hangf_spotify_banner_728x90

zenehaza_R

2019.05.06

Sou Fujimoto japán építész azt vallja, hogy meg kell találni az egyensúlyt a természetes és az épített környezet között. Ezt a filozófiát tartotta szem előtt a Magyar Zene Háza tervezése során is: a nyitottságra és az átjárhatóságra helyezte a hangsúlyt. Ennek megfelelően a belső tér is teljesen transzparens lesz, az egyik végéből ellátunk a másikig.

notredame_R

2019.05.04

Az örökségvédelemre összpontosító európai hálózat létrehozásáról tanácskoztak pénteken Európa-ügyi miniszterek és kulturális miniszterek Párizsban, az eseményen Magyarországot Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség európai uniós politikák kialakításáért és koordinációjáért felelős államtitkára képviselte.

A_szolnoki_var_ujonnan_feltart_resze

2019.05.03

Előkerült egy 1551-1552-ben-ben épült, eredetileg kétszintes kaszárnyaépület alagsori része a Szolnoki Művésztelep építésekor végzett régészeti feltárásokon. Az egykori szolnoki vár részét képező épületmaradvány bemutatására a szolnoki önkormányzat többlettámogatást nyert.

Nemzeti_emlekhely_Mohacson

2019.05.02

Május 11-én rendezik az Emlékhelyek napját, amelyhez idén is szinte minden történelmi és nemzeti emlékhely csatlakozott – mondta el a Nemzeti Örökség Intézetének (NÖRI) főigazgatója csütörtökön Székesfehérváron.

szerelem2

2019.05.01

Emlékművet avatott Makk Károly filmrendező tiszteletére április 30-án, a magyar film napján Makk Károlyné és a Magyar Filmakadémia. A Jovánovics György szobrászművész tervezte, fehér mészkő oszlop a filmrendező egykori budai otthonának kertjében áll.

Magyar_Zene_Haza

2019.04.30

Elkezdődtek a Magyar Zene Házának magasépítési munkálatai a világhírű japán sztárépítész, Szu Fudzsimoto tervei alapján. Az intézmény egészen új, huszonegyedik századi lehetőségeket teremthet a zenekedvelő és a magaskultúra iránt elkötelezett közönség számára.

skanzen_tanszek_Res

2019.04.30

Alkalmazott Muzeológiai Tanulmányok Kihelyezett Tanszék jön létre a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kara és a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum együttműködésében.

szentendreskanzen

2019.04.30

A Szabadtéri Néprajzi Múzeumi Oktatási Központ és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár együttműködésében több mint két éve működő Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek program az egész itthoni múzeumi és könyvtári szakmát segíti.

kalmanyvonne_R

2019.04.28

A Csárdáskirálynő, a Marica grófnő vagy A cirkuszhercegnő című operetteket jegyző Kálmán Imre világhírű zeneszerző posztumusz Igaz Ember díjban részesült. Április 16-án, a Holokauszt Magyarországi Áldozatainak Emléknapján Kálmán Imre lánya, Kálmán Yvonne vette át a kitüntetést a Budapesti Operettszínházban. A díjról, édesapjáról és Magyarországgal kapcsolatos viszonyáról is kérdeztük őt.

kapolnasnyeki_Halasz-kastely_1

2019.04.27

Sárkányölő Szent Györgyöt ábrázoló terrakotta domborművet avattak szombaton a kápolnásnyéki Halász-kastély kertjében álló egykori istállóépület falán. Avatóbeszédében Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár emlékeztetett arra, hogy Szent Györgynek számos magyar vonatkozása van: a szent korona alsó részén Szent György képe is látható, I. István a bolgárok elleni hadjáratából Szent György ereklyéivel tért haza, illetve számos templom választotta patrónusává.

A magyar vadászat meghatározó alakjának, gróf Széchenyi Zsigmondnak az emlékére természetfilmes díjat alapít a Takarék Csoport. Az elismerést minden évben a gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztivál nemzetközi zsűrijének javaslatára annak a magyar alkotásnak ítéli majd oda, amely méltó módon mutatja be a vadászat, természetvédelem és a fenntartható környezeti gazdálkodás együttélését. A díjat jövőre adják át első alkalommal.

Max Brod mintegy ötezer dokumentumát, köztük Kafka írásait adták át a német hatóságok Izraelnek. Brod Kafka barátja, életrajzírója volt. Az író 1924-ben, 40 évesen hunyt el, halála előtt Brodra bízta kéziratait, állítólag azzal a kéréssel, hogy olvasatlanul égesse el mindet. Ő azonban megtartotta az írásokat, és a gyűjtemény nagy részét ki is adta. A kéziratok között volt A per, A kastély és az Amerika című regény is. A hagyaték az Izraeli Nemzeti Könyvtárba kerül.

A múzeumfejlesztési akcióterv szerint a következő három évben nagyjából ötven állami tulajdonban lévő és ötven nem állami tulajdonban lévő múzeummal bővül a város, ami azt jelenti, hogy minden 100 ezer lakosra fog jutni egy intézmény. A városvezetés minden szakhatóságot, közintézményt, szociális szervezetet és gyűjtőt bátorít arra, hogy vegyen részt a múzeumépítési projektben, amely nyitva áll a történelmüket, kultúrájukat és különlegességeiket bemutatni kívánó állami tulajdonú vállalkozások, egyetemek, valamint üzemek előtt egyaránt. Csengcsou, amelynek történelme több mint 10 ezer évvel ezelőttre nyúlik vissza, bővelkedik a kulturális jelentőséggel bíró relikviákban.

Megnyílt Az ismeretlen Kertész Imre – Tanulóévek 1934-1955 című kiállítás a pápai Zsinagógában, amely nem csupán az életmű rejtett rétegeire irányítja a figyelmet, hanem eddig ismeretlen fotókkal és javarészt kiadatlan vallomásokkal kíséri végig e korai életperiódus állomásait. A június 23-ig nyitva tartó tárlat az író hajdani pápai látogatásának az emlékét is megidézi.

A csaknem 160 éve elsüllyedt, Clotilda nevű hajó volt az utolsó amely Afrikából szállított rabszolgákat Amerikába. Mivel az amerikai kongresszus 1807-ben betiltotta a rabszolgák behozatalát, a hajó titokban szállított, és 1860-ban szándékosan süllyesztették el, hogy eltüntessék a bizonyítékokat. Három évvel később Abraham Lincoln elnök aláírta az emancipációs kiáltványt, amely véget vetett a rabszolgaságnak az Egyesült Államokban.

Szombattól 73 művész részvételével 18 + 1 új kiállítási projektet és 52 programot kínál Közép-Európa legnagyobb képzőművészeti fesztiválja, a szentendrei Art Capital.

art_capital_2129

A Lukács Miklós cimbalomművész, Orbán György nagybőgős és Baló István dobos alkotta Cimbiózis trió A Cimbiózis világa címmel koncertet ad május 25-én 20.00-kor a Müpában.

A rendezvény első eseménye, a Muzsikál az erdő a Hírös Városban május 25. és 26. között várja az érdeklődőket Kecskeméten és Lakitelek-Tőserdőn.

Filmzenékre és Oscar-, Grammy- és Fonogram-díjnyertes dallamokra hangol Magyarország első show-kórusa: nagykoncertjüket május 25-én 18 órai kezdettel a Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központban rendezik meg.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma