2018.12.13

A Freakin’ Disco Magyarország egyik legsokoldalúbb zenekara. Az együttes számos zenei műfajból merít, színházi zenét szerez és játszik, improvizál. Novemberben részt vett a Budapest Showcase Hubon is. A fesztiválon szerzett élményeikről és a nemrég megjelent lemezükről, a Monsterről beszélgettünk a zenekar tagjaival, Komjáti Áronnal, Csizmás Andrással és Szabó Sipos Ágostonnal.

freakin_disco


Hogyan tudnátok meghatározni a zenekar stílusát?

K. Á.: Úgy a legegyszerűbb körülírni, ha megnézzük, honnan hova tartunk. A zenekar háromnegyede jazz előképzettséggel rendelkezik, innen jön az improvizáció szeretete. Mi hárman már a Zeneművészeti Egyetem óta ismerjük egymást, Keresztes Gábor később csatlakozott hozzánk.

Cs. A.: A jazz, a techno és a pszichedélia hat ránk leginkább. Használunk rockos elemeket, de nem rockzenét játszunk. Az elektronikus tánczenéből is sokat merítünk. A számaink gyakran repetitívek.


Kiknek szól a zenétek?

SZ. S. Á.: Nyitott embereknek szeretnénk játszani, akik sok és sokféle zenét hallgatnak, nem csak egyféle stílust.

K. Á.: Én olyan embereknek szeretnék zenélni, akik szeretik az igényes elektronikus zenét. Szívesen járnak buliba, jól érzik magukat, de közben a DJ kreativitására is odafigyelnek. A Freakin’ Disco egyik fontos célkitűzése, hogy a zenénk egy DJ set ívéhez legyen hasonló. Például nem tartunk szünetet a számok között.

Cs. A.: Azokat az embereket várjuk a koncertjeinkre, akik szeretnek táncolni, felszabadultan bulizni, viszont a zene is fontos számukra, nem csak a buli.


Freakin_Szimpla
Az együttes koncertje a Szimpla Kertben


Az NKA Hangfoglaló Program negyedik évadának támogatott zenekarai között voltatok. Kinek a hatására jelentkeztetek az Induló Előadói Alprogramra?

Cs. A.: A menedzserünk, Blaskó Ábris ajánlotta. Nagyon vágytunk rá, hogy jó stúdióba menjünk, és megfelelő körülmények között vehessük fel a második lemezünket. Ez sikerült is, a SuperSize Recordingnál készültek a felvételek, Dexter hangmérnöki segítségével. A meglévő számok mellett teljes imprókat is felvettünk. A Monsterre négy olyan szám került fel, aminek a váza vagy akár a teljes számszerkezet megvolt a fejünkben a stúdiózás előtt és egy, amit a rögtönzésekből Gabi szerkesztett össze egy húszperces, hipnotikus zárótétellé. Az öt szám összesen majdnem egyórányi hallgatnivaló. A Rules című számunkhoz videoklipet is készítettünk, Freund Ádám rendezésében. A lemezbemutató koncert december 27-én lesz a Toldi Klubban.


Hol láthat benneteket a közönség a közeljövőben?

Sz. S. Á.: Decemberben Erdélybe megyünk három napra, utána lemezbemutató koncert, a jövő év elején Prágába vagyunk hivatalosak, és próbálunk egy kisebb cseh turnét köré szervezni, februárban pedig az egyik kedvenc zenekarunk, az Elektro Guzzi előtt játszhatunk az A38 hajón. Emellett igyekszünk minél több showcase fesztiválon részt venni.


freakin_disco_bush
Foto: recorder.blog.hu


Miben különbözik egy showcase fesztivál a hagyományos fesztiváloktól?

K. A.: A showcase fesztivál egy olyan szakmai esemény, ahol kizárólag feltörekvő zenekarok játszanak. Kiváló alkalom a kapcsolatépítésre, hiszen számos zeneipari szakember van jelen: klubtulajdonosok, fesztiválszervezők, menedzserek, producerek. Másrészt pedig ott vannak a résztvevő zenekarok, akikkel szintén érdemes megismerkedni.

Cs. A.: Teljesen másképp kell játszani egy showcase fesztiválon, mint mondjuk egy saját klubkoncerten. Rövidebb idő áll rendelkezésre, általában háromnegyed óra. Nincs idő felvezetésre, levezetésre, ilyenkor a zenekar esszenciáját kell megmutatni. Mindemellett nem csak zeneipari szakemberek jönnek el, hanem „rendes” közönség is van, és nagyon jó fesztiválhangulat szokott lenni.


Nemrég részt vettetek a Budapest Showcase Hubon, Magyarország showcase fesztiválján. Hogy éreztétek magatokat, kikkel találkoztatok?

Cs. A.: Nekünk a BUSH már a második showcase fesztiválunk volt, február elején részt vettünk a MENT-en Ljubjanában, ami leginkább Közép-Európai zenekarokra specializálódik. Szeretünk hosszabb koncerteket adni, ahol több idő van egy hangulatból a másikba eljutni, de most a BUSHon nagyon élveztük, hogy csak a bulis, ugrálós számainkat játszottuk összesűrítve.

Sz. S. Á.: Nagy buli volt. Megpróbáltunk minél több szakmabelihez eljutni, kapcsolatokat építeni, meghallgattunk más együtteseket. Az EABS nevű lengyel jazz-zenekar például nagyon tetszett, szívesen dolgoznánk velük.


Erdelyi_turne_Freakin
Erdélyi turné
Fotó: az együtees Facebook oldala


A hagyományos koncertek mellett több színházban is zenéltek. Honnan jön a színházi zene szeretete?

Sz. S. Á.: Mind a hárman régóta érdeklődtünk a színház világa és a színházi zene iránt. Közös barátunk, Kárpáti Pál színész-rendező felajánlott nekünk egy munkát, aztán egyik darab hozta a másikat. Gábor, a negyedik tagunk pedig régi motoros a színházi szakmában, többek között alapító tagja volt az azóta feloszlott Szputnyik Hajózási Társaság nevű színházi társulatnak.


Tavaly március óta a Katona József Színház nagyszínpadán is láthatóak vagytok, a Berlin, Alexanderplatz című darabban játszotok egy zenekart.

K. A.: A darab rendezője, Kovács D. Dani jó barátunk, emellett régóta figyelemmel kíséri a zenekar munkásságát. Ő Gáborral korábban is sokat dolgozott, és amikor lehetősége nyílt egy teljes zenekart alkalmazni, ránk gondolt. Ezen kívül együtt dolgozhattunk a világhírű, kanadai–francia cirkuszművésszel, Samuel Tétreault-val. Az artista a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskola diákjaival közösen adott elő egy darabot a Sziget Fesztiválon, amelynek zenéjét mi szereztük. Nagyon izgalmas és tanulságos feladat volt, hiszen teljesen alkalmazott zenéről van szó. Sokféle zenét kellett írni, ezáltal egy új munkametódus is kialakult a zenekarban. Jelenleg az Eltűnő ingerek című darab zenéjén dolgozunk, Pass Andrea rendezésében. Az ősbemutató december 14-én lesz a Trafóban.


Liska Enikő

alelnok

2019.01.17

Összeállt a 69. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (Berlinale) versenyprogramja, az Oscar-díjas francia színésznő, Juliette Binoche vezette zsűrinek 17 alkotás közül kell kiválasztania a legjobbat a világ legnagyobb filmes közönségfesztiválján.

hrisztov_res

2019.01.17

Kinek mit jelent a hős? Mit női vonatkozásban, mit személyesen? Milyen példákat, mintákat követnek az irodalomból vagy máshonnan, és mit jelentett a múltban, mit a mában? A Várkert Bazárban Péterfy Bori, Ugron Zsolna, Törőcsik Franciska, Al Ghaoui Hesna, Risztov Éva beszélgetett a témáról.

Saraasszony_3

2019.01.17

A Nemzeti Színháznak a marosvásárhelyi Spectrum Színházzal közös produkciója, a Sára asszony a kortárs magyar szerző, Döbrentei Sarolta drámájára épül. Vidnyánszky Attila a szövegkönyvet Arany János balladáinak alakjaival népesíti be. Az ősbemutatót január 17-én tartják a Nemzetiben.

Nagyszabású rendezvénysorozattal tisztelegnek Németországban a Bauhaus művészeti és iparművészeti mozgalom előtt az irányzat nevét viselő tervezőiskola alapításának századik évfordulója alkalmából. A tegnap kezdődött összművészeti fesztiválon bábszínházi előadásoktól kezdve az ember és a gép viszonyát vizsgáló kísérleti hangversenyekig számos produkció lesz. A Bauhausnak számos magyar származású tagja és követője volt, mint például Weininger Andor, a Bauhaus-zenekar alapítója, Molnár Farkas építész, aki 1921-ben iratkozott be a Bauhausba, Pap László festőművész, Breuer Marcell formatervező, építész és Moholy-Nagy László festő, fotográfus, formatervező, filmes, az egyik leghíresebb magyar képzőművész.

A Rembrandt, Vermeer és más németalföldi mesterek műveiből februárban nyíló kiállítás anyaga a New York-i Leiden Gyűjteményből és a párizsi Louvre múzeumból érkezett az arab országba. A tárlaton Rembrandt 22 festményét és grafikáját mutatják be, köztük az 1634-ben készült önarcképét, valamint az egy évvel később keletkezett, Minerva a dolgozószobájában című olajképeket. Jan Vermeer van Delfttől a Virginál előtt álló nő és a Csipkeverőnő című alkotások is láthatók. A két kép háromszáz év után először szerepel egymás mellett az abu-dzabi tárlaton. A párizsi Louvre első külföldi fiókintézményét, az arab világ első univerzális múzeumát 2017 novemberében nyitották meg. Abu-Dzabi 1 milliárd eurót (314 milliárd forint) fizet Franciaországnak azért, hogy a Szaadíjat szigetére tervezett nagy múzeumok közül elsőként elkészült intézmény 30 éven át használhassa a Louvre márkanevét, és műalkotásokat kapjon kölcsön francia múzeumoktól időszaki kiállításokra.

Tokió egy vasútállomásának kapuján feltűnt egy kép, amely a világhírű brit graffitis, Banksy egyik ismert műve, az esernyőt tartó patkány másolata. Az ajtót a bejelentés nyomán elszállították, és egy raktárban helyezték el, hogy megóvják az esetleges rongálástól. A japán hatóságok most tájékozódnak a kép hitelesítésének lehetőségeiről. Banksy nem fedi fel kilétét. A világ nagyvárosaiban feltűnő graffitijei nagyon értékesek, akárcsak jellegzetes grafikái. A léggömbös kislány című képe tavaly októberben egy árverésen 1,2 millió euróért (385 millió forintért) kelt el. Az aukción szenzációt okozott, hogy a leütés után a kép keretébe titkon beépített iratmegsemmisítő félig ledarálta az alkotást.

A megnyitón Netrebko orosz-osztrák sztárszoprán Luigi Arditi olasz komponista Il bacio című dalát, Eyvazov azerbajdzsán tenor a Nessun dormát a Turandotból adja elő, végül együtt éneklik az O soave fanciullát a Bohéméletből. Az énekesnő már harmadszor szerepel a Bécsi Operabálon, Eyvazov számára premier lesz a részvétel. Az idei operabált a Staatsoper 150. évfordulója jegyében tartják, az operaház történetét egy, a homlokzatra vetített fényjáték keretében idézik fel. A bál előtt egy bécsi katonazenekar a nagykörúton menetelve ad elő 1869-es indulókat, majd ugyanezekkel fogadja a báli vendégeket az operaház előtt. A nyitótáncot ifj. Johann Strauss Kaiser Franz Josef I, Rettungs-Jubel Marsch című indulójára ropja a 13 országból érkező 144 elsőbálozó pár.

Az Elnémult harangok című színdarab rendezője, a soproni Petőfi Színház igazgatója lesz a békéscsabai Terefere a Művész Kávéházban programsorozat következő vendége január 18-án 17 órától. A beszélgetést a Kállai Ferenc-életműdíjas Kadelka László vezeti. Részletek itt.

Bács-Kiskun megyében kiállításokkal, zenés irodalmi estekkel, Himnusz- és mesemondó versennyel, koncerttel és filmvetítéssel ünneplik a magyar kultúra napját.

ki_tudja

A veszprémi és megyei középiskolák diákjai a költő szerelmes verseit és levélrészleteit tolmácsolják szombaton a Petőfi Színház színpadán. Az Ádámok és Évák ünnepe címet viselő színházi programot kilencedik alkalommal rendezik meg. A szolnoki kezdeményezéshez fogyatékkal élő fiatalok is csatlakoznak előadóként Veszprémben.

A koncerteken a népszerű művek mellett ritkán játszott és kevéssé ismert darabok is megszólalnak, így mások mellett a japán Takemicu Tóru, a brit Thomas Adés és az orosz Szofija Gubajdulina alkotásai – mondta el Hámori Máté karmester, művészeti vezető.

Szendrey Júliáról szóló szakmai konferenciával, a Corvina könyvtár budai műhelye című kiállításhoz kapcsolódó kerekasztal-beszélgetéssel, a Himnusz, valamint a hozzá tartozó Erkel-kotta kiállításával ünnepli a magyar kultúra napját az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) január 22-én, kedden.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma