2018.12.06

A Csíksomlyói passió – Egy színházi előadás zarándokútja című könyvben gyűjtötték össze az alkotók, színészek vallomásait a Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes augusztusi csíksomlyói produkciójáról, amelynek a helyszínen mintegy 25 ezer fős közönsége volt, a Duna Televízió élő adását pedig legalább még százezren nézték meg.

csiksomlyoi-passio-2018
Az előadás a csíksomlyói nyeregtetőn
Fotó: MTI

A könyvet szerdán mutatták be Csíkszeredán, a magyar főkonzulátuson. A tanúságtétellel is felérő vallomások és megrendítő régi szövegek mellett a Prima Primissima-díjas Benkő Imre és Eöri Szabó Zsolt exkluzív fényképei teszik igazán emlékezetessé a művet.

Az esemény házigazdája Tóth László főkonzul volt, az MMA kiadásában megjelent könyvről a Mária Magdolna szerepét játszó Barta Ágnes színművész és Lukácsy György, a könyv szerkesztője beszélt.

 

Csiksomlyoi_eorifoto-5418
Jelenet az előadásból
Fotó: Eöri Szabó Zsolt/Nemzeti Színház


Szabó László, a Nemzeti Színház kommunikációs tanácsadója online kapcsolta a beszélgetésbe Vidnyánszky Attila rendezőt és a szabadtéri előadásban Pilátus szerepét alakító Molnár Levente operaénekest.

 

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója azt mondta: legmeghatározóbb színházi élménye volt a Csíksomlyói passió. A kötetben lévő fotók pedig teljes mértékben visszaadják a csíksomlyói előadás és az azt megelőző előkészületek főbb mozzanatait. A Nemzeti Színháznak nagyon erős törekvése a külhoni magyar területekkel való kapcsolatteremtés.


Tóth László csíkszeredai főkonzul szerint, aki látta az előadást, meggyőződhetett arról, hogy a Nemzeti Színház a nemzet színháza. „Mi a főkonzulátuson a nemzet közjogi egyesítésén fáradozunk, de ugyanolyan fontosnak tartjuk a kulturális kötődés erősítését, mélyítését is. Nagyon fontos, hogy nyitottak legyünk az ilyen kulturális események befogadására” – hangsúlyozta.


VERSeny
Endes-Ábrahám Ákos
Fotó: Eöri Szabó Zsolt


A könyvbemutatón fellépett a csíkszeredai Endes-Ábrahám Ákos. A 9 éves, látássérült fiú a Nemzeti VERSeny egyik felfedezettjeként vált ismertté. Most a Csíksomlyói passió vándorának szerepéből, Berecz András ének- és mesemondó szövegéből modott részletet.


A Csíksomlyói passió – Egy színházi előadás zarándokútja című kötetet a Nemzeti Színházban is bemutatják december 13-án 17.00 órakor.


Forrás: szekelyhon.ro, Nemzeti Színház

Erzekeny_terek_Kultura_banner_596x90

noisebox

2019.05.21

Május 30-tól művészeti programok költöznek Buda egyik legnépszerűbb művésztanyájára, Bartók-negyedbe. Az érdeklődők ellátogathatnak többek között a Secret Mapping Experiment első önálló kiállítására, a Secret Spheres-re, valamint a Kiégő Izzók interaktív audiovizuális installációjára, a Noise Box-ra.

bodolay

2019.05.21

Májustól Bodolay Géza rendező vezeti az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézetet. Nem tervez radikális változtatásokat, de szeretné megszólítani – ahogyan fogalmazott, a nagybetűs – Ifjúságot. Kérdéseinkre írásban válaszolt.

ady_endre_boncza_berta_csinszka2

2019.05.21

„Az Ady verseket, mint tudod nem én írtam, a Márffy képeket, mint tudod nem én festem – de irtózom már mindég olyan várakból tekintgetni a nagyvilágba – ahol legjobb óráimban is csak nemes apród vagyok” – írta Csinszka 1929-ben egyik levelében. Boncza Berta Petőfi Irodalmi Múzeumban őrzött kéziratos hagyatékáról Zeke Zsuzsanna irodalomtörténész mesélt az Ady Emlékmúzeumban.

A monumentális épületben a csecsemők etetésére szolgáló szobát júliusban adják át. Tavaly Kolkatában az anyák egy bevásárlóközpont előtt tüntettek, ahol egy alkalmazott azt mondta egy kismamának, hogy a vécén szoptassa meg a gyerekét. A Tádzs Mahalt évente akár nyolcmillióan is megtekintik. A 17. században a Jamuna folyó partján fehér márványból emelt mauzóleumot Sah Dzsehán, az indiai mogul dinasztia ötödik uralkodója építtette szeretett felesége, a perzsa származású Mumtáz Mahal számára. Az asszony 1631-ben, fiatalon halt meg, Sah Dzsehán pedig megesküdött: olyan síremléket állít feledhetetlen szerelmének, amilyet még nem látott a világ.

Fréderic Chopin művei szólalnak meg Farkas Gábor zongoraművész lemezbemutató koncertjén június 5-én a Pesti Vigadóban. A művész a budapesti lemezbemutató után, 2019 nyarán a New York-i Lincoln Centerben ad kamarakoncertet és szólóestet, valamint fellép és mesterkurzusokat tart a Classical Bridge Festival nemzetközi zenei fesztiválon.

Május 22-én, szerdán Lichter Péter és Máté Bori The Rub című experimentális filmjét vetítik a budapesti Három Hollóban. A Berlinalén debütált alkotás Shakespeare Hamletjének rendhagyó adaptációja, amely teljes egészében a dráma főhősének szemszögén keresztül meséli el a történetet. A képzőművészeti szintre emelkedett mozgóképek hatását Horváth Ádám Márton szuggesszív dallamai teszik teljessé, amelyek ezúttal egy improvizatív koncert keretében elevenednek meg.

Mintegy hét év szünet után újra napirendre vették az új nemzeti könyvtár építésének projektjét Szlovéniában, az erről szóló dokumentumot hétfőn írta alá Jernej Pikalo oktatási és tudományos miniszter.

Június 9-ig tekinthető meg a Vajda Lajos Stúdió tagjainak tárlata az egyesület pinceműhelyében. Kiállít többek között: Almási M NHJH,KGT.MGertrúd, Krizbai Sándor, feLugossy László, drMáriás, ef Zámbó István. Bővebb információ itt olvasható.

Május 24. és 26. között huszonötödik alkalommal rendezik meg Szolnokon az Országos Néptáncfesztivált.

2295-szolnoki-orszagos-neptancfesztival

Természetfilm-vetítésekkel, szemléletformáló, családi és diák programokkal várják május utolsó hétvégéjén a természet- és környezetvédelmi filmnapok sorozatban résztvevő városok filmszínházai, művelődési házai, nemzeti parkjai az érdeklődőket.

A 2. Bánffy Music Day alkalmával ötórás klasszikus zenei maratont kínálnak a látogatóknak. A május 25-én 11 órakotr kezdődő eseményen a párhuzamosan zajló koncerteknek a kastély már helyreállított terei adnak helyet.

Május 22. és 26. között tartják Veszprémben a kortárs táncművészeti előadásokat bemutató Tánc Fesztiválját.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma