15_eves

2015.09.15
Baranyi Gergely

Szeptember 15-én vette kezdetét a Magyar Templeton Program, melybe különböző prezentációkon keresztül engedtek betekintést a Program szervezői: Dr. Csermely Péter, Szécsi Anikó, Dr. Péter-Szarka Szilvia és Benkő Vilmos, a Magyar Tehetség Nagykövete.

A Templeton World Charity Foundation és a European Social Fund társfinanszírozásával és a MATEHETSZ (Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége) segítségével valósulhat meg a Magyar Templeton Program, amely szeptember 15-én vette kezdetét. Jelképes rajtköve pedig az aznap megrendezett sajtóreggeli volt az MTA Akadémiai Klubjában, ahol ismertették a legfontosabb tudnivalóit, kritériumait és működését.


Dr. Csermely Péter, a program kitalálója, az MTA levelező tagja és a MATEHETSZ tiszteletbeli elnöke köszöntőjében a Magyar Tehetségsegítő Hálózat munkáját dicsérte, amikor kifejtette, hogy „sok tízezer tehetséges fiatalt elérő, és sok tízezer tehetséget segítő pedagógust mozgósító, csaknem egy évtizedes kiváló munkáját ismerte el a Templeton World Charity Foundation akkor, amikor meghívta a magyar tehetséggondozást.”


_DSC5332_Copy


A továbbiakban ismertette a program lényegét, legfontosabb tudnivalóit és ütemezését. Az első szakaszában, szeptember 15-e és október 20-a között válogatják majd ki a legkiválóbb tehetségeket két korosztályban: 10-19 éves és 20-29 éves korig, melyben az előbbire fognak súlyozni. Nekik, „a tehetségígéreteknek” – ahogy Csermely Péter fogalmazott – egy 1-1,5 órás tesztet kell kitölteniük a Templeton Program honlapján, mely többek között az intelligenciát és a problémamegoldó képességeket mérik majd. Majd novembertől 2016 februárjáig, az első fordulóból bekerült kétezer tehetséges fiatal motivációit, kreativitását, „verbális és non-verbális” készségeit is próbára teszik. A 20-29 éves korosztály számára azonban más kritériumokat szabnak: őket a tehetséggondozó szakemberek javaslata, ajánlása, egyéni felkérése alapján fogják beválogatni. „Az ő esetükben már nagyon fontos az eddig elért, adott esetben nemzetközi szinten is megmutatkozó eredmény” – emelte ki Csermely. Összesen háromszáz embert választanak ki, akik részesülhetnek a programból: „egy éven át a lehetőségek egész sorozatával” fogják segíteni nyerteseit, „hogy kiváló emberekre leljen, és örömteli, értékes életpályát tudjanak megvalósítani.”


_DSC5369_Copy


Szécsi Anikó, a Magyar Templeton Program vezetője előadásában ismertette annak legfontosabb célkitűzéseit: „az a küldetésünk, hogy olyan kivételes kognitív tehetségeket támogassunk, akik valamilyen módon a tevékenységükkel vissza tudnak forgatni az emberiség javára.” Majd Dr. Csermely Péterhez csatlakozva ismertette a program működését, melyben kiemelte, hogy minden tehetséges fiatal részére személyre szabott mentorálást igyekszenek biztosítani, valamint közösségi hálót is szeretnének a számukra kiépíteni, melynek egyik fontos hozama az lehet, hogy „egymást is tudják segíteni.” Elmondta, hogy a Program kísérleti, pilot jellegű lesz, mely keretein belül a résztvevőkről „képességprofilt” állítanak ki, s interjúkat is készítenek velük, ez a projekt sikerességét, személyesebbé való tételét kívánja fokozni.


Dr. Péter-Szarka Szilvia, a Program szakmai koordinátora Kovács Kristóf, Dr. Kövi Zsuzsanna és Dr. Klein Balázs segítségével ismertette a program gyakorlatias oldalát, hogy milyen logikai, memóriai és nyelvkészséget mérő feladatok várnak majd a 10 és 19 év közötti fiatalokra a projekt honlapján. Ezen feladatokba a jelenlévőket is beavatták: ki-ki bekiabálással jelezte tippjét a megoldásra.


_DSC5384_Copy


Végezetül pedig Benkő Vilmos, az Amerikai-Magyar Kereskedelmi Kamara volt elnöke, a Magyar Tehetség Nagykövete mesélte el egy élményét, melyet egy mozgássérült kislány, Franciska felkészítésén keresztül élt át. Történetének azt a tanulságot szolgáltatta, hogy a mentor szerepe, melyben felkészíti a tehetséges fiatalokat, hogy a „legtöbbet hozzák fel belőlük”, elengedhetetlenül fontos, hisz – kiemelte – velük „ez az ország néhány év múlva remekelni fog.”


Fotók: Csákvári Zsigmond

KAD_Kultura_596x90_002

tanc_dijatado_2

2019.08.19

Augusztus 20-a alkalmából Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere állami kitüntetéseket és díjakat adott át augusztus 16-án a Pesti Vigadóban. A díjazottak közül dr. Jánosi Zoltán irodalomtörténészt, szerkesztőt, ifj. Zsuráfszky Zoltán táncost és Bolvári Andrásné pingáló művészt többek között pályájukról, a néphagyomány fontosságáról is kérdeztük.

orosz_akos_a_szokes_600x413

2019.08.18

Törekszik arra, hogy ne másokhoz mérje magát, és nem érdeklik a zajos sikerek; a lényeg, hogy azt csinálja, amit szeret. Orosz Ákos éppen ezért rengeteg dolgot csinál: játszik, rendez, forgat és a zenekara útját egyengeti. Idén Kaszás Attila-díjra jelölték; gyerekként már állt egy színpadon a tizenkét éve elhunyt művésszel, és most maga is a Vígszínház csapatát erősíti.

Korniss_szeki_asszony

2019.08.18

Megnyílt Korniss Péter Változások című fotókiállítása szombaton a Kolozsvári Szépművészeti Múzeumban. A kiállításba beválogatott, 1967 és 2017 között készült fényképek az elkerülhetetlen változást mutatják be.

A legjobb produkciókat és színházi teljesítményeket is díjazzák.a VIII. Magyar Teátrumi Nyári Fesztivál gáláján. Az augusztus 19-én Szarvason zajló rendezvényen köszöntőt mond Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára.

A kiállítást augusztus 27-én, 18 órakor nyitja meg Dr. Faludi Julianna szociológus a budapesti Mai Manó Házban. A tárlaton kiállít Sergey Prokudin-Gorsky, Balogh Rudolf, Biró Dávid, Eperjes Ágnes, Liz Nielsen és Bill Sullivan. A Három szín című kiállítást október 6-ig láthatják az érdeklődők.

A két színész Joshua Michael Stern rendező filmjében, az After Exile-ben játszik együtt. Stern nevéhez fűződik a Steve Jobsról szóló életrajzi dráma, a Jobs, valamint a Graves című televíziós sorozat is. Az új mozifilm főhőse (LaBeouf) a történet szerint éppen a börtönből szabadul, ahol rablás és emberölés miatt volt, és – szintén börtönviselt, alkoholista – apjával (De Niro) igyekszik megmenteni öccsét az övékéhez hasonló életúttól. Az igaz történeten alapuló film forgatását októberben kezdik.

Sheeran a Kraft Heinz cég megalakulásának 150. évfordulójára tervezte a speciális kiadást, amelyből csupán 150 darab készült. Az első három üveget augusztus 15-én árverezték el Londonban, az egyik 1050, a második 1100, a harmadik 1500 fontért kelt el. 104 üveg egy globális sorsolás nyereményeként kel el, a többit Sheeran és a Heinz legnagyobb rajongói, valamint múzeumok kapják meg. A befolyt bevétel egy részét a Kelet-Angliai Gyermek Hospice kapja, a többit a Heinz által támogatott gyermekélelmezési alapítványnak juttatják el.

A mongol-amerikai régészcsoport az ország északnyugati részén fekvő Hövszgöl tartomány Ulán-Úl településénél fedezte fel a több száz éves edényeket, amelyek 700-800 évre nyúlhatnak vissza. Az illetékes szerint a leletek tökéletes állapotban őrződtek meg az örökké fagyott talajban.

A Zsolnay Örökségkezelő nyárbúcsúztató ingyenes fesztiválját augusztus 23. és 25. között tartják immár nyolcadik alkalommal a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedben.

molnar-jacqueline-kiallitasa-biciklismadarak

Ma van a Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Csíksomlyói passiójának ingyenes szabadtéri előadása az esztergomi bazilika előtt.

Az augusztus 22. és 25. között zajló rendezvénysorozatra Ausztriából, Németországból, Portugáliából és Romániából is érkeznek jelmezesek, a karneválon azok a gyermekek is részt vesznek, akik a testvérvárosi kapcsolatnak köszönhetően most a Balaton-parton üdülnek.

Orgona-mesterkurzuson vehetnek részt az érdeklődők Szathmáry Zsigmond professzor vezetésével Debrecenben és Hajdúböszörményben hétfőn és kedden, a kurzus első napja ünnepi orgonaesttel zárul a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. és a Hajdúböszörményi Sillye Gábor Művelődési Központ támogatásával.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma