kultura.hu_banner_herend_002uj

2019.02.18

Filmekből és irodalmi művekből is jól ismerhetjük azt a képet, hogy gyümölcsökkel és borral gazdagon megrakott asztalok körül jeles római férfiak tógában hevernek, táncosokat vagy más attrakciót figyelnek, miközben Dionüszosznak és Vénusznak hódolva átadják magukat az élvezeteknek. Első hallásra furcsának tűnik, mégis igaz: ehhez hasonló jelenetek a IV. században a mai Magyarország területén, egy Balatonhoz közel eső római villában – melynek urát Seusónak hívták – úgyszintén előfordultak.

a_seuso_kincs_foto_dabasi_andras_kardos_judit_0
Fotó: mnm.hu

Maga a Seuso-kincs egyik darabja, a híres Seuso-tál is épp egy ilyen jelenetet ábrázol, a népes vendégsereg a villa ligetében lakomázik, és egészen egyedi módon egy nőalakot is felismerhetünk a mulatozók között. A Magyar Nemzeti Múzeum által szervezett, A Seuso kincs | Római lakomák címmel meghirdetett tárlatvezetés a korszak étkezési kultúrájába és művelődéstörténeti érdekességeibe engedett bepillantást.

Bár a Seuso-tál egy szabadban zajló lakomát ábrázol, a kutatásokból tudható, hogy készítésének idején a pazar étkezéseket már egyre inkább a villák falain belül rendezték, és ennek igényeihez kellett alakítani belső tereiket is.


antique-photogravure-french-artist_R
Így zajlott egy lakoma
Fotó forrása: worthpoint.com

 

A vendégek szórakoztatására nagy hangsúlyt fektetett a házigazda, táncosok, bűvészek, zsonglőrök, sőt gladiátorok is gondoskodtak műsorszámokról, illetve a felszolgálásban részt vevő szolgák is igyekeztek elkápráztatni őket különféle attrakcióikkal.


A cél a meghökkentés, lenyűgözés volt, és mivel a vendéglátó ötletgazdagságának hamar híre ment, a társaság leginkább annak házában szeretett összegyűlni, aki minél színesebb show-elemeket tudott felvonultatni az étkezés során. Kevéssé volt népszerű, akiről az terjedt el, hogy a lakomákat drámai, filozófiai művek olvasásával színesíti.


Akhilleusz_tal_3
Akhilleusz-tál
Fotó: mnm.hu


Az étkezésre szolgáló teremben elhelyezett pohárszékre azok a díszedények kerültek, melyre a vendéglátó a legbüszkébb volt, és itt sorakoztak a felszolgálandó ételek is. Ezek a díszedények a vendéglátó személyiségét tükrözték, készítőjük olyan témákat ábrázolt rajtuk, melyeket a házigazda különösen szeretett. A témák kiválasztásában a megrendelő volt segítségére, aki a Seuso-kincs darabjai esetében feltételezhetően közelről ismerte a későbbi tulajdonost, hiszen jegyajándékba szánta azokat.


A jelenetek segítették a társalgás menetét is, a tálak körül összegyűlt vendégsereg szívesen beszélgetett az ábrázolt vadászatokról, mitológiai jelenetekről, istenalakokról. Nem csak ételt, de témát is szolgáltattak a lakomákhoz, amelyek nem ritkán az elit kapcsolatépítésére is szolgáltak: érdekegyeztetésre, különböző előnyök elérésére, tervek megbeszélésére.


910px-SEUSO_lakomaja
Fotó: mnm.hu


Nagyon ritka, hogy személyre szabott tárgyak maradtak az utókorra, a Seuso-edények és főleg a Seuso-tál ezért is számít különlegesnek. Arról az üstről, amely a lelet felszínre kerülésekor az edényeket rejtette, azt állapították meg a kutatók, hogy sörfőzésre használták, tehát nem csak a bor, de a sör is a lakomák népszerű itala lehetett.


A lelet darabjai között gazdagon díszített boroskancsók is maradtak ránk, ezen Dionüszosz és vidám kísérete látható. A bort vizezve fogyasztották, ám a keverés aránya vendégenként eltérő lehetett, sőt a vizet időnként különböző hőfokra melegíteni is kellett. Erre a kényes és nagy figyelmet igénylő feladatra általában a legjobb kiállású, kiválóan kommunikáló szolgát választották ki, akinek nagy megtiszteltetés volt ebben közreműködni. A bor a legkülönbözőbb szőlőfajtákból készült, óriási választék állt rendelkezésre belőlük.


Romai_lakoma_oszk
Albert Baur: Egy római lakoma
Fotó: keptar.oszk.hu


A kézmosásra szolgáló tálak, kancsók fontos szereplői voltak a lakomáknak, és ezek is részét képezik a kincsgyűjteménynek. A rómaiak kézzel ettek, és a különböző fogások között a szolgák segédkeztek a vendégeknek a kézmosásban, hideg és meleg vizes kancsókat egyaránt használva. Ha messziről érkeztek, először a fürdőbe kísérték őket, ahol tisztálkodhattak, és az út porát magukról lemosva ültek – félig fekvő pózban – az asztalokhoz.


A Meleagrosz-tál a gyűjtemény kiemelkedő darabja, ezt a vadászat utáni lakomákhoz használhatta Seuso. Vadászat és szerelem témája egyaránt megjelenik a finoman kimunkált ábrázolásban.


Seuso_meleagros_tal
A Meleagrosz-tál
Fotó: mnm.hu


A vendégfogadás egyre jelentősebbé vált abban az időszakban, melyből a kincsek származnak, és szigorú szabályokhoz volt kötve: teátrális keretek határozták meg nem csak az étkezés, vendégfogadás kritériumait, de a résztvevők, vagyis a vendégek viselkedését is.


A Magyar Nemzeti Múzeum tárlatának megtekintése során a látogató egy igazi, római kori lakomán érezheti magát, ahol – ha ételekben és italokban nem is –, de szebbnél szebb, étkezéshez használatos, igazi remekművekben gyönyörködhet.


Rácz Anna

Ady_Endre_
2019.07.15

Ady gondolatai kortárs megfogalmazásban, műfaji megkötöttség nélkül: verseken, képeken kívül versszínházi előadásokat, mozgásművészeti produkciókat, megzenésített verset tartalmazó videoklipeket is vár a Magyar Alkotóművészet Nonprofit Kft. most meghirdetett, ADY100 – Ady arcai című pályázata. Mirtse Zsuzsa művészeti tanácsadóval arról is beszélgettünk, tud-e még nekünk ma újat mondani az egy évszázaddal ezelőtt elhunyt költő.

harom_R

2019.07.15

Nehéz a Bánkitóról újat mondani ennyi év után, de talán még nehezebb lenne nem megemlíteni azokat a szembetűnő dolgokat, amelyek a fesztivált megkülönböztetik az összes többi tömegrendezvénytől. Akinél éves, kötelező programként szerepel a naptárban Bánk, pontosan tudja, mire gondolok, ha azt mondom, tószínpad, közösségépítés, aktivizmus és – az olykor jóleső, olykor bosszantó – esőillat.

Burger_Barna_sportfoto_4_R

2019.07.14

A 2017-ben elhunyt, legendás életművet hátrahagyó Burger Barna fotóművész sporttematikus munkáiból nyílt kiállítás a Budapest Projekt Galériában Mozgásban címmel. A fényképek nem pusztán az emberi akaraterő és küzdelem pillanatait örökítik meg, de árulkodnak arról is, hogy a fotográfus milyen szeretettel és odaadással fordult mindenhez, ami törékeny, ami gyenge, ami élet.

A Rocketman című Elton John-életrajzot jegyző Fletcherrel folynak tárgyalások a Sherlock Holmes-filmsorozat 3. részének rendezéséről. Az Arthur Conan Doyle regényei nyomán forgatott filmben ismét Robert Downey Jr. játssza a híres nyomozót. Watson szerepében pedig Jude Law tér vissza a filmvászonra. A Sherlock Holmes Guy Ritchie rendezésében 2009-ben aratott nagy sikert. Folytatása, a Sherlock Holmes – Árnyjáték, amelyet ugyancsak Ritchie forgatott, 2011-ben került a mozikba. A Warner Bros. stúdió sorozatának harmadik epizódja, amely már régóta várat magára, 2021. december 22-én kerül a mozikba.

A műkincseket 2002 szeptemberében foglalták le a londoni Heathrow repülőtéren, ahová illegálisan jutottak el Afganisztánból és Irakból a pakisztáni Pesavaron keresztül. A tárgyak között van számos ékírásos tábla, valamint agyagfejek, melyek Buddhát, egy szerzetest, Vadzsrapánit és egy bodhiszattvát ábrázolnak. A műtárgyakat az Afganisztáni Nemzeti Múzeumnak adják vissza, miután a múzeum engedélyével egy időszaki kiállításon bemutatják őket Londonban.

Feltehetően Charles Étienne Gudin, Napóleon egyik kedvenc tábornokának földi maradványait találták meg egy parkban Szmoleszkben, egy szovjet időkben emelt táncterem talapzata alatt, több mint 200 évvel azután, hogy a tábornok belehalt egy oroszországi csatában szerzett sérülésébe. Korabeli feljegyzések szerint Gudinnek a harctéri sérülése következtében amputálni kellett a bal lábát, és a jobb lába is megsebesült. A koporsóban talált holttest sérülései megegyeznek a tábornokéval.

Zéró euró névértékű emlékbankjegyet bocsátottak ki Csehországban Karel Gott tiszteletére. Az énekes képmását viselő 5000 bankó pár óra alatt elkelt vasárnap délelőtt az egyik prágai lemezboltban. Az emlékbankjegyet 50 koronáért (2 euróért) lehetett megvásárolni, egy részüket Gott 15 CD-jével együtt. A „prágai csalogányként" emlegetett énekes eredetileg a prágai O2 Arénában adott volna születésnapi koncertet, de a fellépést végül törölték megrendült egészségi állapotára tekintettel.

A Barba Negra Trackben tartott, nagyszabású születésnapi koncertje után újabb nagy dobásra készül a Junkies. A zenekar tagjai meghívást kaptak az idén debütáló dél-koreai Gangwon Rock Fesztiválra, ahol augusztus 17-én lépnek fel. Az ország nem ismeretlen a zenészek számára – 2016-ban már koncerteztek Szöulban, ami azért is volt akkoriban olyan nagy dolog, mert magyar banda korábban nem igazán fordult meg dél-koreai színpadokon.

Július 27-én rendezik meg a 194. balatonfüredi Anna-bált, ezt megelőzően az Anna-fesztiválnak ad otthont a város, ahol prímásverseny és operagála is várja az érdeklődőket.

annabal-balatonfured-2015-2

A sárospataki Rákóczi Múzeum július 20-21. között ismét megszervezi az Ostromhétvégét. Magyarországról, Szlovákiából, Lengyelországból, Olaszországból és Ausztriából érkeznek történelmi hagyományőrzők, akik csapataikkal tábort vernek a várkertben. 17. századi ruhákba öltözött katonák és családtagjaik várják az érdeklődő közönséget a korabeli mesterség-, tüzérség- és hadi bemutatókra, tábori mustrára.

A július 21-től 25-ig tartó programsorozaton a Kobuci Kertben fellép mások mellett a Ragtime Rumours, Big Daddy Wilson, Little G Weevil és a Brooklynból érkező énekesnő-dalszerző, Shilpa Ray.

A víz kerül a középpontba a szentendrei Ister Napokon július 20-án és 21-én.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma