Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2019.01.12

Az erdélyi Magyar Színházi Szövetség január 19. és 27. között magyar kulturális fesztivált tart a nagyváradi Szigligeti Színházban, amelyen a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata, a temesvári Csiky Gergely Színház, az Aradi Kamaraszínház, a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház, a nagyváradi Szigligeti Színház és a Csíki Játékszín előadásait mutatják be.

A_kaktusz_viraga_R
A kaktusz virága

A programban gyermek- és ifjúsági színdarabok, táncszínházi produkciók, felolvasószínházi események, stúdiótermi és nagyszínpadi előadások szerepelnek.


A rendezvényt megelőzően, január 15-én Nagy Béla színháztörténész új kötetét mutatják be, amely fontos adalékokat szolgáltat a nagyváradi magyar színjátszás 220 éves történetének kutatásához.


Ady Endre halálának százéves évfordulója alkalmából a Szigligeti Színház többállomásos ünnepségsorozatot szervez. Elsőként január 19-én lesz a Ki látta Adyt? című előadás bemutatója Harsányi-Sulyom László rendezésében, január 27-én pedig Az eltévedt lovas című emlékműsort játsszák.

 

Idegen_r
Idegen


Január 20-án a Kolozsvári Állami Magyar Opera Rigolettójában Gilda szerepében a Kossuth- és Erkel Ferenc-díjas Miklósa Erika lép fel.


Január 22-én délután a Nagyvárad Táncegyüttes Idegen című táncszínházi produkcióját játsszák. A Borges Márk evangéliuma című novellájából készült alkotás kortárs passiótörténet, amely a mester-tanítvány, fikció és valóság viszonyára reflektál. 19.00 órától A kaktusz virága francia vígjáték Nádas Gábor és Szenes Iván-féle átiratát mutatja be a Csíki Játékszín.


A_fofonok_r
A főfőnök


Január 23-án 17.00 órától az Aradi Kamaraszínház és a Békéscsabai Jókai Színház koprodukciójában létrejött Sonkamenüett című előadást láthatja a közönség, este pedig a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház A főfőnök című vígjátékát, amely egy évek óta láthatatlan, avagy nem is létező főnökkel működő cég abszurd történetét meséli el.


A Mafeszt műsorán január 24-én 17.00 órától a Szigligeti Társulat Csehov fiatalkori drámája, az Apátlanul című előadása látható.


25-én 17.00 órától Hatházi András színművészTizenöt próbálkozás a színészetre című egyéni estjét mutatja be Tom Dugdale rendezésében. Az improvizációra épülő előadás a színész kettős életéről szól: milyen az, amikor estéről estére egyszerre hazudik és mond igazat.


26-án a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház Radu Afrim rendezésében mutatja be Jörg Graser Rabenthal című drámáját a burzsoázia működéséről, emberi kapcsolatainak kiüresedéséről, napjaink jellegzetes viszonyairól.


Rabenthal_R
Rabenthal


A fesztivál zárónapján játssza a Szigligeti Társulat decemberben bemutatott, Olivér! című musicaljét, 20.00 órától pedig a Szigligeti Stúdióban A Grönholm-módszer szerzőjének, Jordi Garcelan kortárs katalán drámaírónak Burundanga, avagy a maszk, a baszk és a cucc című kortárs spanyol komédiáját. Két egyetemista lány, egy informatikus, egy baszk, egy nem várt terhesség, egy elfeledett nagytőkés nagybácsi, némi elrontott szardellaszósz és egy nemzetközi terrorszervezet. Valaki igazságszérumot itat barátjával, csakhogy az igazságra már nincs felkészülve.


A gyermek- és családi előadások között a Csipike, a gonosz törpe, a Rengeteg Ábel és Kürtős Kata című vásári bábjáték, illetve Andersen Hókirálynője, a kísérőprogramok között pedig Garaczi László Magyar mátrix című kocsmaszínházi előadása, Tasnádi István Paravarieté című darabjának felolvasószínházi bemutatása, illetve Kiscsillag-koncert szerepel.

 

Csipike
Csipike, a gonosz törpe

A MaFeszt idején színháztechnikai és alkotói workshopokat is tartanak a szakmában elismert személyiségek közreműködésével.


Részletes program itt.

Fotók: mafeszt.ro

Sou_Fujimoto

2019.06.19

A természet és az építészet harmóniáját keresi Fudzsimoto Szú. A Magyar Zene Házát tervező japán sztárépítész azt mondja: mindig az adott tér ihleti meg, a Liget közepénél izgalmasabb helyszínt pedig keresve se találna. Úgy véli: ez a jövő modellje. INTERJÚ

_D0A3010_Copy

2019.06.19

Csáth Géza gyerekkora sejtelmesen dereng át novelláiból. A Margó Fesztiválon közelebb hajoltunk a varázsló kertjéhez, és Csáth Géza családjának fotóhagyatékával ismerkedhetünk meg. A fotográfiákon keresztül betekintettünk az író gyerekkori világába és az amatőr fényképészet és a családi albumok kezdeti korszakába.

Kantorok

2019.06.18

1958 óta ítélik oda a Balázs Béla-díjat a magyar filmszakma kiemelkedő szakembereinek. Idén nyolc filmes vehette át a díjat, köztük Nádorfi Lajos operatőr, akinek Kántorok című filmjét az Uránia Nemzeti Filmszínház június 11-én vetítette a díjazottak munkásságát bemutató sorozatban.

A Kairó központjában, a Tahrir téren lévő múzeum több mint egy évszázada állítja ki az ókor nagy egyiptomi kincseit, egy ideje azonban túl szűkösnek mutatkozott a nagy mennyiségű és sokszínű kiállítási tárgy számára. A munkálatok célja, hogy az épület szerkezeti felújítása mellett az intézmény gazdag gyűjteményét új megvilágításban tárják a látogatók elé, és a nemzetközi elvárásoknak megfelelő szintre fejlesszék a múzeum kutatási és egyéb tevékenységét.

Július 4-én tartják Veszprémben a Hair című musical előbemutatóját élőzenekarral, harminc szereplővel. A darabot nyáron Kapuváron, Balatonlellén, Ajkán, a veszprémi várban és az inotai Retro Színház elé épített szabadtéri színpadon is láthatja a közönség. A Pál utcai fiúkat Veszprém mellett Mórahalmon, Balatonlellén, Gyulán, Balatonakaliban, Balatonfüreden, Alsóörsön, Egerben, Debrecenben, Veresegyházon és Keszthelyen is előadják nyáron. Két zenés produkció, A padlás és A dzsungel könyve már tizennégy éve szerepel megszakítás nélkül a Pannon Várszínház repertoárján, ezeket a darabokat is több településen játsszák majd nyáron. Az alsóörsi strandon Kalózkaland címmel adnak elő szabadtéri interaktív mesejátékot, két esti előadáson pedig ugyanitt, a strandon A Pál utcai fiúkat és a Csinibabát láthatják a nézők. Utóbbit június 28-án a kőbányai Szent László-napokon is bemutatják ingyenes előadáson.

Az egyelőre cím nélküli mű 2020. május 19-én jelenik meg és Panemben játszódik, ám 64 évvel az eredeti trilógia előtt. Az amerikai írónő szerint az új regény a Sötét Napokként emlegetett sikertelen lázadás utáni éveket mutatja be, amikor Panem megpróbál talpra állni a történtek után. A posztapokaliptikus regénytrilógiában Panem fiatal lakóit arra kényszerítik, hogy élet-halál harcot vívjanak egymással élő adásban.

A Maling-hegység területén feltárt négy lábnyom segítheti az alsó kréta korban élt dinoszaurusz csoportok eloszlásának és evolúciójának tanulmányozását. Két sauropoda lábnyom az évek során részlegesen megrongálódott – három lábujj eltűnt –, ezért a nyomok emberi lábnyomnak tűntek, és sokáig a késő Tang-dinasztia (618-907) egyik híres tábornokának, Li Cunhsziaónak (858-894) tulajdonították őket.

Június 19-én kiállítás nyílik Pataki Ferenc festőművész képeiből a szentendrei ÚjMűhely Galériában Hommage à Barcsay címmel. Pataki művei általában az időt kívánják megragadni, ám mostani képei egyik alapeleme inkább a csend: nem a nyugalom csendje ugyan, hanem az alig érzékelhető, mégis folyamatosan zajló mozgások fojtott surrogása, a lassan málló, halkan áttetszővé horzsolódó felületek neszezése.

Négy előadást ad elő Csíkszeredában a Kolozsvári Magyar Opera a Székelyföldi Operahét keretében, az előadásokon Miklósa Erika és Kovácsházi István is címszerepet énekel.

Miklosa_Erika

A Gyulai Várszínház és Nemzeti Színház tavaly egy olyan hosszútávú színházi, összművészeti programsorozatot indított el a Székely János Napokkal, amelynek célja, hogy a közelmúlt nemzeti klasszikusainak életműveire egy-egy kétnapos programsorozattal, benne legalább egy fontos dráma bemutatásával hívják fel a figyelmet. Székely János munkássága után idén Weöres Sándor műveit állítják Gyulán középpontba, június 26-27-én.

Az Ivan & The Parazol koncertje nyitja idén a Volt egyszer egy Ifipark című sorozatot a Várkert Bazárban június 23-án, ahol a nyár folyamán fellép még Kovács Kati, az Edda Művek, Zséda, az Ős-Bikini, Deák Bill Gyula és a Piramis is.

Történelmi-művészeti sétára várják az érdeklődőket a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárában június 22-én 11 órára.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma