Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2019.01.29

Az Uránia Nemzeti Filmszínház a magyar filmek és a magasművészeti tartalmak – art filmek, képzőművészeti filmek, opera-, balett- és színházi közvetítések – kitüntetett bemutatóhelye. A magyar vagy magyar részvételű alkotások kiemelt figyelmet kapnak: minden harmadik mozielőadás és minden negyedik megváltott mozijegy ezek nézettségét gyarapítja.

nemes-laszlo-sunset-napszallta-1
Nemes Jeles László: Napszállta

A programon szereplő címek közel kétharmada exkluzív, vagyis csak itt kerül mozivászonra, gyakran fesztiválok, egyedi vetítések keretében.


Nézőszám tekintetében az előző évihez hasonló eredmény született, közel százharmincezren vettek részt az Uránia valamely nyilvános vagy zártkörű programján. Örvendetes, hogy minden negyedik jegyvásárló magyar filmre váltott jegyet. A mozi legnézettebb filmjeinek top 20-as listáján tíz magyar cím szerepel, és az első helyen is magyar film áll: a Napszállta, Magyarország 2019-es Oscar-nevezettje, amelyet közel négyezren tekintettek meg az Urániában. Szintén kimagasló nézőszámot ért el a Testről és lélekről és a Vad Balaton, de ezernél többen látták a Macskafogó felújított változatát és az Egy nap című filmet is.


a-mindenseg-szerelmese-juhasz-ferenc-90


Tavaly az Uránia 37 ország összesen 290 különböző egészestés produkcióját vetítette, melyek többsége (198 cím) – országos bemutató híján – egyedi vetítések, fesztiválok, tematikus sorozatok keretében került műsorra. A bemutatott 78 magyar cím között is szép számmal akadtak egyedi bemutatók: a harmincöt év után befejezett magyar Candide-rajzfilm díszelőadása, A mindenség szerelmese – Juhász Ferenc 90 című portréfilm vetítése, Jelenczki István népszerű portré- és dokumentumfilmjei: az Ön-Tér-Kép, vagy a Reményik Sándorról szóló Öröktűz I-II., valamint olyan kuriózumok, mint az élő zongorakísérettel vetített 1915-ös némafilm, A tánczosnő, és más filmtörténeti ritkaságok.


Lux_Filmnapok_az_Uraniaban
Lux Filmnapok az Urániában


Folytatódott az új magyar filmeket népszerűsítő, halláskárosultak számára feliratozott Összhang sorozat, amelyben tavaly 10 új alkotást mutattak be, és összesen huszonhárom „felirattal akadálymentesített” vetítést tartottak, továbbá rendszeresen vetítenek angol feliratozású magyar újdonságokat, növelve ezzel a magyar filmek potenciális közönségét.


Az Uránia tavaly 9 filmfesztiválnak és filmhétnek volt helyszíne. Ezek közül kiemelkedett a visegrádi együttműködés országainak filmművészetét bemutató Előhívás – #V4filmfeszt februárban, de sikerrel folytatódtak a hagyományosan az intézményhez köthető rendezvények, így a spanyol és a román filmhét és az elmúlt négy évben valóságos moziünneppé vált Lux Filmnapok is.


Romai_anzix
Római Anzix


2018-ban a Nemzeti Filmalap kezdeményezésére április 30-a lett a magyar film napja, amely – az első magyar film, A táncz 1901-es Uránia-beli bemutatójára emlékeztet. A Nemzeti Filmszínház érintettsége okán kiemelt helyszíne volt az ünnepi eseményeknek csakúgy, mint a Nemzeti Filmarchívum által szervezett II. Budapesti Klasszikus Film Maratonnak, amikor is az Urániában olyan sztárokkal találkozhatott a közönség, mint Claudia Cardinale vagy Klaus Maria Brandauer. A filmszínház klasszikusokat bemutató vetítéssorozatai közül tavaly a Római anzix című olasz, valamint a Függetlenül című lengyel válogatás emelkedett ki.


Hamlet_Urania
Hamlet


A rendkívül népszerű társművészeti (köz)vetítések rekordszámú, több mint 25 ezer nézőt vonzottak a filmszínházba. Népszerűségben kiemelkedett az NT Live in HD sorozatban vetített Hamlet előadás Benedict Cumberbatchcsel, valamint a Metropolitan Opera Aida előadása. Az Uránia egyre hangsúlyosabban jelen van a főváros zenei életében is: 2018-ban 23 kamara-, könnyűzenei és népzenei koncerttel várták az érdeklődőket, amelyekre 9.000-nél is több néző látogatott el.


A 2019-es év programja is rendkívül változatosan indul. A már meghirdetett programok között található a Cseh Tamás mozija című filmválogatás, amely március 9-én a zenész négy filmes munkáját mutatja be az egykori alkotótársak jelenlétében. Március 1-én – Kocsis Tibor A sándorgyuri című portréfilmjének bemutatóján – Sándor György „humoralista” lesz a filmszínház vendége.


Antonius_es_Kleopatra
Antonius és Kleopátra
Fotó: thetimes.co.uk


Február 22-én jön a Piedone nyomában című dokumentumfilm moziváltozatának koncerttel kísért gálavetítése. Folytatódik az olasz tájakra elkalauzoló Itáliai utazás sorozat, a Nemzetek zenéje kamarazenei koncertsorozat, majd március 28-án a Rádiózenekar brácsaművészeinek Viva la viola! című egyedi koncertje következik. A MET közvetítések sorában tavasszal még négy élő előadás lesz látható, a Carmen, Az ezred lánya, A walkür és A kármeliták.


A színházi közvetítések közül nagy várakozás előzi meg az Antonius és Kleopátrát Ralph Fiennes főszereplésével.


Forrás: Uránia Nemzeti Filmszínház

Sou_Fujimoto

2019.06.19

A természet és az építészet harmóniáját keresi Fudzsimoto Szú. A Magyar Zene Házát tervező japán sztárépítész azt mondja: mindig az adott tér ihleti meg, a Liget közepénél izgalmasabb helyszínt pedig keresve se találna. Úgy véli: ez a jövő modellje. INTERJÚ

_D0A3010_Copy

2019.06.19

Csáth Géza gyerekkora sejtelmesen dereng át novelláiból. A Margó Fesztiválon közelebb hajoltunk a varázsló kertjéhez, és Csáth Géza családjának fotóhagyatékával ismerkedhetünk meg. A fotográfiákon keresztül betekintettünk az író gyerekkori világába és az amatőr fényképészet és a családi albumok kezdeti korszakába.

Kantorok

2019.06.18

1958 óta ítélik oda a Balázs Béla-díjat a magyar filmszakma kiemelkedő szakembereinek. Idén nyolc filmes vehette át a díjat, köztük Nádorfi Lajos operatőr, akinek Kántorok című filmjét az Uránia Nemzeti Filmszínház június 11-én vetítette a díjazottak munkásságát bemutató sorozatban.

Az egyelőre cím nélküli mű 2020. május 19-én jelenik meg és Panemben játszódik, ám 64 évvel az eredeti trilógia előtt. Az amerikai írónő szerint az új regény a Sötét Napokként emlegetett sikertelen lázadás utáni éveket mutatja be, amikor Panem megpróbál talpra állni a történtek után. A posztapokaliptikus regénytrilógiában Panem fiatal lakóit arra kényszerítik, hogy élet-halál harcot vívjanak egymással élő adásban.

A Maling-hegység területén feltárt négy lábnyom segítheti az alsó kréta korban élt dinoszaurusz csoportok eloszlásának és evolúciójának tanulmányozását. Két sauropoda lábnyom az évek során részlegesen megrongálódott – három lábujj eltűnt –, ezért a nyomok emberi lábnyomnak tűntek, és sokáig a késő Tang-dinasztia (618-907) egyik híres tábornokának, Li Cunhsziaónak (858-894) tulajdonították őket.

Június 19-én kiállítás nyílik Pataki Ferenc festőművész képeiből a szentendrei ÚjMűhely Galériában Hommage à Barcsay címmel. Pataki művei általában az időt kívánják megragadni, ám mostani képei egyik alapeleme inkább a csend: nem a nyugalom csendje ugyan, hanem az alig érzékelhető, mégis folyamatosan zajló mozgások fojtott surrogása, a lassan málló, halkan áttetszővé horzsolódó felületek neszezése.

Ezüsttárgyak a történelmi Magyarországról címmel a 16. századtól a 20. század fordulójáig tekinti át a magyarországi ezüstművesség történetét a BÁV június 18-tól ingyenesen megtekinthető kiállítása. A tárlat a mindennapi használati eszközöktől a liturgikus tárgyakon át a gyűjtői ritkaságokig a legnagyobb ötvösmesterek virtuóz alkotásait vonultatja fel. A tizenkét jelentős hazai gyűjteményből származó, csaknem 150 alkotás reprezentatív képet ad a történelmi Magyarország 16. és 20. század közötti ötvösművészetéről.

Kőszínházi és független társulatok, valamint egyéni művészek nevezését is várja idén a Kaleidoszkóp VersFesztivál, amelyet október 16. és 20. között rendeznek meg a Váci Dunakanyar Színházban. A fődíj egymillió forint. Versszínházi előadásokkal június 30-ig, versmondással és versfilmekkel szeptember 30-ig lehet nevezni. A Kaleidoszkóp VersFesztivál elsődleges célja a vers megnyilvánulási formáinak felkutatása és bemutatása, valamint a hivatásos és az amatőr előadók, társulatok és alkotók közös színházi fesztiváljának megteremtése. A programokat idén is színesítik majd verszenei koncertek, de lesznek étteremszínházi előadások, ifjúsági produkciók és performanszok is.

Az Ivan & The Parazol koncertje nyitja idén a Volt egyszer egy Ifipark című sorozatot a Várkert Bazárban június 23-án, ahol a nyár folyamán fellép még Kovács Kati, az Edda Művek, Zséda, az Ős-Bikini, Deák Bill Gyula és a Piramis is.

iatp_201819_bwmetro

Történelmi-művészeti sétára várják az érdeklődőket a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárában június 22-én 11 órára.

A magyar klasszikus zene, népi zene és cigányzene legkiválóbb művészei együtt lépnek fel a Budai Vigadóban június 23-án.

Június 20. és 23. között idén második alkalommal rendezi meg az operett műfaj koronázatlan királyáról, Rátonyi Róbertről elnevezett négynapos operettfesztiválját a Veszprémi Petőfi Színház. A színművész életének utolsó szakaszában négy előadást is rendezett Veszprémben.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma