2019_Filharmonia_Orgonakejszakaja_728x90_002

2019.01.16

Vargáék lánya férjhez megy. A család óriási készülődésben van. Első nap tésztát gyúrnak a leveshez, második és harmadik nap sós és édes süteményeket sütnek, a negyedik nap hajnalban a nők levágják a baromfikat, a férfiak a disznót... A zalaegerszegi Göcseji Múzeum Ásó, kapa, nagyharang című múzeumpedagógiai foglalkozásán a gyerekek az előkészületeket és a lakodalom menetét játsszák el.

aso-kapa1


Megtanulják, régen faluhelyen hogyan készültek az asszonyok a fiatal házasok megünneplésére. Közösen összeállítják a menüt, megismerik a göcseji hagyományos ételeket, ajándékot készítenek az ifjú párnak, megterítik az asztalt, felöltöznek ünnepi ruhába, s a lakodalom napján kikérik a menyasszonyt a szülői háztól. A gyerekek megtanulják a helyi szokásokat, megtudják, mi az a kásapénz és mikor szedik.


aso-kapa2


Rizskása, pörkölt torta, móringláda, pruszlik, pendely – csak néhány szó, amelyeket a mai családok egyáltalán nem használnak, holott a régi időkben a hétköznapi beszéd, az ünnepi szertartások elengedhetetlen szókincséhez tartoztak. A legnagyobb derültséget a foglalkozáson a pörkölt torta okozta, kérdőn néztek egymásra a gyerekek. Zalában már csak kevesen foglalkoznak ennek az esküvői édességnek az elkészítésével, ugyanis nagy szakértelmet és kézügyességet igényel.


Régen anyáról lányára szállt a recept, az ügyes fortélyok és a motívumok fajtái. A valójában pörkölt cukorból és dióbélből álló tortát fehér cukormázzal díszítették, így lett igazán látványos ajándék a lakodalmi asztalon.


aso-11


A göcseji vidéken más érdekes ízvilágú ételek is léteztek. A leves, a mártások, a ludas kása után a rétesek felszolgálása következett, ezt követte csak a húsételek sora. Miért ez a furcsa sorrend? A göcseji vidéken sok szerény módú család élt, a húsételeket nagy becsben tartották, szinte csak ünnepnapokon kerülhetett az asztalra. Lakodalom idején a vendégsereget igyekeztek a levessel, a mártásokkal, a bennfőtt hússal, a kásával és a rétesekkel jól lakatni. Miután sokaknak tele volt a bendője, jelentette be a vőfély mókás (sokszor pikáns) rigmusokkal a húsételek felszolgálását. A rétesek közül nem csak a meggyes és az almás, a túrós rétest készítették ezen a vidéken, hanem a káposztás, a krumplis és a tökös mákost is. A paraszti étrendet ugyanis két dolog ihlette: a sok meg a nincs. Amiből sok volt, azzal kellett kezdeni valamit, ami hiányzott, azt pótolni kellett, ha egyáltalán tudták.

 

aso-13


A múzeumpedagógiai foglalkozáson nagy derültség kísérte a kásapénz eljátszását is. Régen a falusi lakodalmakban az történt, hogy a ludas kása (rizskása bensőségekkel: májjal, szívvel, zúzával) elfogyasztása után a főzőasszonyok a vendégekhez siettek, egyikük keze bekötözve, mondván „felütötte a gőz a karját", de egy kis kásapénz biztosan enyhítené a fájdalmát. Az asszonyok énekelve indultak a vacsoravendégekhez, s szűrőbe kérték a borravalót, hiszen ha a zenészeknek jár a fizetség, akkor az ő munkájuk is megér némi aprópénzt.


A tánc, a zene és a mulatság napokon át tartott, Göcsejben sokszor három napon keresztül. A vőfély pedig csak mondta kifogyhatatlanul a sok-sok lakodalmi kurjantást, amilyen ez is volt:

Adjon az isten szerencsés jó estét mindenkinek
E menyegzős házban összejött vendégeknek!
Víg öröm szárnyaljon, szálljon fel az égig,
Az Isten áldása legyen rajtunk végig!
...
Várjuk még azokat, akik még itt nincsenek,
A nagy dolgaik miatt ide nem érhettek.
Addig e vendégsereg mulattassa magát,
lassú és friss táncra egyengesse talpát!
Csak vígan!

Az írás a magyarmuzeumok.hu oldalon jelent meg

hatarokon_at_010_R

2019.07.19

„Nem létezhet olyan helyzet, hogy a fotóriporteri szerep megelőzze az emberséget. Nincs az a kép, amiért megérné egy másik ember életét kockáztatni” – mondja a több háborús zónában járt Bielik István Pécsi József fotóművészeti ösztöndíjas fotóriporter. Túlélőkről készült fotósorozatáról, a képhez való viszonyáról és a humánum fontosságáról is mesélt nekünk.

_D0A0681_Copy
2019.07.19

1969. július 20. Ezen a napon landolt az Apollo-11 a Holdon: Neil Amstrong és Edwin „Buzz” Aldrin sétája az emberi civilizáció egyik fontos mérföldköve, az emberiség egyik legnagyszerűbb tudományos eredménye volt. Erre az eseményre emlékezik a Vasarely Múzeum Holdmúzeum 1969 című kiállítása, amelyen Vasarely néhány izgalmas kompozíciója is látható.

sziget_anno_R

2019.07.19

Világhírű zenei ikonok, extrém öltözetek és a szeretet forradalma: a Sziget fesztivál idén 27. évfordulóját ünnepli, és természetesen most is elképesztő produkciókkal várják a bulizni vágyókat augusztus 7-től.

Az Európai Űrügynökség vezetője speciális örökségvédelmi státuszt és védettséget biztosítana a jövőbeni látogatók és Hold-missziók által okozott károktól a Nyugalom tengerén annak a helynek, ahol 50 éve, 1969. július 21-én az első ember a Holdra lépett.

Paul McCartney musicalt ír Az élet csodaszép című 1946-os filmből. A 77 éves zenész először dolgozik színpadi musicalen, Frank Capra fekete-fehér filmdrámáját dolgozza át, amelyben egy öngyilkosjelöltet megment az őrangyala. A musical 2020 végén debütálhat Bill Kenwright producer szerint, aki korábban a Blood Brothers és a József és a színes, szélesvásznú álomkabát című musicaleket vitte el a londoni West Endre. A musical szövegkönyvén a Billy Elliot és Elton John életrajzi filmje, a Rocketman forgatókönyvírója, Lee Hall dolgozik, a dalszövegeket McCartneyval együtt írják.

A július 24. és 27. közötti szakmai konferencián mintegy kétszáz hazai szakember vesz részt. A négynapos országos szakmai találkozó fő témái között szerepelnek a várostervezés és örökségvédelem időszerű feladatai, a nép építészettel, benne a kastély- és várprogrammal összefüggő kérdések, a természetvédelem és a nemzeti parkok haza helyzetének áttekintése. A találkozó keretében tartják meg a Város- és Faluvédők Szövetségének közgyűlését a Református Kollégium Oratóriumában, a résztvevők emellett kirándulásokon ismerkedhetnek meg Debrecen, a bihari térség, Hajdúböszörmény és Hortobágy természeti és épített értékeivel.

Eddig nem ismert összecsapásra utalnak azok a leletek, amelyeket a csatamezőn, a szövetséges erők egykori tábori kórházának helyszínén először végzett ásatásokon tártak fel a régészek. Waterloonál Napóleon francia serege ütközött meg a szövetséges brit, németalföldi, német és porosz csapatokkal. Az egykori tábori kórház helyszínén amputált végtagok maradványaira bukkantak, továbbá puskagolyókat és egy francia ágyúgolyót is találtak. A szakértők szerint az amputációkat az egykori Mont-St-Jean tábori kórház orvosai végezték.

Kilencvenéves korában elhunyt Heller Ágnes Széchenyi-díjas filozófus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a New York-i New School for Social Research professor emeritusa. Fő kutatási területe az etika és a történetfilozófia volt. Pályája kezdetén munkáit a marxizmus és az újbaloldali gondolkodás jellemezte, később inkább posztmodern szempontból értelmezte az etikát és a modern világot, új megközelítési lehetőségeket kínált fontos társadalomelméleti problémák megoldásához. Magyarul megjelent munkái közül kiemelkedik A reneszánsz ember (1967), a Portrévázlatok az etika történetéből (1976), Az igazságosságon túl (1987), A történelem elmélete (2001), A „zsidókérdés" megoldhatatlansága (2004). 1998-ban Bicikliző majom címmel jelent meg interjú-önéletrajza, 2009-ben Rózsa Erzsébet monográfiát írt róla Se félelem, se keserűség címmel.

Szombaton kezdődik a 33. Nemzetközi Muzsikustábor, Verseny és Művészeti Fesztivál Balassagyarmaton. A Zene határok nélkül elnevezésű, július végéig tartó tábor keretében nyolc hangversenyt is adnak a hallgatók és a művésztanárok. A Kárpát-medencéből, Franciaországból és Kínából érkező negyven hallgató a Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskolában öt szakon képezheti magát tovább a táborban.

zene-balassagyarmat-2019

Július 26-án tartják a Strandok éjszakáját. A 10. évét ünneplő rendezvényhez idén több mint 40 fürdő csatlakozott országszerte.

Több turnén Nick Cave vokalistája volt, és Johnny Depp kalózos válogatáslemezén is énekelt egy dalt Brooklyn egyik legvagányabb énekesnője, aki nemcsak a feminizmus mellett, hanem politika kérdésekben is felemeli a hangját. Shilpa Ray-t most Budapesten is meghallgathatjuk, hiszen július 21-én a KOBUCI Kertben koncertezik.

Idén harmadik alkalommal indul útnak a Sziget Cruisin' Partyhajó, egy igazi bulikülönlegesség a Szigeten kívül, de mégis a fesztivál részeként!

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma