hangf_spotify_banner_728x90

2013.01.09
Tizenkét műteremből ötöt már teljes egészében felújítottak a Szentendrei Régi Művésztelepen, ide költözött a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) irodája is.
2013.01.08
A Nemzet Színészei előreláthatólag még ebben a hónapban megkapják az őket megillető juttatást. Az év elején előforduló, a kifizetések várható csúszásáról még tavaly decemberben értesítette az érintetteket az Emberi Erőforrások Minisztériuma.
2013.01.08
Az ENSZ 2006-ban nyilvánította január 27-ét a Holokauszt Nemzetközi Emléknapjának, amikor 1945. január 27-ére, a legnagyobb és leghírhedtebb náci haláltábor,Auschwitz-Birkenau felszabadulására emlékezünk. Ebből az alkalomból januárban az Izraeli Kulturális Intézet kiállítással és előadásokkal várja az érdeklődőket, melyek középpontjában – rendhagyó módon – a női túlélők állnak.
2013.01.02
Teljes egészében megkapják az idei évre megítélt támogatásukat a független színházak, miután a kormány döntött arról, hogy a kulturális területnek összesen közel 1,1 milliárd forintot juttatnak vissza.
2012.12.19
Közel 200 millió forint vissza nem térítendő támogatást ítélt meg 190 pályázónak a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) Vizuális Művészetek Kollégiuma az art mozik 2012. évi szakmai tevékenységének fejlesztésére és megújítására. Többek között erről is beszélt L. Simon László kultúráért felelős államtitkár az Alap alelnökeként az NKA évértékelőjén.
2012.12.19
L. Simon László kultúráért felelős államtitkár nyitotta meg az új összetételű Filmszakmai Bizottság első ülését 2012. december 18-án, ahol elfogadták a testület ügyrendjét is. Az államtitkár azt kérte a bizottság tagjaitól, hogy a kötelező munkájukon kívül gondolkodjanak el azon, hogy milyen célszerű lépéseket lehet tenni annak érdekében, hogy az art mozi hálózat stratégiailag is megújulhasson.
2012.12.14
Huszonöt festményen, szobron, installáción és több kísérleti filmen keresztül mutatja be a neves kortárs német képzőművész, Günther Uecker pályafutásának utóbbi mintegy ötven évét a Szépművészeti Múzeum péntektől látogatható, Képpé formált anyag című kamara kiállítása.
2012.12.13
A Vidék Kaland Programot a legjobb, EU-s társfinanszírozással megvalósult európai kommunikációs programnak választották a 2012. december 10-én Brüsszelben lezajlott döntőben.
2012.12.12
A Nemzeti Kulturális Alap Igazgatósága 2012. december 11-én megkezdte annak a közel félmilliárd forintnak a folyósítását, amelyet az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) az úgynevezett II-es és VI-os kategóriába tartozó, mintegy 100 független előadó-művészeti szervezetnek ítélt oda.
2012.12.11
Konferenciával és ünnepélyes aláírással zárul a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ fejlesztési programja Hódmezővásárhelyen.Az Agóra projekt záróeseményét 2012. december 12-én 10 órától tartják a megújult közművelődési intézményben.

Nagyszabású orosz ikonkiállítás nyílt a ljubljanai Városi Múzeumban. A világhírű orosz ikonfestészet remekei közül 85 látható a szeptember 15-ig nyitva tartó tárlaton. Oroszország három legnagyobb múzeumából, az Állami Tretyjakov Galériából, a Szergijev Poszad-i Állami Történeti Múzeumból és a Jarozslavli Művészeti Múzeumból összeválogatott ikonok egyedülálló betekintést nyújtanak az orosz kultúrába és szellemiségbe.

Londonban, a Királynő Galériájában rendezett tárlaton Leonardo több mint 200 rajzát lehet megtekinteni, a kiállítás anyaga a brit Királyi Gyűjteményből származik. A Leonardo-rajzok és -vázlatok a 17. században uralkodó II. Károly idején kerültek a Királyi Gyűjteménybe a Loire-völgyéből, ahol a művész 1519. május 2-án Franciaországban bekövetkezett halála után őrizték azokat. A tárlaton több híres műve vázlatai is szerepelnek, köztük az Utolsó vacsorához és a Salvador mundi című Krisztus-portréhoz készült rajzok.

Az elmúlt egy évben, mióta a román kormány az új filmtámogatási programját elindította, már 31 produkció számára ítéltek meg összesen mintegy 120 millió lej (8,2 milliárd forint) támogatást. A keretösszegre 70 román és külföldi produkció pályázott, ebből 31 projektnek 120 millió lej értékben meg is ítélték. A román filmtámogatási program 2020 végéig tart, az éves keretösszeg 50 millió euró (16,3 milliárd forint).

Az Instagram oldalára feltöltött videó tanúsága szerint Velencében mutatta be legújabb installációját a street art rejtőzködő brit művésze, Banksy, aki ezúttal a nagy tengerjáróhajók és a lagúnák városának „viharos kapcsolatát" dolgozta fel. „Saját standot állítok a Velencei Biennálén" – írta Banksy a posztban.

Egymilliomodik látogatóját köszöntötte pénteken a budapesti Sziklakórház Atombunker Múzeum, amelynek látogatószáma az elmúlt években meghaladta az évi 160 ezer főt. A 2007-ben megnyílt intézmény 2016-ban és 2018-ban is a legnépszerűbb magyarországi múzeum volt a Tripadvisor utazási portál listáján, múzeumi tevékenységét a szakmai bizottságok is elismerik. A Sziklakórháznak fontos történelmi szerepe volt sürgősségi létesítményként mind a második világháborúban, mind az 1956-os forradalom során. Atombunkerré a hidegháború alatt fejlesztették, és szigorúan titkos volt egészen 2002-ig.

Az izraeli származású Berlinben élő énekesnőt a szláv népzenétől Marilyn Mansonig sokféle műfaj inspirálja. Moran Magal nem fél szokatlan kombinációkban vegyíteni a zenei stílusokat. Izgalmas zenei fúzióval érkezik a Zsidó Művészeti Napokra, május 27-én 19 órakor a Columbus Hajó színpadán ad koncertet.

Moran_Magal

Új zenei anyagot mutat be Szirtes Edina Mókus a Modern Art Orchestrával közösen. A Music à la Pangea című lemez dalait először május 26-án, vasárnap 19.30-kor a Budapest Music Centerben hallhatja a közönség.

Gárdonyi Géza halhatatlan regénye nyomán készült Egri csillagok című musicalt eddig ötven helyszínen, több mint kétszázezer néző előtt mutatták be itthon és határainkon túl, Csíksomlyón és az Egri vár történelmi falai között évről évre sikerrel játsszák a darabot. Május 26-án 18.00-kor a Budapest Arénában is megtekintheti a közönség.

Szombattól 73 művész részvételével 18 + 1 új kiállítási projektet és 52 programot kínál Közép-Európa legnagyobb képzőművészeti fesztiválja, a szentendrei Art Capital.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma