15_eves

2019.01.12

Az erdélyi Magyar Színházi Szövetség január 19. és 27. között magyar kulturális fesztivált tart a nagyváradi Szigligeti Színházban, amelyen a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata, a temesvári Csiky Gergely Színház, az Aradi Kamaraszínház, a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház, a nagyváradi Szigligeti Színház és a Csíki Játékszín előadásait mutatják be.

A_kaktusz_viraga_R
A kaktusz virága

A programban gyermek- és ifjúsági színdarabok, táncszínházi produkciók, felolvasószínházi események, stúdiótermi és nagyszínpadi előadások szerepelnek.


A rendezvényt megelőzően, január 15-én Nagy Béla színháztörténész új kötetét mutatják be, amely fontos adalékokat szolgáltat a nagyváradi magyar színjátszás 220 éves történetének kutatásához.


Ady Endre halálának százéves évfordulója alkalmából a Szigligeti Színház többállomásos ünnepségsorozatot szervez. Elsőként január 19-én lesz a Ki látta Adyt? című előadás bemutatója Harsányi-Sulyom László rendezésében, január 27-én pedig Az eltévedt lovas című emlékműsort játsszák.

 

Idegen_r
Idegen


Január 20-án a Kolozsvári Állami Magyar Opera Rigolettójában Gilda szerepében a Kossuth- és Erkel Ferenc-díjas Miklósa Erika lép fel.


Január 22-én délután a Nagyvárad Táncegyüttes Idegen című táncszínházi produkcióját játsszák. A Borges Márk evangéliuma című novellájából készült alkotás kortárs passiótörténet, amely a mester-tanítvány, fikció és valóság viszonyára reflektál. 19.00 órától A kaktusz virága francia vígjáték Nádas Gábor és Szenes Iván-féle átiratát mutatja be a Csíki Játékszín.


A_fofonok_r
A főfőnök


Január 23-án 17.00 órától az Aradi Kamaraszínház és a Békéscsabai Jókai Színház koprodukciójában létrejött Sonkamenüett című előadást láthatja a közönség, este pedig a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház A főfőnök című vígjátékát, amely egy évek óta láthatatlan, avagy nem is létező főnökkel működő cég abszurd történetét meséli el.


A Mafeszt műsorán január 24-én 17.00 órától a Szigligeti Társulat Csehov fiatalkori drámája, az Apátlanul című előadása látható.


25-én 17.00 órától Hatházi András színművészTizenöt próbálkozás a színészetre című egyéni estjét mutatja be Tom Dugdale rendezésében. Az improvizációra épülő előadás a színész kettős életéről szól: milyen az, amikor estéről estére egyszerre hazudik és mond igazat.


26-án a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház Radu Afrim rendezésében mutatja be Jörg Graser Rabenthal című drámáját a burzsoázia működéséről, emberi kapcsolatainak kiüresedéséről, napjaink jellegzetes viszonyairól.


Rabenthal_R
Rabenthal


A fesztivál zárónapján játssza a Szigligeti Társulat decemberben bemutatott, Olivér! című musicaljét, 20.00 órától pedig a Szigligeti Stúdióban A Grönholm-módszer szerzőjének, Jordi Garcelan kortárs katalán drámaírónak Burundanga, avagy a maszk, a baszk és a cucc című kortárs spanyol komédiáját. Két egyetemista lány, egy informatikus, egy baszk, egy nem várt terhesség, egy elfeledett nagytőkés nagybácsi, némi elrontott szardellaszósz és egy nemzetközi terrorszervezet. Valaki igazságszérumot itat barátjával, csakhogy az igazságra már nincs felkészülve.


A gyermek- és családi előadások között a Csipike, a gonosz törpe, a Rengeteg Ábel és Kürtős Kata című vásári bábjáték, illetve Andersen Hókirálynője, a kísérőprogramok között pedig Garaczi László Magyar mátrix című kocsmaszínházi előadása, Tasnádi István Paravarieté című darabjának felolvasószínházi bemutatása, illetve Kiscsillag-koncert szerepel.

 

Csipike
Csipike, a gonosz törpe

A MaFeszt idején színháztechnikai és alkotói workshopokat is tartanak a szakmában elismert személyiségek közreműködésével.


Részletes program itt.

Fotók: mafeszt.ro

ArtKert_Kultura_596x90_002

fabri_zoltan

2019.08.22

„Játékosok és zsetonok vagyunk egy személyben. Ez a történelem!” – mondja egy szereplő Fábri Utószezon című filmjében. A mondat a háromszoros Kossuth-díjas filmrendező ars poeticája is lehetne. Filmjeinek jellegzetessége az önvizsgálat, a múlttal való a szembenézés a jelen megértése érdekében.

Bamulok_1933

2019.08.22

A két világháború közötti nagy világválságot követő időszak szegénységében és kilátástalanságában, a nyomorúságban mégis fellelhető öröm jelenik meg Gy. Szabó Béla 1931 és 1935 között készített szén- és pasztellsorozatán, amely szinte 100 évig pihent egy asztalfiókba rejtett mappában. A kolozsvári Quadro Galériában a Kolozsvári Magyar Napokon nyílt kiállításon 1934 óta először láthatóak ezek a művek.

A_spanyol_Uxia_Martinez_Botana_nagybogos_

2019.08.22

A komolyzene olyan műfaj, amelyet a 60 év feletti, szigorúan értelmiségi körökhöz tartozó, szépirodalmon nevelkedett emberek hallgatnak – gondoltam én kamaszkoromban, és gondolja valószínűleg a legtöbb tizen- és huszonéves a mai napig. A Kaposfest ennek az ellenkezőjéről győzött meg.

KIállítás nyílik Eucharisztiáról a csodák és a művészet nyelvén címmel augusztus 23-án a pécsi Csontváry Múzeumban. A kiállított tárgyak a Keresztény Múzeum gyűjteményéből származnak.

34 alkalommal hirdették meg a Gábor Dénes-díj felhívását műszaki szakemberek számára. A Gábor Dénes-díjjal a kiváló hazai és határon túli műszaki alkotókat, kutatókat, fejlesztőket, feltalálókat, mérnököket ismerik el. A díjakat, amelyre október 10-ig terjeszthetik fel a gazdasági tevékenységet folytató társaságok, a kutatással, fejlesztéssel, felsőfokú képzéssel foglalkozó intézmények, a kamarák, a műszaki és természettudományi egyesületek, a szakmai vagy érdekvédelmi szervezetek, illetve szövetségek vezetői, továbbá a Gábor Dénes-díjjal korábban kitüntetett szakemberek jelöltjeiket, a kuratórium ítéli oda október folyamán, az elismeréseket pedig decemberben adják át. Részletek itt.

Már csak két hétig látogatható A jégkor pécsi vándora című kiállítás a Janus Pannonius Múzeumban, amelyen nemcsak a Rihmer László által feltárt „pécsi mammut” a JPM munkatársai által fellelt összes maradványát, hanem a kortárs állatok ősmaradványait is megtekinthetjük. A tárlat az utolsó előtti napon, augusztus 30-án meghosszabbított nyitvatartással, színes, gazdag délutáni programmal zárul.

25. James Bond-film címe: No Time to Die (Nincs idő meghalni). A főszerepet ismét Daniel Craig alakítja, aki már ötödször játssza el a 007-es brit titkos ügynököt. A főgonoszt Rami Malek alakítja. Ralph Fiennes, Naomie Harris, Léa Seydoux és Ben Whishaw visszatérnek a filmbe. Az új Bond-film készítői a fiatal nemzedékeket akarják megszólítani, ugyanakkor hűek maradnak a 007-es filmek zsáneréhez. Látványos üldözési jelenetek és küzdelmek teszik izgalmassá, de Bondnak már a MeToo-világban is helyt kell állnia.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapításának 30. évfordulóját ünnepli a szervezet a Magyar Nemzeti Múzeumban. A Befogadás napja '89 című tárlatot augusztus 22-én nyitja meg Kozma Imre apostoli protonotárius, az eseményen köszöntőt mond Varga Benedek és Klaus D. Streiche.

Hagyományőrző huszárbandériumok díszmenetével, fiatal lovasok bemutatkozásával, fegyver- és mentési bemutatókkal várják az érdeklődőket a 16. Nyíregyházi Huszártalálkozón augusztus 24. és 25-én a szabolcsi megyeszékhelyen.

huszartalalkozo

A 22. Zsidó Kulturális Fesztiválon koncertek, improvizációs est és könyvbemutatók is várják a közönséget hét budapesti helyszínen szeptember 9-ig.

Augusztus 30-án „a hot jazz virtuózai", azaz a The Rollini Project ad koncertet a Művészetek Palotájában.

Utolsó hétvégéjéhez érkezik augusztus 23. és 25. között a Ludwig Múzeum áprilisban nyílt Bauhaus100. Program a mának – Kortárs nézőpontok nevű kiállítása. A modern művészettörténet egyik legmeghatározóbb mérföldkövét központba állító tárlat lezárásaként egy átfogó, tematikus finisszázs-programmal készül a múzeum képzőművészek, múzeumpedagógusok, építészek és tervezők közreműködésével.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma