NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_2_002

2015.02.13

Ma ünnepli hetvenedik születésnapját Földes László énekes, dalszövegíró, színész, műfordító, performer, ismertebb, mára védjegyévé vált nevén: a Hobo. Illik is hozzá ez a név, mert sohasem oldódott fel teljesen semmiben, épp úgy, mint az a bizonyos gördülő kő, a hobo, amin – úgy látszik – időnként mégis kinő a moha. Jelzők sokaságával lehetne leírni csak, mi mindennel színesítette bolyongásai közben a magyar kultúrát.

1965-ben kezdte meg felsőfokú tanulmányait az ELTE Bölcsészkarán. Egyetemi évei alatt több színdarabban, művészfilmben is szerepelt, és bár többször is felajánlották neki, hogy soron kívül felveszik a Színház- és Filmművészeti Főiskola hallgatói közé, mivel nem akart színész lenni, nem élt a lehetőséggel. A sors különös játéka, hogy azóta több filmben és színdarabban is szerepet kapott, a Cukorváros című színdarabban főszerepre szerződtette a Miskolci Nemzeti Színház, később saját monodrámáival lépett fel a Szkéné és a Radnóti Színházban, 2013-ban pedig a Nemzeti Színház tagjává választották.


Hobo1
1968-ban az Olympia együttessel


Egyetemi évei alatt írta első dalszövegét is Lakájdal címen. A dal leplezetlenül a Népszabadság egy az Omega zenekart és annak közönségét ócsároló cikke ellen szólt, és nem sokkal a dal első előadása után az egyetem fegyelmi eljárást indított Hobo ellen, ami miatt 1983-ig nem szerezhetett diplomát. Az eset után egészen a rendszerváltásig nyílt ellenzéki tevékenységet folytatott. 1968-ban szerepet vállalt az Agitátorok című tiltott filmben. A Batthyány örökmécsesnél március 15-én tartott illegális tüntetés után letartóztatták, később útlevelét is bevonták. A hetvenes és nyolcvanas évek folyamán performanszait és több a Hobo Blues Band együttessel készített albumát is betiltották.


Munkásságának legismertebb és talán legtermékenyebb, zenészi ága viszonylag későn indult virágzásnak. 1969-ben alapította első „Lepkék és virágok” nevű zenekarát, amely mindössze négy fellépés erejéig élt. A hetvenes években olyan a korszak tiltott undergroundjának számító együttesek dalszövegeit írta, mint a Kex, a Syrius és a P.mobil, koncertjeiken vendég előadóként saját Rolling Stones fordításait is előadta. 1978 áprilisában egy Lajos utcai kocsmában alakult meg a Hobo Blues Band, amelyhez egy évvel később Deák Bill Gyula is csatlakozott. A Hobo elképzelése szerint hobbizenekarként működő együttes repertoárjában eleinte a Rolling Stones, a Doors, Muddy Waters és Jimi Hendrix dalainak magyar nyelvű változatai szerepeltek, az amerikai blues stílus azonban –eredeti társadalmi összefüggéseiből kiemelve – nem igazán talált visszhangra a magyar befogadói közegben. Az 1980-as évek elejére több évi kísérletezés után végül az együttes megtalálta azt az egyéni hangot, amely a bluest sajátosan magyarrá, középeurópai hobo blues-zá tette, megőrizve annak eredeti szociális érzékenységét és őszinteségét. Az egyre szélesebb rétegeket vonzó, erős társadalom kritikától fűtött és provokatív performanszokkal kísért koncertjeikre természetesen felfigyelt a korabeli hatalom is. A Szomjas György által rendezett és az együttes főszereplésével készült Kopaszkutya című film egy egész kallódó középeurópai réteg kultuszfilmje lett. A filmhez kapcsolódó azonos című albumot még megjelenése előtt betiltották, így az együttes másodikként megjelent lemeze az Oly sokáig voltunk lenn című album lett, ezt követte a Még élünk című lemez, majd 1984-ben a méltán nagy sikert és szakmai elismerést kiváltó Vadászat, melyet az együttes 2009-es feloszlásáig még további 17 album követett.


Hobo2
A Hobo Blues Band (1980)


Zenei munkássága mellett önálló estjeivel, dalszöveg fordításival és a témában megjelent könyveivel nagy szerepet vállalt a könnyűzenei kultúra alapját képző beat és blues kultúra hazai közvetítésében. 1982-ben jelent meg a Rolling Stones történetét és társadalmi hatásait elemző monográfiája. Kövek az útról című lemeze az együttes magyar nyelven előadott dalait tartalmazza. 1987-ben Üvöltés címmel közös lemezt készített és koncertet adott Allen Ginsberg amerikai költővel. AVándor az úton és az Amerikai ima albumok a Doors együttes magyar nyelven előadott dalait valamint Jim Morrison verseit tartalmazzák.


Hobo3
Egy önálló esten, 2011-ben.


Önálló estjein a költészet nagy hoboit, az embert, mint gördülő követ viszi színre. 1991-ben Légy ostoba címmel adja elő első József Attila estjét a budapesti Katona József Színházban, melyet Milyen jó lenne nem ütni vissza és Tudod, hogy nincs bocsánat címmel még több száz előadás követ. Magyarország messzire van és A hetedik című önálló albumain a költő megzenésített versei jelennek meg. 2003-ban Az akasztottak balladája címmel François Villon verseit viszi színre. 2004-ben az Új Színházban Faludy György verseit mutatja be Ballada a senki fiáról címmel. 2010-ben Látja Isten, hogy állok a napon című albumán Pilinszky János verseit, 2012-ben Farkashajsza címmel Vlagyimir Viszockij orosz költő és énekes dalait, 2014-ben A föltámadás szomorúsága című albumán pedig Ady Endre megzenésített verseit adja közre.


Munkásságáért 2004-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend tiszti keresztjével, 2011-ben pedig Kossuth-díjjal tüntették ki. Jelen leírás persze sem az elnyert díjak, sem az életmű tekintetében nem közelíti meg a teljességet, csupán néhány érdekes, fontos elemét emeli ki, melyekért a mai napon igazán boldog születésnapot kívánhatunk Földes László „Hobonak”.


Pintér Tibor

Kulcsszavak: Földes László, "Hobo", 70 éves

Tardy_Anna__02

2019.09.22

A 2018-ban megújult Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) a fiatal, feltörekvő művésznemzedék segítését tűzte a zászlajára – mondta el az MTI-nek adott interjújában Tardy-Molnár Anna ügyvezető.

unitarius_templom_1

2019.09.22

A budapesti belváros egyik legfurcsább építészeti meglepetése az unitárius székház a Nagy Ignác utcában. A háromemeletes bérház Budapest szívében első pillantásra nem tűnik különösebben érdekesnek, oldalbejárata azonban már jelzi: templom bújik meg a csemegebolt felett.

Monos

2019.09.21

Alejandro Landes brazil rendező Monos című háborús drámája kapta a legjobb filmnek járó Pressburger Imre-díjat szombaton a 16. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál díjkiosztó gáláján.

A New Yorkban élő világhírű képzőművész Tisztító című kiállítását a Kortárs Művészeti Múzeumban láthatja a közönség, Marina Abramovic pedig a jövő szombaton a múzeum előtti téren tart előadást életéről és művészetéről. A performansz műfajának királynőj" legutóbb 1975-ben állította ki műveit Belgrádban, Jugoszláviát pedig egy 1976-os amszterdami kiállítás után hagyta el, állítása szerint végleg. A szombaton megnyíló kiállításon a művész öt évtizedes munkásságának állomásait tekinthetik meg az érdeklődők videók, filmek, írások, fotók, rajzok, festmények és performanszok formájában. Marina Abramovic leghíresebb performanszainak részleteit ismert szerbiai és nemzetközi művészek adják elő újra.

A bécsi Albertina Múzeumban nagyszabású kiállítás nyílt Albrecht Dürer munkáiból. A különleges tárlat anyagát bécsi múzeumok és más európai intézmények adták kölcsön. Dürer grafikáit ritkán lehet ilyen nagy számban megtekinteni, csak elvétve rendeznek belőlük gyűjteményes kiállítást a művek megóvása miatt. Az Albertina kiállításának szíve az a száz grafika lesz, amely a múzeum gyűjteményébe tartozik, és amely Dürer halála, 1528 óta együtt maradt.

A 21 éves, londoni David Orobosa Omoregie kapta az év legjobb brit albumának járó zenei díjat, a Mercury Prize-t. Az indoklás szerint Dave Psychodrama című debütáló anyaga generációja legmerészebb rapalbuma. Idén márciusban jelent meg, vezette a brit albumlistát és eddig 130 ezer példány fogyott belőle. Dave a díjat családjának és barátainak ajánlotta, kiemelten bátyjának, Christophernek, aki gyilkosságért életfogytig tartó börtönbüntetését tölti. Az elgondolkodtató és önelemző Psychodrama megírását az a terápia inspirálta, amelyben bátyja a börtönben részesül: az elítéltek rehabilitációját a múltjukra épülő szerepjátékkal segítik. Az 1992 óta minden évben odaítélt díj 25 ezer fonttal (9,1 millió forint) jár együtt.

A Párizs közelében fekvő Vaux-le-Vicomte-ba csütörtök éjjel álarcosok hatoltak be, megkötözték az idős tulajdonosokat, és 2 millió euró (666 millió forint) értékűre beecsült zsákmánnyal távoztak. A kastély a legnagyobb, még magántulajdonban lévő védett műemlék épület Franciaországban, évente negyedmillió látogató keresi fel. Az 1656 és 1661 között épült pompás kastélyt XIV. Lajos pénzügyminisztere, Nicolas Fouquet emeltette, magára vonva a király irigységét. A hagyomány szerint Lajost éppen az udvar tiszteletére tartott tékozló ünnepség késztette arra 1661-ben, hogy hátralévő életére bebörtönözze pénzügyminiszterét, elkobozza a kastélyt, legbecsesebb műkincseit pedig a Louvre-ba és Versailles-ba szállíttassa.

Varázslények – Mesebeli küldetés címmel képzeletbeli kalandra hív a Magyar Mezőgazdasági Múzeum szombattól látogatható kiállítása. A játék során sosem látott tájakat barangolhatunk be, miközben furfangos fejtörők és mitikus kihívások teszik próbára tudásunkat és érzékeinket. A múzeum közleménye szerint a több mint 1000 négyzetméteren megvalósuló kiállítás és játék megújult látványvilággal, egyedi installációkkal, rengeteg mesés felfedeznivalóval és ajándékkal várja a kalandvágyó látogatókat. A kiállítás november 3-ig tekinthető meg a Vajdahunyadvárában.

Szeptember utolsó szombatján a csongrádi Tari László Múzeum ad otthont az országjáró Játékmustrának, ahol a múzeumi szakemberek a játékosítás terén mélyíthetik el ismereteiket.

Jatekmustra

A legnépszerűbb máltai együttes immár rendszeresen visszajár Magyarországra. Az örömzenére épülő Tribali ezúttal szeptember 28-án játszik a fővárosi Dürer Kertben.

Első alkalommal rendeznek nemzetközi Beatles-fesztivált Magyarországon: a Beatles Weekendet október 5-én az Analog Music Hallban, 6-án a Hard Rock Caféban rendezik meg.

Díjátadóval, nyílt próbákkal, színházi előadásokkal, kulisszajárásokkal ünneplik a színházak országszerte és a határon túl is a magyar dráma napját a hétvégén.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma