Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2014.02.28

„A. Tóth Sándor igazi polihisztor volt, bármihez nyúlt, abban jelentőset alkotott. Nemcsak úttörő bábművész, kiváló festő és plakátművész volt, hanem rendkívüli pedagógus is” – mondta Hammerstein Judit, az EMMI kultúráért felelős helyettes államtitkára a művész életműtárlatának megnyitóján 2014. február 27-én a Balassi Intézetben.

A Lélekpillanatok – A szimbolikus avantgárd A. Tóth Sándor művészete Európában című kiállítást megnyitó beszédében Hammerstein Judit felidézte a művész életpályáját.


A. Tóth Sándor Párizsban, a Blattner Géza által alapított Arc-en-Ciel avantgárd bábszínházban kezdte pályafutását. Csáky Józseffel, Etienne Hajduvan és André Kertésszel együtt rövidesen nemcsak a francia bábművészet élvonalába kerültek, hanem egyúttal ők lettek a modern, az avantgárd bábszínház megteremtői is.


A. Tóth az 1928-as londoni, majd párizsi tartózkodásával vált érett, avantgárd művésszé. Festészetét a kortársak szimbolikus avantgárdnak minősítettek. Hol kubistának, hol expresszionistának, hol art decónak, purizmusnak vagy új tárgyilagosságnak tekintett képi világa a korszak nyugati avantgárd irányzataiból éppúgy merített, mint a plakáttervezés és az ipari formatervezés úttörőinek munkáiból. A képeihez mindvégig a mindennapi életből, az utca történéseiből választotta alakjait, a látványt azonban merészen absztraháló, plasztikus, dekoratív formákkal kísérletezve adta vissza.


kultnap_mom_1_hammerstein_4963_600x399


Az öt nyelven kiválóan beszélő, világlátott művész 1932-ben Pápán telepedett le, de továbbra is intenzív kapcsolatban maradt a boulogne-sur-seigne-i bábkészítő közösséggel. A református gimnázium tanáraként a helyi művészeti élet szervezője is lett, többek között megszervezte a helyi cserkészmozgalmat, és meghonosította a pedagógiai bábjátékot Magyarországon. Az 1950-re megszilárduló diktatúra megakadályozta a nemzetközi színtéren a további tevékenységét, ezért egy évtizedre felhagyott az alkotással. Az 1960-as évektől figyelme ismét az utca forgataga és a táj megörökítése felé fordult. Pápán és az Egyesült Államokban készített rajzain, festményein a határozott kontúrú, geometrizáló, kubista képszerkesztésében megőrizte fiatal éveinek modern elveit.


„Európai kisugárzású művészete még mindig kevésbé ismert itthon, mint nyugat-európai szakmai körökben, ahol az utóbbi időben is több a klasszikus avantgárd festészetet és a XX. századi bábművészetet bemutató, nagy nemzetközi tárlaton szerepeltették műveit. Munkásságáért – a számos külföldi elismerés ellenére – magyar kitüntetést életében soha nem kapott. Kései kárpótlásként erre első alkalommal 2011-ben került sor, amikor leszármazottai átvehették a Magyar Örökség díjat” – mondta a kultúráért felelős helyettes államtitkár.


A kiállítás, amely május 8-ig látható a Balassi Intézetben, a festőművész, bábművész, rajztanár életművét mutatja be, azokból az avantgárd alkotásokból merítve, amelyekkel A. Tóth Sándor nemzetközi elismerést vívott ki magának.

Kulcsszavak:

Roma_nok_kultura_banner_002

Bori6

2019.06.25

A Péterfy Bori és a Love Band lemezei mindig olyanok, mint egy film, amelyen egy adott női karakter vonul végig: a Szédülés egy szerelmi dráma volt, az új lemez, a BoriX szereplője pedig őrülten bulizik egy Dark Discóban. Az énekesnő azt mondja, szereti ezt a fajta változatosságot, a zenekar művészi halálát jelentené, ha mindig ugyanazt kellene csinálniuk.

cegled_R

2019.06.25

„Igen szép és érdekes levelezőlapok készültek el és kaphatók Sebők Béka papírkereskedésében. A levelezőlapokon városunk legszebb pontjai közül az Árpád tér, takarékpénztár, református templom, római katolikus templom és a városháza vannak reprodukálva igen szép kivitelben. Úgy hisszük, hogy eme csinos levelezőlapok nagy kelendőségnek fognak örvendeni” – olvasható a Czegléd hetilap 1898. március 20-ai számában az első ceglédi képeslapról.

_D0A2911_Copy

2019.06.24

A Fausttól a Szívlapátig című irodalmi segédkönyv azoknak a középiskolai tanároknak készült, akik szeretnének kicsit kiszakadni a kerettanterv merevségéből és friss, élő irodalmi szövegeken keresztül akarják közel hozni a nagy klasszikusokat a diákjaik számára. A kötet elemzései az irodalom jelenvalósága, életszerűsége mellett teszik le a voksukat.

Az Új-mexikói Egyetem könyvtárának volt professzora, Russ Davidson ajándékozza George Orwell angol író, kritikus és újságíró (1903-1950) műveiből álló gyűjteményét. Az Állatfarm és az 1984 különböző nyelvekre fordított első kiadásait is tartalmazó kollekcióból kiállítást is rendeznek.

A július 5. és 7. zajló Bogart Fesztivál helyszíne a Festetics-Inkey kastélyt övező húsz hektáros terület lesz, ahol minden korosztály számára kínálnak szórakozást. Ehhez hasonló, hagyományőrző és -teremtő fesztivál még nem volt a somogyi községben. Fellép mások mellett Szabó Balázs Bandája, a Balkán Fanatik, a Nox énekesnőjeként ismertté vált Péter Szabó Szilvia, az Anima Sound System, a Zagar DJ set, a Budapest Bár és a Gypo Circus is.

A Pink Floyd együttes frontemberének 126 hangszere 21,5 millió dollárért kelt el. A gyűjtemény legdrágább darabja egy 1969-ben készült Black Fender Stratocaster lett, amelyet kilététét felfedni nem kívánó vásárlója négymillió dollárért szerzett meg. A Christie's adatai szerint ez a világ legdrágábban elárverezett gitárja. A 73 éves Gilmour a bevételt a klímaváltozás ellen harcoló ClientEarth környezetvédelmi csoportnak adja.

Az együttműködés részeként megvalósult egy, a Budapesti Wagner-napok díjnyertes, új arculatát visszatükröző installáció.A Wagner nevének betűit formázó installáció az eseménysorozat végéig, június 23-ig tekintető meg a Müpa főbejárata előtti téren.

A Hal négyesben című, kétfelvonásos, zenés krimivígjáték lesz az idei Székesfehérvári Nyári Színház műsorán, amelyet ezúttal is a Feketehegy-Szárazréti Közösségi Központban tartanak. Az előadások július 11. és 14. között lesznek láthatók. Főszereplők: Závodszky Noémi, Tűzkő Sándor, Varga Lili és Ballér Bianka játszik, a rendező: Kozáry Ferenc színművész.

Június 28-án kezdődik a Szent László Napok programsorozat Győrben, ahol három napon át többek közt lovas bemutatókkal, játszóházzal és a király életét feldolgozó lovasszínházi zenés show-val várják az érdeklődőket.

babszinhaz

Június utolsó hétvégéjén, június 29-30-én megnyílnak a Csepel Művek épületei, és felfedezhetjük a 240 hektárnyi, gazdag ipari örökség izgalmas jelenkora.

Június 28-án a Bujdosó Trió ad koncertet az óbudai Gázlámpa Kioszk teraszán. A Esernyős névre keresztelt helyszín célja, hogy a finom kávék mellett kultúrát is kínálhassanak a különleges hangulatú fő téren.

A Zalaegerszegi Kortárs Művészeti Fesztivál (ZA-KO) előadásával június végén megkezdődik a szabadtéri színházi rendezvénysorozat, a nyár utolsó hónapjaiban pedig zenés produkciókat mutatnak be Kvártélyház udvarán.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma