Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2015.09.15
Baranyi Gergely

Szeptember 15-én vette kezdetét a Magyar Templeton Program, melybe különböző prezentációkon keresztül engedtek betekintést a Program szervezői: Dr. Csermely Péter, Szécsi Anikó, Dr. Péter-Szarka Szilvia és Benkő Vilmos, a Magyar Tehetség Nagykövete.

A Templeton World Charity Foundation és a European Social Fund társfinanszírozásával és a MATEHETSZ (Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége) segítségével valósulhat meg a Magyar Templeton Program, amely szeptember 15-én vette kezdetét. Jelképes rajtköve pedig az aznap megrendezett sajtóreggeli volt az MTA Akadémiai Klubjában, ahol ismertették a legfontosabb tudnivalóit, kritériumait és működését.


Dr. Csermely Péter, a program kitalálója, az MTA levelező tagja és a MATEHETSZ tiszteletbeli elnöke köszöntőjében a Magyar Tehetségsegítő Hálózat munkáját dicsérte, amikor kifejtette, hogy „sok tízezer tehetséges fiatalt elérő, és sok tízezer tehetséget segítő pedagógust mozgósító, csaknem egy évtizedes kiváló munkáját ismerte el a Templeton World Charity Foundation akkor, amikor meghívta a magyar tehetséggondozást.”


_DSC5332_Copy


A továbbiakban ismertette a program lényegét, legfontosabb tudnivalóit és ütemezését. Az első szakaszában, szeptember 15-e és október 20-a között válogatják majd ki a legkiválóbb tehetségeket két korosztályban: 10-19 éves és 20-29 éves korig, melyben az előbbire fognak súlyozni. Nekik, „a tehetségígéreteknek” – ahogy Csermely Péter fogalmazott – egy 1-1,5 órás tesztet kell kitölteniük a Templeton Program honlapján, mely többek között az intelligenciát és a problémamegoldó képességeket mérik majd. Majd novembertől 2016 februárjáig, az első fordulóból bekerült kétezer tehetséges fiatal motivációit, kreativitását, „verbális és non-verbális” készségeit is próbára teszik. A 20-29 éves korosztály számára azonban más kritériumokat szabnak: őket a tehetséggondozó szakemberek javaslata, ajánlása, egyéni felkérése alapján fogják beválogatni. „Az ő esetükben már nagyon fontos az eddig elért, adott esetben nemzetközi szinten is megmutatkozó eredmény” – emelte ki Csermely. Összesen háromszáz embert választanak ki, akik részesülhetnek a programból: „egy éven át a lehetőségek egész sorozatával” fogják segíteni nyerteseit, „hogy kiváló emberekre leljen, és örömteli, értékes életpályát tudjanak megvalósítani.”


_DSC5369_Copy


Szécsi Anikó, a Magyar Templeton Program vezetője előadásában ismertette annak legfontosabb célkitűzéseit: „az a küldetésünk, hogy olyan kivételes kognitív tehetségeket támogassunk, akik valamilyen módon a tevékenységükkel vissza tudnak forgatni az emberiség javára.” Majd Dr. Csermely Péterhez csatlakozva ismertette a program működését, melyben kiemelte, hogy minden tehetséges fiatal részére személyre szabott mentorálást igyekszenek biztosítani, valamint közösségi hálót is szeretnének a számukra kiépíteni, melynek egyik fontos hozama az lehet, hogy „egymást is tudják segíteni.” Elmondta, hogy a Program kísérleti, pilot jellegű lesz, mely keretein belül a résztvevőkről „képességprofilt” állítanak ki, s interjúkat is készítenek velük, ez a projekt sikerességét, személyesebbé való tételét kívánja fokozni.


Dr. Péter-Szarka Szilvia, a Program szakmai koordinátora Kovács Kristóf, Dr. Kövi Zsuzsanna és Dr. Klein Balázs segítségével ismertette a program gyakorlatias oldalát, hogy milyen logikai, memóriai és nyelvkészséget mérő feladatok várnak majd a 10 és 19 év közötti fiatalokra a projekt honlapján. Ezen feladatokba a jelenlévőket is beavatták: ki-ki bekiabálással jelezte tippjét a megoldásra.


_DSC5384_Copy


Végezetül pedig Benkő Vilmos, az Amerikai-Magyar Kereskedelmi Kamara volt elnöke, a Magyar Tehetség Nagykövete mesélte el egy élményét, melyet egy mozgássérült kislány, Franciska felkészítésén keresztül élt át. Történetének azt a tanulságot szolgáltatta, hogy a mentor szerepe, melyben felkészíti a tehetséges fiatalokat, hogy a „legtöbbet hozzák fel belőlük”, elengedhetetlenül fontos, hisz – kiemelte – velük „ez az ország néhány év múlva remekelni fog.”


Fotók: Csákvári Zsigmond

ek3

2019.06.18

Lee Olivér saját zenekarával, az ékkel robbant be a köztudatba, azonban az elmúlt években már számtalan más produkció kapcsán is hallhattuk a nevét. A Trillion és a Szeder mellett egyszálgitáros műsorát is egyre többen hallgatják, mellyel most az izraeli közönség előtt is bemutatkozhat. Interjú.

papucskeszites

2019.06.17

Augusztus 17-20. között 33. alkalommal rendezik meg az ország legnagyobb népművészeti fesztiválját, a Mesterségek Ünnepét. A Budavári Palotában szervezett, hajdani vásárok hangulatát idéző fesztivál idei díszvendég Japán, kiemelt témája pedig a lábbelikészítés lesz.

Ady_Endre_a_debreceni_jogasz_R

2019.06.17

Ady Endre Zilahról hozta az első szerelem emlékét. Kincs Gyula barátságát. Életre szóló kapcsolatokat diáktársaival. A nótázást. A bort is itt kedvelte meg. S a nőket. Mi kell még?

Az Ismerős Arcok idén ünnepli fennállásának 20. évfordulóját. A jubileumi alkalomból egy vadonatúj videoklipben újragondolva, szimfonikus kísérettel jelentették meg a Nélküled című emblematikus dalukat, amely az egész Kárpát-medencei magyarság összetartozásának jelképe lett. Június 22-én a Barba Negra Trackben adnak születésnapi nagykoncertet.

Küszködik és teremt címmel Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni naplóinak teljes szövegét 12 fiatal színésznő olvassa fel június 19-én Budapesten, a Pozsonyi úti Amikor Galériában. A naplók 12 év történetét mesélik el, 1935-től 1946-ig, így minden színésznőre egy év, nagyjából száz oldal jut. A felolvasások reggel 10 órakor kezdődnek, és délután 17 óráig folyamatosan zajlanak.

Paul Gauguin egy 17 éves korában készített akvarellét árvereztek el június 16-án a franciaországi Montbazonban. Az akvarell egy vízparton álló svájci hegyvidéki faházat ábrázol és egy Svájcban élő francia iparmágnás vette meg 80 ezer euróért, aki az interneten licitált. A francia posztimpresszionista festő kézjegyével ellátott képen a dátum 1865. július 2-a, tehát ez Gauguin első ismert rajza, amelyet tussal és vízfestékkel készített. A 39,5x25 centiméteres képet az orleans-i császári líceum professzora, Charles Pensée irányításával készítette a művész.

Június 16-án Jens Harzer német színésznek adták át Bécsben a gyémántokkal kirakott Iffland-gyűrűt. A több mint két évszázados múltra visszatekintő, egész életre szóló kitüntetést nem zsűri ítéli oda, hanem mindenkori viselője nevezi meg végrendeletében utódját mint „a német nyelvű színjátszás legjelentősebb és legérdemesebb művészét". A februárban elhunyt Bruno Ganz svájci színész 23 éven át viselte a vasból készült, 28 apró gyémánttal és féldrágakövekkel kirakott ékszert, és ő nevezte ki Harzert utódjául.

Bulgáriában, a szmoljani Nagy László Emlékházban Ki viszi át a szerelmet. Hommage à Nagy László címmel június 18-án nyílik állandó kiállítás. A tárlatot a Bolgár Köztársaság kulturális minisztere, Boil Banov, az esemény védnöke nyitja meg.

Június 20. és 23. között idén második alkalommal rendezi meg az operett műfaj koronázatlan királyáról, Rátonyi Róbertről elnevezett négynapos operettfesztiválját a Veszprémi Petőfi Színház. A színművész életének utolsó szakaszában négy előadást is rendezett Veszprémben.

Peller-Szendy

Koncertek, színházi előadások, filmvetítés, kézműves vásár és hajótúra is várja június 18. és 22. között az immár tizennegyedik Szolnoki Tiszavirág Fesztivál látogatóit. A fesztivál a város szívében nyitja meg a szolnoki nyári rendezvények sorát.

Az A38 tetőteraszán kéthetente jelentkező koncertsorozatban 2019 legizgalmasabb és legeredetibb hazai dalszerzőit faggatják ki meghatározó könyvélményeikről, kedvenc szerzőikről és a sorok közti gondolataikról.

Tíz színpadi előadással és új programokkal várja a közönséget a Pécsi Nyári Színház június 20. és augusztus 11. között.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma