2018.09.19

Első nagylemezük idén nyáron jelent meg, dalaikra édesanyák altatják el gyermekeiket, koncertjeiken kisebb tömeg énekel megzenésített verseket. Modern, mégis hagyományőrző dalaikban a népzene és a könnyűzene elemei keverednek. Agócs Mártonnal, az Aurevoir. zenekar egyik alapítójával beszélgettünk.

Hol kezdődik a zenekar története?

Az együttesnek mélyre nyúlnak a gyökerei. Még gimiben megfogalmazódott bennem, hogy szeretnék komolyabban foglalkozni a zenével. Akkor Fejér Misivel, Orosz Kristóffal és Szűcs Viktorral „rokkoltunk” együtt. Aztán a gimis banda szétment, és egy kis időre mindenki ment a maga útjára. Néhány évvel később kezdtünk Misivel újra együtt zenélni. Pár üveg alsó polcos bor, két akusztikus gitár, és hadd szóljon! Számomra az volt a hét egyik fénypontja. És mivel náluk, a pincében voltak ezek a „próbák”, Ágoston, Misi öccse is hamar csatlakozott hozzánk. Volt már négy-öt dalunk, amikor láttam a Budapest Open Mic Nights hirdetését, amelyben fellépőket kerestek. Bárki jöhetett, aki tudott húsz percet játszani, ezért jelentkeztem. Viszont éreztük, hogy a trió felállás nem az igazi, ráadásul hiányzott a régi csapat, így elhívtam Viktort, Kristófot és Szabó Zsoltot közreműködőnek. Ez volt az első Aurevoir koncert 2015. március 20-án. Később csatlakozott hozzánk Gelencsér Gábor és Pestalits Ambrus, úgyhogy a jelenlegi felállásában tavaly július óta működik a zenekar.


Aurevoir.1

 

Honnan jön a népzene szeretete? Mi volt az első, meghatározó találkozásotok a népzenével?

Édesapám népzenész, ebben a közegben nőttem fel, így számomra ez a kapcsolat adott volt. Gyerekkoromban ez volt az a dolog, ami ellen lázadni lehetett, nem véletlen, hogy annak idején gitáron kezdtem tanulni. Számomra inkább az volt a meghatározó élmény, amikor rájöttem, hogy a népzene igazából nagyon jó dolog. Kár volt ellene lázadni.

 

Hogyan írnád le a zenéteket: mely stílusok a legmeghatározóbbak?

Ethno-beat-nek nevezzük. Az „ethno” utal a táncházmozgalomra, a „beat” a beatmozgalomra. Sokféle zenei stílusból merítünk, de ennek a két szubkultúrának a zenéje és a szellemisége hat ránk a leginkább.

 

Mit tartotok az eddigi legnagyobb sikereteknek?

Ezt nehéz megmondani. Kaptunk szakmai elismeréseket, csináltunk két lemezt, a koncertjeinken kisebb tömegek énekelnek megzenésített Radnóti-, József Attila- és Weöres Sándor-verseket, anyukák a dalainkra altatják el gyermekeiket, és még sok hasonló dolgot lehetne mondani. Ezek mind hatalmas eredmények számunkra, nem teszünk köztük különbséget.


Aurevoir._Facebook1
Fotó: Aurevoir. Facebook-oldala

 

Hogyan kerültetek kapcsolatba a Magyar Zeneműkiadóval?

Nóniusz Gábor keverte és masterelte az első lemezünket, ő kötött össze minket az MZK-val. Azóta kiadói és menedzsment szinten is együtt dolgozunk. Két lemez és nem kevés – egyre jobb – koncert az eddigi közös munka gyümölcse.

 

Milyenek voltak a visszajelzések az új, Kikötő című lemezetekkel kapcsolatban?

Nagyon jó visszajelzéseket kaptunk, a Hopsza című dal például felkerült a Halmos Béla Program 2018-as WOMEX válogatáslemezére. A közönség részéről is pozitív volt a fogadtatás, úgyhogy hamarosan neki is állunk az új anyagnak.

 

Miért jelentkeztetek az NKA Hangfoglaló Program Induló Előadói Alprogramjára? Sikerült elérni a tavaly ilyenkor kitűzött célokat?

Úgy gondolom, hogy egy kicsit még túl is teljesítettük a tavalyi céljainkat. A lemezen kihoztuk magunkból a maximumot, és egy zseniális fesztiválszezon van mögöttünk. Minden téren sokat fejlődtünk és reméljük, hogy a következő év is hasonlóan eseménydús lesz.


Aurevoir._Facebook2
Fotó: Aurevoir. Facebook-oldala

 

A mentorotok, Csorba Lóránt, a Lóci játszik frontembere néhány éve még maga is az Induló Előadók között volt. Milyen a kapcsolatotok vele, miben tudott leginkább a segítségetekre lenni?

Kifejezetten jó a kapcsolatunk Lócival, minden szempontból sokat segített. Nagyban előremozdította a zenekar munkáját a szakmai tanácsoktól kezdve a hasznos kapcsolatokon keresztül egészen addig, hogy énektanárhoz küldött.

 

Mik a terveitek a jövőre, hol láthatnak titeket legközelebb?

Fellépünk szeptember 20-án a Budapest Parkban a Paddy and The Rats vendégeként, erre a koncertre különösen készülünk. Emellett szeptember 22-én Budakeszin, 29-én pedig Székesfehérváron muzsikálunk. Mindenkit szeretettel várunk a koncertekre!

 

Liska Enikő

_D0A3439_Copy

2018.10.22

A zászló útja – ’56 emlékére címmel nyílt időszaki kiállítás október 22-én a Magyar Nemzeti Múzeumban, ahol november 4-ig látható az a közepén lyukas magyar zászló, amely az 1956-os októberi forradalomban a Széna téri harcok helyszínén lobogott. Az intézmény október 22-én rendkívüli nyitvatartással, október 23-án belépő jegy nélkül várja a látogatókat.

KI_ZAK_ORGONA_Foto_Zeneakademia_Posztos_Janos_23000

2018.10.22

Kilenc éven át tartó munka és összefogás eredményeként az október 22-én, Liszt Ferenc születésnapján rendezett ünnepélyes koncerten szólal meg újra a Zeneakadémia Nagytermében a magyar zenei élet egyik szimbóluma, a felújított Voit-orgona. Az 1907-ben épült orgona rekonstrukciója 800 millió forintos állami támogatásból valósult meg.

4._foto_0

2018.10.22

A Magyar Nemzeti Múzeum az 1956-os forradalom 62. évfordulója alkalmából október 22-én is nyitva tart, és olyan ikonikus zászlót állít ki egy kamarakiállításon, amely Európa több városát bejárva most került a múzeum gyűjteményébe. A programok október 23-án is folytatódnak: a muzeológusok ingyenes tárlatvezetésekkel várják a közönséget.

Kovács István az Ostrom című diplomafilmje nyerte el a közönségdíjat a luxemburgi CinEast filmfesztiválon – tájékoztatta október 22-én a Magyar Nemzeti Filmalap az MTI-t. A kelet- és közép európai régió filmtermését felvonultató CinEast filmfesztivált október 4. és 21. között rendezték meg Luxemburgban, amelyen az Ostrom című filmet húsz ország mintegy 50 rövidfilmje közül választotta kedvencének a közönség. A 11. CinEast filmfesztivál nagydíját, első magyar filmként Szilágyi Zsófia alkotása, az Egy nap nyerte el.

Második alkalommal rendezi meg a Magyar Kamarazenekar a Fővárosi Palotakoncertek elnevezésű sorozatot, a nyitóhangversenynek november 9-én a budapesti Benczúr Ház ad otthont. A sorozatban az együttes Budapest patinás palotáiban ad koncerteket, valamint megismerteti a közönséggel az épületek történetét, érdekességeit.

Budapesti hangulatot idéző, kulturális programokat és egészséges ételeket kínáló bár nyílik az október 19-ei hétvégén Párizsban. A Bogibar nevű bárt Pálosi Boglárka kulturális menedzser hozta létre a francia főváros XVII. kerületében, a Montmartre negyed közelében. Célja, hogy a párizsiak beszélgetős törzshelyévé válva a turisták számára is vonzó kulturális tér alakuljon itt ki, ahol francia és magyar művészek is rendszeresen fellépnek majd.

Taylor Swift, Jennifer Hudson és Ian McKellen után Judi Dench és Idris Elba is csatlakozott a Macskák című musicalből készülő film szereplőgárdájához. A produkciót a brit Tom Hooper rendezi, aki korábban A nyomorultakból is forgatott filmet és A király beszéde című filmjéért Oscar-díjat kapott. A T. S. Eliot költeményei alapján született, Macskák című musicalt Andrew Lloyd Webber komponálta.

A nemzetközi piacon is hódít a Virtuózok: a magyar komolyzenei tehetségkutató újabb befektetőkkel gyarapodott, hamarosan az amerikai és az angol nézők is megismerkedhetnek országuk legfiatalabb komolyzenei tehetségeivel, továbbá több ázsiai ország is érdeklődik a magyar műsor iránt. Peller Mariann, a Virtuózok alapítója elmondta: céljuk, hogy megtalálják azt a 2-3 nagy tehetséget a világ többi országában is. A tehetségkutató megjelenését külföldön a magyar műsorhoz hasonlóan, de az adott országok kultúrájára szabva szeretnék kialakítani. Bárdossy Mária de Weisz magyar származású venezuelai üzletasszony és Latin-Amerika szerte ismert filantróp is befektetőként csatlakozott a Virtuózok csapatához, a közelmúltban a világhírű operaénekes, Plácido Domingo, valamint az amerikai showman, James Corden is meghatározó tagja lett a Virtuózok csapatának.

Jenei Szilveszternek van mit mesélnie, hiszen ötven éve van a pályán gitárosként, énekesként, zeneszerzőként. Több legendás zenekar tagja volt, 300 dalt komponált, nyolc arany és három platinalemez lóg a szobája falán. Most, 70. születésnapja alkalmából egy rendhagyó koncert keretében újra átélhetjük vele az elmúlt évtizedek sikerét sztárvendégek részvételével a Stefánia Palotában október 13-án, 19 órától.

szilveszter3

Idén hatodik alkalommal rendezik meg a Szentendrei Jazz- és Borfesztivált, amely szeptember 28. és 30. között várja a látogatókat Szentendrén. A történelmi belváros sétálóutcáján, a Fő téren és a belvárosi házak udvaraiban az ország minden borrégiójából érkező borászatok várják az érdeklődőket, valamint számtalan borszakmai és kulturális program, köztük jazzkoncertek, séták és kiállítások is.

Rekord nyári látogatottságot könyvelhet el alkotóházaiban a MANK Nonprofit Kft. A Szigligeten, Zsennyén, Kecskeméten, Hódmezővásárhelyen, Mártélyon és Galyatetőn található hat alkotóházban inspiráló alkotásra nyílik lehetősége a művészeknek, de az épületek egyre több szakmai rendezvény helyszínéül is szolgálnak.

A múzeumi és könyvtáros szakma a Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek című, EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 azonosítószámú kiemelt projekt keretében sokat tesz azért, hogy csökkenjen a korai – azaz a végzettség nélküli – iskolaelhagyók aránya, javuljon a hátrányos helyzetű csoportok munkaerő-piaci helyzete, erősödjön a fiatalok társadalmi integrációja, csökkenjen a szegénységben, társadalmi kirekesztettségben élők száma. A nemes célok elérése érdekében a két kulturális szakterület három éven át tartó programot indított 2017 februárjában.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma