GaleriaMegnyito_banner_728x90_002

2012.10.16
A 2012. október 8-án, életének 72. évében elhunyt Munkácsy- és Kossuth-díjas Pauer Gyulát az Emberi Erőforrások Minisztériuma saját halottjának tekinti. Temetése a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben október 26-án, 14 órakor lesz.
2012.10.16
Az MMA elnöksége szimbolikus jelentőséget tulajdonított annak, hogy ne Budapesten, hanem határon túli helyszínen alakuljon meg az első önálló, állandó bizottsága - jelentette ki Sára Sándor, az akadémia elnökségi tagja azon a sajtótájékoztatón, amelyet a testület megalakítása alkalmából tartottak Magyarkanizsán a Nagy József Regionális Kreatív Műhelyben.
2012.10.15
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) közzétette a Nemzeti Színház Kiemelkedően Közhasznú Zrt. vezérigazgatói álláshelyére szóló pályázatát 2012. október 15-én, a kormany.hu oldalon.
2012.10.12
Magyarország történelmét és kultúráját bemutató, magánkezdeményezésre létrejött kiállítást nyitott meg Hammerstein Judit Budapesten.
2012.10.11
Honoré Daumier francia karikaturista műveit bemutató kiállítást nyitott meg Hammerstein Judit, az EMMI kultúráért felelős helyettes államtitkára 2012. október 10-én a Szépművészeti Múzeumban.
2012.10.10
Komoly eredményként értékelte L. Simon László kultúráért felelős államtitkár egy 2012. október 9-i sajtóbeszélgetésen, hogy az Országgyűlés 2012. október 8-án 244 igen szavazattal elfogadta a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló törvény módosítását.
2012.10.08
Negyven év elteltével a Postamúzeum új helyre költözik és megújul. A múzeum új otthona a Benczúr Ház, a megnyitó 2012. október 9-én lesz.
2012.10.08
Hammerstein Judit kultúráért felelős helyettes államtitkár nyitotta meg az irodalmi Nobel-díjas Herta Müller életét és munkásságát bemutató kiállítást a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban 2012. október 4-én.
2012.10.05
A hagyomány és megújulás szellemében működik a több mint hatvanéves múltra visszatekintő TEMI Fővárosi Művelődési Háza, melyet hazánkban egyedülálló módon egy civil szervezet, a Területi Művelődési Intézmények Egyesülete önerőből újított fel és nyitott meg a látogatók előtt 2012. szeptember 14-én. Tóth Csabát, az intézmény igazgatóját kérdeztük.
2012.10.05
Az emberi erőforrások minisztere, Balog Zoltán döntött a 2012. évi, kiemelt művészeti célok támogatására, színházak részére meghirdetett előadó-művészeti pályázatokról.

Április 5-én bemutatják a világ leghíresebb balett táncosáról, Rudolf Nureyevről szóló filmet a Vígszínházban. A White Crow-t előbb vetítik hazánkban, mint New Yorkban, ugyanis akkora az érdeklődés a hamarosan kezdődő Nureyev Nemzetközi Balettverseny iránt, hogy a film forgalmazói nem akarták kihagyni ezt a lehetőséget. Ráadásul a film főszereplője is éppen most érkezik Magyarországra: Oleg Ivenko a verseny díjkiosztó gálaestjének egyik sztárja lesz.

A világ legrégebbi tengeri csillagórájaként ismerte el a Guinness Világrekordok az asztrolábiumot, amelyet egy 1503-ban az ománi partoknál elsüllyedt portugál hajó roncsában találtak 2014-ben. A bronzkorongot 2014-ben hozta fel David Mearns Nagy-Britanniában élő amerikai roncsvadász. A tárgyat a középkori hajósok használták navigációs eszközként. A szakértők szerint a csillagóra 1496 és 1501 között készülhetett, vagyis körülbelül három évtizeddel korábbi az eddig ismert legrégebbi tengeri asztrolábiumnál.

A Verdi-művet Kesselyák Gergely állítja színpadra. A karmester kivételes alkalmakkor vállalkozik rendezésre, látásmódjának egyedisége már a fesztiválon nagy sikerrel játszott Turandoton és Nabuccón is látszott. A címszerepet a fiatal szoprán, Ádám Zsuzsanna énekli, darabbeli partnere a Radamest játszó László Boldizsár. Kálmándy Mihály bariton Amonasro, Etiópia királyának szerepét fogja énekelni, a fiatal basszus, Kiss András pedig Ramfis főpapot kelti életre. A szólisták mellett a több száz szereplőt igénylő grandiózus operához, melyben csak a kórus létszáma meghaladja a százhuszat, Zeke Edit álmodott sokoldalú, LED-falat is igénylő díszletet.

Kőszegi Tamás film- és animációs rendező új animációs filmmel készül, és stábjával – a világon egyedülálló módon – minden egyes szereplőt és tárgyat olyan bankjegyekre rajzoltak, melyek valaha forgalomban voltak. A csapat kutatómunkájával több ezer papírpénzt gyűjtött össze és scannelt be, együttműködtek több tucat gyűjtővel, könyvkiadóval és aukciós házzal. Az ábrákat digitálisan bontják rétegekre, és az elemeket virtuális térben animálják jelenetekké.

A Korazimban talált, gyönyörű mozaikpadlós szőlőprést bor készítéséhez használták a Talmud megszövegezésének korában, vagyis az i. sz. 3. és 5. század között. Az ekkor a Galileai-tótól északra fekvő településen élő zsidó lakosság bort készített és ivott, olajat préselt és gabonát is őrölt. Az előbb a padló medencéjében, majd a kősatuban is kipréselt szőlőlét amforákban tárolták és érlelték borrá. Korazimban egy teljes, a római és a bizánci korból származó zsidó falut tártak fel: korábban mikvék, vagyis zsidó rituális fürdők, egy hatalmas zsinagóga, valamint számos lakóépület maradványai kerültek elő a 20. században több időszakban is folytatott ásatásokon. Korazimot az Újszövetség is említi, Máté és Lukács evangéliumában szerepel azon városok között, amelyek elutasították Jézust, és ezért átkozottak. A településen jelentős pusztítást végzett egy i. sz. 363-ban történt földrengés, de utána újjáépítették, és a korai muzulmán korig, a nyolcadik századig fennállt.

Március 22-én, a víz világnapja alkalmából premier előtt országosan több moziban is vetítik a legendás mesét. Azok a gyerekek, akik életükben most először mennek moziba, „Első mozim” csomagot kapnak ajándékba.

V_4

Hamvas Béla író és kortársa, Weöres Sándor költő emlékét idézik fel Balatonfüreden március 23-án és 24-én. A Hamvas-napokon egyebek mellett kötetbemutatóval, borkóstolóval várják az érdeklődőket.

A Rákosi-korszak szórakoztatóiparát és a szocialista revük világát idézi meg az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) Vörös Csillagok címmel március 20-tól látható kamaratárlata.

Az OMG estet a közönség összesen hat alkalommal láthatja az évadban az Erkel Színház műsorán, 2019. március 22-én, 23-án, 24-én két alkalommal, 27-én és 28-án.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma