NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_2_002

2012.11.27
Örkény Istvánt ábrázoló fotókból, Örkény-darabok külföldi ismertségét bemutató installációból és fiatal művészeknek az író világát újraértelmező munkáiból álló kiállítást nyitott meg Hammerstein Judit kultúráért felelős helyettes államtitkár 2012. november 26-án.
2012.11.26
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) Kultúráért Felelős Államtitkárságát szóban tájékoztatta Gulyás Gábor az elhatározásáról, miszerint az évvégével távozni kíván a Műcsarnok éléről. A kiállítóhely és az azt működtető nonprofit kft. tulajdonosi jogait a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. gyakorolja, így a Műcsarnok vezetőjének személyéről az MNV jogosult dönteni.
2012.11.26
Összesen 100 millió forint támogatáshoz jut tíz vidéki art mozi. A digitális fejlesztésre augusztusban kiírt pályázattal a hagyományos filmtekercsről a digitális vetítésre és a térhatású 3D technológiára való átállást kívánja támogatni az Emberi Erőforrások Minisztériuma.
2012.11.26
A magyar-szlovák kulturális és sajtóügyi vegyes bizottság támogatja magyar művészek részvételét a Kassa Európa Kulturális Fővárosa rendezvénysorozaton, és javasolja Alsósztregován Madách- és Mikszáth-napok, irodalmi körutak rendszeres megszervezését – többek között erről állapodtak meg 2012. november 22-én Pozsonyban.
2012.11.22
Nyolcszáz millió forint támogatást kap a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Voit orgonáinak restaurálására és rekonstrukciójára – mondta el L. Simon László kultúráért felelős államtitkár sajtótájékoztatóval egybekötött sajtóbejáráson 2012. november 22-én.
2012.11.22
Országos jelentősége okán 12 megyei múzeumi szervezet állami fenntartásban, nagy állami múzeum tagintézményeként működik tovább januártól. Az erről szóló döntést tegnap hozta meg a kormány.
2012.11.22
A kormány a rendkívüli kormányzati intézkedések előirányzat terhére 20 millió forint támogatást biztosít az A38-as hajó működtetői számára koncertek megvalósításához, illetve a kiemelkedő produkciókat megörökítő video- és hangfelvételek készítéséhez.
2012.11.21
Jövőre 17,6 milliárd forint jut az önkormányzatok közművelődési és közgyűjteményi feladatellátására, valamint 1,1 milliárdos többletforrást biztosít a kormányzat a minden megyében 4 fővel működő közművelődési módszertani központok létrahozására – jelentette be L. Simon László kultúráért felelős államtitkár a Változások a közművelődésben című konferencián, 2012. november 21-én.
2012.11.20
A műkincshamisítás nemzetközi és hazai tendenciáiról, a megelőzés lehetőségeiről tartottak konferenciát „Hamis műtárgyak karanténban? – Új utakon a műtárgyhamisítás ellen” címmel 2012. november 20-án Budapesten.
2012.11.20
A kínai Sajtó és Könyvkiadó Főhivatal (GAPP) Liu Binjie vezette miniszteri delegációját fogadta munkaebéden L. Simon László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára 2012. november 20-án az Országházban.

Szeptember 20-án mutatkozik be a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika művészetterápiás műhelye az Átkelő Galériában. A Tükör által címet viselő kiállítást Dr. Danics Zoltán pszichoanalitikus pszichoterapeuta és pszichiáter nyitja meg. A műhelyt Szerdahelyi Zsuzsanna iparművész, művészetterapeuta vezeti majd.

A Mai Manó Ház Három szín című kiállítása az orosz fotográfus, Szergej Prokugyin-Gorszkij életművén, valamint kortárs művészek munkáin keresztül foglalkozik a színes fényképezés történetével, valamint kép és látás viszonyával. Az intézmény által szervezett foglalkozáson fotográfiai, művészettörténeti és pszichológiai nézőpontból is közelíteneknk a kiállítás anyagához. A foglalkozások időpontja előzetes időpontegyeztetés alapján történik. Bejelentkezés, további információ: edit.barta@maimano.hu.

Bárdos Lajos zeneszerző születésének 120. évfordulója alkalmából rendeznek konferenciát Életet az énekbe címmel szerdán a Pesti Vigadóban. Bárdos Lajos, a 20. század jelentős zeneszerzője, a zeneelmélet, a zenetudomány meghatározó személyisége 120 évvel ezelőtt született. Nemcsak számos zenei szakterületnek volt kiváló mestere, de másokat magával ragadó, karizmatikus tanár is. Kotta- és könyvkiadót szervezett, felkarolta a korában igen veszélyesnek számító egyházi zene kérdését. A konferencián megidézik azt a szellemiséget, amely ezt a sokoldalú, számos területen jelentőset alkotó művészt jellemezte.

Október elején elárverezi Banksy legnagyobb és egyik leghíresebb, Devolved Parliament (Elfajzott parlament) című festményét a Sotheby's Londonban. A brit parlament alsóházának képviselőit csimpánzként ábrázoló alkotás a rejtőzködő brit graffitiművész legdrágább művé válhat, mivel az aukciósház legalább 1,5-2 millió font leütési árra számít. Banksy a négy méter széles képet 2009-ben festette. Még abban az évben kiállították a bristoli múzeumban, ahol több mint 300 ezer látogatót vonzott, és bekerült a világ 10 leglátogatottabb tárlata közé. Ismeretlen tulajdonosa idén ismét kölcsönadta kiállításra a múzeumnak a 10 éves évfordulóra és Nagy-Britannia európai uniós kilépésének idejére.

A 700 méter hosszú híd, amelyet szinte teljes egészében kézzel, viking kori eszközöket és technikákat alkalmazva építettek, a viking infrastruktúrát és szaktudást demonstrálja. A Vikingebro nevű híd egy másolata annak az eredeti szerkezetnek, amely Kékfogú Harald, vagyis I. Harald dán király uralkodása idején, 980-ban állt a területen. A szerkezet megépítésében több mint ezer iskolás gyerek és 400 önkéntes, köztük a hagyományos viking módszereket ismerő ácsok vettek részt. A munkálatok három évig tartottak.

Több programot is kínál a következő hetekben a Rákóczi-szabadságharc emlékéve alkalmából a Hadtörténeti Intézet és Múzeum. Október végén útjára indítják a Rákóczi Expresszt is.

Rakoczi_Ferenc

A Magyarság Házában folytatódnak a vasárnapi mesedélelőttök, lesznek könnyűzenei koncertek és az oktatási intézményeknek is kínálnak programokat.

Gyulán és térségében, valamint Püspökfürdőn várja az érdeklődőket szeptember 27. és 29. között a Muzsikál az erdő a Körösök völgyében elnevezésű rendezvény, amelyen erdei koncertek, szakvezetéses erdei séták és gyerekprogramok is várják az érdeklődőket.

A Next.Ape tagjai bár mindannyian jazz-zenészek, mégsem jazzt játszanak, hanem elektronikával és improvizációkkal megspékelt alternatív popzenét. Harcsa Veronika belgiumi székhelyű, páratlanul izgalmas, új projektje szeptember 27-én debütál az A38-on.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma