik majd a berajzolás ceremóniája, amelyet ünnepi műsor követ.

Hat napon keresztül szól a dixieland muzsika Salgótarjánban, minden korosztályt megszólító műsorkínálattal. Csütörtökön beavató koncertek lesznek középiskolás fiatalok számára a Windsingers vokálegyüttes közreműködésével, majd este a Gruop'n'swing Gengszterkorzió című előadása a József Attila Művelődési Központban.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma