2019.01.02

A Látványtér 2018 című kiállítás az elmúlt színházi évad legfontosabb jelmezeiból, díszleteiből és látványaiból nyújt válogatást. A fotók mellett skiccek, makettek, elkészült jelmezek és mozgóképek teszik izgalmassá a tárlatot, amely nem korlátozódik a művészszínházra: szórakoztató produkciókhoz vagy bábelőadáshoz készült munkákat is felvonultat.

 latvanyter2018_jelmezterv


A magyar látvány-, díszlet- és jelmeztervezők reprezentatív szakmai kiállítása, a Látványtér 2018 széles sprektumban mutatja be az elmúlt színházi évad alkotásait. A január 14-ig megtekinthető tárlaton huszonnyolc alkotó munkáin keresztül tekinthetünk be színházművészetünk elmúlt évadának képző- és iparművészeti aspektusaiba.

 

Látványos és lendületes a kiállítás nyitánya: Szűcs Edit két, maszkos jelmeze fogad minket, amelyeket A halhatatlanságra vágyó királyfi című bábelőadáshoz készített. Ez a két óriási figura üdvözli a látogatót, aki továbbhaladva fotókkal, makettekkel, skiccekkel és elkészült jelmezeket tekinthet meg.

 

A kőszínházak nagyszínpadairól, illetve azok díszleteiről és az ottani darabokhoz tervezett jelmezekről egészen széles válogatást kapunk. Jól érvényesülnek ebben a térben Bagossy Levente díszleteinek 1:25 arányú makettjei, amelyeket a Centrál Színház a Delila című darabjához, a Vígszínház Liliomjához, valamint a Szikszay Rémusz rendezte Tökéletlenekhez készített.

 

latvanyter2018_jelmezek


Hasonlóan izgalmasak Balla Ildikó és Füzér Anni Shakespeare-darabokhoz készített jelmezei is. Balla a Nemzetiben bemutatott Othellóhoz, Füzér a Pesti Színház-beli Lóvátett lovagokhoz és az Operában játszott Szentivánéji álomhoz készített kosztümöket, ezen a kiállításon pedig nemcsak a kész munkákról láthatunk fotókat, hanem maguk a rajzok is szerepelnek az elkészült alkotások mellett, amelyeknek köszönhetően kicsit bepillanthatunk a jelmeztervezők munkájába is.

 

A kiállításon nem kizárólag művészszínházba készült művek szerepelnek, hanem szórakoztató produkcióhoz, prózához, musicalhez, sőt még bábhoz és filmhez tervezett jelmezek és díszletek is. Az egyik falon ott szerepelnek például az Álomutazó mesemusical fantasztikus jelmezei, amelyeket Bujdosó Nóra tervezett. Vagy itt vannak Horányi Juli munkái, a Boldogság című koncertszínházhoz, A kis herceg zenés mesejátékhoz és a Donizetti: Rita vacsoraoperához készített látványai is.

 

latvanyter2018_kiallitas


A Látványtér jól kitalált abból a szempontból is, hogy a jelmezeket, díszleteket és látványokat többféle formátumban mutatja meg: a fotók mellett tervek, makettek, kész munkák, mozgóképek teszik színesebbé, érzékibbé a tárlatot. A FUGA kiállítóterének festett téglafala semleges környezetében a munkák kitűnően érvényesülnek. Kár, hogy a tér szűkössége miatt a kiállítás meglehetősén zsúfolt, a látogatónak komolyan figyelmesen kell járkálnia, nehogy hozzáérjen vagy tönkretegyen egy-egy kiállított darabot. A legbelső sarokban például ott vannak a falon Balázs Juli munkái, a Székely Kriszta rendezte Kékszakáll- és a Závada Péter által újraírt Odüsszeia-díszlet, valamint Kulumatué és Bognár Hajnalka Majd, ha az eső eláll című darabhoz készített művei. Önmagában mindegyik zseniális, de így együtt kissé nehezen befogadható.

 

Egy másik sarokban Horváth Kata a Szegeden bemutatott, majd az Operettszínházba költöztett A Notre Dame-i toronyőr című darab jelmeztervei, elkészült kosztümjei és az előadás fotói láthatóak. A bábuk mögé szorult Bányai Tamás világításterve, ezek közvetlen közelében pedig Ignjatović Krisztina Amadeus-tervei és -jelmezei kerültek. Ezek a kiemelkedő munkák is nagyobb teret igényelnének.


latvanyter2018_diszlet_makett

 

Szépek, érdekesek, izgalmasak a kiállított tárgyak, de jó lett volna néhány mondatot olvasni arról, hogy azok milyen rendezői koncepcióba illeszkedtek, vagy hogy az alkotás hogyan szolgálta az előadást. Hiszen aki nem látta, nem tudhatja, hogy Horesnyi Balázs zseniális díszlete hogyan illeszkedett a Szegedi Szabadtéri Vízkereszt-előadásához, Vereczkei Rita munkája a Caligula helytartójában működött-e, vagy mi volt a koncepciója a Kovács D. Dániel rendezte Leonce és Léna című előadásnak, amelynek díszletét Horváth Jenny tervezte.

 

A kiállított alkotók közül kerül ki az év díszlettervezője és az év jelmeztervezője. Ezeket a szakmai elismeréseket szavazás alapján ítélik oda: maguk a kiállító tervezők döntik el, hogy melyik alkotást tartják az adott évben a legjobbnak. A díjakat 2019. január 11-én adják át. A kitüntetések mellett közönségdíjat is kiosztanak. A tavalyi kiállításon és az interneten leadott szavazatok alapján 2017 közönségdíjasa díszlettervezőként Erkel László Kentaur, jelmeztervezőként pedig Nagy Fruzsina lett. A szervezők idén is várják a tárlat látogatóinak szavazatait a következő Látványtérig.


A kiállítás, melyről további fotók galériánkban láthatóak, január 14-ig várja a látogatókat a FUGÁ-ban.


Kocsis Katica

alelnok

2019.01.17

Összeállt a 69. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (Berlinale) versenyprogramja, az Oscar-díjas francia színésznő, Juliette Binoche vezette zsűrinek 17 alkotás közül kell kiválasztania a legjobbat a világ legnagyobb filmes közönségfesztiválján.

hrisztov_res

2019.01.17

Kinek mit jelent a hős? Mit női vonatkozásban, mit személyesen? Milyen példákat, mintákat követnek az irodalomból vagy máshonnan, és mit jelentett a múltban, mit a mában? A Várkert Bazárban Péterfy Bori, Ugron Zsolna, Törőcsik Franciska, Al Ghaoui Hesna, Risztov Éva beszélgetett a témáról.

Saraasszony_3

2019.01.17

A Nemzeti Színháznak a marosvásárhelyi Spectrum Színházzal közös produkciója, a Sára asszony a kortárs magyar szerző, Döbrentei Sarolta drámájára épül. Vidnyánszky Attila a szövegkönyvet Arany János balladáinak alakjaival népesíti be. Az ősbemutatót január 17-én tartják a Nemzetiben.

Nagyszabású rendezvénysorozattal tisztelegnek Németországban a Bauhaus művészeti és iparművészeti mozgalom előtt az irányzat nevét viselő tervezőiskola alapításának századik évfordulója alkalmából. A tegnap kezdődött összművészeti fesztiválon bábszínházi előadásoktól kezdve az ember és a gép viszonyát vizsgáló kísérleti hangversenyekig számos produkció lesz. A Bauhausnak számos magyar származású tagja és követője volt, mint például Weininger Andor, a Bauhaus-zenekar alapítója, Molnár Farkas építész, aki 1921-ben iratkozott be a Bauhausba, Pap László festőművész, Breuer Marcell formatervező, építész és Moholy-Nagy László festő, fotográfus, formatervező, filmes, az egyik leghíresebb magyar képzőművész.

A Rembrandt, Vermeer és más németalföldi mesterek műveiből februárban nyíló kiállítás anyaga a New York-i Leiden Gyűjteményből és a párizsi Louvre múzeumból érkezett az arab országba. A tárlaton Rembrandt 22 festményét és grafikáját mutatják be, köztük az 1634-ben készült önarcképét, valamint az egy évvel később keletkezett, Minerva a dolgozószobájában című olajképeket. Jan Vermeer van Delfttől a Virginál előtt álló nő és a Csipkeverőnő című alkotások is láthatók. A két kép háromszáz év után először szerepel egymás mellett az abu-dzabi tárlaton. A párizsi Louvre első külföldi fiókintézményét, az arab világ első univerzális múzeumát 2017 novemberében nyitották meg. Abu-Dzabi 1 milliárd eurót (314 milliárd forint) fizet Franciaországnak azért, hogy a Szaadíjat szigetére tervezett nagy múzeumok közül elsőként elkészült intézmény 30 éven át használhassa a Louvre márkanevét, és műalkotásokat kapjon kölcsön francia múzeumoktól időszaki kiállításokra.

Tokió egy vasútállomásának kapuján feltűnt egy kép, amely a világhírű brit graffitis, Banksy egyik ismert műve, az esernyőt tartó patkány másolata. Az ajtót a bejelentés nyomán elszállították, és egy raktárban helyezték el, hogy megóvják az esetleges rongálástól. A japán hatóságok most tájékozódnak a kép hitelesítésének lehetőségeiről. Banksy nem fedi fel kilétét. A világ nagyvárosaiban feltűnő graffitijei nagyon értékesek, akárcsak jellegzetes grafikái. A léggömbös kislány című képe tavaly októberben egy árverésen 1,2 millió euróért (385 millió forintért) kelt el. Az aukción szenzációt okozott, hogy a leütés után a kép keretébe titkon beépített iratmegsemmisítő félig ledarálta az alkotást.

A megnyitón Netrebko orosz-osztrák sztárszoprán Luigi Arditi olasz komponista Il bacio című dalát, Eyvazov azerbajdzsán tenor a Nessun dormát a Turandotból adja elő, végül együtt éneklik az O soave fanciullát a Bohéméletből. Az énekesnő már harmadszor szerepel a Bécsi Operabálon, Eyvazov számára premier lesz a részvétel. Az idei operabált a Staatsoper 150. évfordulója jegyében tartják, az operaház történetét egy, a homlokzatra vetített fényjáték keretében idézik fel. A bál előtt egy bécsi katonazenekar a nagykörúton menetelve ad elő 1869-es indulókat, majd ugyanezekkel fogadja a báli vendégeket az operaház előtt. A nyitótáncot ifj. Johann Strauss Kaiser Franz Josef I, Rettungs-Jubel Marsch című indulójára ropja a 13 országból érkező 144 elsőbálozó pár.

Az Elnémult harangok című színdarab rendezője, a soproni Petőfi Színház igazgatója lesz a békéscsabai Terefere a Művész Kávéházban programsorozat következő vendége január 18-án 17 órától. A beszélgetést a Kállai Ferenc-életműdíjas Kadelka László vezeti. Részletek itt.

Bács-Kiskun megyében kiállításokkal, zenés irodalmi estekkel, Himnusz- és mesemondó versennyel, koncerttel és filmvetítéssel ünneplik a magyar kultúra napját.

ki_tudja

A veszprémi és megyei középiskolák diákjai a költő szerelmes verseit és levélrészleteit tolmácsolják szombaton a Petőfi Színház színpadán. Az Ádámok és Évák ünnepe címet viselő színházi programot kilencedik alkalommal rendezik meg. A szolnoki kezdeményezéshez fogyatékkal élő fiatalok is csatlakoznak előadóként Veszprémben.

A koncerteken a népszerű művek mellett ritkán játszott és kevéssé ismert darabok is megszólalnak, így mások mellett a japán Takemicu Tóru, a brit Thomas Adés és az orosz Szofija Gubajdulina alkotásai – mondta el Hámori Máté karmester, művészeti vezető.

Szendrey Júliáról szóló szakmai konferenciával, a Corvina könyvtár budai műhelye című kiállításhoz kapcsolódó kerekasztal-beszélgetéssel, a Himnusz, valamint a hozzá tartozó Erkel-kotta kiállításával ünnepli a magyar kultúra napját az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) január 22-én, kedden.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma