GaleriaMegnyito_banner_728x90_002

2018.12.13

A Freakin’ Disco Magyarország egyik legsokoldalúbb zenekara. Az együttes számos zenei műfajból merít, színházi zenét szerez és játszik, improvizál. Novemberben részt vett a Budapest Showcase Hubon is. A fesztiválon szerzett élményeikről és a nemrég megjelent lemezükről, a Monsterről beszélgettünk a zenekar tagjaival, Komjáti Áronnal, Csizmás Andrással és Szabó Sipos Ágostonnal.

freakin_disco


Hogyan tudnátok meghatározni a zenekar stílusát?

K. Á.: Úgy a legegyszerűbb körülírni, ha megnézzük, honnan hova tartunk. A zenekar háromnegyede jazz előképzettséggel rendelkezik, innen jön az improvizáció szeretete. Mi hárman már a Zeneművészeti Egyetem óta ismerjük egymást, Keresztes Gábor később csatlakozott hozzánk.

Cs. A.: A jazz, a techno és a pszichedélia hat ránk leginkább. Használunk rockos elemeket, de nem rockzenét játszunk. Az elektronikus tánczenéből is sokat merítünk. A számaink gyakran repetitívek.


Kiknek szól a zenétek?

SZ. S. Á.: Nyitott embereknek szeretnénk játszani, akik sok és sokféle zenét hallgatnak, nem csak egyféle stílust.

K. Á.: Én olyan embereknek szeretnék zenélni, akik szeretik az igényes elektronikus zenét. Szívesen járnak buliba, jól érzik magukat, de közben a DJ kreativitására is odafigyelnek. A Freakin’ Disco egyik fontos célkitűzése, hogy a zenénk egy DJ set ívéhez legyen hasonló. Például nem tartunk szünetet a számok között.

Cs. A.: Azokat az embereket várjuk a koncertjeinkre, akik szeretnek táncolni, felszabadultan bulizni, viszont a zene is fontos számukra, nem csak a buli.


Freakin_Szimpla
Az együttes koncertje a Szimpla Kertben


Az NKA Hangfoglaló Program negyedik évadának támogatott zenekarai között voltatok. Kinek a hatására jelentkeztetek az Induló Előadói Alprogramra?

Cs. A.: A menedzserünk, Blaskó Ábris ajánlotta. Nagyon vágytunk rá, hogy jó stúdióba menjünk, és megfelelő körülmények között vehessük fel a második lemezünket. Ez sikerült is, a SuperSize Recordingnál készültek a felvételek, Dexter hangmérnöki segítségével. A meglévő számok mellett teljes imprókat is felvettünk. A Monsterre négy olyan szám került fel, aminek a váza vagy akár a teljes számszerkezet megvolt a fejünkben a stúdiózás előtt és egy, amit a rögtönzésekből Gabi szerkesztett össze egy húszperces, hipnotikus zárótétellé. Az öt szám összesen majdnem egyórányi hallgatnivaló. A Rules című számunkhoz videoklipet is készítettünk, Freund Ádám rendezésében. A lemezbemutató koncert december 27-én lesz a Toldi Klubban.


Hol láthat benneteket a közönség a közeljövőben?

Sz. S. Á.: Decemberben Erdélybe megyünk három napra, utána lemezbemutató koncert, a jövő év elején Prágába vagyunk hivatalosak, és próbálunk egy kisebb cseh turnét köré szervezni, februárban pedig az egyik kedvenc zenekarunk, az Elektro Guzzi előtt játszhatunk az A38 hajón. Emellett igyekszünk minél több showcase fesztiválon részt venni.


freakin_disco_bush
Foto: recorder.blog.hu


Miben különbözik egy showcase fesztivál a hagyományos fesztiváloktól?

K. A.: A showcase fesztivál egy olyan szakmai esemény, ahol kizárólag feltörekvő zenekarok játszanak. Kiváló alkalom a kapcsolatépítésre, hiszen számos zeneipari szakember van jelen: klubtulajdonosok, fesztiválszervezők, menedzserek, producerek. Másrészt pedig ott vannak a résztvevő zenekarok, akikkel szintén érdemes megismerkedni.

Cs. A.: Teljesen másképp kell játszani egy showcase fesztiválon, mint mondjuk egy saját klubkoncerten. Rövidebb idő áll rendelkezésre, általában háromnegyed óra. Nincs idő felvezetésre, levezetésre, ilyenkor a zenekar esszenciáját kell megmutatni. Mindemellett nem csak zeneipari szakemberek jönnek el, hanem „rendes” közönség is van, és nagyon jó fesztiválhangulat szokott lenni.


Nemrég részt vettetek a Budapest Showcase Hubon, Magyarország showcase fesztiválján. Hogy éreztétek magatokat, kikkel találkoztatok?

Cs. A.: Nekünk a BUSH már a második showcase fesztiválunk volt, február elején részt vettünk a MENT-en Ljubjanában, ami leginkább Közép-Európai zenekarokra specializálódik. Szeretünk hosszabb koncerteket adni, ahol több idő van egy hangulatból a másikba eljutni, de most a BUSHon nagyon élveztük, hogy csak a bulis, ugrálós számainkat játszottuk összesűrítve.

Sz. S. Á.: Nagy buli volt. Megpróbáltunk minél több szakmabelihez eljutni, kapcsolatokat építeni, meghallgattunk más együtteseket. Az EABS nevű lengyel jazz-zenekar például nagyon tetszett, szívesen dolgoznánk velük.


Erdelyi_turne_Freakin
Erdélyi turné
Fotó: az együtees Facebook oldala


A hagyományos koncertek mellett több színházban is zenéltek. Honnan jön a színházi zene szeretete?

Sz. S. Á.: Mind a hárman régóta érdeklődtünk a színház világa és a színházi zene iránt. Közös barátunk, Kárpáti Pál színész-rendező felajánlott nekünk egy munkát, aztán egyik darab hozta a másikat. Gábor, a negyedik tagunk pedig régi motoros a színházi szakmában, többek között alapító tagja volt az azóta feloszlott Szputnyik Hajózási Társaság nevű színházi társulatnak.


Tavaly március óta a Katona József Színház nagyszínpadán is láthatóak vagytok, a Berlin, Alexanderplatz című darabban játszotok egy zenekart.

K. A.: A darab rendezője, Kovács D. Dani jó barátunk, emellett régóta figyelemmel kíséri a zenekar munkásságát. Ő Gáborral korábban is sokat dolgozott, és amikor lehetősége nyílt egy teljes zenekart alkalmazni, ránk gondolt. Ezen kívül együtt dolgozhattunk a világhírű, kanadai–francia cirkuszművésszel, Samuel Tétreault-val. Az artista a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskola diákjaival közösen adott elő egy darabot a Sziget Fesztiválon, amelynek zenéjét mi szereztük. Nagyon izgalmas és tanulságos feladat volt, hiszen teljesen alkalmazott zenéről van szó. Sokféle zenét kellett írni, ezáltal egy új munkametódus is kialakult a zenekarban. Jelenleg az Eltűnő ingerek című darab zenéjén dolgozunk, Pass Andrea rendezésében. Az ősbemutató december 14-én lesz a Trafóban.


Liska Enikő

plakat003

hasz

2019.03.19

Fábián Marcell pandúrdetektív tizenhárom napja című regénye megjelenését követően olvasók keresték meg azzal, hogy írja meg a folytatást – meséli a József Attila-díjjal frissen kitüntetett Hász Róbert író, a Tiszatáj című folyóirat főszerkesztője. A magyar krimiről, a visszajelzés fontosságáról és a szülőföld örökségéről is beszélgettünk vele.

Eotvos_Peter_R

2019.03.19

A Drezdai Staatskapelle és Christian Thielemann, Kirill Petrenko és a Berlini Filharmonikusok, Zubin Mehta és az Izraeli Filharmonikus Zenekar, a Concentus Musicus Wien, Rudolf Buchbinder, Paavo Järvi, Eötvös Péter és a Musikfabrik Köln, Fischer Ádám, Rolando Villazón, Bryn Terfel, a Nemzeti Filharmonikusok – a 2019/20-as évadban is karmesterlegendákkal, világklasszis zenekarokkal és kiváló szólistákkal, 15 különböző bérlettel, különleges programokkal és a nagy sikerű sorozatok folytatásával várja a közönséget a Müpa.

_D0A2683_Copy

2019.03.19

Régi-új otthonra lel a képzőművészet Szentendrén: a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. új kiállítóteret nyit a Fő téren. A helyi kulturális kínálat egy olyan művészeti intézménnyel bővül, amely már több évtizedes múlttal, a városhoz kötődő jelentős hagyományokkal rendelkezik.

A világ legrégebbi tengeri csillagórájaként ismerte el a Guinness Világrekordok az asztrolábiumot, amelyet egy 1503-ban az ománi partoknál elsüllyedt portugál hajó roncsában találtak 2014-ben. A bronzkorongot 2014-ben hozta fel David Mearns Nagy-Britanniában élő amerikai roncsvadász. A tárgyat a középkori hajósok használták navigációs eszközként. A szakértők szerint a csillagóra 1496 és 1501 között készülhetett, vagyis körülbelül három évtizeddel korábbi az eddig ismert legrégebbi tengeri asztrolábiumnál.

A Verdi-művet Kesselyák Gergely állítja színpadra. A karmester kivételes alkalmakkor vállalkozik rendezésre, látásmódjának egyedisége már a fesztiválon nagy sikerrel játszott Turandoton és Nabuccón is látszott. A címszerepet a fiatal szoprán, Ádám Zsuzsanna énekli, darabbeli partnere a Radamest játszó László Boldizsár. Kálmándy Mihály bariton Amonasro, Etiópia királyának szerepét fogja énekelni, a fiatal basszus, Kiss András pedig Ramfis főpapot kelti életre. A szólisták mellett a több száz szereplőt igénylő grandiózus operához, melyben csak a kórus létszáma meghaladja a százhuszat, Zeke Edit álmodott sokoldalú, LED-falat is igénylő díszletet.

Kőszegi Tamás film- és animációs rendező új animációs filmmel készül, és stábjával – a világon egyedülálló módon – minden egyes szereplőt és tárgyat olyan bankjegyekre rajzoltak, melyek valaha forgalomban voltak. A csapat kutatómunkájával több ezer papírpénzt gyűjtött össze és scannelt be, együttműködtek több tucat gyűjtővel, könyvkiadóval és aukciós házzal. Az ábrákat digitálisan bontják rétegekre, és az elemeket virtuális térben animálják jelenetekké.

A Korazimban talált, gyönyörű mozaikpadlós szőlőprést bor készítéséhez használták a Talmud megszövegezésének korában, vagyis az i. sz. 3. és 5. század között. Az ekkor a Galileai-tótól északra fekvő településen élő zsidó lakosság bort készített és ivott, olajat préselt és gabonát is őrölt. Az előbb a padló medencéjében, majd a kősatuban is kipréselt szőlőlét amforákban tárolták és érlelték borrá. Korazimban egy teljes, a római és a bizánci korból származó zsidó falut tártak fel: korábban mikvék, vagyis zsidó rituális fürdők, egy hatalmas zsinagóga, valamint számos lakóépület maradványai kerültek elő a 20. században több időszakban is folytatott ásatásokon. Korazimot az Újszövetség is említi, Máté és Lukács evangéliumában szerepel azon városok között, amelyek elutasították Jézust, és ezért átkozottak. A településen jelentős pusztítást végzett egy i. sz. 363-ban történt földrengés, de utána újjáépítették, és a korai muzulmán korig, a nyolcadik századig fennállt.

Olga Neuwirth osztrák zeneszerző zenei kíséretével mutatták be Hans Karl Breslauernek a holokausztot előrevetítő Nagyváros zsidók nélkül című 1924-es némafilmjét a párizsi Cité de la Musique koncerttermében. Az 1924-ben Bécsben forgatott, másfélórás film Hugo Bettauer magyarra is lefordított, azonos című regényéből készült. Az antiszemitizmusról írt szatíra hátborzongatóan pontos vízió arról, hogyan szegényedik el egy város kulturálisan és gazdaságilag egyaránt, miután elűzik zsidó lakosságát.

Hamvas Béla író és kortársa, Weöres Sándor költő emlékét idézik fel Balatonfüreden március 23-án és 24-én. A Hamvas-napokon egyebek mellett kötetbemutatóval, borkóstolóval várják az érdeklődőket.

hamvas-bela-e1549532080781

A Rákosi-korszak szórakoztatóiparát és a szocialista revük világát idézi meg az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) Vörös Csillagok címmel március 20-tól látható kamaratárlata.

Az OMG estet a közönség összesen hat alkalommal láthatja az évadban az Erkel Színház műsorán, 2019. március 22-én, 23-án, 24-én két alkalommal, 27-én és 28-án.

A Várkert Irodalom március 19-i alkalmán a 30 évvel ezelőtt elhunyt Márai Sándort, a 20. századi magyar irodalom egyik legjelentősebb íróját idézik meg. Az est vendégei Mészáros Tibor irodalomtörténész, Tari Annamária klinikai pszichológus, Tompos Kátya színművész és Hajduk Károly színművész.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma