NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_2_002

TOP_mentor_cikk_korrSZV_RE-NM

2019.09.13

Több mint 70 főből álló kulturális közösségfejlesztő mentorhálózat kezdte meg a munkáját 2017 tavaszán, a Cselekvő közösségek projektnek köszönhetően. A Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ vezetésével, az NMI Művelődési Intézet és az Országos Széchenyi Könyvtár partnerségével megvalósuló program átfogó célja volt, hogy a közösségfejlesztés eszközeivel támogassa a társadalmi aktivitást, a közösségi szerepvállalást, elősegítse a kulturális intézmények nyitottabbá válását, valamint hozzájáruljon az esélyegyenlőség növeléséhez.

konyvtarbusz_eger

2019.09.13

Heves megye 23 települését rendszeresen látogató és ott mobil könyvtári szolgáltatásokat nyújtó, korszerűen felszerelt könyvtárbuszt adtak át pénteken Egerben. Az eseményen Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár arról beszélt: fontos a könyvtárak közötti együttműködés és az ország kulturális kincseinek minél szélesebb körű megismertetése.

13_PR_cikk_konferenciak

2019.09.13

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ vezetésével, az NMI Művelődési Intézet és az Országos Széchenyi Könyvtár konzorciumi partnerségével megvalósult Cselekvő közösségek – aktív közösségi szerepvállalás (EFOP 1.3.1-15-2016-00001) projekt hiánypótló módszertani fejlesztéseivel, képzéseivel, színvonalas kiadványaival, mintaprojektjeivel, szakmai rendezvényeivel támogatást és mintát tudott nyújtani a települések és kulturális intézmények közösségfejlesztő munkájához.

Modszertani_kiadvanyok2_PR_cikk

2019.09.13

A Cselekvő közösségek projekt keretében összegyűjtött hazai és külföldi jó gyakorlatoknak, a belföldi és külföldi tanulmányutak tapasztalatainak, a múzeumi, könyvtári és közművelődési terület közösségfejlesztési sajátosságainak bemutatása egyaránt a kulturális közösségfejlesztés minél szélesebb körű megismertetését és alkalmazásának elterjesztését segíti. A projekt kiadványait bemutató második cikkben a konzorciumi tagok szakmai folyóiratainak különszámaiként megjelent köteteket ismertetjük.

Modszertani_kiadvanyok2_PR_cikkNM

2019.09.13

A közösségi értékek megteremtését, erősítését és közvetítését, illetve a hazai és nemzetközi jó gyakorlatok megismertetését, adaptálását segítik a projekt kiadványai. A Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ vezetésével, az NMI Művelődési Intézet és az Országos Széchényi Könyvtár konzorciumában három évvel ezelőtt létrejött projekt módszertani útmutatókban, kutatási jelentésekben, konferenciakötetekben, jó gyakorlat gyűjteményekben és szakmai folyóiratokban publikálja eredményeit. A kiadványokkal a cikksorozat két részében foglalkozunk, először a módszertani útmutatókat és a kutatási jelentéseket mutatjuk be.

6_PR_cikk_Jo_gyakorlatok

2019.09.09

A kulturális intézmények együttműködését és közösségfejlesztő tevékenységét bemutató jó gyakorlatokból 177-et gyűjtöttek össze a Cselekvő Közösségek projekt kulturális közösségfejlesztő mentorai. A kiemelt európai uniós projekt három évvel ezelőtt indult a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ vezetésével, az NMI Művelődési Intézet és az Országos Széchényi Könyvtár partnerségével. Célkitűzése az volt, hogy támogatást és mintát nyújtson a települések és a kulturális intézmények közösségfejlesztő munkájához.

Borgula_Andras

2019.09.08

Zsidó Előadóművészeti Központ nyílik 2020-ban a Gólem Színház és a VII. kerületi Önkormányzat együttműködésében. A Csányi utca 3. szám alatti épület nemcsak színházi, hanem tánc-, opera- és dzsesszprodukcióknak is helyet ad.

5_PR_cikk_eredmenykommunikacio_Kutatasok

2019.09.08

Több tízezer ember bevonásával, összesen hét kutatást valósított meg a Cselekvő közösségek – aktív közösségi szerepvállalás (EFOP-1.3.1-15-2016-00001) kiemelt európai uniós projekt. Az ország három kulturális módszertani központjának együttműködésében, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ vezetésével, az NMI Művelődési Intézet és az Országos Széchenyi Könyvtár partnerségével megvalósuló, szeptember közepén záruló projekt a kulturális közösségfejlesztés terén ért el kiemelkedő eredményeket.

Mome_5_mti

2019.09.07

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) új campusa 21,4 milliárd forintból jött létre.

6_Mintaprojektek_-_PR

2019.09.07

Újszerű ötletekkel gazdagított közösségfejlesztő modelleket támogatott a Cselekvő közösségek – aktív közösségi szerepvállalás projekt. 17 megyéből összesen 25 mintaprojekt valósult meg a kiemelt európai uniós programnak köszönhetően.

Az eddig ismertnél sokkal komolyabb szereplője volt a hitleri propagandagépezetnek Lothar-Günther Buchheim író és műgyűjtő, A tengeralattjáró című világsikerű regény szerzője, aki a második világháború után pacifistának mondta magát – állítja Gerrit Reichert oknyomozó német újságíró. Reichertnek meggyőződése, hogy Buchheim csak a háború után változott át a nácik propaganda-szakértőjéből békeharcossá. A 2007-ben 89 évesen elhunyt szerző a háború alatt haditudósító volt, és tengeralattjárókon szerzett tapasztalatai alapján írta meg 1973-ban megjelent, több millió példányban elkelt világháborús regényét, a Das Boot-ot, amelyből 1981-ben nagysikerű film is született. A történet egy búvárhajó legénységének mindennapjain keresztül a háború kilátástalanságát mutatja be.A sikerregény magyarul 1982-ben, Bor Ambrus fordításában A hajó, 1999-ben pedig A tengeralattjáró címmel, Farkas Tünde fordításában jelent meg.

A festőművész munkáiból szerdán nyílik kiállítás a Szentendrei Régi Művésztelepen, a MANK Galériában. A válogatásban egyszerre kapnak helyet portrék és olyan fiktív helyszínek, melyek titokzatos atmoszféráját organikus formák, városképi elemek vagy sejtelmes drapériák szövik át.

A Liebling Haus – Fehér Város Központ nevű új intézmény fő feladata Tel-Aviv kiemelkedő építészeti arculatának elismertetése lesz, mivel a várost már régóta a Bauhaus iskola egyik legfontosabb centrumának tekintik az egész világon. Több mint négyezer fehér Bauhaus-épület áll a városban, amely róluk kapta becenevét, a „fehér várost". 2003-ben az UNESCO a világörökség helyszínének nyilvánította Tel-Aviv központjának Bauhaus-jellegű építészetét, a Fehér várost.

Az amerikai-mexikói határra tervezett fal megépítése 22 régészeti lelőhelyet károsíthat vagy semmisíthet meg az arizonai Organ Pipe Cactus Nemzeti Parkban az amerikai Nemzeti Parkszolgálat jelentése szerint. A Sonora-sivatag ezen térségében már 10 500 éve is éltek emberek. A 15 méter magasra is megnövő kandeláberkaktuszról elnevezett nemzeti park az UNESCO bioszféra rezervátuma, melynek 48 kilométer hosszú déli határa az Egyesült Államok és Mexikó határa mentén fekszik. A tervek szerint a határfalnak mély beton- és acélalapja lesz, a szövetségi programban szerepel továbbá az eddigi utak meghosszabbítása a határ mentén és megfigyelő berendezések, reflektorok felállítása.

A spanyol hódítás előtti leleteket Tiahuanaco régészeti lelőhely romjai között, a Kalasasaya templomnál fedezték fel. Az edényeket körben helyezték el, ami arra utal, hogy feltehetően egy előkelő ember temetésekor az áldozatok bemutatásakor kerültek a földbe. Tiahuanaco a spanyol hódítás előtti birodalom szellemi és politikai központja volt. A város, amely virágkorát i. sz. 400. és 900. között élte, kis mezőgazdasági településből fejlődött birodalmi fővárossá. Romjai 2000-ben kerültek az UNESCO kulturális világörökségének listájára.

Szüreti felvonulással, koncertekkel, kirakodóvásárral, borbemutatóval és négy ország férfi énekeseivel várja az érdeklődőket szeptember 27. és 29. között a 23. Európai Bordalfesztivál Pécsen és a villányi borvidék településein.

bordalfesztival.r

Szeptember utolsó szombatján a csongrádi Tari László Múzeum ad otthont az országjáró Játékmustrának, ahol a múzeumi szakemberek a játékosítás terén mélyíthetik el ismereteiket.

A legnépszerűbb máltai együttes immár rendszeresen visszajár Magyarországra. Az örömzenére épülő Tribali ezúttal szeptember 28-án játszik a fővárosi Dürer Kertben.

Első alkalommal rendeznek nemzetközi Beatles-fesztivált Magyarországon: a Beatles Weekendet október 5-én az Analog Music Hallban, 6-án a Hard Rock Caféban rendezik meg.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma