15_eves

2013.01.22
A Csodaceruza lap kiadója nyílt levelet tett közzé a folyóirat-támogatással kapcsolatban azt a látszatot keltve, hogy pályázatának sikertelensége és a gyermekirodalom támogatása között összefüggés van. A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) a sikertelen pályázat okaira szeretné felhívni a figyelmet.
2013.01.22
Rendben lezajlott a vidéki kulturális intézmények átadás-átvétele, az eddig megyei, majd állami fenntartásban lévő közgyűjtemények települési fenntartásba vételét az emberek többsége helyes döntésnek tartja – hangzott el a kulturális államtitkár és az országgyűlési kulturális- és sajtóbizottsága elnökének közös sajtótájékoztatóján, 2013. január 20-án.
2013.01.18
A tavalyinál több támogatásra számíthatnak a közösségi médiaszolgáltatók és a filmesek a Magyar Média Mecenatúra program keretében. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa elfogadta a 2013-as támogatási tervet - közölte a hatóság szóvivői irodája pénteken.
2013.01.18
A Prix Pictet fotográfiai és fenntarthatósági nagydíj döntőbe került műveiből álló vándorkiállítás látható mától London, München és Párizs után Budapesten is. A Power/Erő című, 12 alkotó fotográfiáiból álló nemzetközi tárlatot Hammerstein Judit kultúráért felelős helyettes államtitkár nyitotta meg a Magyar Fotográfusok Házában 2013. január 17-én.
2013.01.17
A magyar nyelv a digitális korban címmel tartanak konferenciát a Magyar Tudományos Akadémián, 2013. január 18-án. A rendezvény megnyitóján beszédet mond L. Simon László kultúráért felelős államtitkár.
2013.01.16
Funkcióbővítő beruházást terveznek Szombathelyen az AGORA Kulturális Központ részeként működő Művelődési és Sportházban (MSH) – hangzott el az intézmény 2013. január 16-i évnyitó sajtótájékoztatóján, amelyen bemutatták a központ kulturális programjait is.
2013.01.15
A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) rektora szerint az elvonások nyomán rendkívül nehéz körülmények közé kerültek a művészeti egyetemek. "Mind elmentünk a falig" - fogalmazott Ascher Tamás.
2013.01.09
Tizenkét műteremből ötöt már teljes egészében felújítottak a Szentendrei Régi Művésztelepen, ide költözött a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) irodája is.
2013.01.08
A Nemzet Színészei előreláthatólag még ebben a hónapban megkapják az őket megillető juttatást. Az év elején előforduló, a kifizetések várható csúszásáról még tavaly decemberben értesítette az érintetteket az Emberi Erőforrások Minisztériuma.
2013.01.08
Az ENSZ 2006-ban nyilvánította január 27-ét a Holokauszt Nemzetközi Emléknapjának, amikor 1945. január 27-ére, a legnagyobb és leghírhedtebb náci haláltábor,Auschwitz-Birkenau felszabadulására emlékezünk. Ebből az alkalomból januárban az Izraeli Kulturális Intézet kiállítással és előadásokkal várja az érdeklődőket, melyek középpontjában – rendhagyó módon – a női túlélők állnak.

Leonardo közismerten hosszú idő alatt fejezte be képeit. A Sziklás madonnán két periódusban is dolgozott, 1491 és 1499 között, majd 1506 és 1508 között. Egy korábbi, 2005-ben elvégzett vizsgálat kiderítette, hogy eredetileg más pózban akarta megfesteni a madonnát, de további változtatásokra nem derült fény. A legújabb technológiának köszönhetően sikerült újabb vázlatot is felfedezni a festékréteg alatt, a tárlat látogatói most ezt is megismerhetik.

A zsiráfborjú augusztus 15-én jött a világra, az állatorvos és a gondozók több mint két órán keresztül segítették Ganzit, az anyaállatot a nehéz, ám végül sikeres ellésben. Az egészséges borjú több mint másfél méter magas, súlya 50-60 kilogramm körül van. A kis zsiráf egyelőre a zsiráfházban tölti napjait, a látogatók csak később láthatják Magyarország legnagyobb, mintegy kéthektáros Afrika-szavanna kifutójában szélesszájú orrszarvúk, zebrák, struccok és antilopok között.

Egy amerikai kutatócsoport sikeresen fejlesztett ki egy módszert, melynek segítségével megsütötték az egyiptomi leletekből kivont kovásszal az egykori piramisépítők kenyerét. Az ötletadó Seamus Blackley fizikus, az Xbox atyja volt, aki szabadidejében szívesen kísérletezik vadkovászból készült kenyerekkel. A Queenslandi Egyetem régészével és az Iowai Egyetem mikrobiológusával kezdett ősi mikroorganizmusok után kutatni, majd egy speciális eljárással az ókori agyagedényekben fennmaradt maradványok mintáiból kovászt nyertek ki, amellyel nemrégiben sikerült kenyeret készíteni. Az ősi tárolóedényekben talált szerves anyagok nyomainak elemzése sokat elárulhat a letűnt korok étrendjéről és életmódjáról.

A különleges szerkezetekkel ellátott Aston Martin DB5 sportkocsi 6,385 millió dollárért kelt el a kaliforniai Montereyben. Az ezüstszürke autó egyetlen Bond-filmben sem bukkant fel, de megegyezik azzal, amelyet 007 a Goldfingerben (1964) és a Tűzgolyóban (1965) vezetett. A brit titkosügynök számára 13 módosítást hajtottak végre a kocsin, sárvédőibe gépfegyvereket szereltek, keréktárcsáiban gumilyukasztók bújnak meg, hátsó ablakát fel-le húzható golyóálló ernyő védi.

Több mint százezer éves erdei őselefánt maradványait találták meg a második varsói metróvonal építése közben. A 115-130 ezer évvel ezelőtt élt nőstény mintegy hét tonnás lehetett, medence- és lábszárcsontjaira hat méterrel a felszín alatt bukkantak rá. Utoljára az 1960-as években történt hasonló felfedezés Lengyelországban, a most előkerült csontmaradványokat a helyszínen állítják majd ki egy üvegvitrinben.

Orgona-mesterkurzuson vehetnek részt az érdeklődők Szathmáry Zsigmond professzor vezetésével Debrecenben és Hajdúböszörményben hétfőn és kedden, a kurzus első napja ünnepi orgonaesttel zárul a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. és a Hajdúböszörményi Sillye Gábor Művelődési Központ támogatásával.

Szathmary_Zsigmond

A házaspár levelezéséből láthat előadást a közönség augusztus 18-án este a Zsámbéki Romtemplomnál.

Ma kezdődik és három napon át tart a Koronázási Szertartásjáték Székesfehérváron, ahol IV. Béla koronázása elevenedik meg.

Augusztus 17-én kezdődik Tatán a barokk zenei fesztivál, az egyhetes rendezvénysorozat programjában többször közreműködnek az ugyanebben az időben zajló Schiffer Ervin Nemzetközi Zenei Mesterkurzus hallgatói.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma