Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2012.11.26
A magyar-szlovák kulturális és sajtóügyi vegyes bizottság támogatja magyar művészek részvételét a Kassa Európa Kulturális Fővárosa rendezvénysorozaton, és javasolja Alsósztregován Madách- és Mikszáth-napok, irodalmi körutak rendszeres megszervezését – többek között erről állapodtak meg 2012. november 22-én Pozsonyban.
2012.11.22
Nyolcszáz millió forint támogatást kap a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Voit orgonáinak restaurálására és rekonstrukciójára – mondta el L. Simon László kultúráért felelős államtitkár sajtótájékoztatóval egybekötött sajtóbejáráson 2012. november 22-én.
2012.11.22
Országos jelentősége okán 12 megyei múzeumi szervezet állami fenntartásban, nagy állami múzeum tagintézményeként működik tovább januártól. Az erről szóló döntést tegnap hozta meg a kormány.
2012.11.22
A kormány a rendkívüli kormányzati intézkedések előirányzat terhére 20 millió forint támogatást biztosít az A38-as hajó működtetői számára koncertek megvalósításához, illetve a kiemelkedő produkciókat megörökítő video- és hangfelvételek készítéséhez.
2012.11.21
Jövőre 17,6 milliárd forint jut az önkormányzatok közművelődési és közgyűjteményi feladatellátására, valamint 1,1 milliárdos többletforrást biztosít a kormányzat a minden megyében 4 fővel működő közművelődési módszertani központok létrahozására – jelentette be L. Simon László kultúráért felelős államtitkár a Változások a közművelődésben című konferencián, 2012. november 21-én.
2012.11.20
A műkincshamisítás nemzetközi és hazai tendenciáiról, a megelőzés lehetőségeiről tartottak konferenciát „Hamis műtárgyak karanténban? – Új utakon a műtárgyhamisítás ellen” címmel 2012. november 20-án Budapesten.
2012.11.20
A kínai Sajtó és Könyvkiadó Főhivatal (GAPP) Liu Binjie vezette miniszteri delegációját fogadta munkaebéden L. Simon László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára 2012. november 20-án az Országházban.
2012.11.20
Változások a közművelődésben címmel rendez konferenciát a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus 2012. november 21-én, amelynek témája a területet érintő változások. A tanácskozáson előadást tart L. Simon László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára is.
2012.11.20
A második világháború idején deportált magyar zsidók hazaküldött lapjaiból és képzőművészek arra adott „válaszaiból” nyílt kiállítás Magyarország Bécsi Állandó ENSZ Képviseletén. A budapesti 2B Galéria által szervezett, Waldsee 1944 című tárlatot Hammerstein Judit kultúráért felelős helyettes államtitkár nyitotta meg 2012. november 19-én.
2012.11.20
Az országgyűlés elfogadta, hogy jövő évtől a kulturális szolgáltatások igénybevételét is 50 ezer forintig támogathatják adómentesen a munkáltatók. Az adótörvényeket módosító indítványt L. Simon László kultúráért felelős államtitkár nyújtotta be egyéni képviselőként.

A száz éve született Bessenyei Ferenc és Gábor Miklós emlékére nyílik kiállítás június 16-tól a budapesti Bajor Gizi Színészmúzeumban. A tárlat a két színművész színházi és filmes életművét, egyéni pályáját, találkozásukat, a Nemzeti Színházban és a Madách Színházban színre került közös előadásaikat idézi meg a Petőfi Irodalmi Múzeum, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet kiállítóhelyén, a Bajor Gizi Színészmúzeumban. A kiállítás időtartama alatt változatos kísérőprogramokkal és filmklub-vetítésekkel is várják az érdeklődőket.

Eladatlan maradt egy nagy méretű növényevő dinoszaurusz – a Diplodocus egy rokona – megkövült csontváza egy csütörtöki párizsi árverésen, mert nem akadt senki, aki megadta volna az eladó által elvárt 1,2 millió eurós minimális árat. A legmagasabb összeg, amelyet a 150 millió éves csontvázért ajánlottak 1,15 millió euró volt. A 13 méter hosszú és 6,2 méter magas fosszíliát így végül visszavonták az árverésről.

Megállapodást írt alá pénteken a II. kerület polgármestere kolozsvári magyar szervezetek és intézmények képviselőivel Budapesten. Ennek keretében a II. kerület és kulturális intézményei még szorosabbra fűzik kapcsolatukat a kolozsvári magyar szervezetekkel. Ennek első lépéseként szombaton, a II. Kerület Napja elnevezésű rendezvényen a fiatal kolozsvári író, Lupescu Kata könyvbemutatóján vehetnek részt az érdeklődők, valamint az együttműködő szervezetek vezetői mérik össze szakácstudományukat kerületi csapatokkal a szokásos éves főzőversenyen a Millenárison. Augusztusban a II. kerület kulturális programokkal képviselteti majd magát a Kolozsvári Magyar Napokon Láng Zsolt polgármester részvételével.

Június 14-től látogatható a tajvani főváros emblematikus felhőkarcolója, a Taipei 101-nek a legfelső szintjén lévő VIP-kilátó, ahova eddig csak olyan hírességeket engedtek fel, mint Bill Clinton volt amerikai elnök vagy Will Smith hollywoodi filmsztár. A helység mindössze 12 személyes, és csak napi három turnusban engednek fel látogatókat 40-40 percre, előzetes foglalás után. A 2004-ben átadott Taipei 101 a világ legmagasabb épületének számított 2010-ig, a dubaji Burdzs Kalifa átadásáig.

Június 16-án, apák napja alkalmából mesedélelőttre várják a kisgyermekes családokat a Magyarság Házában. A vasárnapi eseményen Fazekas Andrea kárpátaljai mesemondó tárja fel a Papucsszaggató királykisasszony kalandjait, a történet után pedig közös kézműveskedésen vehetnek részt a látogatók.

Személyes történeteikkel idézik fel az 1980-as, 1990-es éveket a Szabadságkoncert művészei, akik a rendszerváltoztatás 30. évfordulója alkalmából lépnek színpadra június 16-án, a Hősök terére szervezett nagyszabású előadáson.

125848

Európa legnagyobb önismereti és életmódfesztiválját hetedik alkalommal rendezik meg Alsóörsön június 19. és 24. között.

A Magyar Nemzeti Táncegyüttes Hullámzó világ című táncjátékának bemutatójával kezdődik a Szegedi Szabadtéri Játékok június 21-én.

Hétvégén rendezik meg az Európai Kerti Vasutak Találkozóját a Vasúttörténeti Parkban, ahol a látogatók dízel- és gőzmozdonyok kicsinyített másolatainak felvonulását láthatják majd.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma