GaleriaMegnyito_banner_728x90_002

2018.12.21

Az adventi időszak egyik legnépszerűbb zeneműve J. S. Bach Magnificatja. Mint ima, a Magnifcat már az őskeresztényeknél az egyház hálaadó éneke volt, s azóta is imádkozzák az esti zsolozsmában, vesperásban. A Honvéd Férfikar ma este a Magyar Tudományos Akadémián adandó hangversenyén ezt a művet szólaltatja meg – előbb Bach, majd Nagy László Adrián feldolgozásában.

Strausz Kálmán karmester így vall a műről:

A Magnificat Bach első, Lipcsében írott műve. Első változatában Esz-dúr volt a hangneme, aztán Bach átírta a még fényesebb, azaz talán a legfényesebb hangzást adó D-dúrba. Számomra különleges mű. Volt alkalmam elvezényelni Bach összes nagy oratóriumát, és több zeneszerző Magnificatját is, de mind közül kiemelkedik ez a mű. Különleges a bensőségessége, az intimitása, a lélek határtalan örömének kifejezése, amellyel az Urat magasztalja. A zenész feladata, hogy ezt a közvetlen bensőségességet, és mégis határtalan örömet kifejezésre juttassa.

 

Honved_Ferfikar
A Honvéd Férfikar


Milyen zenei eszközökkel lehet átadni a közönségnek a hálaadó örömöt?

Ez komoly szakmai kihívás. Meg kell találni a helyes arányokat, a feszültség és oldás hullámzását. Egyszerre van szükség hajlékonyságra és ritmikai fegyelemre. Ugyanakkor az előadók számára nagy szabadságot ad a barokk zene, mert a szólamok teljesen egyenrangúak, és a karmester nem tarthat minden egyes hangot a külön felügyelete alatt, így aztán az adott keretek között nagy szabadsággal lehet muzsikálni, betartva a kötelező artikulációt. Ez nagyban múlik a karmester tudásán is. Ő felel az összhangért, a zenei karakterekért. A legfőbb, de annál nehezebb feladat, hogy „találjon egy jó tempót, és tartson ki mellette”, ahogy Klemperer fogalmazott.


A barokk egy háromszázéves zenei formanyelv. Ma is ugyanúgy értjük, mint a maga idejében, amikor modern és közvetlen hangon szólalt meg?

Voltak időszakok, például a 18. században, amikor szinte teljesen elfelejtették. Később ismét felfedezték: Bach Máté-passióját Mendelssohn hozta vissza a koncerttermekbe. A barokkot a későbbi korok a maguk ízlése szerint adták elő. A romantika korában romantikusan, nagy zenei apparátussal játszották. Van egy kottám 1905-ből, amely még a romantikus hangzást képviseli: 6 fagott, 4 kontrafagott, 2 csembalo és orgona játszik benne! Ma ez a hangzás már elképzelhetetlen, bár a másik véglet is túlzás, ha megpróbálják 12 énekessel előadni a H-moll misét. A ma elfogadott és általános hangzás szerintem közelít az eredetihez, és megfelel a mai gondolkodásnak, ezért korunk közönsége is érti és szívesen hallgatja.

 

Nagy_Laszlo_Adrian
Nagy László Adrián zeneszerző


A Magnificat a modern zeneszerzőket is megihleti. A koncert második részében Nagy László Adrián feldolgozását hallhatja a közönség, Riederauer Richard vezényletével.


Forrás és további információk: honvedferfikar


plakat003

czinege_vadaszaton

2019.03.18

Valóban elkártyázták részegen a mezőtúri téeszt? Mennyi esett le a hortobágyi „libáztatásból”? Milyen büntetés járt zugvadászatáért, szexuális zaklatásért, okirathamisításért, garázdaságért, megfélemlítésért? Mindez kiderül a Kommunista kiskirályok című kötetből, amelyet március 19-én mutatnak be a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárában.

Vasgrof

2019.03.18

A magyar történelemben sok filmre kívánkozó alak van, de Mátyás királyt semmiképp nem ajánlaná Pozsgai Zsolt. A Balázs Béla-díjjal a napokban kitüntetett drámaíró, színházi és filmes szakember szerint, amit tudunk Mátyásról, az hamis, a történelmi tényeket pedig jobb nem bolygatni. Interjú.

14929-nora__012bir_9709

2019.03.18

Meddig tarthatjuk fogva saját magunkat, hazugságokkal cicomázva magáncelláinkat? És mi történik, ha rájövünk, hogy a csoda, amire várunk, csak egy tátongó fekete lyuk? Ilyen kérdéseket vet fel Botond Nagy rendezésében Henrik Ibsen Nóra című színműve, amelyet a Kolozsvári Állami Magyar Színházban mutattak be március 16-án.

Az elmúlt negyedszázad legjelentősebb kiállítása nyílt meg szombaton Ilja Repin műveiből a moszkvai Tretyjakov Képtárban. A világhírű moszkvai galéria a realista festő 300 művét – 170 olajképét és 130 grafikáját – gyűjtötte egybe 28 oroszországi múzeumból és hét magyángyűjteményből Repin születésének 175. évfordulója alkalmából. Az orosz fővárosban augusztus 18-ig látható tárlatot később bemutatják Szentpéterváron, szűkebb változatban Párizsban és Helsinkiben is.

Az ausztriai Szárazvámban (Müllendorf), a kismartoni járásban a legkevesebb öt ókori épület maradványai kerültek elő. Az eddig ismeretlen ókori falu egy sajátos római kori településfajta, egy úgynevezett vicus – saját önkormányzattal nem rendelkező falu vagy esetleg városrész – lehetett, amely kereskedelemből, kézművességből és szolgáltatásokból élt. A leletek azután kerültek felszínre, hogy egy építkezés miatt lebontottak egy régi parasztházat. Az épületmaradványokon kívül találtak 120 fémpénzt, dísztárgyakat és más kerámiákat is.

A nemzetközi tehetségeket bemutató programra meghívták aMayberian Sansküllots és a Belau együttest is. Az egyik legfontosabb európai zenei fesztivált május 30. és június 1. között rendezik, a két magyar csapat ezen, valamint az ahhoz kapcsolódó Primavera Pro ötnapos zeneipari találkozó (május 29. – június 2.) showcase rendezvényén is fellép.

Egy 22 millió évvel ezelőtt élt ősi majomfaj megkövesedett fogmaradványait tárták fel a kutatók egy északnyugat-kenyai lelőhelyen. Az eddig ismeretlen faj az óvilági majmok evolúciójának egy hiányzó láncszemét képviseli. Az Alophia metios fogainak felfedezését megelőzően a kutatók egy korábban Ugandában talált, 19 millió éves megkövesedett fog és egy Tanzániában feltárt, 25 millió éves lelet alapján vázolták fel a majmok evolúcióját, amelyből hatmillió évet azonban nem ismertek. Az Alophia metios fogai jóval kezdetlegesebbek voltak, mint a későbbi majmoké.

A három éve elhunyt George Michael angol popénekes műgyűjteménye 9,26 millió fontért kelt el. Az árverésen 75 tétel szerepelt, köztük Damien Hirst, Tracey Emin, Sarah Lucas és a Fiatal Brit Művészek csoport más alkotóinak munkái, akik George Michaelhez hasonlóan az 1980-as és 1990-es években felrázták a brit művészeti életet. Az árverés bevételét jótékonysági célokra fordítják. George Michael az 1980-as évek elején az Andrew Ridgeleyvel alapított Wham! duó tagjaként vált ismertté, majd szólókarrierjével is hatalmas sikert aratott. Csaknem négy évtizedet átívelő pályafutása alatt több mint 100 millió albuma fogyott, hét felvétele a brit slágerlisták első helyére került, lemezeiért három Brit Awards- és két Grammy-díjat vehetett át.

A Várkert Irodalom március 19-i alkalmán a 30 évvel ezelőtt elhunyt Márai Sándort, a 20. századi magyar irodalom egyik legjelentősebb íróját idézik meg. Az est vendégei Mészáros Tibor irodalomtörténész, Tari Annamária klinikai pszichológus, Tompos Kátya színművész és Hajduk Károly színművész.

Marai_30

Nyikolaj Luganszkij orosz zongoraművész szólóestjével folytatódik március 19-én az „MVM Koncertek – A Zongora”-sorozat a Zeneakadémia Nagytermében. „Napjaink zongoristái közül Luganszkij messze kiemelkedik felkészültségével – jellemzi őt a Financial Times, kiemelve technikai virtuozitását, billentésének érzékenységét és azt a különleges művészi képességét, amellyel az orosz zene megérintő varázsát közvetíti a hallgatóságnak.

Különleges farsangi hangulatú mulatságot rendeznek a pécsi Modern Magyar Képtárban március 22-én. Az esemény fő ihletője a Bauhaus, illetve a Weininger Andor. A Bauhaustól New Yorkig című – március 31-ig látogatható – időszaki kiállítás.

A Müpában a nagysikerű koncertek, tánc- és újcirkusz-előadások mellett a szépirodalom is jelentős szerepet kap: a Vers-estek és a Literárium népszerű sorozatok mellett különleges egyszeri előadások is színpadra kerülnek. Március 18-án Sándor Iván munkásságát, áprilisban Kányádi Sándor munkásságát idézik meg.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma