2019_Filharmonia_Orgonakejszakaja_728x90_002

2016.09.14

Lezárult a Városliget Zrt. által a Néprajzi Múzeum új épületének tervezésére kiírt közbeszerzés, így a napokban aláírhatják a tervezési szerződést a Napur építészirodával. Az intézmény számára az Ötvenhatosok terén épül új, a jelenleginél a közönség, a műtárgyak és a dolgozók számára is lényegesen kedvezőbb feltételeket nyújtó épület.

Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum főigazgatója elmondása szerint az új épületben 2500 négyzetméteres időszaki kiállítótérrel rendelkeznek majd, de sokkal jobb körülmények között tudják bemutatni az állandó gyűjteményt, és a közönség kiszolgálása is jóval magasabb színvonalon történhet meg.


Nagyon előnyös, hogy mi mondhatjuk meg, milyen legyen az épület, nem kellett kompromisszumokat meghoznunk – méltatta a tervezőkkel való együttműködést a főigazgató, hozzátéve: a beruházás az ütemtervek szerint halad, így 2019 augusztusára kell elkészülnie az épületnek.


Neprajzi_Muzeum


Kemecsi Lajos szólt a Néprajzi Múzeumban szeptember 22-én nyíló World Press Photo kiállításról is, amely minden évben az intézmény leglátogatottabb tárlatának számít. Mint elárulta: a nemzetközi anyaghoz ebben az esztendőben is csak itt látható kísérőtárlatot rendeznek magyar fotográfusok munkáiból.


A Néprajzi Múzeum nagy sikerrel vett részt a Művészetek Völgyén, az Ördögkatlanon és a Sziget fesztiválon, az ősz folyamán pedig csatlakoznak a Kulturális Örökség Napjaihoz, a Múzeumok Őszi Fesztiváljához és az Ars Sacra fesztiválhoz is – számolt be.


A főigazgató hangsúlyozta, hogy a múzeumnak tudományos kutatóhelyként is fontos feladatai vannak, november 7-én például A szabadság kódjai című kiállításhoz kapcsolódva szerveznek tudományos konferenciát az 1848-as és 1956-os forradalmak tárgyi anyagának gyűjtéséről.


Az intézmény a néprajzi muzeológusok országos továbbképző központjaként is működik, így november 10-én és 11-én Adatbázis, múzeum, oktatás címmel tartanak konferenciát arról, hogy a mai múzeumok miként találják meg helyüket a virtuális világban.


A főigazgató felhívta a figyelmet az intézmény nemrég indult, új honlapjára és online is elérhető, folyamatosan gyarapodó digitális gyűjteményére is.


Kemecsi Lajos elmondása szerint 2017. január 8-ig meghosszabbítják a Betlehem – „nagy dolgok a jászolnál történnek” című kiállítást, ezt követi majd a Néprajzi Múzeum Kossuth téri épületében rendezett utolsó időszaki tárlat a lábbelik történetéről 2017 márciusától.


Forrás: MTI

hatarokon_at_010_R

2019.07.19

„Nem létezhet olyan helyzet, hogy a fotóriporteri szerep megelőzze az emberséget. Nincs az a kép, amiért megérné egy másik ember életét kockáztatni” – mondja a több háborús zónában járt Bielik István Pécsi József fotóművészeti ösztöndíjas fotóriporter. Túlélőkről készült fotósorozatáról, a képhez való viszonyáról és a humánum fontosságáról is mesélt nekünk.

_D0A0681_Copy
2019.07.19

1969. július 20. Ezen a napon landolt az Apollo-11 a Holdon: Neil Amstrong és Edwin „Buzz” Aldrin sétája az emberi civilizáció egyik fontos mérföldköve, az emberiség egyik legnagyszerűbb tudományos eredménye volt. Erre az eseményre emlékezik a Vasarely Múzeum Holdmúzeum 1969 című kiállítása, amelyen Vasarely néhány izgalmas kompozíciója is látható.

sziget_anno_R

2019.07.19

Világhírű zenei ikonok, extrém öltözetek és a szeretet forradalma: a Sziget fesztivál idén 27. évfordulóját ünnepli, és természetesen most is elképesztő produkciókkal várják a bulizni vágyókat augusztus 7-től.

Az Európai Űrügynökség vezetője speciális örökségvédelmi státuszt és védettséget biztosítana a jövőbeni látogatók és Hold-missziók által okozott károktól a Nyugalom tengerén annak a helynek, ahol 50 éve, 1969. július 21-én az első ember a Holdra lépett.

Paul McCartney musicalt ír Az élet csodaszép című 1946-os filmből. A 77 éves zenész először dolgozik színpadi musicalen, Frank Capra fekete-fehér filmdrámáját dolgozza át, amelyben egy öngyilkosjelöltet megment az őrangyala. A musical 2020 végén debütálhat Bill Kenwright producer szerint, aki korábban a Blood Brothers és a József és a színes, szélesvásznú álomkabát című musicaleket vitte el a londoni West Endre. A musical szövegkönyvén a Billy Elliot és Elton John életrajzi filmje, a Rocketman forgatókönyvírója, Lee Hall dolgozik, a dalszövegeket McCartneyval együtt írják.

A július 24. és 27. közötti szakmai konferencián mintegy kétszáz hazai szakember vesz részt. A négynapos országos szakmai találkozó fő témái között szerepelnek a várostervezés és örökségvédelem időszerű feladatai, a nép építészettel, benne a kastély- és várprogrammal összefüggő kérdések, a természetvédelem és a nemzeti parkok haza helyzetének áttekintése. A találkozó keretében tartják meg a Város- és Faluvédők Szövetségének közgyűlését a Református Kollégium Oratóriumában, a résztvevők emellett kirándulásokon ismerkedhetnek meg Debrecen, a bihari térség, Hajdúböszörmény és Hortobágy természeti és épített értékeivel.

Eddig nem ismert összecsapásra utalnak azok a leletek, amelyeket a csatamezőn, a szövetséges erők egykori tábori kórházának helyszínén először végzett ásatásokon tártak fel a régészek. Waterloonál Napóleon francia serege ütközött meg a szövetséges brit, németalföldi, német és porosz csapatokkal. Az egykori tábori kórház helyszínén amputált végtagok maradványaira bukkantak, továbbá puskagolyókat és egy francia ágyúgolyót is találtak. A szakértők szerint az amputációkat az egykori Mont-St-Jean tábori kórház orvosai végezték.

Kilencvenéves korában elhunyt Heller Ágnes Széchenyi-díjas filozófus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a New York-i New School for Social Research professor emeritusa. Fő kutatási területe az etika és a történetfilozófia volt. Pályája kezdetén munkáit a marxizmus és az újbaloldali gondolkodás jellemezte, később inkább posztmodern szempontból értelmezte az etikát és a modern világot, új megközelítési lehetőségeket kínált fontos társadalomelméleti problémák megoldásához. Magyarul megjelent munkái közül kiemelkedik A reneszánsz ember (1967), a Portrévázlatok az etika történetéből (1976), Az igazságosságon túl (1987), A történelem elmélete (2001), A „zsidókérdés" megoldhatatlansága (2004). 1998-ban Bicikliző majom címmel jelent meg interjú-önéletrajza, 2009-ben Rózsa Erzsébet monográfiát írt róla Se félelem, se keserűség címmel.

Szombaton kezdődik a 33. Nemzetközi Muzsikustábor, Verseny és Művészeti Fesztivál Balassagyarmaton. A Zene határok nélkül elnevezésű, július végéig tartó tábor keretében nyolc hangversenyt is adnak a hallgatók és a művésztanárok. A Kárpát-medencéből, Franciaországból és Kínából érkező negyven hallgató a Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskolában öt szakon képezheti magát tovább a táborban.

zene-balassagyarmat-2019

Július 26-án tartják a Strandok éjszakáját. A 10. évét ünneplő rendezvényhez idén több mint 40 fürdő csatlakozott országszerte.

Több turnén Nick Cave vokalistája volt, és Johnny Depp kalózos válogatáslemezén is énekelt egy dalt Brooklyn egyik legvagányabb énekesnője, aki nemcsak a feminizmus mellett, hanem politika kérdésekben is felemeli a hangját. Shilpa Ray-t most Budapesten is meghallgathatjuk, hiszen július 21-én a KOBUCI Kertben koncertezik.

Idén harmadik alkalommal indul útnak a Sziget Cruisin' Partyhajó, egy igazi bulikülönlegesség a Szigeten kívül, de mégis a fesztivál részeként!

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma