Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2019.01.02

A Látványtér 2018 című kiállítás az elmúlt színházi évad legfontosabb jelmezeiból, díszleteiből és látványaiból nyújt válogatást. A fotók mellett skiccek, makettek, elkészült jelmezek és mozgóképek teszik izgalmassá a tárlatot, amely nem korlátozódik a művészszínházra: szórakoztató produkciókhoz vagy bábelőadáshoz készült munkákat is felvonultat.

 latvanyter2018_jelmezterv


A magyar látvány-, díszlet- és jelmeztervezők reprezentatív szakmai kiállítása, a Látványtér 2018 széles sprektumban mutatja be az elmúlt színházi évad alkotásait. A január 14-ig megtekinthető tárlaton huszonnyolc alkotó munkáin keresztül tekinthetünk be színházművészetünk elmúlt évadának képző- és iparművészeti aspektusaiba.

 

Látványos és lendületes a kiállítás nyitánya: Szűcs Edit két, maszkos jelmeze fogad minket, amelyeket A halhatatlanságra vágyó királyfi című bábelőadáshoz készített. Ez a két óriási figura üdvözli a látogatót, aki továbbhaladva fotókkal, makettekkel, skiccekkel és elkészült jelmezeket tekinthet meg.

 

A kőszínházak nagyszínpadairól, illetve azok díszleteiről és az ottani darabokhoz tervezett jelmezekről egészen széles válogatást kapunk. Jól érvényesülnek ebben a térben Bagossy Levente díszleteinek 1:25 arányú makettjei, amelyeket a Centrál Színház a Delila című darabjához, a Vígszínház Liliomjához, valamint a Szikszay Rémusz rendezte Tökéletlenekhez készített.

 

latvanyter2018_jelmezek


Hasonlóan izgalmasak Balla Ildikó és Füzér Anni Shakespeare-darabokhoz készített jelmezei is. Balla a Nemzetiben bemutatott Othellóhoz, Füzér a Pesti Színház-beli Lóvátett lovagokhoz és az Operában játszott Szentivánéji álomhoz készített kosztümöket, ezen a kiállításon pedig nemcsak a kész munkákról láthatunk fotókat, hanem maguk a rajzok is szerepelnek az elkészült alkotások mellett, amelyeknek köszönhetően kicsit bepillanthatunk a jelmeztervezők munkájába is.

 

A kiállításon nem kizárólag művészszínházba készült művek szerepelnek, hanem szórakoztató produkcióhoz, prózához, musicalhez, sőt még bábhoz és filmhez tervezett jelmezek és díszletek is. Az egyik falon ott szerepelnek például az Álomutazó mesemusical fantasztikus jelmezei, amelyeket Bujdosó Nóra tervezett. Vagy itt vannak Horányi Juli munkái, a Boldogság című koncertszínházhoz, A kis herceg zenés mesejátékhoz és a Donizetti: Rita vacsoraoperához készített látványai is.

 

latvanyter2018_kiallitas


A Látványtér jól kitalált abból a szempontból is, hogy a jelmezeket, díszleteket és látványokat többféle formátumban mutatja meg: a fotók mellett tervek, makettek, kész munkák, mozgóképek teszik színesebbé, érzékibbé a tárlatot. A FUGA kiállítóterének festett téglafala semleges környezetében a munkák kitűnően érvényesülnek. Kár, hogy a tér szűkössége miatt a kiállítás meglehetősén zsúfolt, a látogatónak komolyan figyelmesen kell járkálnia, nehogy hozzáérjen vagy tönkretegyen egy-egy kiállított darabot. A legbelső sarokban például ott vannak a falon Balázs Juli munkái, a Székely Kriszta rendezte Kékszakáll- és a Závada Péter által újraírt Odüsszeia-díszlet, valamint Kulumatué és Bognár Hajnalka Majd, ha az eső eláll című darabhoz készített művei. Önmagában mindegyik zseniális, de így együtt kissé nehezen befogadható.

 

Egy másik sarokban Horváth Kata a Szegeden bemutatott, majd az Operettszínházba költöztett A Notre Dame-i toronyőr című darab jelmeztervei, elkészült kosztümjei és az előadás fotói láthatóak. A bábuk mögé szorult Bányai Tamás világításterve, ezek közvetlen közelében pedig Ignjatović Krisztina Amadeus-tervei és -jelmezei kerültek. Ezek a kiemelkedő munkák is nagyobb teret igényelnének.


latvanyter2018_diszlet_makett

 

Szépek, érdekesek, izgalmasak a kiállított tárgyak, de jó lett volna néhány mondatot olvasni arról, hogy azok milyen rendezői koncepcióba illeszkedtek, vagy hogy az alkotás hogyan szolgálta az előadást. Hiszen aki nem látta, nem tudhatja, hogy Horesnyi Balázs zseniális díszlete hogyan illeszkedett a Szegedi Szabadtéri Vízkereszt-előadásához, Vereczkei Rita munkája a Caligula helytartójában működött-e, vagy mi volt a koncepciója a Kovács D. Dániel rendezte Leonce és Léna című előadásnak, amelynek díszletét Horváth Jenny tervezte.

 

A kiállított alkotók közül kerül ki az év díszlettervezője és az év jelmeztervezője. Ezeket a szakmai elismeréseket szavazás alapján ítélik oda: maguk a kiállító tervezők döntik el, hogy melyik alkotást tartják az adott évben a legjobbnak. A díjakat 2019. január 11-én adják át. A kitüntetések mellett közönségdíjat is kiosztanak. A tavalyi kiállításon és az interneten leadott szavazatok alapján 2017 közönségdíjasa díszlettervezőként Erkel László Kentaur, jelmeztervezőként pedig Nagy Fruzsina lett. A szervezők idén is várják a tárlat látogatóinak szavazatait a következő Látványtérig.


A kiállítás, melyről további fotók galériánkban láthatóak, január 14-ig várja a látogatókat a FUGÁ-ban.


Kocsis Katica

Roma_nok_kultura_banner_002

Harsanyi_Attila_es_Kiraly_Attila_

2019.06.25

A tizenegy éve elhunyt Kaszás Attiláról elnevezett kitüntetés a színházi szakma egyik legrangosabbjának számít. Három kiváló színészt, Harsányi Attilát, Orosz Ákost és Király Attilát jelölték idén a díjra. A három színművész közül a közönség választja ki azt, aki átveheti az elismerést augusztus 30-án a Pesti Magyar Színházban, az országos színházi évadnyitón.

Bori6

2019.06.25

A Péterfy Bori és a Love Band lemezei mindig olyanok, mint egy film, amelyen egy adott női karakter vonul végig: a Szédülés egy szerelmi dráma volt, az új lemez, a BoriX szereplője pedig őrülten bulizik egy Dark Discóban. Az énekesnő azt mondja, szereti ezt a fajta változatosságot, a zenekar művészi halálát jelentené, ha mindig ugyanazt kellene csinálniuk.

cegled_R

2019.06.25

„Igen szép és érdekes levelezőlapok készültek el és kaphatók Sebők Béka papírkereskedésében. A levelezőlapokon városunk legszebb pontjai közül az Árpád tér, takarékpénztár, református templom, római katolikus templom és a városháza vannak reprodukálva igen szép kivitelben. Úgy hisszük, hogy eme csinos levelezőlapok nagy kelendőségnek fognak örvendeni” – olvasható a Czegléd hetilap 1898. március 20-ai számában az első ceglédi képeslapról.

Bogdán Árpád filmje Ázsia egyik legnevesebb filmes rendezvényén a Belt and Road, azaz „egy övezet, egy út” válogatásában szerepelt, melynek mottója „a fény és az élet” volt. 24 alkotás közül választották ki a Genezist, a díjátadón a rendező mellett Dobos Tamás operatőr is részt vett. A film hamarosan Kínában is látható lesz.

A 83 évesen, hétfőn elhunyt zongoraművész Budapesten született 1936-ban. Ötéves korában kezdett zongorát tanulni, később a Zeneakadémián Kadosa Pál volt a mestere. Zeneszerzést is tanult, olyan tanároktól, mint Kodály Zoltán, Szabolcsi Bence, Bárdos Lajos, Nagy Olivér és Szőnyi Erzsébet. 1956 után egy amerikai ösztöndíj segítségével a bécsi zeneakadémián tanult tovább, 1961-ben diplomázott zeneszerzés- és zongoraszakon. Volt korrepetitor a Bécsi Állami Operánál Herbert von Karajan ajánlásával, szólistaként pedig Karl Böhmmel és a bécsi filharmonikusokkal lépett föl. 1967-től a grazi zeneakadémia, 1989-től a bécsi Musikhochschule professzora volt. Erőd Ivánt a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia zenei alkotóművészeti osztálya 2009-ben választotta meg rendes tagnak.

Az Új-mexikói Egyetem könyvtárának volt professzora, Russ Davidson ajándékozza George Orwell angol író, kritikus és újságíró (1903-1950) műveiből álló gyűjteményét. Az Állatfarm és az 1984 különböző nyelvekre fordított első kiadásait is tartalmazó kollekcióból kiállítást is rendeznek.

A július 5. és 7. zajló Bogart Fesztivál helyszíne a Festetics-Inkey kastélyt övező húsz hektáros terület lesz, ahol minden korosztály számára kínálnak szórakozást. Ehhez hasonló, hagyományőrző és -teremtő fesztivál még nem volt a somogyi községben. Fellép mások mellett Szabó Balázs Bandája, a Balkán Fanatik, a Nox énekesnőjeként ismertté vált Péter Szabó Szilvia, az Anima Sound System, a Zagar DJ set, a Budapest Bár és a Gypo Circus is.

A Pink Floyd együttes frontemberének 126 hangszere 21,5 millió dollárért kelt el. A gyűjtemény legdrágább darabja egy 1969-ben készült Black Fender Stratocaster lett, amelyet kilététét felfedni nem kívánó vásárlója négymillió dollárért szerzett meg. A Christie's adatai szerint ez a világ legdrágábban elárverezett gitárja. A 73 éves Gilmour a bevételt a klímaváltozás ellen harcoló ClientEarth környezetvédelmi csoportnak adja.

Weöres Sándor műveit állítja középpontba a Gyulai Várszínház szezonnyitó, június 26-án és 27-én zajló programsorozata.

az-ejszaka-csodai-1024x683

Június 28-án kezdődik a Szent László Napok programsorozat Győrben, ahol három napon át többek közt lovas bemutatókkal, játszóházzal és a király életét feldolgozó lovasszínházi zenés show-val várják az érdeklődőket.

Június utolsó hétvégéjén, június 29-30-én megnyílnak a Csepel Művek épületei, és felfedezhetjük a 240 hektárnyi, gazdag ipari örökség izgalmas jelenkora.

Június 28-án a Bujdosó Trió ad koncertet az óbudai Gázlámpa Kioszk teraszán. A Esernyős névre keresztelt helyszín célja, hogy a finom kávék mellett kultúrát is kínálhassanak a különleges hangulatú fő téren.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma