dec_12_kecskemeti_szimfonikus_zenekar_600x314_borito
2018.02.02

A korábbi évekhez hasonlóan az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából a MANK Nonprofit Kft. 2018-ra is meghirdette az ifjú tehetségeket felkaroló állami zenei ösztöndíjakat, melyek szakmai lebonyolítója a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. A ösztöndíjak egyrészt komoly fellépésekhez segítik a díjazottakat, másrészt rendszeres pénzbeli támogatást nyújtanak számukra.

_D0A4764_Copy

2018.02.01

Átadták a Magyar Táncművészeti Egyetem (MTE) Koreográfus- és Táncpedagógus-képző Intézetének új épületét február 1-jén Budapesten. A 14. kerületi Amerikai úti épület avató ünnepségén Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára felidézte, hogy az MTE és elődei több évtizede keresték azt a helyet, ahol az intézet 500 polgára egyszerre, egységesen tud tevékenykedni.

derko_Zsiga

2018.02.01

Ismét lehet pályázni a MANK Nonprofit Kft. által gondozott, fiatal művészek és művészettörténészek számára kiírt ösztöndíjakra. Újdonság, hogy aki idén sikeresen pályázik, az elmúlt években kapott összeghez képest magasabb támogatásban részesül.

Arany2_masolata

2018.01.31

Az átfogó restaurálást követően, január 31-én visszahelyezték Stróbl Alajos Arany János-szoborcsoportját a Múzeumkertbe. A szobrok visszahelyezése előtt Varga Benedek, a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) főigazgatója egy időkapszulát helyezett el a Toldi Miklóst ábrázoló szoboralakban a következő nemzedékek számára.

_D0A2805_Copy

2018.01.29

Hányan jelentkeznek művészeti felsőoktatásba? Hány hallgatót vesznek fel a képzésekre? Vajon hogyan tudnak elhelyezkedni a frissen végzettek? A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) január 23-ai konferenciáján többek között erről tartottak előadást a meghívottak. Az Educatióval közösen végzett, átfogó kutatáshoz többek közt felhasználtak hivatalos adatbázisokat és szakértői interjúkat is.

Kep_580_kis

2018.01.29

Madách Imre 195 évvel ezelőtt, 1823. január 20-án született Alsósztregován – erre emlékeztek 2018. január 26-án a balassagyarmati Madách Imre Városi Könyvtárban. A városban lévő Madách-szobor megkoszorúzása után a könyvtárban bemutatták Az ember tragédiája 2017-ben elkészült és megjelent azeri fordítását. A mű 1984-ben közreadott grúz fordítása pedig új kiadásban jelent meg Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke előszavával.

_u6i9257_26_eff_600x400_masolata
2018.01.26

A város neve összeforrt a hazaszeretet fogalmával. A település a hősiesség, a helytállás, a kitartás és a győzelem jelképe. Egy barokk ékszerdoboz. A borok bástyája. Vármúzeuma évek óta az ország három leglátogatottabb intézményének egyike. Hazánk melyik településéről van szó? Természetesen Egerről. Bemutatjuk, mivel pályáznak az Európa Kulturális Fővárosa 2023 címre!

model-2339867_960_720

2018.01.24

A közművelődés, az oktatás és a munkaerőpiac témakörében rendezett szakmai konferenciát az Emberi Erőforrások Minisztériuma január 24-én Budapesten. Závogyán Magdolna kultúráért felelős helyettes államtitkár hangsúlyozta: az ágazat legfőbb kérdése ma az, hogy miként tud hozzájárulni a kultúra, a közművelődés a társadalom jólétéhez.

_d0a0926__copy__600x400

2018.01.24

Az Országgyűlés által tavaly elfogadott törvénymódosításnak köszönhetően jelentős mértékben erősödik a közművelődési szakterület szerepe a helyi közösségek fejlesztésében, ami növeli a szakemberek iránti igényt. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma konferenciát szervezett január 24-én annak érdekében, hogy segítse a települések és a közművelődési intézmények feladatellátását.

_D0A2593_Copy

2018.01.23

Az Örökségünk – Múlt és jövő találkozása című XXVIII. Országos Műemléki Konferenciával folytatódtak január 23-án a Kulturális Örökség Európai Éve 2018 programsorozat eseményei a Magyar Tudományos Akadémián. Krucsainé Herter Anikó kultúráért felelős helyettes államtitkár elmondta: „ez az év nagyszerű alkalom lesz arra, hogy értékeinket jobban megismerhessük, bemutathassuk hazánkban és Európában egyaránt”.

Felnőtteknek és gyerekeknek szóló francia nyelvórák, kreatív foglalkozások, filmvetítés, digitális könyvtárbemutató, a franciaországi ösztöndíj-lehetőségekről szóló tájékoztató is lesz a Francia Intézet nyílt napjának programjai között március 24-én. A nyelvtanulás iránt érdeklődők számos nyelvi programon vehetnek részt, például szintfelmérő segítségével tesztelhetik franciatudásukat, bemutatóórákon próbálhatják ki a Francia Intézet nyelviskolájának oktatási módszereit, személyesen találkozhatnak a tanárokkal, valamint előadások keretében kaphatnak tájékoztatást a nemzetközi francia nyelvvizsgákról is. A nyílt nap programjai ingyenesen látogathatók.

Huszadik alkalommal rendezik meg a Tánc Fesztiválját Veszprémben; május 28. és június 3. között 17 produkciót láthat a közönség a város öt pontján, kulturális intézményekben és köztereken egyaránt. A rendezvényen fellépnek többek között a Pécsi Balett, a Duda Éva Társulat és a Frenák Pál Társulat művészei, a Szegedi Kortárs Balett és a Nemzeti Táncszínház pedig Abszurdia című, közös produkcióját mutatja be. A fesztivál előrendezvényeként április 29-én, a tánc világnapján veszprémi és környéki táncosok adnak műsort a Hangvillában és három nagyszínpadi táncelőadás is várja majd az érdeklődőket.

Koncertekkel, musicalekkel, táncszínházi produkciókkal és fesztiválok sorával várja a vendégeket a Mórahalmi Nyár programsorozata a homokháti kisvárosban. Koncertezik többek között a P. Mobil, Zorán és a Kormorán, fellép az Üllési Fonó Néptáncegyüttes és a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, lesz Rétesfesztivál és fúvószenei találkozó, a Kecskeméti Katona József Színház pedig két vígjátékkal: Ray Cooney Család ellen nincs orvosság és Michael Frayn Függöny fel! című darabjával vendégszerepel a kisvárosban.

Edward Elgar, William Walton és Nyikolaj Andrejevics Rimszkij-Korszakov műveit szólaltatja meg a Pannon Filharmonikusok Bogányi Tibor vezényletével és Várdai István gordonkaművész szólójátékával március 23-án a Müpában. A Pannon Filharmonikusok Müpában futó koncertsorozatának utolsó előtti állomásán a közönség olyan műveket hallgathat meg, amelyek mindegyikéből árad a zeneszerzők alkotói energiája.

A nevezési határidő március 25-én jár le, de az már most is elmondható, hogy minden eddiginél több pályamű érkezett a május 23. és 25. között Szombathelyen megrendezendő V. Savaria Filmszemlére, amelyen a dokumentumfilmek, a játékfilmek és a filmetűdök mellett ebben az évben diákfilm kategóriában is várják a nevezéseket – közölte március 20-án Lovass Tibor, a filmszemle főszervezője, a Helyi Televíziók Országos Egyesülete (HTOE) elnöke.

Groove & Voice Trio néven a V4-es országok dallamaiból hozott létre kuvaiti felkérésre világzenei produkciót Lovász Irén énekesnő. Az ősbemutatót február 6-án tartották a kuvaiti Abdulhussain Abdulredha Színházban. A műsor keretében Lovász Irén mellett színpadra lépett Horváth Kornél, Mizsei Zoltán, valamint Stanislav Palúch, Jitka Šuranská, Szczepan Pospieszalski, a szlovák, a cseh és a lengyel népzene-világzene jeles képviselői.

concert_after_V4_Diplomats_and_musicians

A Visegrádi Együttműködés aláírásának évfordulóját ünnepli a V4 Karnevál február 11-én, vasárnap. Ebből az alkalomból zsonglőrök, utcaszínházak, táncosok, zenészek, kézműves műhely, esti fényfestés és tűzijáték várják az érdeklődőket a Várkert Bazárban és környékén. A karneváli hangulat mellett Caramel, Lajkó Félix és az Óperentzia, a Balkan Fanatik, a Kerekes Band és a Kolompos Együttes koncertje szórakoztatja majd a vendégeket.

Három kategóriában – legjobb nagy klub, legjobb koncerthelyszín, legjobb melegbarát hely – jelölték idén a főváros egyik legnépszerűbb szórakozóhelyét, az Akvárium Klubot a Budapest Nightlife Awardson. A lassan egyéves VOLT Lokál is bekerült a versenybe: a „legjobb kis klub” címért küzd majd meg. A szavazás február 22-ig tart; voksolj Te is az Akváriumra ITT!

Ismét ősbemutatót tart a Rózsavölgyi Szalon: 2018. február 20-án mutatják be Tóth Krisztina Babérkoszorú-díjas költő, író Pokémon go című darabját, amelyet a Szalon felkérésére írt. Az előadás rendezője Csizmadia Tibor. Szereplők: Debreczeny Csaba, Bozó Andrea, Hunyadi Máté e.h., Tímár Éva, Ladányi Júlia e.h. és Sztarenki Pál.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma