2019_Filharmonia_Orgonakejszakaja_728x90_002

2012.10.16
A 2012. október 8-án, életének 72. évében elhunyt Munkácsy- és Kossuth-díjas Pauer Gyulát az Emberi Erőforrások Minisztériuma saját halottjának tekinti. Temetése a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben október 26-án, 14 órakor lesz.
2012.10.16
Az MMA elnöksége szimbolikus jelentőséget tulajdonított annak, hogy ne Budapesten, hanem határon túli helyszínen alakuljon meg az első önálló, állandó bizottsága - jelentette ki Sára Sándor, az akadémia elnökségi tagja azon a sajtótájékoztatón, amelyet a testület megalakítása alkalmából tartottak Magyarkanizsán a Nagy József Regionális Kreatív Műhelyben.
2012.10.15
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) közzétette a Nemzeti Színház Kiemelkedően Közhasznú Zrt. vezérigazgatói álláshelyére szóló pályázatát 2012. október 15-én, a kormany.hu oldalon.
2012.10.12
Magyarország történelmét és kultúráját bemutató, magánkezdeményezésre létrejött kiállítást nyitott meg Hammerstein Judit Budapesten.
2012.10.11
Honoré Daumier francia karikaturista műveit bemutató kiállítást nyitott meg Hammerstein Judit, az EMMI kultúráért felelős helyettes államtitkára 2012. október 10-én a Szépművészeti Múzeumban.
2012.10.10
Komoly eredményként értékelte L. Simon László kultúráért felelős államtitkár egy 2012. október 9-i sajtóbeszélgetésen, hogy az Országgyűlés 2012. október 8-án 244 igen szavazattal elfogadta a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló törvény módosítását.
2012.10.08
Negyven év elteltével a Postamúzeum új helyre költözik és megújul. A múzeum új otthona a Benczúr Ház, a megnyitó 2012. október 9-én lesz.
2012.10.08
Hammerstein Judit kultúráért felelős helyettes államtitkár nyitotta meg az irodalmi Nobel-díjas Herta Müller életét és munkásságát bemutató kiállítást a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban 2012. október 4-én.
2012.10.05
A hagyomány és megújulás szellemében működik a több mint hatvanéves múltra visszatekintő TEMI Fővárosi Művelődési Háza, melyet hazánkban egyedülálló módon egy civil szervezet, a Területi Művelődési Intézmények Egyesülete önerőből újított fel és nyitott meg a látogatók előtt 2012. szeptember 14-én. Tóth Csabát, az intézmény igazgatóját kérdeztük.
2012.10.05
Az emberi erőforrások minisztere, Balog Zoltán döntött a 2012. évi, kiemelt művészeti célok támogatására, színházak részére meghirdetett előadó-művészeti pályázatokról.

A július 24. és 27. közötti szakmai konferencián mintegy kétszáz hazai szakember vesz részt. A négynapos országos szakmai találkozó fő témái között szerepelnek a várostervezés és örökségvédelem időszerű feladatai, a nép építészettel, benne a kastély- és várprogrammal összefüggő kérdések, a természetvédelem és a nemzeti parkok haza helyzetének áttekintése. A találkozó keretében tartják meg a Város- és Faluvédők Szövetségének közgyűlését a Református Kollégium Oratóriumában, a résztvevők emellett kirándulásokon ismerkedhetnek meg Debrecen, a bihari térség, Hajdúböszörmény és Hortobágy természeti és épített értékeivel.

Eddig nem ismert összecsapásra utalnak azok a leletek, amelyeket a csatamezőn, a szövetséges erők egykori tábori kórházának helyszínén először végzett ásatásokon tártak fel a régészek. Waterloonál Napóleon francia serege ütközött meg a szövetséges brit, németalföldi, német és porosz csapatokkal. Az egykori tábori kórház helyszínén amputált végtagok maradványaira bukkantak, továbbá puskagolyókat és egy francia ágyúgolyót is találtak. A szakértők szerint az amputációkat az egykori Mont-St-Jean tábori kórház orvosai végezték.

Kilencvenéves korában elhunyt Heller Ágnes Széchenyi-díjas filozófus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a New York-i New School for Social Research professor emeritusa. Fő kutatási területe az etika és a történetfilozófia volt. Pályája kezdetén munkáit a marxizmus és az újbaloldali gondolkodás jellemezte, később inkább posztmodern szempontból értelmezte az etikát és a modern világot, új megközelítési lehetőségeket kínált fontos társadalomelméleti problémák megoldásához. Magyarul megjelent munkái közül kiemelkedik A reneszánsz ember (1967), a Portrévázlatok az etika történetéből (1976), Az igazságosságon túl (1987), A történelem elmélete (2001), A „zsidókérdés" megoldhatatlansága (2004). 1998-ban Bicikliző majom címmel jelent meg interjú-önéletrajza, 2009-ben Rózsa Erzsébet monográfiát írt róla Se félelem, se keserűség címmel.

A Királyok völgyéből a gízai piramisok közelében épülő Egyiptomi Nagymúzeumba szállították át Tutanhamon külső aranyozott fakoporsóját, amelyen első ízben végeznek restaurálási munkálatokat a gyermekfáraó sírjának 1922-ben történt felfedezése óta. Az épülő Nagymúzeum 2020 negyedik negyedére tervezett átadása után egy helyen állítják ki a Tutanhamon sírjában talált összes kincset, benne a fáraó három koporsóját, amelyek közül kettő jelenleg a kairói, Tahrir téri Egyiptomi Múzeumban látható. A fáraó múmiáját gránitfedelű homokkőszarkofágban, azon belül három egymásba helyezett koporsóban találták, a koporsók közül a két külső aranyozott fából, a legbelső színaranyból készült, és mindet istenek képei díszítik.

Mintegy 60 ezer középkori diplomás életútjából készített adatbázist egy német és svájci kutatócsoport, feltérképezve a korabeli tanult emberek kapcsolati hálóját is. Ezzel azonnal láthatóvá vált a személyes kapcsolatok egész hálózata, ami akkoriban ugyanúgy meghatározta a karrierlehetőségeket, mint ma, és olyan meghatározó személyiségekre is hatással volt, mint Erasmus vagy Luther Márton. A kutatók azt a nagyjából 60 ezer embert követték életútján, aki 1250 és 1550 között valamelyik európai egyetemen diplomát szerzett. Az adatbank a mai Svájc területén élő fiatal férfiak – köztük Kálvin János – életútját is felöleli, ők ugyan nagyrészt más országokban tanultak, hiszen az első svájci egyetem 1460-ban létesült Bázelben. Nőket nem vehettek fel az egyetemek.

Július 26-án tartják a Strandok éjszakáját. A 10. évét ünneplő rendezvényhez idén több mint 40 fürdő csatlakozott országszerte.

bukfurdo-001

Több turnén Nick Cave vokalistája volt, és Johnny Depp kalózos válogatáslemezén is énekelt egy dalt Brooklyn egyik legvagányabb énekesnője, aki nemcsak a feminizmus mellett, hanem politika kérdésekben is felemeli a hangját. Shilpa Ray-t most Budapesten is meghallgathatjuk, hiszen július 21-én a KOBUCI Kertben koncertezik.

Idén harmadik alkalommal indul útnak a Sziget Cruisin' Partyhajó, egy igazi bulikülönlegesség a Szigeten kívül, de mégis a fesztivál részeként!

Régi történetek, fülledt esték, adomák és legendák. Kollár-Klemencz László prózaíróként, Grecsó Krisztián pedig dalszerzőként is bemutatkozik július 21-én este a zsámbéki Romtemplom különleges történelmi „díszletei” között.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma