2019.01.29

Az Uránia Nemzeti Filmszínház a magyar filmek és a magasművészeti tartalmak – art filmek, képzőművészeti filmek, opera-, balett- és színházi közvetítések – kitüntetett bemutatóhelye. A magyar vagy magyar részvételű alkotások kiemelt figyelmet kapnak: minden harmadik mozielőadás és minden negyedik megváltott mozijegy ezek nézettségét gyarapítja.

nemes-laszlo-sunset-napszallta-1
Nemes Jeles László: Napszállta

A programon szereplő címek közel kétharmada exkluzív, vagyis csak itt kerül mozivászonra, gyakran fesztiválok, egyedi vetítések keretében.


Nézőszám tekintetében az előző évihez hasonló eredmény született, közel százharmincezren vettek részt az Uránia valamely nyilvános vagy zártkörű programján. Örvendetes, hogy minden negyedik jegyvásárló magyar filmre váltott jegyet. A mozi legnézettebb filmjeinek top 20-as listáján tíz magyar cím szerepel, és az első helyen is magyar film áll: a Napszállta, Magyarország 2019-es Oscar-nevezettje, amelyet közel négyezren tekintettek meg az Urániában. Szintén kimagasló nézőszámot ért el a Testről és lélekről és a Vad Balaton, de ezernél többen látták a Macskafogó felújított változatát és az Egy nap című filmet is.


a-mindenseg-szerelmese-juhasz-ferenc-90


Tavaly az Uránia 37 ország összesen 290 különböző egészestés produkcióját vetítette, melyek többsége (198 cím) – országos bemutató híján – egyedi vetítések, fesztiválok, tematikus sorozatok keretében került műsorra. A bemutatott 78 magyar cím között is szép számmal akadtak egyedi bemutatók: a harmincöt év után befejezett magyar Candide-rajzfilm díszelőadása, A mindenség szerelmese – Juhász Ferenc 90 című portréfilm vetítése, Jelenczki István népszerű portré- és dokumentumfilmjei: az Ön-Tér-Kép, vagy a Reményik Sándorról szóló Öröktűz I-II., valamint olyan kuriózumok, mint az élő zongorakísérettel vetített 1915-ös némafilm, A tánczosnő, és más filmtörténeti ritkaságok.


Lux_Filmnapok_az_Uraniaban
Lux Filmnapok az Urániában


Folytatódott az új magyar filmeket népszerűsítő, halláskárosultak számára feliratozott Összhang sorozat, amelyben tavaly 10 új alkotást mutattak be, és összesen huszonhárom „felirattal akadálymentesített” vetítést tartottak, továbbá rendszeresen vetítenek angol feliratozású magyar újdonságokat, növelve ezzel a magyar filmek potenciális közönségét.


Az Uránia tavaly 9 filmfesztiválnak és filmhétnek volt helyszíne. Ezek közül kiemelkedett a visegrádi együttműködés országainak filmművészetét bemutató Előhívás – #V4filmfeszt februárban, de sikerrel folytatódtak a hagyományosan az intézményhez köthető rendezvények, így a spanyol és a román filmhét és az elmúlt négy évben valóságos moziünneppé vált Lux Filmnapok is.


Romai_anzix
Római Anzix


2018-ban a Nemzeti Filmalap kezdeményezésére április 30-a lett a magyar film napja, amely – az első magyar film, A táncz 1901-es Uránia-beli bemutatójára emlékeztet. A Nemzeti Filmszínház érintettsége okán kiemelt helyszíne volt az ünnepi eseményeknek csakúgy, mint a Nemzeti Filmarchívum által szervezett II. Budapesti Klasszikus Film Maratonnak, amikor is az Urániában olyan sztárokkal találkozhatott a közönség, mint Claudia Cardinale vagy Klaus Maria Brandauer. A filmszínház klasszikusokat bemutató vetítéssorozatai közül tavaly a Római anzix című olasz, valamint a Függetlenül című lengyel válogatás emelkedett ki.


Hamlet_Urania
Hamlet


A rendkívül népszerű társművészeti (köz)vetítések rekordszámú, több mint 25 ezer nézőt vonzottak a filmszínházba. Népszerűségben kiemelkedett az NT Live in HD sorozatban vetített Hamlet előadás Benedict Cumberbatchcsel, valamint a Metropolitan Opera Aida előadása. Az Uránia egyre hangsúlyosabban jelen van a főváros zenei életében is: 2018-ban 23 kamara-, könnyűzenei és népzenei koncerttel várták az érdeklődőket, amelyekre 9.000-nél is több néző látogatott el.


A 2019-es év programja is rendkívül változatosan indul. A már meghirdetett programok között található a Cseh Tamás mozija című filmválogatás, amely március 9-én a zenész négy filmes munkáját mutatja be az egykori alkotótársak jelenlétében. Március 1-én – Kocsis Tibor A sándorgyuri című portréfilmjének bemutatóján – Sándor György „humoralista” lesz a filmszínház vendége.


Antonius_es_Kleopatra
Antonius és Kleopátra
Fotó: thetimes.co.uk


Február 22-én jön a Piedone nyomában című dokumentumfilm moziváltozatának koncerttel kísért gálavetítése. Folytatódik az olasz tájakra elkalauzoló Itáliai utazás sorozat, a Nemzetek zenéje kamarazenei koncertsorozat, majd március 28-án a Rádiózenekar brácsaművészeinek Viva la viola! című egyedi koncertje következik. A MET közvetítések sorában tavasszal még négy élő előadás lesz látható, a Carmen, Az ezred lánya, A walkür és A kármeliták.


A színházi közvetítések közül nagy várakozás előzi meg az Antonius és Kleopátrát Ralph Fiennes főszereplésével.


Forrás: Uránia Nemzeti Filmszínház

nemzeti_tancszinhaz_eloter2_hlinka_zsolt_foto_2000px

2019.02.15

Február 15-én nyitja meg kapuit Budapest egyedülálló új kulturális színtere: a Nemzeti Táncszínház új épülete, mely a Millenáris Parkban kapott helyet. A legmodernebb színháztechnikával felszerelt, különleges építészeti megoldásokat felvonultató épületben két színházterem és kamaraterem várja a tánc szerelmeseit, emellett próbatermek segítik a professzionális táncosok felkészülését.

Pataki_Andras

2019.02.15

Imre Zoltán Program (IZP) számokban: 40 táncszínházi nevelési előadás 15 helyszínen 1200 gyermek részvételével, 54 táncelőadás 13 helyen. Emellett konferenciasorozatok, rendezvények, versenyek, szakmai fórumok, külföldi stúdiumok, digitális portfóliók, tréning-, és próbalehetőségek. A hazai táncszakma legújítóbb kezdeményezéséről Pataki András kuratóriumvezetőt, táncművészt, a Szegedi Kortárs Balett igazgatóját kérdeztük.

az_ismeretlen_gorgei_R

2019.02.15

Élő vértanúnak Móricz Zsigmond, villámzúzta délceg cserfának Arany János, a nemzeti hiúság áldozatának pedig Gyulai Pál nevezte Görgei Artúrt. Az 1848-49-es szabadságharc híres hadvezérének már a kortársak is igyekeztek igazságot szolgáltatni. A legendákon túli alakját igyekszik bemutatni a Magyar Nemzeti Múzeum Az ismeretlen Görgei című kiállítása. A tárlat szakértőjével, a Magyar Történelmi Társulat elnökével, Hermann Róberttel beszélgettünk.

A kimagasló színvonalú településfejlesztési munkájáért járó Hild János-díjat pénteken adta át a Magyar Urbanisztikai Társaság a XII. kerület képviselőjének, Pokorni Zoltán polgármesternek a Hegyvidéki Urbanisztikai Konferencián.

Felháborodást keltett Horvátországban az oktatási minisztérium döntése, mely szerint lekerült az ajánlott olvasmányok listájáról Anne Frank naplója. Csütörtökön mintegy háromezren írták alá azt a petíciót, amelyben az iskolai programba való visszahelyezését követelik. A kezdeményezők úgy vélték: a holokauszt olyan téma, amelyet nem lehet mellőzni a horvát irodalmi oktatásban. A hovát oktatási miniszter a háziovasmányok listájának újragondolását ígéri.

A Magyar Írószövetség február 18-án, Jókai Mór születésnapján ünnepli a magyar széppróza napját. 18 órakor az Írószövetség klubtermében Mezey Katalin Kossuth-díjas író, az MMA irodalmi tagozatvezetője és Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke nyitja meg a rendezvényt. Az Irodalmi Magazin Jókai-számát a szerkesztők: Kondor Péter János, Molnár Krisztina és Lipp Mónika Mária mutatják be. Az év novellái 2019 című antológiát Erős Kinga kritikus, a könyv szerkesztője, valamint Bíró Gergely író, a Magyar Napló főszerkesztő-helyettese ismerteti. Közreműködik: Turi Bálint színművész és a Másik Oldal zenekar.

Narkisszosz, a görög mitológia szerint a víztükörben megpillantott képmásába beleszerető vadász portréját ábrázoló, rendkívül jó állapotban fennmaradt freskóra bukkantak egy Pompejiben folyó feltáráson. A freskó egy ókori pompeji ház átriumát díszítette. A képet abban a házban találták, ahol tavaly a görög mitológia egy másik részletét, a Léda és a hattyú történetét ábrázoló ókori freskót tártak fel, emellett tucatnyi üvegedényt, nyolc terrakotta vázát és egy bronztölcsért is találtak egy lépcső alatt. A ház feltehetően egy gazdag kereskedőé volt. Pompejit a Vezúv kitörése pusztította el az 1. században.

A Budavári Örmény Nemzetiségi Önkormányzat Pepi, Pali meg a harmonika ördöge címmel vidám mulatságot tart zenével, örmény gasztronómiai kóstolóval a Márványmenyasszony Étteremben február 17-én 16.00-kor. A XII. Örmény Nemzetiségi Napon közreműködik Kilyén Ilka színművész, dr. Tarján Balázs c. egyetemi tanár, Benkő Péter, Rusz Milán, Várady Mária színművészek és Lakatos Miklós prímás. A belépés díjtalan.

A KÉP-ÉLMÉNY kiállításhoz kapcsolódva újabb beavató tárlatvezetésen vehetnek részt a látogatók – a projektben szereplő fotográfusok közül öt alkotóval – a Capa Központban, február 18-án 18.00-kor. A workshopsorozat Múlt-jelen-jövő foglalkozásának keretében tíz magyar fotográfus működött együtt gyermekotthoni gondoskodásban élő fiatalokkal, hogy létrehozzanak adott témában legalább három fotót.

Kep-elmeny

Múzeumpedagógusok rangos szakmai rendezvényét tartják 2019. február 18-án, hétfőn a fertődi Esterházy-kastélyban.

Filmvetítéssel kezdődik vasárnap a Cziffra György Fesztivál, amely február 25-ig klasszikus zenei koncertekkel, improvizációs esttel, hangszerbemutatóval és báresttel is várja a közönséget.

Szombaton és vasárnap összesen négy koncert várja a közönséget a budapesti Festetics Palotában az MVM Koncertek – A Zongora című sorozat minimaratonján.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma