NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_2_002

halasz

2013.03.07

A 2010 óta zajló kulturális rendszerváltás továbbvitelét tűzte ki célul Halász János kulturális államtitkár, aki február 28-án vette át a pozíciót. Az államtitkár fontos szerepet szán a Magyar Művészeti Akadémia intézményének, valamint a kortárs magyar képzőművészet nemzetközi reprezentációjának erősítését tervezi – derül ki Halász János MTI-nek adott interjújából.

emmi_logo1

2013.03.06

Az Európa Tanács elfogadta Magyarország csatlakozását a Kulturális útvonalakról szóló kibővített részleges megállapodáshoz, ezért mostantól hazai szervezetek és intézmények is pályázhatnak új kulturális útvonalakra.

130305-kossuthdij1

2013.03.05

A parlament kulturális és sajtóbizottsága márciusi első ülésén támogatta azt a képviselői indítványt, amelynek elfogadása esetén emelkedhet a Kossuth- és Széchenyi-díjjakkal járó összeg.

emmmi

2013.03.02

A Ludwig Múzeum igazgatójának mandátuma 2008. március 1-től 2013. február 28-ig tartott. Az intézményt fenntartó Emberi Erőforrások Minisztériuma a mai napon kiírta az igazgatói poszt betöltésére vonatkozó pályázatot.

gunbenderli2

2013.02.27

Gün Benderli asszonyt műfordítói, szótárkészítői és rádiós munkásságáért, a magyar-török kapcsolatok szolgálatáért, kultúránk törökországi megismertetéséért Balog Zoltán miniszter Pro Cultura Hungarica díjjal tüntette ki.

2013.02.19
A helyi kulturális intézmények működése, szakmai programjainak megismerése céljából utazik L. Simon László kultúráért felelős államtitkár Hajdúnánásra 2013. február 20-án.
2013.02.18
A Nemzeti Kulturális Alap 100 millió forinttal támogatja a Gárdonyi Géza születésének 150. évfordulója alkalmából megrendezendő Gárdonyi-emlékév programjait – jelentette be L. Simon László Egerben, 2013. február 16-án.
2013.02.18
Lajtha László zeneszerző, népzenekutató emlékszobáját nyitotta meg a Zenetudományi Intézetben Hammerstein Judit, az EMMI kultúráért felelős helyettes államtitkára 2013. február 16-án.
2013.02.18
Távozik posztjáról a hónap végén L. Simon László kultúráért felelős államtitkár, utóda Halász János, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) eddigi parlamenti államtitkára lesz jelentette be Balog Zoltán Lovasberényben, 2013. február 15-én.

emmmi

2013.02.28

Négy új államtitkár tett esküt, és vette át kinevezését szerdán a Köztársasági Elnöki Hivatalban.

Szeptember 20-án mutatkozik be a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika művészetterápiás műhelye az Átkelő Galériában. A Tükör által címet viselő kiállítást Dr. Danics Zoltán pszichoanalitikus pszichoterapeuta és pszichiáter nyitja meg. A műhelyt Szerdahelyi Zsuzsanna iparművész, művészetterapeuta vezeti majd.

A Mai Manó Ház Három szín című kiállítása az orosz fotográfus, Szergej Prokugyin-Gorszkij életművén, valamint kortárs művészek munkáin keresztül foglalkozik a színes fényképezés történetével, valamint kép és látás viszonyával. Az intézmény által szervezett foglalkozáson fotográfiai, művészettörténeti és pszichológiai nézőpontból is közelíteneknk a kiállítás anyagához. A foglalkozások időpontja előzetes időpontegyeztetés alapján történik. Bejelentkezés, további információ: edit.barta@maimano.hu.

Bárdos Lajos zeneszerző születésének 120. évfordulója alkalmából rendeznek konferenciát Életet az énekbe címmel szerdán a Pesti Vigadóban. Bárdos Lajos, a 20. század jelentős zeneszerzője, a zeneelmélet, a zenetudomány meghatározó személyisége 120 évvel ezelőtt született. Nemcsak számos zenei szakterületnek volt kiváló mestere, de másokat magával ragadó, karizmatikus tanár is. Kotta- és könyvkiadót szervezett, felkarolta a korában igen veszélyesnek számító egyházi zene kérdését. A konferencián megidézik azt a szellemiséget, amely ezt a sokoldalú, számos területen jelentőset alkotó művészt jellemezte.

Október elején elárverezi Banksy legnagyobb és egyik leghíresebb, Devolved Parliament (Elfajzott parlament) című festményét a Sotheby's Londonban. A brit parlament alsóházának képviselőit csimpánzként ábrázoló alkotás a rejtőzködő brit graffitiművész legdrágább művé válhat, mivel az aukciósház legalább 1,5-2 millió font leütési árra számít. Banksy a négy méter széles képet 2009-ben festette. Még abban az évben kiállították a bristoli múzeumban, ahol több mint 300 ezer látogatót vonzott, és bekerült a világ 10 leglátogatottabb tárlata közé. Ismeretlen tulajdonosa idén ismét kölcsönadta kiállításra a múzeumnak a 10 éves évfordulóra és Nagy-Britannia európai uniós kilépésének idejére.

A 700 méter hosszú híd, amelyet szinte teljes egészében kézzel, viking kori eszközöket és technikákat alkalmazva építettek, a viking infrastruktúrát és szaktudást demonstrálja. A Vikingebro nevű híd egy másolata annak az eredeti szerkezetnek, amely Kékfogú Harald, vagyis I. Harald dán király uralkodása idején, 980-ban állt a területen. A szerkezet megépítésében több mint ezer iskolás gyerek és 400 önkéntes, köztük a hagyományos viking módszereket ismerő ácsok vettek részt. A munkálatok három évig tartottak.

Több programot is kínál a következő hetekben a Rákóczi-szabadságharc emlékéve alkalmából a Hadtörténeti Intézet és Múzeum. Október végén útjára indítják a Rákóczi Expresszt is.

Rakoczi_Ferenc

A Magyarság Házában folytatódnak a vasárnapi mesedélelőttök, lesznek könnyűzenei koncertek és az oktatási intézményeknek is kínálnak programokat.

Gyulán és térségében, valamint Püspökfürdőn várja az érdeklődőket szeptember 27. és 29. között a Muzsikál az erdő a Körösök völgyében elnevezésű rendezvény, amelyen erdei koncertek, szakvezetéses erdei séták és gyerekprogramok is várják az érdeklődőket.

A Next.Ape tagjai bár mindannyian jazz-zenészek, mégsem jazzt játszanak, hanem elektronikával és improvizációkkal megspékelt alternatív popzenét. Harcsa Veronika belgiumi székhelyű, páratlanul izgalmas, új projektje szeptember 27-én debütál az A38-on.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma