Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2018.12.13

A Freakin’ Disco Magyarország egyik legsokoldalúbb zenekara. Az együttes számos zenei műfajból merít, színházi zenét szerez és játszik, improvizál. Novemberben részt vett a Budapest Showcase Hubon is. A fesztiválon szerzett élményeikről és a nemrég megjelent lemezükről, a Monsterről beszélgettünk a zenekar tagjaival, Komjáti Áronnal, Csizmás Andrással és Szabó Sipos Ágostonnal.

freakin_disco


Hogyan tudnátok meghatározni a zenekar stílusát?

K. Á.: Úgy a legegyszerűbb körülírni, ha megnézzük, honnan hova tartunk. A zenekar háromnegyede jazz előképzettséggel rendelkezik, innen jön az improvizáció szeretete. Mi hárman már a Zeneművészeti Egyetem óta ismerjük egymást, Keresztes Gábor később csatlakozott hozzánk.

Cs. A.: A jazz, a techno és a pszichedélia hat ránk leginkább. Használunk rockos elemeket, de nem rockzenét játszunk. Az elektronikus tánczenéből is sokat merítünk. A számaink gyakran repetitívek.


Kiknek szól a zenétek?

SZ. S. Á.: Nyitott embereknek szeretnénk játszani, akik sok és sokféle zenét hallgatnak, nem csak egyféle stílust.

K. Á.: Én olyan embereknek szeretnék zenélni, akik szeretik az igényes elektronikus zenét. Szívesen járnak buliba, jól érzik magukat, de közben a DJ kreativitására is odafigyelnek. A Freakin’ Disco egyik fontos célkitűzése, hogy a zenénk egy DJ set ívéhez legyen hasonló. Például nem tartunk szünetet a számok között.

Cs. A.: Azokat az embereket várjuk a koncertjeinkre, akik szeretnek táncolni, felszabadultan bulizni, viszont a zene is fontos számukra, nem csak a buli.


Freakin_Szimpla
Az együttes koncertje a Szimpla Kertben


Az NKA Hangfoglaló Program negyedik évadának támogatott zenekarai között voltatok. Kinek a hatására jelentkeztetek az Induló Előadói Alprogramra?

Cs. A.: A menedzserünk, Blaskó Ábris ajánlotta. Nagyon vágytunk rá, hogy jó stúdióba menjünk, és megfelelő körülmények között vehessük fel a második lemezünket. Ez sikerült is, a SuperSize Recordingnál készültek a felvételek, Dexter hangmérnöki segítségével. A meglévő számok mellett teljes imprókat is felvettünk. A Monsterre négy olyan szám került fel, aminek a váza vagy akár a teljes számszerkezet megvolt a fejünkben a stúdiózás előtt és egy, amit a rögtönzésekből Gabi szerkesztett össze egy húszperces, hipnotikus zárótétellé. Az öt szám összesen majdnem egyórányi hallgatnivaló. A Rules című számunkhoz videoklipet is készítettünk, Freund Ádám rendezésében. A lemezbemutató koncert december 27-én lesz a Toldi Klubban.


Hol láthat benneteket a közönség a közeljövőben?

Sz. S. Á.: Decemberben Erdélybe megyünk három napra, utána lemezbemutató koncert, a jövő év elején Prágába vagyunk hivatalosak, és próbálunk egy kisebb cseh turnét köré szervezni, februárban pedig az egyik kedvenc zenekarunk, az Elektro Guzzi előtt játszhatunk az A38 hajón. Emellett igyekszünk minél több showcase fesztiválon részt venni.


freakin_disco_bush
Foto: recorder.blog.hu


Miben különbözik egy showcase fesztivál a hagyományos fesztiváloktól?

K. A.: A showcase fesztivál egy olyan szakmai esemény, ahol kizárólag feltörekvő zenekarok játszanak. Kiváló alkalom a kapcsolatépítésre, hiszen számos zeneipari szakember van jelen: klubtulajdonosok, fesztiválszervezők, menedzserek, producerek. Másrészt pedig ott vannak a résztvevő zenekarok, akikkel szintén érdemes megismerkedni.

Cs. A.: Teljesen másképp kell játszani egy showcase fesztiválon, mint mondjuk egy saját klubkoncerten. Rövidebb idő áll rendelkezésre, általában háromnegyed óra. Nincs idő felvezetésre, levezetésre, ilyenkor a zenekar esszenciáját kell megmutatni. Mindemellett nem csak zeneipari szakemberek jönnek el, hanem „rendes” közönség is van, és nagyon jó fesztiválhangulat szokott lenni.


Nemrég részt vettetek a Budapest Showcase Hubon, Magyarország showcase fesztiválján. Hogy éreztétek magatokat, kikkel találkoztatok?

Cs. A.: Nekünk a BUSH már a második showcase fesztiválunk volt, február elején részt vettünk a MENT-en Ljubjanában, ami leginkább Közép-Európai zenekarokra specializálódik. Szeretünk hosszabb koncerteket adni, ahol több idő van egy hangulatból a másikba eljutni, de most a BUSHon nagyon élveztük, hogy csak a bulis, ugrálós számainkat játszottuk összesűrítve.

Sz. S. Á.: Nagy buli volt. Megpróbáltunk minél több szakmabelihez eljutni, kapcsolatokat építeni, meghallgattunk más együtteseket. Az EABS nevű lengyel jazz-zenekar például nagyon tetszett, szívesen dolgoznánk velük.


Erdelyi_turne_Freakin
Erdélyi turné
Fotó: az együtees Facebook oldala


A hagyományos koncertek mellett több színházban is zenéltek. Honnan jön a színházi zene szeretete?

Sz. S. Á.: Mind a hárman régóta érdeklődtünk a színház világa és a színházi zene iránt. Közös barátunk, Kárpáti Pál színész-rendező felajánlott nekünk egy munkát, aztán egyik darab hozta a másikat. Gábor, a negyedik tagunk pedig régi motoros a színházi szakmában, többek között alapító tagja volt az azóta feloszlott Szputnyik Hajózási Társaság nevű színházi társulatnak.


Tavaly március óta a Katona József Színház nagyszínpadán is láthatóak vagytok, a Berlin, Alexanderplatz című darabban játszotok egy zenekart.

K. A.: A darab rendezője, Kovács D. Dani jó barátunk, emellett régóta figyelemmel kíséri a zenekar munkásságát. Ő Gáborral korábban is sokat dolgozott, és amikor lehetősége nyílt egy teljes zenekart alkalmazni, ránk gondolt. Ezen kívül együtt dolgozhattunk a világhírű, kanadai–francia cirkuszművésszel, Samuel Tétreault-val. Az artista a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskola diákjaival közösen adott elő egy darabot a Sziget Fesztiválon, amelynek zenéjét mi szereztük. Nagyon izgalmas és tanulságos feladat volt, hiszen teljesen alkalmazott zenéről van szó. Sokféle zenét kellett írni, ezáltal egy új munkametódus is kialakult a zenekarban. Jelenleg az Eltűnő ingerek című darab zenéjén dolgozunk, Pass Andrea rendezésében. Az ősbemutató december 14-én lesz a Trafóban.


Liska Enikő

Roma_nok_kultura_banner_002

Harsanyi_Attila_es_Kiraly_Attila_

2019.06.25

A tizenegy éve elhunyt Kaszás Attiláról elnevezett kitüntetés a színházi szakma egyik legrangosabbjának számít. Három kiváló színészt, Harsányi Attilát, Orosz Ákost és Király Attilát jelölték idén a díjra. A három színművész közül a közönség választja ki azt, aki átveheti az elismerést augusztus 30-án a Pesti Magyar Színházban, az országos színházi évadnyitón.

Bori6

2019.06.25

A Péterfy Bori és a Love Band lemezei mindig olyanok, mint egy film, amelyen egy adott női karakter vonul végig: a Szédülés egy szerelmi dráma volt, az új lemez, a BoriX szereplője pedig őrülten bulizik egy Dark Discóban. Az énekesnő azt mondja, szereti ezt a fajta változatosságot, a zenekar művészi halálát jelentené, ha mindig ugyanazt kellene csinálniuk.

cegled_R

2019.06.25

„Igen szép és érdekes levelezőlapok készültek el és kaphatók Sebők Béka papírkereskedésében. A levelezőlapokon városunk legszebb pontjai közül az Árpád tér, takarékpénztár, református templom, római katolikus templom és a városháza vannak reprodukálva igen szép kivitelben. Úgy hisszük, hogy eme csinos levelezőlapok nagy kelendőségnek fognak örvendeni” – olvasható a Czegléd hetilap 1898. március 20-ai számában az első ceglédi képeslapról.

Bogdán Árpád filmje Ázsia egyik legnevesebb filmes rendezvényén a Belt and Road, azaz „egy övezet, egy út” válogatásában szerepelt, melynek mottója „a fény és az élet” volt. 24 alkotás közül választották ki a Genezist, a díjátadón a rendező mellett Dobos Tamás operatőr is részt vett. A film hamarosan Kínában is látható lesz.

A 83 évesen, hétfőn elhunyt zongoraművész Budapesten született 1936-ban. Ötéves korában kezdett zongorát tanulni, később a Zeneakadémián Kadosa Pál volt a mestere. Zeneszerzést is tanult, olyan tanároktól, mint Kodály Zoltán, Szabolcsi Bence, Bárdos Lajos, Nagy Olivér és Szőnyi Erzsébet. 1956 után egy amerikai ösztöndíj segítségével a bécsi zeneakadémián tanult tovább, 1961-ben diplomázott zeneszerzés- és zongoraszakon. Volt korrepetitor a Bécsi Állami Operánál Herbert von Karajan ajánlásával, szólistaként pedig Karl Böhmmel és a bécsi filharmonikusokkal lépett föl. 1967-től a grazi zeneakadémia, 1989-től a bécsi Musikhochschule professzora volt. Erőd Ivánt a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia zenei alkotóművészeti osztálya 2009-ben választotta meg rendes tagnak.

Az Új-mexikói Egyetem könyvtárának volt professzora, Russ Davidson ajándékozza George Orwell angol író, kritikus és újságíró (1903-1950) műveiből álló gyűjteményét. Az Állatfarm és az 1984 különböző nyelvekre fordított első kiadásait is tartalmazó kollekcióból kiállítást is rendeznek.

A július 5. és 7. zajló Bogart Fesztivál helyszíne a Festetics-Inkey kastélyt övező húsz hektáros terület lesz, ahol minden korosztály számára kínálnak szórakozást. Ehhez hasonló, hagyományőrző és -teremtő fesztivál még nem volt a somogyi községben. Fellép mások mellett Szabó Balázs Bandája, a Balkán Fanatik, a Nox énekesnőjeként ismertté vált Péter Szabó Szilvia, az Anima Sound System, a Zagar DJ set, a Budapest Bár és a Gypo Circus is.

A Pink Floyd együttes frontemberének 126 hangszere 21,5 millió dollárért kelt el. A gyűjtemény legdrágább darabja egy 1969-ben készült Black Fender Stratocaster lett, amelyet kilététét felfedni nem kívánó vásárlója négymillió dollárért szerzett meg. A Christie's adatai szerint ez a világ legdrágábban elárverezett gitárja. A 73 éves Gilmour a bevételt a klímaváltozás ellen harcoló ClientEarth környezetvédelmi csoportnak adja.

Weöres Sándor műveit állítja középpontba a Gyulai Várszínház szezonnyitó, június 26-án és 27-én zajló programsorozata.

az-ejszaka-csodai-1024x683

Június 28-án kezdődik a Szent László Napok programsorozat Győrben, ahol három napon át többek közt lovas bemutatókkal, játszóházzal és a király életét feldolgozó lovasszínházi zenés show-val várják az érdeklődőket.

Június utolsó hétvégéjén, június 29-30-én megnyílnak a Csepel Művek épületei, és felfedezhetjük a 240 hektárnyi, gazdag ipari örökség izgalmas jelenkora.

Június 28-án a Bujdosó Trió ad koncertet az óbudai Gázlámpa Kioszk teraszán. A Esernyős névre keresztelt helyszín célja, hogy a finom kávék mellett kultúrát is kínálhassanak a különleges hangulatú fő téren.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma