NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_2_002

2013.01.08
Az ENSZ 2006-ban nyilvánította január 27-ét a Holokauszt Nemzetközi Emléknapjának, amikor 1945. január 27-ére, a legnagyobb és leghírhedtebb náci haláltábor,Auschwitz-Birkenau felszabadulására emlékezünk. Ebből az alkalomból januárban az Izraeli Kulturális Intézet kiállítással és előadásokkal várja az érdeklődőket, melyek középpontjában – rendhagyó módon – a női túlélők állnak.
2013.01.02
Teljes egészében megkapják az idei évre megítélt támogatásukat a független színházak, miután a kormány döntött arról, hogy a kulturális területnek összesen közel 1,1 milliárd forintot juttatnak vissza.
2012.12.19
Közel 200 millió forint vissza nem térítendő támogatást ítélt meg 190 pályázónak a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) Vizuális Művészetek Kollégiuma az art mozik 2012. évi szakmai tevékenységének fejlesztésére és megújítására. Többek között erről is beszélt L. Simon László kultúráért felelős államtitkár az Alap alelnökeként az NKA évértékelőjén.
2012.12.19
L. Simon László kultúráért felelős államtitkár nyitotta meg az új összetételű Filmszakmai Bizottság első ülését 2012. december 18-án, ahol elfogadták a testület ügyrendjét is. Az államtitkár azt kérte a bizottság tagjaitól, hogy a kötelező munkájukon kívül gondolkodjanak el azon, hogy milyen célszerű lépéseket lehet tenni annak érdekében, hogy az art mozi hálózat stratégiailag is megújulhasson.
2012.12.14
Huszonöt festményen, szobron, installáción és több kísérleti filmen keresztül mutatja be a neves kortárs német képzőművész, Günther Uecker pályafutásának utóbbi mintegy ötven évét a Szépművészeti Múzeum péntektől látogatható, Képpé formált anyag című kamara kiállítása.
2012.12.13
A Vidék Kaland Programot a legjobb, EU-s társfinanszírozással megvalósult európai kommunikációs programnak választották a 2012. december 10-én Brüsszelben lezajlott döntőben.
2012.12.12
A Nemzeti Kulturális Alap Igazgatósága 2012. december 11-én megkezdte annak a közel félmilliárd forintnak a folyósítását, amelyet az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) az úgynevezett II-es és VI-os kategóriába tartozó, mintegy 100 független előadó-művészeti szervezetnek ítélt oda.
2012.12.11
Konferenciával és ünnepélyes aláírással zárul a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ fejlesztési programja Hódmezővásárhelyen.Az Agóra projekt záróeseményét 2012. december 12-én 10 órától tartják a megújult közművelődési intézményben.
2012.12.10
A Vas Megyei Múzeumok Igazgatóságának látványtárát adja át L. Simon László kultúráért felelős államtitkár december 12-én, Szombathelyen. Az avatást követően az államtitkár a vasi megyeszékhely több kulturális intézményét is felkeresi.
2012.12.06
Koncertek, kiállítások, színházi és táncelőadások, filmnapok, könyvbemutatók, összesen mintegy 100-100 program várja a közönséget hat magyar és nyolc olasz városban a 2013-as magyar-olasz kulturális évadban.

A 21 éves, londoni David Orobosa Omoregie kapta az év legjobb brit albumának járó zenei díjat, a Mercury Prize-t. Az indoklás szerint Dave Psychodrama című debütáló anyaga generációja legmerészebb rapalbuma. Idén márciusban jelent meg, vezette a brit albumlistát és eddig 130 ezer példány fogyott belőle. Dave a díjat családjának és barátainak ajánlotta, kiemelten bátyjának, Christophernek, aki gyilkosságért életfogytig tartó börtönbüntetését tölti. Az elgondolkodtató és önelemző Psychodrama megírását az a terápia inspirálta, amelyben bátyja a börtönben részesül: az elítéltek rehabilitációját a múltjukra épülő szerepjátékkal segítik. Az 1992 óta minden évben odaítélt díj 25 ezer fonttal (9,1 millió forint) jár együtt.

A Párizs közelében fekvő Vaux-le-Vicomte-ba csütörtök éjjel álarcosok hatoltak be, megkötözték az idős tulajdonosokat, és 2 millió euró (666 millió forint) értékűre beecsült zsákmánnyal távoztak. A kastély a legnagyobb, még magántulajdonban lévő védett műemlék épület Franciaországban, évente negyedmillió látogató keresi fel. Az 1656 és 1661 között épült pompás kastélyt XIV. Lajos pénzügyminisztere, Nicolas Fouquet emeltette, magára vonva a király irigységét. A hagyomány szerint Lajost éppen az udvar tiszteletére tartott tékozló ünnepség késztette arra 1661-ben, hogy hátralévő életére bebörtönözze pénzügyminiszterét, elkobozza a kastélyt, legbecsesebb műkincseit pedig a Louvre-ba és Versailles-ba szállíttassa.

Varázslények – Mesebeli küldetés címmel képzeletbeli kalandra hív a Magyar Mezőgazdasági Múzeum szombattól látogatható kiállítása. A játék során sosem látott tájakat barangolhatunk be, miközben furfangos fejtörők és mitikus kihívások teszik próbára tudásunkat és érzékeinket. A múzeum közleménye szerint a több mint 1000 négyzetméteren megvalósuló kiállítás és játék megújult látványvilággal, egyedi installációkkal, rengeteg mesés felfedeznivalóval és ajándékkal várja a kalandvágyó látogatókat. A kiállítás november 3-ig tekinthető meg a Vajdahunyadvárában.

Függök ezen a zord élet-párkányon címmel tart szeptember 23.-án, hétfőn 18:00 órától Ady-estet a Petőfi Irodalmi Múzeumban Bogdán Zsolt Jászai Mari-díjas és kétszeres UNITER díjas Érdemes művész, az erdélyi színjátszás kiemelkedő tehetségű színművésze, a kolozsvári társulat tagja.

A Pozsonyi úti Református Templom altemplomának felújított színpadán szeptember 22-én 19 órától láthatja a közönség Pozsgai Zsolt múltidéző darabját. A Mátyás és Janus című dráma Magyarországon játszódik 1472-ben. Mátyás király régen látott hatalommá növeli az országot. És ekkor váratlanul kitör egy lázadás. Janus Pannonius, a király egyik legkedvesebb barátja és Vitéz János, aki Mátyás nevelője volt, szövetkezik ellene.

Szeptember utolsó szombatján a csongrádi Tari László Múzeum ad otthont az országjáró Játékmustrának, ahol a múzeumi szakemberek a játékosítás terén mélyíthetik el ismereteiket.

Jatekmustra

A legnépszerűbb máltai együttes immár rendszeresen visszajár Magyarországra. Az örömzenére épülő Tribali ezúttal szeptember 28-án játszik a fővárosi Dürer Kertben.

Első alkalommal rendeznek nemzetközi Beatles-fesztivált Magyarországon: a Beatles Weekendet október 5-én az Analog Music Hallban, 6-án a Hard Rock Caféban rendezik meg.

Díjátadóval, nyílt próbákkal, színházi előadásokkal, kulisszajárásokkal ünneplik a színházak országszerte és a határon túl is a magyar dráma napját a hétvégén.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma