NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_2_002

2012.10.26
Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere szavaival nyílt meg ma délelőtt Finnországban az október 25. és 28. között zajló Helsinki Könyvvásár, melynek idén Magyarország a díszvendége.
2012.10.26
A mohácsi Kanizsai Dorottya néprajzi és helytörténeti múzeum új épületbe költözik, amelyet 2012. október 27-én avat fel L. Simon László kultúráért felelős államtitkár. A fejlesztés 373 millió forintból valósult meg, amelyhez 280 millió forint uniós támogatást vettek igénybe.
2012.10.25
Új zenei klub nyílik Budapesten, amelynek megnyitóján, 2012. október 26-án köszöntő beszédet mond L. Simon László kultúráért felelős államtitkár.
2012.10.25
A hatvanéves Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet valamint a Bajor Gizi Színészmúzeum jubileuma alkalmából rendezett kiállítást nyit meg L. Simon László kultúráért felelős államtitkár 2012. október 26-án.
2012.10.25
„Az ukrajnai magyarság kulturális identitásának megőrzése nemcsak Magyarország érdeke, hanem megítélésünk szerint a sokszínű, nyitott ukrán közösségé is” – mondta L. Simon László kultúráért felelős államtitkár október 24-én este a lembergi operaházban, a Magyar Állami Népi Együttes Magyar rapszódia című előadását megelőző köszöntőjében.
2012.10.24
A több mint 1 milliárd forintos támogatás odaítélésének köszönhetően folytatódhat a fertődi Esterházy-kastély rekonstrukciója. Az erről szóló szerződést 2012. október 24-én írták alá.
2012.10.24
Kárpátaljára látogat L. Simon László kultúráért felelős államtitkár, ahol ünnepi beszédet mond a Magyar Állami Népi Együttes lembergi előadásán, valamint megbeszélést folytat Mihajlo Kosztyuk kormányzóval.
2012.10.19
Budapest XV. kerületi önkormányzata a régi helyébe új ’56-os emlékművet állít 2012. október 23-án. Az alkotás avatóünnepségén és a megemlékezésen beszédet mond L. Simon László kultúráért felelős államtitkár.
2012.10.19
Az Emberi Erőforrások Minisztériumának Életmű- és Maticska Jenő-díját adta át L. Simon László kultúráért felelős államtitkár a Magyar Nemzeti Galériában, 2012. október 18-án, a magyar festészet napján.
2012.10.17
A Magyar Festészet Napján, 2012. október 18-án L. Simon László festőművészeknek ad át elismeréseket a Magyar Nemzeti Galériában.

A legjobb animációs rövidfilm díját nyerte Rofusz Ferenc Az utolsó vacsora című alkotása a Jesus Cine Festen, az Argentínai Nemzetközi Keresztény Film Fesztiválon. Rofusz Ferenc kilencperces animációja Leonardo Da Vinci művének animációs festményfilm feldolgozása. A légy című animációjával 1981-ben Oscar-díjat nyert Kossuth-díjas rajzfilmrendező legújabb munkájáról szólva korábban elmondta: a film ötletét 40 évvel ezelőtt adta be a Pannónia Filmstúdióhoz, de akkor a vallási téma miatt nem készülhetett el. A keresztény filmek argentínai nemzetközi fesztiválján tavaly Pozsgai Zsolt Megszállottak című alkotása a legjobb külföldi filmnek járó elismerést és a zsűri különdíját kapta meg.

A magyar fővárost is érinti jövő őszi európai turnéján a Simply Red. A Mick Hucknall által vezetett világhírű brit soul-pop formáció 2020. november 23-án ad koncertet a Papp László Budapest Sportarénában, ahol Blue Eyed Soul című új stúdiólemezét mutatja be.

Szeptember 19-én A nagy könyvlopás címmel nyílik kiállítás a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrumban, amely a magyar kultúrtörténet egy érdekes, s ez idáig feltáratlan fejezetét mutatja be. 1959-ben a budapesti Műcsarnokban francia könyvkiállítást rendeztek: a kéthetes nyitvatartási idő végére a könyvek nagy részét ellopták a látogatók. A tárlat a magyar kultúrtörténetnek ezt a lappangó epizódját tárja fel, megidézve a könyvkultúra és a képzőművészet társadalmi-politikai kontextusát az ötvenes években.

Le kell bontani a Sheraton-lánc egy szállodáját Cuzco városában, mert építésekor ötszáz éves inka falakat romboltak le – döntött egy perui bíróság. Arról is döntöttek, hogy a lerombolt inka falakat újra kell építeni. A hétemeletes szállodát olyan városrészben, Cuzco történelmi belvárosában emelték, ahol az épületek magasságát két emeletben korlátozzák. A kulturális minisztérium korábban az építtetőt 2,2 millió dollárra (664 millió forint) büntette. A hatóságok 2016-ban állították le az építkezést, amikor már majdnem készen állt a szálloda. Cuzco történelmi városközpontja 1983-ban felkerült az UNESCO világörökségi listájára.

Először tartja Magyarországon éves közgyűlését a Fipresci, a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége a 16. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál keretében. A rangos szakmai szövetség a filmfesztivál meghívására érkezik a borsodi megyeszékhelyre. A közgyűlésre a világ 14 országából várják a filmes szakújságírókat. A Fiprescit 1930. június 6-án, Brüsszelben alapították, székhelye Münchenben van. A szervezet több mint 50 ország csaknem 400 filmkritikusát és filmújságíróját fogja össze a filmkultúra elősegítése, fejlesztése és a szakmai érdekek védelme érdekében. A szervezetnek egyéni és nemzeti szekciókhoz tartozó tagjai is lehetnek. Magyarországot a MÚOSZ Film- és Tévékritikusi Szakosztálya képviseli a szervezetben.

Szeptember 19-én 17 órától a világhírű természetfotós, Máté Bence tart előadást a Magyar Nemzeti Múzeum dísztermében.

image002

Hagyomány mai nyelven mottóval indult el a Főtér fesztivál, azaz a nagybányai magyar napok, amely szeptember 22-ig mintegy 120 programmal várja az érdeklődőket.

Több programot is kínál a következő hetekben a Rákóczi-szabadságharc emlékéve alkalmából a Hadtörténeti Intézet és Múzeum. Október végén útjára indítják a Rákóczi Expresszt is.

A Magyarság Házában folytatódnak a vasárnapi mesedélelőttök, lesznek könnyűzenei koncertek és az oktatási intézményeknek is kínálnak programokat.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma