NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_2_002

2016.05.23

Az Art Market Budapest, Kelet-Európa vezető nemzetközi kortárs képzőművészeti vásárának díszvendége 2016-ban Lengyelország lesz. A művészeti seregszemle idén októberben Budapesten gazdag választékkal irányítja rá a figyelmet a nemzetközi művészeti világban magasan jegyzett lengyel kortárs színtér szereplőire és produkcióira.

A vendégprogramot Varsóban jelentették be annak a POLISH(ed)HUNGARIAN elnevezésű, különleges, lengyel-magyar csoportos kiállításnak a megnyitóján, amelyet a Lengyelországi Magyar Kulturális Évad nyitónapjának egyik kiemelt eseményeként tartottak a lengyel fővárosban.

 

full_000081


Az Art Market Budapest, Kelet-Európa vezető nemzetközi kortárs képzőművészeti vására 2016 októberében különlegesen gazdag programot szervez Lengyelország nemzetközileg rendkívül magasra értékelt kortárs képzőművészeti élete bemutatására, amely a művészeti esemény helyszínén, több száz négyzetméteren látható képzőművészeti bemutató mellett a POLISH(ed) Art Fest elnevezésű fesztivál keretében külső helyszíneken további képző- és társművészeti programokkal egészül majd ki.

 

Az Art Market Budapest vendégprogramjai az utóbbi években Kolozsvár és Berlin városa, illetve az elmúlt évben a Nyugat-Balkán országai kortárs művészetéből nyújtottak egyedülállóan széles ízelítőt a budapesti közönségnek. A jelenleg előkészítés alatt álló, októberi lengyel díszvendégség keretében az Art Market Budapest helyszínén széles kiállítási anyag valamint performanszokból, prezentációkból, panelbeszélgetésekből álló kiegészítő események várják majd a vendégeket, és teremtenek közvetlen kapcsolatépítési lehetőséget a lengyel művészeti színtér meghatározó szereplőivel.

 

Mindezt többek között az orońskoi Lengyel Szobrászati Központtal közösen létrehozott – a nemzetközi sztárként számontartott Magdalena Abakanowiczot is felvonultató – szabadtéri szoborpark, a CHIM művésznéven a „lengyel Robert Capaként” ismert fotóművész New Yorkból érkező fotókiállítása, az egyik vezető lengyel magángyűjteménynek szentelt kísérőtárlat és más külső események szélesítik majd fesztivállá, a gazdag képző- és fotóművészeti programot ráadásul a CAFe Budapest Fesztivál lengyel színpadi és zenei eseményekkel egészíti majd ki.

 

full_000079


Az Art Market Budapest ez évi vendégprogramját Varsóban különleges körülmények között jelentették be annak a POLISH(ed)HUNGARIAN elnevezésű kiállításnak a nyitóeseményén, amely 10 varsói és budapesti művészeti galéria együttműködésével jött létre, és amely a most induló Lengyelországi Magyar Kulturális Évad egyik kortárs képzőművészeti komponense. A kiállítás célja – túl azon, hogy ízelítőt adjon az októberi budapesti látnivalókból – a lengyelországi és a magyarországi kortárs képzőművészeti élet meghatározó szereplői, az Art Market Budapest 2016 majdani kiállítói közötti szakmai kapcsolat és együttműködés kialakítása volt: az öt-öt galéria párban együtt dolgozva hozta létre a tárlat egyes részeit képző kiállítási enteriőröket, közös koncepció mentén fűzve össze a lengyel és a magyar művészek alkotásait.

 

A résztvevő galériák és művészek, a lengyelországi és a magyarországi művészeti szereplők között most Varsóban elindult párbeszéd és együttgondolkodás ősszel Budapesten szélesebb körben folytatódhat, az Art Market Budapest idei eseménye október 13. és 16. között lesz a budapesti Millenárison.

Tardy_Anna__02

2019.09.22

A 2018-ban megújult Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) a fiatal, feltörekvő művésznemzedék segítését tűzte a zászlajára – mondta el az MTI-nek adott interjújában Tardy-Molnár Anna ügyvezető.

unitarius_templom_1

2019.09.22

A budapesti belváros egyik legfurcsább építészeti meglepetése az unitárius székház a Nagy Ignác utcában. A háromemeletes bérház Budapest szívében első pillantásra nem tűnik különösebben érdekesnek, oldalbejárata azonban már jelzi: templom bújik meg a csemegebolt felett.

Monos

2019.09.21

Alejandro Landes brazil rendező Monos című háborús drámája kapta a legjobb filmnek járó Pressburger Imre-díjat szombaton a 16. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál díjkiosztó gáláján.

A New Yorkban élő világhírű képzőművész Tisztító című kiállítását a Kortárs Művészeti Múzeumban láthatja a közönség, Marina Abramovic pedig a jövő szombaton a múzeum előtti téren tart előadást életéről és művészetéről. A performansz műfajának királynőj" legutóbb 1975-ben állította ki műveit Belgrádban, Jugoszláviát pedig egy 1976-os amszterdami kiállítás után hagyta el, állítása szerint végleg. A szombaton megnyíló kiállításon a művész öt évtizedes munkásságának állomásait tekinthetik meg az érdeklődők videók, filmek, írások, fotók, rajzok, festmények és performanszok formájában. Marina Abramovic leghíresebb performanszainak részleteit ismert szerbiai és nemzetközi művészek adják elő újra.

A bécsi Albertina Múzeumban nagyszabású kiállítás nyílt Albrecht Dürer munkáiból. A különleges tárlat anyagát bécsi múzeumok és más európai intézmények adták kölcsön. Dürer grafikáit ritkán lehet ilyen nagy számban megtekinteni, csak elvétve rendeznek belőlük gyűjteményes kiállítást a művek megóvása miatt. Az Albertina kiállításának szíve az a száz grafika lesz, amely a múzeum gyűjteményébe tartozik, és amely Dürer halála, 1528 óta együtt maradt.

A 21 éves, londoni David Orobosa Omoregie kapta az év legjobb brit albumának járó zenei díjat, a Mercury Prize-t. Az indoklás szerint Dave Psychodrama című debütáló anyaga generációja legmerészebb rapalbuma. Idén márciusban jelent meg, vezette a brit albumlistát és eddig 130 ezer példány fogyott belőle. Dave a díjat családjának és barátainak ajánlotta, kiemelten bátyjának, Christophernek, aki gyilkosságért életfogytig tartó börtönbüntetését tölti. Az elgondolkodtató és önelemző Psychodrama megírását az a terápia inspirálta, amelyben bátyja a börtönben részesül: az elítéltek rehabilitációját a múltjukra épülő szerepjátékkal segítik. Az 1992 óta minden évben odaítélt díj 25 ezer fonttal (9,1 millió forint) jár együtt.

A Párizs közelében fekvő Vaux-le-Vicomte-ba csütörtök éjjel álarcosok hatoltak be, megkötözték az idős tulajdonosokat, és 2 millió euró (666 millió forint) értékűre beecsült zsákmánnyal távoztak. A kastély a legnagyobb, még magántulajdonban lévő védett műemlék épület Franciaországban, évente negyedmillió látogató keresi fel. Az 1656 és 1661 között épült pompás kastélyt XIV. Lajos pénzügyminisztere, Nicolas Fouquet emeltette, magára vonva a király irigységét. A hagyomány szerint Lajost éppen az udvar tiszteletére tartott tékozló ünnepség késztette arra 1661-ben, hogy hátralévő életére bebörtönözze pénzügyminiszterét, elkobozza a kastélyt, legbecsesebb műkincseit pedig a Louvre-ba és Versailles-ba szállíttassa.

Varázslények – Mesebeli küldetés címmel képzeletbeli kalandra hív a Magyar Mezőgazdasági Múzeum szombattól látogatható kiállítása. A játék során sosem látott tájakat barangolhatunk be, miközben furfangos fejtörők és mitikus kihívások teszik próbára tudásunkat és érzékeinket. A múzeum közleménye szerint a több mint 1000 négyzetméteren megvalósuló kiállítás és játék megújult látványvilággal, egyedi installációkkal, rengeteg mesés felfedeznivalóval és ajándékkal várja a kalandvágyó látogatókat. A kiállítás november 3-ig tekinthető meg a Vajdahunyadvárában.

Szeptember utolsó szombatján a csongrádi Tari László Múzeum ad otthont az országjáró Játékmustrának, ahol a múzeumi szakemberek a játékosítás terén mélyíthetik el ismereteiket.

Jatekmustra

A legnépszerűbb máltai együttes immár rendszeresen visszajár Magyarországra. Az örömzenére épülő Tribali ezúttal szeptember 28-án játszik a fővárosi Dürer Kertben.

Első alkalommal rendeznek nemzetközi Beatles-fesztivált Magyarországon: a Beatles Weekendet október 5-én az Analog Music Hallban, 6-án a Hard Rock Caféban rendezik meg.

Díjátadóval, nyílt próbákkal, színházi előadásokkal, kulisszajárásokkal ünneplik a színházak országszerte és a határon túl is a magyar dráma napját a hétvégén.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma