kultura.hu_banner_fesztival

2019.01.29

Az Uránia Nemzeti Filmszínház a magyar filmek és a magasművészeti tartalmak – art filmek, képzőművészeti filmek, opera-, balett- és színházi közvetítések – kitüntetett bemutatóhelye. A magyar vagy magyar részvételű alkotások kiemelt figyelmet kapnak: minden harmadik mozielőadás és minden negyedik megváltott mozijegy ezek nézettségét gyarapítja.

nemes-laszlo-sunset-napszallta-1
Nemes Jeles László: Napszállta

A programon szereplő címek közel kétharmada exkluzív, vagyis csak itt kerül mozivászonra, gyakran fesztiválok, egyedi vetítések keretében.


Nézőszám tekintetében az előző évihez hasonló eredmény született, közel százharmincezren vettek részt az Uránia valamely nyilvános vagy zártkörű programján. Örvendetes, hogy minden negyedik jegyvásárló magyar filmre váltott jegyet. A mozi legnézettebb filmjeinek top 20-as listáján tíz magyar cím szerepel, és az első helyen is magyar film áll: a Napszállta, Magyarország 2019-es Oscar-nevezettje, amelyet közel négyezren tekintettek meg az Urániában. Szintén kimagasló nézőszámot ért el a Testről és lélekről és a Vad Balaton, de ezernél többen látták a Macskafogó felújított változatát és az Egy nap című filmet is.


a-mindenseg-szerelmese-juhasz-ferenc-90


Tavaly az Uránia 37 ország összesen 290 különböző egészestés produkcióját vetítette, melyek többsége (198 cím) – országos bemutató híján – egyedi vetítések, fesztiválok, tematikus sorozatok keretében került műsorra. A bemutatott 78 magyar cím között is szép számmal akadtak egyedi bemutatók: a harmincöt év után befejezett magyar Candide-rajzfilm díszelőadása, A mindenség szerelmese – Juhász Ferenc 90 című portréfilm vetítése, Jelenczki István népszerű portré- és dokumentumfilmjei: az Ön-Tér-Kép, vagy a Reményik Sándorról szóló Öröktűz I-II., valamint olyan kuriózumok, mint az élő zongorakísérettel vetített 1915-ös némafilm, A tánczosnő, és más filmtörténeti ritkaságok.


Lux_Filmnapok_az_Uraniaban
Lux Filmnapok az Urániában


Folytatódott az új magyar filmeket népszerűsítő, halláskárosultak számára feliratozott Összhang sorozat, amelyben tavaly 10 új alkotást mutattak be, és összesen huszonhárom „felirattal akadálymentesített” vetítést tartottak, továbbá rendszeresen vetítenek angol feliratozású magyar újdonságokat, növelve ezzel a magyar filmek potenciális közönségét.


Az Uránia tavaly 9 filmfesztiválnak és filmhétnek volt helyszíne. Ezek közül kiemelkedett a visegrádi együttműködés országainak filmművészetét bemutató Előhívás – #V4filmfeszt februárban, de sikerrel folytatódtak a hagyományosan az intézményhez köthető rendezvények, így a spanyol és a román filmhét és az elmúlt négy évben valóságos moziünneppé vált Lux Filmnapok is.


Romai_anzix
Római Anzix


2018-ban a Nemzeti Filmalap kezdeményezésére április 30-a lett a magyar film napja, amely – az első magyar film, A táncz 1901-es Uránia-beli bemutatójára emlékeztet. A Nemzeti Filmszínház érintettsége okán kiemelt helyszíne volt az ünnepi eseményeknek csakúgy, mint a Nemzeti Filmarchívum által szervezett II. Budapesti Klasszikus Film Maratonnak, amikor is az Urániában olyan sztárokkal találkozhatott a közönség, mint Claudia Cardinale vagy Klaus Maria Brandauer. A filmszínház klasszikusokat bemutató vetítéssorozatai közül tavaly a Római anzix című olasz, valamint a Függetlenül című lengyel válogatás emelkedett ki.


Hamlet_Urania
Hamlet


A rendkívül népszerű társművészeti (köz)vetítések rekordszámú, több mint 25 ezer nézőt vonzottak a filmszínházba. Népszerűségben kiemelkedett az NT Live in HD sorozatban vetített Hamlet előadás Benedict Cumberbatchcsel, valamint a Metropolitan Opera Aida előadása. Az Uránia egyre hangsúlyosabban jelen van a főváros zenei életében is: 2018-ban 23 kamara-, könnyűzenei és népzenei koncerttel várták az érdeklődőket, amelyekre 9.000-nél is több néző látogatott el.


A 2019-es év programja is rendkívül változatosan indul. A már meghirdetett programok között található a Cseh Tamás mozija című filmválogatás, amely március 9-én a zenész négy filmes munkáját mutatja be az egykori alkotótársak jelenlétében. Március 1-én – Kocsis Tibor A sándorgyuri című portréfilmjének bemutatóján – Sándor György „humoralista” lesz a filmszínház vendége.


Antonius_es_Kleopatra
Antonius és Kleopátra
Fotó: thetimes.co.uk


Február 22-én jön a Piedone nyomában című dokumentumfilm moziváltozatának koncerttel kísért gálavetítése. Folytatódik az olasz tájakra elkalauzoló Itáliai utazás sorozat, a Nemzetek zenéje kamarazenei koncertsorozat, majd március 28-án a Rádiózenekar brácsaművészeinek Viva la viola! című egyedi koncertje következik. A MET közvetítések sorában tavasszal még négy élő előadás lesz látható, a Carmen, Az ezred lánya, A walkür és A kármeliták.


A színházi közvetítések közül nagy várakozás előzi meg az Antonius és Kleopátrát Ralph Fiennes főszereplésével.


Forrás: Uránia Nemzeti Filmszínház

10

2019.09.14

A CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválon mutatja be legújabb önálló estjét a kortárs könnyűzenei szcéna egyik legeredetibb művésze, Kamondy Ágnes. Október 5-én az A38 Hajón láthatjuk a Pest fölött az ég szcenírozott koncert-előadását Vörös Róbert rendezésében. A zenéjét Kamondy Ágnes jegyzi, a dalszövegeken olyan neves szerzőkkel osztozik, mint Karafiáth Orsolya, Kiss László, Müller Péter Sziámi és Simon Márton.

kiraly_tamas_aut_of_the_box_6739w_600

2019.09.14

Underground kultúra, művészeti határterületek, látványtervezés: többek között ezekről beszélt É. Kiss Piroska látványtervező a Király Tamás életművét bemutató rertrospektív kiállítása kapcsán, amely szeptember 15-ig látható a Ludwig Múzeumban.

Boszorkanyok_a_Barmi_utcabol_2_

2019.09.13

Paravános bábszínház, klasszikus és modern mesék, tantermi előadások is szerepelnek a bábszínházak őszi kínálatában, ezekből válogattunk.

Észak-Izraelben 4500 éves cserépedényeket és egy tőr pengéjét találta meg egy villanyszerelő. A régészek szerint az út építésekor a földgépek véletlenül lerombolhattak egy temetkezési barlangot, és ennek tartalma kerülhetett napvilágra. A kerámia tárolóedények és kancsók mellett egy kés pengéje is előkerült, amelyeket a középső bronzkorban rejthettek el a sziklabarlangban. A korabeli szokásoknak megfelelően a tőrt azért tették a halott mellé, hogy meg tudja védeni magát a túlvilágon, az ételekkel teli kerámiaedényeket pedig azért, hogy ne éhezzen odaát.

A szeptember 13-án rendezett Szinkronikum gálán Menszátor Magdolna és Tordy Géza kapta a szakma életműdíját. A legkeresettebb szinkronszínészek pályafutásuk során több ezer produkcióban kölcsönzik hangjukat az eredeti nyelven megszólaló sztároknak. Közel hatszáz magyar szinkronszínészt ismerünk, közülük a legnépszerűbb 50 csaknem ötezer film, tévésorozat, jelenet szereplőjének szavait tette a magyar közönség számára érthetővé.

Rejtő Jenő egyik utolsó lakhelye volt a Bimbó út 3-ban található ház, ahol boldog időket töltött, itt vált elismert szerzővé, ekkor születtek első légiós regényei. Miután 1942 őszén egy szélsőjobboldali, nyilasbarát lap egy cikkben kifogásolta, hogy zsidó származása ellenére álnéven továbbra is dolgozhat, megkapta munkaszolgálati behívóját, és alig két hónappal később már halott volt. Az 1943-ban elhunyt magyar íróra emlékező alkotás Günter Demnig műve: a német szobrász huszonöt éve helyez el Európa-szerte botlatóköveket a nácizmus áldozatainak emlékére.

Először találtak sírokat a második világháború alatti csehországi roma gyűjtőtábor helyén. A felfedezés segíthet rekonstruálni a láger teljes területét. 1942 és 1943 között 1308 romát tartottak itt fogva, közülük 327-en a helyszínen veszítették életüket, több mint 500 embert az auschwitzi haláltáborba küldtek. A brnói Roma Kultúra Múzeuma még ebben a hónapban pályázatot hirdet az egykori gyűjtőtábor helyén kialakítandó roma holokauszt emlékhely megtervezésére. Európában elsőként sikerült találni olyan sírokat, amelyekben a nácizmus roma áldozatait temették el.

Életének 87. évében elhunyt Konrád György Kossuth- és Herder-díjas író, esszéista, szociológus. Konrád György a magyar próza világszerte egyik legismertebb alakja, művei egyebek mellett angol, cseh, dán, finn, francia, héber, holland, német, norvég, olasz, orosz, spanyol és szerb nyelven jelentek meg. Ismertebb esszékötetei közé tartozik Az autonómia kísértése, az Antipolitika, az Ölni vagy nem ölni, Az újjászületés melankóliája, a Várakozás, az Áramló leltár, A közép tágulása (2004), Az író és a város, a Csodafigurák Arcképek, pillanatfelvételek, az Inga, a Harangjáték, a Zsidóságról. Fenn a hegyen napfogyatkozáskor című önéletrajzi regénye 2003-ban, Kakasok bánata című regénye 2005-ben jelent meg.

Tizenharmadik alkalommal rendezik meg a Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozót szeptember 13. és 18. között a baranyai megyeszékhelyen nyolc társulat részvételével. A hazai táncélet legkiválóbb képviselői hozzák el legújabb produkcióikat a pécsi közönségnek.

Gyori_Balett

Szeptember 18-án az ország legismertebb kertészével beszélgetnek a Hadik Kávézóban.

A Minority Rights Group Europe a klímaváltozás hatásairól rendez kerekasztal-beszélgetést magyar médiavezetők részvételével szeptember 17-én 14:00 órától, a Kőleves étteremben.

OKtóver 5-én 20:00 órakor adja idei egyetlen magyarországi koncertjét Csordás Gábor zongorista-zeneszerző a Wesselényi utcai Erőművházban.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma