Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2018.11.01

Véget ért a 7. Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztivál, melyet október 24. és 27. között rendeztek meg Budaörsön. A Primanima Nagydíját idén először egy magyar alkotás, Hegyi Olivér Take Me Please című filmje kapta, mely egy párkapcsolat széthullásának utórezgéseit mutatja be egyszerre humoros és maróan fájó, átélhető módon.

Az idei fesztivál nemzetközi szakmai zsűrije – Ducki Tomek lengyel-magyar animációs rendező, Kreet Paljas, a budapesti Anilogue programigazgatója és Pálos György filmrendező, producer, tanár a Primanima Nagydíját Hegyi Olivér Take Me Please című, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem animáció mesterszakán készült diplomafilmjének adta, mely egy párkapcsolat széthullásának utórezgéseit mutatja be egyszerre humoros és maróan fájó, átélhető módon, a rendező saját, eltorzított hangjának tolmácsolásában.


12takemeplease
Take me please

 

A legígéretesebb magyar animációs tehetségnek járó George Pal-díjat szintén egy MOME-diplomafilm nyerte: Varga Tímea Még nem című animációjában az alkotó a szuverén vizuális világába invitálja a nézőt, melyben egy magára hagyott kisfiú szemszögéből világít rá azokra a kínzó kérdésekre, amelyre sok egyedülálló szülő kényszerül. A George Pal-díjat, melyet az NMHH Médiatanácsa 500 ezer forinttal támogatott, hatodszorra nyerte női alkotó: a korábbi években Tóth Luca (Superbia), Kreif Zsuzsanna és Zétényi Borbála (Limbo-Limbo Travel), Bucsi Réka (Symphony no. 42), Horváth-Molnár Panna (Dipendenza), valamint Wunder Judit (Kötelék) kapta az elismerést.

 

A Legjobb elsőfilm a Primanimán visszatérő alkotónak számító Martina Scarpelli Tojás (Egg) című animációja lett, mely egy tojás elfogyasztásán keresztül geometriai formák segítségével mutatja be egy testképzavaros ember magányos küzdelmeit. A Legjobb diplomafilmnek járó elismerést egy észt produkció, Äggie Pak Yee Lee Muteum című alkotása kapta, melyben a múzeumban való helyes és helytelen viselkedést egy pimasz óvodás csoport példázza. A Legjobb diákfilm kategóriában a már tavaly is díjazott Paulina Ziółkowska duplázott: a 6. Primanimán az Oh, anyám című filmjéért érdemelte ki ezt az elismerést, idén pedig az Egészségedre! (Bless you!) című animációjával, melyben egy apró hétköznapi fiziológiás esemény egy grandiózus univerzális rémálommá növi ki magát. Mindkét filmjét a lengyelországi Łodzi Filmiskola égisze alatt készítette.


hegyioliver
Hegyi Olivér

 

A háromtagú nemzetközi zsűri tagjai a szokásos módon különdíjjal jutalmazták a kedvenceiket: Ducki Tomek Szénási Marcell Zűrös környék című filmjét a magával ragadó kamaszos esztétika és a film szokatlan ritmusa miatt emelte ki, Kreet Paljas a lenyűgöző kameramozgásért díjazta a német Kiana Naghshineh Egy szempillantás (A Blink of an Eye) című animációját, Pálos György pedig Láng Orsolya Szezon után című, melankolikus hangulatú filmjét méltatta annak játékos történetmesélésért és az egyszerű, ám érzékletes vizuális megfogalmazásért.

 

A Primanimán kiemelt szerepet kap a hangi munka elismerése, ezért hatodik éve külön szakmai zsűri díjazza a legjobb hangi világú filmet. A PrimaSound négytagú zsűrije – Iszlai József, Kristóf Márton, Székely Tamás és Várhegyi Rudolf – Lucia Bulgheroni Élettelen című bábfilmjének (hang: Louise Patricia Burton) adta a Primasound-díjat. A zsűri indoklása szerint a zörejek és a zenék professzionális felhasználása folyamatosan építi és megfelelő helyeken stilizálja a rendező történetvezetését, mely kiválóan szolgálja és kreatívan érzékelteti a filmben ábrázolt lelki folyamatot. A PrimaSound zsűrije egy-egy különdíjat osztott ki Jelena Oroz Egymásért (Two for Two) (zene és hang: Dinko Klobucar, David Lovric), illetve Morten Tsinakov és Lucija Mrzljak A nagyszerűség demonstrációja négy felvonásban (hang: Horret Kuus) című animációjának is.


egymasert
Egymásért

 

Idén debütált a PrimAlter zsűri, ahol az animációs és művészeti szakmán kívülről érkező, saját hivatásukban elsimert személyek díjazták a kedvenc filmjüket. Fekete Ágnes lelkész, Spányik András pszichoterapeuta és Szemere Katalin újságíró a fehérorosz Maryna Miliushchanka Németországban készített bábanimációjának, a Vetés című allegorikus felnövéstörténetnek adta az első PrimAlter-díjat. A SZÁMALK-Szalézi Szakgimnázium és Jaschik Álmos Művészeti Gimnázium diákjaiból álló Diákzsűri Molnár Eszter Kegyelem című diákfilmjét díjazta az egyszerű formák és színek felhasználásával elmesélt letisztult történetért.

 

A közönségdíjat Veronica Solomon Szeress engem, félj tőlem (Love Me, Fear Me) című stopmotion alkotása kaptra, a film operatőre, Magyari Zsolt is elkísérte a filmet a fesztiválra. A legnépszerűbb magyar animációnak járó Macskássy Gyula-díjat Csont Zsombor kisfilmje, az Apapara kapta, mely a szülői gondoskodás kezdeti nehézségeinek rendkívül szórakoztató lajstromozása. A másfél perces film a 2017-es erdélyi Filmtett Filmes Alkotótáborban készült. A díjat az NMHH Médiatanácsa ajánlotta fel, mellyel 500 ezer forintos támogatás jár.


hedgehogs-home
A sündisznó otthona

 

Idén először nemcsak a gyerekek díjazták a gyerekfilmes versenyprogram alkotásait, hanem egy szakmai zsűri is: Balázs Zoltán, a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem Képzőművészeti Tanszék vezetője, Czakó Judit többszörös Arany Olló- és Balázs Béla-díjas vágó, valamint Gelley Bálint animációs rendező és producer. A háromtagú zsűri a legjobb gyerekfilm díját a cseh Kateřina Karhánková Felhők gyümölcse (Fruits of Cloud) című animációjának adta, mely a zsűri indoklása szerint a szerethető karaktereivel a gyerek nézők számára könnyen, mégis költőien mesél az ismeretlentől való félelem leküzdéséről, az önzetlenségről és a közösség szolgálatáról. A gyerekfilmes zsűri különdíjjal jutalmazta a horvát Eva Cvijanovic A sündisznó otthona (Hedgehog’s Home) című bábfilmjét, amelyet a felnőtt nézők számára is mély gondolatiság tesz kiemelkedővé.

 

A Legnépszerűbb nemzetközi gyerekfilm idén egy belga alkotás, Johann Etrillard Most kell! (It’s pressing!) című kisfilmje lett, melyben egy kisfiúnak a legrosszabbkor kell pisilnie. A közönség körében legnépszerűbb magyar gyerekfilmnek járó Csermák Tibor-díjat megosztva kapta Jurik Kristóf Kuflik: Szerintem mindenki legyen kufli! és Lugosi István Hortobágyi darumese című animációja, előbbi a KEDD, utóbbi a Kecskemétfilm stúdió produkciója. A díjat szintén 500 ezer forinttal támogatta az NMHH Médiatanácsa.


08blessyou
Egészségedre!

 

Idén harmadik alkalommal a Primanimával párhuzamosan országszerte és a határon túl is rendeztek vetítéseket a gyerekfilmes versenyprogramból. A Primanimán idén kiemelkedő volt a látogatók száma, a legtöbb vetítés teltházas volt, és több külföldi alkotó is elkísérte a filmjét a fesztiválra, akik közönségtalálkozókon meséltek animációikról. A fesztiválon harmadszor rendeztek nemzetközi workshopot: idén kitágítva az animáció határait Lichter Péter és Máté Bori egy kísérleti filmes műhelymunka keretében vezette be a résztvevőket ennek az absztrakt filmes műfajnak a trükkjeibe. A fesztiválon először tartottak kritikaíró workshopot, ahol Boros Brigitta, Könyü Árpád és Tóth Imola részesültek elismerésben. Az ő írásaikkal a Dot&Line animációs szakblogon találkozhatnak az olvasók. Televíziós premier előtt vetítették a nemrég elkészült Candide című sorozatot, melyet különösen nagy érdeklődés kísért. Szintén teltházzal ment a Ruben Brandt, a gyűjtő premier előtti vetítése, melyet a film technikai rendezője, Sipos Levente kísért el a fesztiválra. A Primanimán volt látható Magyarországon először az idei Zágrábi, majd az Ottawai Nemzetközi Animációs Filmfesztivál fődíját is elnyerő Micsoda pompás torta! (This Magnificent Cake!) című belga bábanimáció is Emma De Swaef és Marc James Roels rendezésében.

 

A Jókai Mór Művelődési Központ mellett a BABtér, azaz a Budaörsi Animációs Bázis és Kreatív Tér adott otthont a fesztiválnak, ahol a szakmai találkozókat és mesterkurzusokat, valamint az egész évben működő animációs játszóházat a Primanima ideje alatt ingyenesen látogathatták az érdeklődők.

MuzeumokEjszakaja_kultura_banner_002

_D0A4986_Copy

2019.06.20

Díszes, kissé groteszk wayang bábok merednek ránk egy vitrin mögül, az ülő démon csempelap felső szélén pedig egy graffitire bukkanunk. Egy kapuőrző vigyázza a Buddha-szobrokat és -tekercseket, egy strucctojás pedig Hopp Ferenc gyűjteményezéséről mesél. A Hopp Ferenc Múzeum Made in Asia című kiállításán különlegesebbnél különlegesebb tárgyakat tekinthetünk meg.

Csontvary_Onarckep_R

2019.06.20

100 évvel ezelőtt halt meg a legmagányosabb, leginkább különcnek számító magyar festő Csontváry Kosztka Tivadar. Az alkotás vándorútján egy misztikus élmény indítja el. Felnőtt férfiként, elismert gyógyszerészként hall egy szózatot: „Te leszel a legnagyobb Napút festő! Nagyobb Rafaellónál is.” Az életét tette fel erre a hívásra és magas művészetet megvalósító létre. Meg nem értve és számkivetve halt meg. De manapság nem tudunk szabadulni képeinek hatása alól. Titkát nem tudjuk megfejteni, a magával ragadó műveket Ludmann Mihály művészettörténésszel idézzük fel.

302363_muzeumok_ejszakaja_keptar_iseum

2019.06.20

Országszerte mintegy négyszáz intézmény várja a közönséget csaknem 2000 programmal június 22-én, a 17. Múzeumok éjszakáján, amelynek „fővárosa" Szombathely lesz. Az óriási kínálatból ajánlunk néhány helyszínt, ahová érdemes egyedül, párban vagy családostól ellátogatni szombaton.

A Csinghaj-tibeti-fennsíkon eddig feltárt legkorábbi régészeti lelőhelyként határozták meg a kutatók azt az északnyugat-kínai karsztbarlangot, ahol először azonosítottak gyenyiszovai emberhez köthető fosszíliát a faj nevét adó szibériai barlangon kívüli területen. Az ásatási munkálatok 2018-ban kezdődtek és mostanáig több mint 1400 kőtárgyat és csaknem 600 darab állati csontot tártak fel a barlangban. A vizsgálatok szerint a leletek több mint 40 ezer évesek, az őskőkorszakból származnak.

Magyarország Sanghaji Főkonzulátusának meghívására öt magyar alkotó mutatkozhatott be június első hétvégéjén a kínai közönségnek a kelet-kínai Hangzhouban megrendezett BudapestFest programjának részeként. A kínai közönség nagyra értékelte a magas minőségű egyedi termékeket.

Újra megnyitja kapuit az Antropos.hu Fashion&Art&Design Market június 22-én a Morrison's 2 klub fedett udvarán. Az árusítók között számos divattervező, kiegészítő-tervező, kézműves, ötvös/ékszer-készítő, festő, grafikus, digitális művész munkájával ismerkedhetnek meg a látogatók, akár el is beszélgethettek az alkotókkal, és ami a legjobban tetszik, azt meg is vásárolhatják. A belvárosi udvaron nemcsak nézelődni, illetve vásárolni lehet majd, hanem workshopokat is részt vehetnek az érdeklődők.

Reisz Gábor alkotása nyitja a rendező részvételével pénteken a Cinema Jove nemzetközi filmfesztivált a valenciai Teatre Principal-ban. A felnőtté válás kérdéseivel foglalkozó, önéletrajzi ihletésű filmet a hazai mozik decemberben mutatták be, s több mint 53 ezren váltottak rá jegyet. Nemzetközi premierje az A-kategóriás tallinni fesztiválon volt, majd a torinói fesztiválon három zsűri díjazta, Monte-Carlo filmfesztiválján elnyerte a fődíjat. A Rossz verseket a Magyar Filmakadémia négy kategóriában tüntette ki Magyar Filmdíjjal áprilisban.

A Budapesti Vonósok Kamarazenekar pénteken a Budapest Music Centerben jótékonysági koncertet adnak a vakok és gyengénlátók támogatására, így járulva hozzá ahhoz, hogy az Összhang Alapítvány túrázásra alkalmas tandem kerékpárokkal ajándékozhassa meg a Mozdulj! Kiemelten Közhasznú Egyesületet, amely augusztusban ötnapos tandemtúrát szervez a Balaton körül látássérültek számára. Az esten Bach, Vivaldi, Handel és Mozart művei szólalnak meg, közreműködik Flamich Mária szoprán, Menyhárt Zsuzsanna fuvolaművész, Szilvásy Júlia hárfaművész és Dinyés Soma csembalóművész, a koncertmester Soltész Ágnes.

A szabadtéri színház eddigi fenállásának minden esztendejét egy előadás szimbolizálja idén Egerben június 27. és augusztus 19. között.

egri_csillagok

Június 27-én az AWS frontembere, Siklósi Örs mutatja be önálló projektjét az Esernyős Warm-up udvarában.

Balázs János ad ingyenes zongorakoncertet szombaton 20.00-kor a romantikus zeneirodalom legismertebb alkotóinak műveiből a Zeneakadémia előtti téren, ahol erre az estére komponált videóinstallációkat is láthatnak az érdeklődők.

Június 24.–augusztus 19. között a tízéves viszáki Tündérkertben és az alig több mint tízéves Kaszás Attila Pajta Színház (KAPSZ) programajánlatával várja vendégeit Szarvas József színművész.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma