NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_2_002

2017.04.27

„Milyen is az élet a Vörösvári Úti Általános Bűvész- és Mágusképző Bentlakásos Iskolában? Abban az iskolában, ahol csak »egyszerű« bűvészeket képeznek, de olykor ezek a bűvészek nagyon is hasonlítanak az »igazi« varázslókra.” Petőcz András József Attila-díjas és Magyarország Babérkoszorúja-díjas magyar író, költő Óbudai Mágusképző című könyve választ ad a kérdésre!

Petőcz András az irodalmi élet és a hazai avantgárd egyik vezéralakja, a vizuális költészet, a képvers megújítója. Hangverssel, akusztikus költészettel is foglalkozik, ugyanakkor több regény is fűződik a nevéhez. Felnőttekhez és gyermekekhez egyaránt szól, amit az is jól mutat, hogy 2016-ban jelent meg A megvénhedt Isten. Újabb versek című kötete, valamint a Nagy Kalap és Pici Sál. Állatos és egyéb gyerekversek című műve. Az alkotó 2017-ben újabb kötettel jelentkezett. A Kultúra.hu az Óbudai Mágusképző című ifjúsági regény bemutatóján járt: a 24. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál keretében megrendezett eseményen Lovász Andrea gyerekirodalom-kutató, kritikus beszélgetett a szerzővel.


18121300_17
Fotó: Juhász Melinda
(Forrás: Petőcz András Facebook-oldala)

 

Mi ez a különleges vonzódás a mágusokhoz? – tette fel a kérdést a bemutató elején Lovász Andrea, utalva arra, hogy Petőcz András már nem először foglalkozik a mágusokkal és a varázslattal. (A Nagy Kalap és Pici Sál. Állatos és egyéb gyerekversek című könyv egyik hőse Csí mágus – a szerk.) „Szeretem a szót”, félelmetes, de pozitív és izgalmas – felelt Petőcz, majd elmondta: véleménye szerint a gyermekek számára maga az élet sokszor olyan, mint egy varázslatos mese. Épp így emlékezik vissza a saját gyerekkorára is: az Óbudai Mágusképző valójában az ő emlékeinek elmesélése, így helyet kapott a történetben egykori tanárnője, Bagyula és volt osztálytársa, Hanzély Tibi is. A regény története tehát a szerző gyermekkori élményeiből született meg, előzményként pedig már évekkel ezelőtt megírta a Kalandjaim a Mágusképzőn, valamint a Vészhelyzet a Mágusképzőn című varázstörténeteket. Miért folytatta most? Többen is rákérdeztek, hogy „mi van a befejezéssel? Ezért úgy döntöttem, hogy befejezem” – árulta el a szerző.


18121357_17
Fotó: Juhász Melinda
(Forrás: Petőcz András Facebook-oldala)

 

Számomra Bagyula tanárnő testesítette meg a mágus szót, ő „az a fajta jó boszorkány, aki először rossznak tűnik” – mesélt Irénke néniről Petőcz, méghozzá azért, mert a legendásan szigorú tanárnő az Óbudai Mágusképző egyik legfontosabb karaktere. Mellette persze feltűnik Ron Aldo, Puska Feri, Mara Donna és Hanzély Tibi is, aki mellesleg a könyvbemutatón is tiszteletét tette. Nem mindennapos esemény, hogy az olvasók egy igazi regényfőhőssel találkozhatnak – mondta Petőcz a könyvet lapozgatva, a felnőtt Hanzély Tibi pedig unszolás nélkül pattant fel két kisfia mellől és mesélt a régi szép időkről, Bagyula tanárnőről és arról, mennyit fociztak annak idején. Épp ezért nem meglepő, hogy a mágia és a varázslat mellett a futball is szerepet kapott a történetben.


3564496_5
Fotó: libri.hu

 

Méghozzá abban a valóban varázslatos történetben, melyben helye van varázslatnak, izgalomnak, iróniának és fontos tanításnak is arról, hogy kell viszonyulni a különféle elismerésekhez. Petőcz András Óbudai Mágusképző című könyve humoros, ízig-vérig magyar varázstörténet, melyben még az a mondat is elhangzik: „Ne hadonássz a varázspálcával, ez nem egy Harry Potter-történet!”.Tóth Eszter

csuvas_02

2019.09.18

Nekünk, magyaroknak, sokkal több közünk van a törökökhöz, mint azt valaha is gondoltuk. A Gül Baba Türbéje Örökségvédő Alapítvány szeptember 20. és 22. között rendezi meg az első Gül Baba Kulturális Fesztivált, ahol a török-magyar kultúrából kaphat ízelítőt a színes programok iránt érdeklődő közönség. A változatos kínálatból ajánlunk most néhányat.

gyori-mark-R

2019.09.18

Győri Márk apja hippilelkész volt, az első keresztény rockbandát ő alapíotta. Ő tehénpásztornak készült, de operatőr lett, nem is akármilyen: az első magyar, aki netflixes filmet fényképezett, a Calibre című „skót Gyilkos túrát”, amely még Stephen Kingre is a frászt hozta. Dolgozott mások mellett Peter Stricklanddal (Varga Katalin balladája), Sopsits Árpáddal (A hetedik kör), a Mátyássy Áron rendezte Víkend című film fényképezéséért pedig Aranyszem-díjat kapott. Soós Tamás interjúja.

_D0A8747_Copy_1

2019.09.18

A korábbi historizáló, kissé megkövült művészettel szemben a szecesszió színes, játékos, dinamikus formákkal újította meg az építészet. A francia irányzat a burjánzó, kacskaringós természeti formákat, míg a németes a geometrikus elrendezést és a lineáris vonalakat kedvelte. A Budapest Beyond altal szervezett sétán Budapest öt ikonikus épületét jártuk be.

A legjobb animációs rövidfilm díját nyerte Rofusz Ferenc Az utolsó vacsora című alkotása a Jesus Cine Festen, az Argentínai Nemzetközi Keresztény Film Fesztiválon. Rofusz Ferenc kilencperces animációja Leonardo Da Vinci művének animációs festményfilm feldolgozása. A légy című animációjával 1981-ben Oscar-díjat nyert Kossuth-díjas rajzfilmrendező legújabb munkájáról szólva korábban elmondta: a film ötletét 40 évvel ezelőtt adta be a Pannónia Filmstúdióhoz, de akkor a vallási téma miatt nem készülhetett el. A keresztény filmek argentínai nemzetközi fesztiválján tavaly Pozsgai Zsolt Megszállottak című alkotása a legjobb külföldi filmnek járó elismerést és a zsűri különdíját kapta meg.

A magyar fővárost is érinti jövő őszi európai turnéján a Simply Red. A Mick Hucknall által vezetett világhírű brit soul-pop formáció 2020. november 23-án ad koncertet a Papp László Budapest Sportarénában, ahol Blue Eyed Soul című új stúdiólemezét mutatja be.

Szeptember 19-én A nagy könyvlopás címmel nyílik kiállítás a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrumban, amely a magyar kultúrtörténet egy érdekes, s ez idáig feltáratlan fejezetét mutatja be. 1959-ben a budapesti Műcsarnokban francia könyvkiállítást rendeztek: a kéthetes nyitvatartási idő végére a könyvek nagy részét ellopták a látogatók. A tárlat a magyar kultúrtörténetnek ezt a lappangó epizódját tárja fel, megidézve a könyvkultúra és a képzőművészet társadalmi-politikai kontextusát az ötvenes években.

Le kell bontani a Sheraton-lánc egy szállodáját Cuzco városában, mert építésekor ötszáz éves inka falakat romboltak le – döntött egy perui bíróság. Arról is döntöttek, hogy a lerombolt inka falakat újra kell építeni. A hétemeletes szállodát olyan városrészben, Cuzco történelmi belvárosában emelték, ahol az épületek magasságát két emeletben korlátozzák. A kulturális minisztérium korábban az építtetőt 2,2 millió dollárra (664 millió forint) büntette. A hatóságok 2016-ban állították le az építkezést, amikor már majdnem készen állt a szálloda. Cuzco történelmi városközpontja 1983-ban felkerült az UNESCO világörökségi listájára.

Először tartja Magyarországon éves közgyűlését a Fipresci, a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége a 16. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál keretében. A rangos szakmai szövetség a filmfesztivál meghívására érkezik a borsodi megyeszékhelyre. A közgyűlésre a világ 14 országából várják a filmes szakújságírókat. A Fiprescit 1930. június 6-án, Brüsszelben alapították, székhelye Münchenben van. A szervezet több mint 50 ország csaknem 400 filmkritikusát és filmújságíróját fogja össze a filmkultúra elősegítése, fejlesztése és a szakmai érdekek védelme érdekében. A szervezetnek egyéni és nemzeti szekciókhoz tartozó tagjai is lehetnek. Magyarországot a MÚOSZ Film- és Tévékritikusi Szakosztálya képviseli a szervezetben.

Szeptember 19-én 17 órától a világhírű természetfotós, Máté Bence tart előadást a Magyar Nemzeti Múzeum dísztermében.

image002

Hagyomány mai nyelven mottóval indult el a Főtér fesztivál, azaz a nagybányai magyar napok, amely szeptember 22-ig mintegy 120 programmal várja az érdeklődőket.

Több programot is kínál a következő hetekben a Rákóczi-szabadságharc emlékéve alkalmából a Hadtörténeti Intézet és Múzeum. Október végén útjára indítják a Rákóczi Expresszt is.

A Magyarság Házában folytatódnak a vasárnapi mesedélelőttök, lesznek könnyűzenei koncertek és az oktatási intézményeknek is kínálnak programokat.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma