2019.01.12

Az erdélyi Magyar Színházi Szövetség január 19. és 27. között magyar kulturális fesztivált tart a nagyváradi Szigligeti Színházban, amelyen a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata, a temesvári Csiky Gergely Színház, az Aradi Kamaraszínház, a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház, a nagyváradi Szigligeti Színház és a Csíki Játékszín előadásait mutatják be.

A_kaktusz_viraga_R
A kaktusz virága

A programban gyermek- és ifjúsági színdarabok, táncszínházi produkciók, felolvasószínházi események, stúdiótermi és nagyszínpadi előadások szerepelnek.


A rendezvényt megelőzően, január 15-én Nagy Béla színháztörténész új kötetét mutatják be, amely fontos adalékokat szolgáltat a nagyváradi magyar színjátszás 220 éves történetének kutatásához.


Ady Endre halálának százéves évfordulója alkalmából a Szigligeti Színház többállomásos ünnepségsorozatot szervez. Elsőként január 19-én lesz a Ki látta Adyt? című előadás bemutatója Harsányi-Sulyom László rendezésében, január 27-én pedig Az eltévedt lovas című emlékműsort játsszák.

 

Idegen_r
Idegen


Január 20-án a Kolozsvári Állami Magyar Opera Rigolettójában Gilda szerepében a Kossuth- és Erkel Ferenc-díjas Miklósa Erika lép fel.


Január 22-én délután a Nagyvárad Táncegyüttes Idegen című táncszínházi produkcióját játsszák. A Borges Márk evangéliuma című novellájából készült alkotás kortárs passiótörténet, amely a mester-tanítvány, fikció és valóság viszonyára reflektál. 19.00 órától A kaktusz virága francia vígjáték Nádas Gábor és Szenes Iván-féle átiratát mutatja be a Csíki Játékszín.


A_fofonok_r
A főfőnök


Január 23-án 17.00 órától az Aradi Kamaraszínház és a Békéscsabai Jókai Színház koprodukciójában létrejött Sonkamenüett című előadást láthatja a közönség, este pedig a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház A főfőnök című vígjátékát, amely egy évek óta láthatatlan, avagy nem is létező főnökkel működő cég abszurd történetét meséli el.


A Mafeszt műsorán január 24-én 17.00 órától a Szigligeti Társulat Csehov fiatalkori drámája, az Apátlanul című előadása látható.


25-én 17.00 órától Hatházi András színművészTizenöt próbálkozás a színészetre című egyéni estjét mutatja be Tom Dugdale rendezésében. Az improvizációra épülő előadás a színész kettős életéről szól: milyen az, amikor estéről estére egyszerre hazudik és mond igazat.


26-án a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház Radu Afrim rendezésében mutatja be Jörg Graser Rabenthal című drámáját a burzsoázia működéséről, emberi kapcsolatainak kiüresedéséről, napjaink jellegzetes viszonyairól.


Rabenthal_R
Rabenthal


A fesztivál zárónapján játssza a Szigligeti Társulat decemberben bemutatott, Olivér! című musicaljét, 20.00 órától pedig a Szigligeti Stúdióban A Grönholm-módszer szerzőjének, Jordi Garcelan kortárs katalán drámaírónak Burundanga, avagy a maszk, a baszk és a cucc című kortárs spanyol komédiáját. Két egyetemista lány, egy informatikus, egy baszk, egy nem várt terhesség, egy elfeledett nagytőkés nagybácsi, némi elrontott szardellaszósz és egy nemzetközi terrorszervezet. Valaki igazságszérumot itat barátjával, csakhogy az igazságra már nincs felkészülve.


A gyermek- és családi előadások között a Csipike, a gonosz törpe, a Rengeteg Ábel és Kürtős Kata című vásári bábjáték, illetve Andersen Hókirálynője, a kísérőprogramok között pedig Garaczi László Magyar mátrix című kocsmaszínházi előadása, Tasnádi István Paravarieté című darabjának felolvasószínházi bemutatása, illetve Kiscsillag-koncert szerepel.

 

Csipike
Csipike, a gonosz törpe

A MaFeszt idején színháztechnikai és alkotói workshopokat is tartanak a szakmában elismert személyiségek közreműködésével.


Részletes program itt.

Fotók: mafeszt.ro

ady_bogdan_zsolt_foto_biro_istvan502

2019.01.18

 Ady Endre verseiből, naplórészleteiből, publicisztikáiból összeállított pódiumesttel ünnepli a magyar kultúra napját a Klebelsberg Kultúrkúria. Az előadás szövegét Szugyiczky István válogatta és szerkesztette. Bogdán Zsolt érzékeny előadásában a költőóriás emberi, sérülékeny oldalát is megismerhetjük.

Malenkij_robot

2019.01.18

1944-ben a bevonuló Vörös Hadsereg katonái a világháború alatt és azt követően is a nyílt utcáról tömegesen vittek el civileket a Szovjetunióba kényszermunkára. Az ő sorsukat dolgozza fel a Magyar Nemzeti Múzeum állandó kiállítása a „A pokol bugyrai…" címmel. A Málenkij Robot Emlékhelyen jártunk.

Gat_Sunny

2019.01.18

Valerij Gergijev karmester a Mariinszkij Színház Zenekara élén érkezik a 39. Budapesti Tavaszi Fesztiválra, a Mariinszkij Színház Balettegyüttese Prokofjev Hamupipőkéjét mutatja be, valamint fellép Yoann Bourgeois és Emanuel Gat társulata is.

Saját kérése távozik igazgatói posztjáról Tóth Arnold, a miskolci A Herman Ottó Múzeum igazgatója január 31-i hatállyal. A tájékoztatás szerint február 1-től átmenetileg, a vezetői pályázat lebonyolításának időtartamára Szolyák Péter őstörténész, a Pannon-tenger Múzeum korábbi vezetője, általános igazgatóhelyettes veszi át a múzeumigazgatói feladatokat. Tóth Arnold, aki hat évig igazgatóhelyettesként, két évig igazgatóként dolgozott a múzeumban, tudományos, kutatói pályán szeretné folytatni Miskolc város és a régió kulturális életének szolgálatát.

A pályázatokat most először díszletrajzoló, kellékes és világosító szakma képzési programjával is bele lehet nyújtani, de felvételvezető/location manager, naplóvezető, produkciós asszisztens, rendezőasszisztens és vágóasszisztens szakterületeken is várják az oktatási intézmények jelentkezését. A pályázattal, amely figyelembe veszi az aktuális piaci igényeket, magas szakmai színvonalú, intenzív és gyakorlatorientált képzéseket támogatnak. Részletes információ a filmalap internetes oldalán (mnf.hu) olvasható.

Pokrovenszki Krisztiánt javasolta a Szent István Király Múzeum új igazgatójának a székesfehérvári közgyűlés. A múzeum korábbi igazgatójának, Kulcsár Mihálynak a közalkalmazotti jogviszonya és igazgatói megbízatása október 31-én járt le, az igazgatói pályázatok benyújtási határideje december 21. volt. A megyei hatókörű városi múzeumok vezetőjének megbízásához – és annak visszavonásához – a szakminiszter egyetértése szükséges, ezért az önkormányzat megteszi a szükséges intézkedéseket.

A mozi hamarosan kezdődő belső felújítása miatt feleslegessé váló, több mint 20 éves nézőtéri fotelüléseket ma ezer forintért meg lehet venni. A kiválasztott és lefoglalt székeket a vevők egy későbbi időpontban vehetik át.

A 22 éves férfi és feltételezett bűntársa több mint 400 éves koronaékszereket lopott el tavaly nyáron Strängnäs város székesegyházából. A hatóságok által 65 millió korona (kétmilliárd forint) értékűre becsült koronaékszerek továbbra sincsenek meg. A tolvajok 2017. július 31-én délidőben egy zárt és riasztórendszerrel ellátott vitrinből vitték el a székesegyházban eltemetett IX. Károly (1550-1611) király és második felesége, az 1625-ben elhunyt Krisztina királyné temetési koronáját, valamint egy országalmát. A temetési szertartásra készült királyi korona aranyból van, drágakövek, gyöngyök és ezüstdíszek ékesítik. A királyné kisebb koronája ugyancsak aranyból készült.

Kiállításokat, koncerteket, előadásokat, emlékesteket és filmvetítéseket is tartanak a magyar kultúra napja alkalmából Győr-Moson-Sopron megyében.

Gyori_Nemzeti_Szinhaz_Ket_ur_szolgaja_

Kortárs zeneszerző műveit gyűjtötte össze és játszotta fel új lemezére a Modern Art Orchestra (MAO). Az anyagot, amelynek nagy részét több mint tíz évvel ezelőtt rögzítették, és utólag bővítették, vasárnap mutatják be a Budapest Music Center nagytermében.

Pécsett a többi között kiállításokkal, Komlón pedig egész héten át tartó programokkal ünneplik a magyar kultúra napját. A Pécsi Kulturális Központban január 22-én, a magyar kultúra napján elsősorban családoknak szóló, ingyenesen látogatható kiállítás nyílik Ady Endre 100. címmel.

Hagyományos gálaműsoron adják át Szolnok kulturális díjait kedden, az Aba-Novák Agóra Kulturális Központban. Ugyanezen a napon Damjanich Múzeumban Egy rejtőzködő életmű születése címmel nyitják meg Bokros László festőművész életműkiállítását, és sor kerül a művész monográfia-bemutatójára is.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma