NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_1_002

2015.09.18

Szeptember 17-én mutatták be Ljubjanában a magyarországi Országos Tervezőgrafikai Biennálé 2014-es válogatott kollekcióját. Az ünnepélyes megnyitón beszédet mondott Szilágyiné Bátorfi Edit nagykövetasszony is. A tárlat október 5-ig tekinthető meg a Ljubjanai Városháza Történelmi Átriumában.

A magyarországi 2014-es Országos Tervezőgrafikai Biennálé válogatott kollekcióját mutatták be szeptember 17-én Ljubjanában. A tervezőgrafikai művészet periodikus kiállításának máig az a feladata, hogy a kortárs tervezőgrafika alakulását, új értékeit, eredményeit, lehetőségeit, generációit számon tartsa és bemutassa. A kiállítás megnyitóján Szilágyiné Bátorfi Edit nagykövetasszony örömmel üdvözölte a megjelenteket.

 

A Biennálé kiváló alkalom volt arra, hogy a művészek láttassák magukat, érzékelhetővé tegyék azt a munkát, amit egy-egy cégarculat, logó, naptár, kiállítási grafika, bélyeg, film-, színházi plakát, vagy a többi, grafikai tervezést igénylő feladat létrejöttét dokumentálja − emelte ki dr. Hóvári János, a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. főigazgatója a megnyitón. Önálló alkotóművészek, grafikai stúdiók, valamit a művészeti felsőoktatásban tanuló tervezőgrafikus hallgatók, a Magyar Képzőművészeti Egyetem, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és a Pécsi Művészeti Egyetem tervezőgrafikus hallgatóinak munkái szerepelnek a seregszemlén, amely október 5-ig várja a látogatókat, a Ljubjanai Városháza Történelmi Átriumában.


20150917_171449

 

A korábbi biennálékon a főszerepet a plakátok játszották, 2014-ben azonban az arculatterveken, termékreklámokon, logókon, infografikákon, kiadványterveken, borítókon volt a hangsúly. A kiállított munkák bizonyítják, hogy a tervezőgrafikusok, sőt, az egyetemi hallgatók is jól ismerik a formák természetét, s kellő gyakorlattal rendelkezve értően tudják alkalmazni az arányosság, a ritmus, a szimmetria, aszimmetria, irányultság, valamint a formakontrasztok felidéző hatásait, és tisztában vannak a színek pszichológiai jellemzőivel is.

 

Erőteljes megfogalmazások, szemfogó frappáns képi ötletek, képzőművész igényű képszerkesztés jellemzi a fiatalok alkotó-kutató munkáit. Önálló képi világ, gondolati-narratív közlés teszi érdekessé a film, a környezetvédelmi plakát-terveket. Szerepet kap a tudomány és a művészet, illetve a technika és a kultúra viszonya, olyan fogalmak mentén, mint az érzékelés, az emlékezet, a társadalmi és közösségi térhasználat.


20150917_184114

 

A tervezőgrafikus seregszemlén megkülönböztetett figyelmet érdemeltek az aktuális évfordulókhoz kapcsolódó művek, így Ybl Miklós születésének 200. évfordulója tiszteletére készült plakáttervek.

 

Az alkotók a digitális nyomatoknak, számítógépes grafikáknak a nyelvi, kompozíciós lehetőségeit maximálisan kihasználják.

 

A globális piac és a termékek 21. századi dömpingje miatt a vállalatoknak fontos, hogy termékeik, a márkák egyértelműen beazonosíthatók legyenek. Az igényeket felismerve hirdettek pályázatot a borcímke-tervekre, melyek közül néhányat itt is bemutattak. A plakátképek közös nevezője az absztrakció. Néhány plakát-terv szimbolikus jelentéstartalmat hordoz és briliáns fantáziával fejezik ki a az elmúlt társadalmi-politikai rendszerek groteszknek tűnő, ám nagyon is komoly bírálatát.

Gyorgyi_Anna_VenerOrsolya

2019.09.16

Dan LeFranc Nagy vacsora című műve 2011-ben Chicago legjobb darabja volt, most pedig a Jurányi Házban mutatják be szeptember 28-án Császi Ádám fordításában és rendezésében. Az egyik főszerepet Györgyi Anna játssza. Őt kérdezte Bordás Katinka.

Toth_Roland_-_Bela

2019.09.16

A Kecskeméti Animációs Filmfesztivál idén ősszel is megrendezi Budapesten a KAFF napot szeptember 21-én az Uránia Nemzeti Filmszínházban. Az egész napos rendezvényen a fesztivál díjazott alkotásaival is találkozhat a közönség.

TereyMTICzimbalGyula

2019.09.15

Az idén júniusban elhunyt Térey János író, költő, drámaíró, műfordító minden kétséget kizáróan nagy költő volt, akinek alkotói fellépése jelentős változásokat hozott a magyar irodalomban. Szeptember 12-én a Fugában tartott, Nagy tervekkel jöttem Rosmersholmba című, Térey szándékait tükröző kötet bemutatóján minden hely megtelt.

Drámasorozat kategóriában a Trónok harca nyolcadik évada tíz kreatív Emmy-díjat nyert el, a Csernobil című sorozat hét díjat kapott a korlátozott epizódsorozatok kategóriában, a Free Solo - Mászókötél nélkül című filmet a dokumentumfilmek között szintén hét díjjal jutalmazták. Kreatív Emmy-díjjal jutalmazták Cherry Jones und Bradley Whitford színészeket A szolgálólány meséje című drámasorozatban való vendégszereplésükét, valamint Jane Lynchet és Luke Kirbyt a The Marvelous Mrs. Maisel című vígjátéksorozatban nyújtott vendégszereplésükért. Utóbbi sorozat a vígjáték kategóriában hat díjat zsebelt be. A legjobb dokumentumfilmnek járó kreatív Emmy-díjat kapta továbbá a Michael Jackson állítólagos szexuális molesztálásait feldolgozó Neverland elhagyása című film. Az Emmy-díjakat szeptember 22-én adják át Los Angelesben.

Az egykori árvaház helyén immár egy interaktív kiállításnak otthont adó látogatóközpont, közösségi kávézó, bolt és kertek várják a Beatles rajongóit. A területen álló eredeti, gótikus épületet 1878-ban építtette egy hajómágnás, majd 1934-ben az Üdvhadsereg vásárolta meg a wooltoni ingatlant és gyermekotthonná alakította. Az akkoriban a nagynénjével Élő fiatal Lennon mindössze pár sarokra lakott az intézménytől, ahová gyakran ellátogatott, hogy fára másszon és bújócskázzon, valamint nagy kedvence volt az árvaházban évente megrendezett nyári kerti mulatság. Évekkel később Lennon ezekből az emlékeiből táplálkozva írta meg az 1960-as évek egyik leghíresebb számát, a Strawberry Fields Forever-t. Az eredeti épületet a 70-es évek elején lebontották, és egy kisebb gyermekotthont emeltek a helyén, amely azonban 2005-ben végleg bezárt. Az Üdvhadsereg tulajdonában lévő és általa üzemeltetett új látogatóközpont, kávézó és bolt bevételeiből a szervezet Steps to Work elnevezésű programját támogatják, amely a tanulási nehézségekkel küzdő fiatalok munkába állását segíti.

A Jojo Rabbit nyerte el vasárnap a Torontói Filmfesztivál fődíját, amelyről közönségszavazás dönt. Az új-zélandi rendező második világháborús komédiája a náci Németországban játszódik, és egy 10 éves kisfiúról, Jojóról szól, akinek képzeletbeli barátja Adolf Hitler. A Thor: Ragnarok rendezője maga játssza a náci vezért a filmben, amelynek további sztárjai között van Scarlett Johansson, aki a kisfiú anyját alakítja, továbbá Sam Rockwell és Rebel Wilson is. A fiú szerepében a filmmel debütáló Roman Griffin Davis látható. Waititi filmje a kanadai filmfesztivál legfontosabb trófeáját, a közönségdíjat kapta, amely 15 ezer kanadai dollár (3,4 millió forint) pénzjutalommal jár.

A közönségszavazatok alapján a második helyet Noah Baumbach Marriage Story című válási drámája kapta Adam Driverrel és Scarlett Johanssonnal a főszerepben, a harmadik pedig Bong Dzsun Ho dél-koreai rendező Élősködők című thrillere lett, amely májusban elnyerte a cannes-i filmfesztivál Arany Pálma-díját.

Marc Chagall színpompás képeinek megalkotásánál egész pályafutása során hű maradt nyolc festékhez, bárhová is vetődött a világban – többek között ezt állapította meg egy ötéves kutatás, amelyet az amszterdami Stedelijk Múzeum szakemberei végeztek. A kutatók a művész kilenc festményét vizsgálták meg nagyon alaposan a modern technológiai vívmányok felhasználásával. Chagall művészetében keveredtek az olyan modern művészeti stílusok, mint a kubizmus és a fauvizmus, munkáit hagyományos vászonra, de kerámiára, üvegablakra, egy operaház mennyezetére, sőt asztalterítőre is festette. Az orosz származású francia festő Vityebszkben, egy kis faluban született, onnan jutott el Szentpétervárra, majd később tovább Párizsba és New Yorkba.

A régészek eddig nem foglalkoztak az alig 2-3 centiméteres éles pattintott kőeszközökkel, de a Dél-Izraelben talált apró kőszerszámok tanulmányozása kiderítette: használat után nem mosták el a pengéket, elefántzsírt találhattak a kőeszközökön. Az új felfedezés nyomán újjá kell értékelni az eddig ügyetlennek vélt, félmillió évvel ezelőtt élt Homo Erectus képét.

A Next.Ape tagjai bár mindannyian jazz-zenészek, mégsem jazzt játszanak, hanem elektronikával és improvizációkkal megspékelt alternatív popzenét. Harcsa Veronika belgiumi székhelyű, páratlanul izgalmas, új projektje szeptember 27-én debütál az A38-on.

820QI1zM

Október 18-án újult erővel lép fel az InStartban a The Anahit.

Itália áll a Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar rendezvénysorozatának középpontjában. Az Európai Hidak szeptember 18. és 27. között várja a közönséget koncertekkel, filmvetítéssel és irodalmi esttel.

A Művészek a klímatudatosságért egy összművészeti kezdeményezés, amelyen magyar írók, képzőművészek, slammerek, zenészek és színészek igyekeznek szélesebb körben felhívni a figyelmet a közelgő ökológiai katasztrófára, illetve az ezzel kapcsolatos egyéni és közösségi felelősségvállalás fontosságára. Az első eseménynek szeptember 19-én a Trafó ad otthont.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma