2018.09.19

Első nagylemezük idén nyáron jelent meg, dalaikra édesanyák altatják el gyermekeiket, koncertjeiken kisebb tömeg énekel megzenésített verseket. Modern, mégis hagyományőrző dalaikban a népzene és a könnyűzene elemei keverednek. Agócs Mártonnal, az Aurevoir. zenekar egyik alapítójával beszélgettünk.

Hol kezdődik a zenekar története?

Az együttesnek mélyre nyúlnak a gyökerei. Még gimiben megfogalmazódott bennem, hogy szeretnék komolyabban foglalkozni a zenével. Akkor Fejér Misivel, Orosz Kristóffal és Szűcs Viktorral „rokkoltunk” együtt. Aztán a gimis banda szétment, és egy kis időre mindenki ment a maga útjára. Néhány évvel később kezdtünk Misivel újra együtt zenélni. Pár üveg alsó polcos bor, két akusztikus gitár, és hadd szóljon! Számomra az volt a hét egyik fénypontja. És mivel náluk, a pincében voltak ezek a „próbák”, Ágoston, Misi öccse is hamar csatlakozott hozzánk. Volt már négy-öt dalunk, amikor láttam a Budapest Open Mic Nights hirdetését, amelyben fellépőket kerestek. Bárki jöhetett, aki tudott húsz percet játszani, ezért jelentkeztem. Viszont éreztük, hogy a trió felállás nem az igazi, ráadásul hiányzott a régi csapat, így elhívtam Viktort, Kristófot és Szabó Zsoltot közreműködőnek. Ez volt az első Aurevoir koncert 2015. március 20-án. Később csatlakozott hozzánk Gelencsér Gábor és Pestalits Ambrus, úgyhogy a jelenlegi felállásában tavaly július óta működik a zenekar.


Aurevoir.1

 

Honnan jön a népzene szeretete? Mi volt az első, meghatározó találkozásotok a népzenével?

Édesapám népzenész, ebben a közegben nőttem fel, így számomra ez a kapcsolat adott volt. Gyerekkoromban ez volt az a dolog, ami ellen lázadni lehetett, nem véletlen, hogy annak idején gitáron kezdtem tanulni. Számomra inkább az volt a meghatározó élmény, amikor rájöttem, hogy a népzene igazából nagyon jó dolog. Kár volt ellene lázadni.

 

Hogyan írnád le a zenéteket: mely stílusok a legmeghatározóbbak?

Ethno-beat-nek nevezzük. Az „ethno” utal a táncházmozgalomra, a „beat” a beatmozgalomra. Sokféle zenei stílusból merítünk, de ennek a két szubkultúrának a zenéje és a szellemisége hat ránk a leginkább.

 

Mit tartotok az eddigi legnagyobb sikereteknek?

Ezt nehéz megmondani. Kaptunk szakmai elismeréseket, csináltunk két lemezt, a koncertjeinken kisebb tömegek énekelnek megzenésített Radnóti-, József Attila- és Weöres Sándor-verseket, anyukák a dalainkra altatják el gyermekeiket, és még sok hasonló dolgot lehetne mondani. Ezek mind hatalmas eredmények számunkra, nem teszünk köztük különbséget.


Aurevoir._Facebook1
Fotó: Aurevoir. Facebook-oldala

 

Hogyan kerültetek kapcsolatba a Magyar Zeneműkiadóval?

Nóniusz Gábor keverte és masterelte az első lemezünket, ő kötött össze minket az MZK-val. Azóta kiadói és menedzsment szinten is együtt dolgozunk. Két lemez és nem kevés – egyre jobb – koncert az eddigi közös munka gyümölcse.

 

Milyenek voltak a visszajelzések az új, Kikötő című lemezetekkel kapcsolatban?

Nagyon jó visszajelzéseket kaptunk, a Hopsza című dal például felkerült a Halmos Béla Program 2018-as WOMEX válogatáslemezére. A közönség részéről is pozitív volt a fogadtatás, úgyhogy hamarosan neki is állunk az új anyagnak.

 

Miért jelentkeztetek az NKA Hangfoglaló Program Induló Előadói Alprogramjára? Sikerült elérni a tavaly ilyenkor kitűzött célokat?

Úgy gondolom, hogy egy kicsit még túl is teljesítettük a tavalyi céljainkat. A lemezen kihoztuk magunkból a maximumot, és egy zseniális fesztiválszezon van mögöttünk. Minden téren sokat fejlődtünk és reméljük, hogy a következő év is hasonlóan eseménydús lesz.


Aurevoir._Facebook2
Fotó: Aurevoir. Facebook-oldala

 

A mentorotok, Csorba Lóránt, a Lóci játszik frontembere néhány éve még maga is az Induló Előadók között volt. Milyen a kapcsolatotok vele, miben tudott leginkább a segítségetekre lenni?

Kifejezetten jó a kapcsolatunk Lócival, minden szempontból sokat segített. Nagyban előremozdította a zenekar munkáját a szakmai tanácsoktól kezdve a hasznos kapcsolatokon keresztül egészen addig, hogy énektanárhoz küldött.

 

Mik a terveitek a jövőre, hol láthatnak titeket legközelebb?

Fellépünk szeptember 20-án a Budapest Parkban a Paddy and The Rats vendégeként, erre a koncertre különösen készülünk. Emellett szeptember 22-én Budakeszin, 29-én pedig Székesfehérváron muzsikálunk. Mindenkit szeretettel várunk a koncertekre!

 

Liska Enikő

Gellert_1929

2019.02.20

Az 1918-ban átadott Gellért szálló szobáiban már volt telefon és cselédhívó, amely a megszokottól eltérően csak fényjelzést adott. Az eredeti épületben tenisz- és minigolfpálya is volt, amelyeket később hullám- és pezsgőfürdővé alakítottak. Ilyen és ehhez hasonló érdekességeket tudhattunk meg a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum Gellért 100 című kiállításan tartott vezetésen.

nemzeti_tancszinhaz

2019.02.20

Négyévnyi gyerekkihordásnak nevezi, és 15 évvel a Müpa megnyitása után most a Nemzeti Táncszínházat is portfóliója top épületének tartja Zoboki Gábor építész. Soha nem tudja elengedni a műveit, szakmáját épp annyira tartja művészetnek, mint iparágnak. Az általa megálmodott, vadonatúj teátrum február 15-én óriási érdeklődés közepette nyitotta meg kapuit. A tánc új otthonra talált Magyarországon.

callas_G_r
2019.02.20

A címszerep beszélő neve élvezetet jelent, de ez megtévesztő, mert Giocondának nincs sok oka az örömre. A tenor rejtegetni próbálja a kilétét, a librettista pedig álnevet használ, ám Verdi Giocondája így is az egyik legőszintébb és egyszersmind az egyik legszenvedélyesebb olasz operatragédia.

Kinek a hangja? címmel nyílt állandó kiállítás Móricz Zsigmondról egykori lakhelyén, Leányfalun. A Duna menti település ezzel ünnepli posztumusz díszpolgára születésének 140 évfordulóját

Tizennyolc kortárs zeneszerző életét dolgozta fel az az országos zenetörténeti verseny, melynek Budapesti döntőjét csaknem maximális pontszámmal nyerték a kalocsai diákok.

A Nemzeti Kulturális Alap által támogatott, Tanítványok tanítványai 1950-től napjainkig című országos zenetörténeti versenyt Varga Károly zenepedagógus, a Magyar Televízió és Rádió munkatársa, zenei könyvek írója hívta életre.

A múzeum a napokban adta át a 2011-ben ellopott, Kr. e. 1. századból származó aranyozott szarkofágot a manhattani kerületi ügyészségnek, amely továbbítja az egyiptomi kormánynak. A Metropolitan Múzeum 2017 júliusában vásárolta meg a koporsót egy magángyűjteményből, azóta egyik kiállításának központi darabja volt. Az intézményt a vásárláskor hamis eredetigazolással vezették félre. A koporsót, amely egy magas rangú egyiptomi papé volt, jelenetek és szövegek díszítik, amelyek a pap útját ábrázolják a haláltól az örökkévalóságig.

A Magyar Nemzeti Múzeum emlékülést rendez abból az alkalomból, hogy 160 éve, 1859. február 25-én Rosti Pál a nemzet múzeumának ajándékozta dél-amerikai utazásán készült fényképeit. A rendezvény 2019. február 25-én 13 órakor kezdődik a MNM Dísztermében. Pulszky Ferenc múzeumigazgatói kinevezésének 150. évfordulója alkalmából pedig március 4-én tartanak tudományos konferenciát, mely az MNM és a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület közös rendezvénye.

Idén a tudomány és a technológia áll a velencei biennále nemzetközi gyermekkarneváljának fókuszában, így ebben az évben a Római Magyar Akadémia a budapesti Csodák Palotájával együtt szervez foglalkozásokat február 23. és 25. között. A négynapos program alatt, a Ca' Giustianan termeiben az előző évekhez hasonlóan tematikus foglalkozások várják a gyerekeket, amelyek ez alkalommal a tudomány témája köré épülnek. A szervezők a világ működését bemutató interaktív foglalkozássokkal készülnek, valamint felépítenek a helyszínen egy matematika, informatikai témájú kódfejtő szabadulószobát is. Magyarország negyedszerre vesz részt az olaszországi programon; 2016-ban Kecskemét városa mutatta meg sokszínű zenei kultúráját, 2017-ben és 2018-ban a Római Magyar Akadémia szervezésében pedig a MOME és a Szentendrei Skanzen mutatkozott be Velencében.

Dikun György kárpátaljai festőművész alkotásaiból nyílik kiállítás csütörtökön Budapesten a Forrás Galériában. A március 13-ig nyitva tartó tárlaton láthatók lesznek többek között a Tenyérjós, Az öreg halász és a tenger II., valamint a Pán című alkotások.

dikun_gyorgy_nyito

Jelmezes felvonulás, álarckészítés, koncert és táncelőadás is lesz az ötödik alkalommal megrendezendő farsangi karneválon a Fejér megyei Velencén feburár 23-án szombaton.

A Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója és a Gulágkutatók Nemzetközi Társasága megemlézezést tart a Kommunista Diktatúrák Áldozatainak Emléknapja alkalmából február 25-én.

A műfajok egymásba kapaszkodása, az évfordulók és az önismeret a hívószavai az idei Debreceni Tavaszi Fesztiválnak, amelyet március 16. és 27. között huszonkilencedik alkalommal rendeznek meg.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma