IDO_KEP_banner_728x90_2_002

2012.12.10
A Vas Megyei Múzeumok Igazgatóságának látványtárát adja át L. Simon László kultúráért felelős államtitkár december 12-én, Szombathelyen. Az avatást követően az államtitkár a vasi megyeszékhely több kulturális intézményét is felkeresi.
2012.12.06
Koncertek, kiállítások, színházi és táncelőadások, filmnapok, könyvbemutatók, összesen mintegy 100-100 program várja a közönséget hat magyar és nyolc olasz városban a 2013-as magyar-olasz kulturális évadban.
2012.12.06
A matyó hímzés után a magyar solymászat hagyománya is felkerült az UNESCO szellemi kulturális örökség reprezentatív listájára, az ott már korábban is szereplő solymászat részes országaként. A döntést 2012. december 6-án hozta meg Párizsban az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség Kormányközi Bizottsága.
2012.12.06
Meghosszabbított határidővel és megemelt keretösszeggel 2013. január 31-ig, összesen 8,58 milliárd forint értékben pályázhatnak iskolán kívüli nevelési feladatokra a működési engedéllyel rendelkező közművelődési intézmények, könyvtárak, civil szervezetek, muzeális intézmények, levéltárak és előadó-művészeti, alkotóművészeti szervezetek.
2012.12.05
A Magyar-Olasz Kulturális Évad 2013 célja, hogy a szélesebb értelemben vett kultúra eszközeivel segítse a magyar-olasz kapcsolatok továbbfejlesztését.
2012.12.04
Egymilliárd forint értékben írt ki pályázatot a közösségi terek hosszú távú működését segítő, többfunkciós közművelődési fejlesztésekre az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) és a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM).
2012.12.03
Tízmillió-ötszázezer forint odaítéléséről döntött Balog Zoltán miniszter a külhoni magyar írók és irodalmárok szépirodalmi, műfordítói vagy kritikai munkájának támogatására.
2012.11.30
A Kormány 100 millió forintot biztosít a Hagyományok Háza székhelyéül szolgáló Budai Vigadó belső korszerűsítési, felújítási munkálatainak elkezdésére – jelentette be a helyszínen tartott sajtóbejáráson L. Simon László kultúráért felelős államtitkár.
2012.11.30
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma saját halottjának tekinti az életének 86. évében, 2012. november 17-én elhunyt Kovács Apollónia előadóművészt, népdalénekest. Temetése a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben, 2012. december 4-én lesz.
2012.11.28
Megkezdődött Közép-Európa egyik legnagyobb angolkertjének helyreállítása, amelynek során eredeti, 19. századi formájában újul meg a Fejér megyei Dég klasszicista kastélya körüli kert.

Mától egy héten át magyar filmeket, mintegy 200 alkotást vetítenek a budapesti a Corvin Moziban. A televíziós forgalmazású filmek – tévéfilm, kisjátékfilm, dokumentumfilm, ismeretterjesztő film, animációs film és televíziós sorozatok – ingyenesen, a mozifilmek 500 forintos áron tekinthetők meg. A nézők április 25-én éjfélig adhatják le voksukat az elmúlt év legjobb filmjére a filmhéten bemutatott alkotások közül. Részletek itt.

Nyolcállomásos erdélyi turnéra indulnak május 11-én a Fölszállott a páva című tehetségkutató műsor versenyzői. A fellépők között van Kacsó Hanga, a 2014-es évad énekes szólista kategórianyertese, a Jászság Népi Együttes, a 2012-es és 2018-as évad táncegyüttes kategóriájának győztese és a Tokos zenekar is, amely 2014-ben ugyancsak kategórianyertes volt a zenekarok között. A turné Hargita megye nyolc településére látogat el.

A Fragonard-gyár új parfümmúzeumában a látogatók mintegy 400 parfümmel, és az illatszerek európai történetével is megismerkedhetnek. A múzeum a dél-franciaországi Grasse városában található világhírű parfümgyáré, amelyet hagyományos parfümkészítő művészetéért 2018-ban az UNESCO is felvett a kulturális világörökségi listájára. Míg régen az erős illatokat elsősorban temetési szertartások, később pedig a testszag elfedésére használták, a középkortól kezdve a parfüm már a luxusterméknek számított. Bár az egyház sokáig rossz szemmel nézte az illatosítást, a keresztes hadjáratokról visszatérők is sok egzotikus parfümöt, olajat hoztak magukkal Európába, új illatokkal gazdagítva a kínálatot. A 18. századtól az erős illatok kifinomultabbá váltak, ám még a 20. század elején is nehéz illatok hódítottak a mai ízléshez képest.

Előadó-művészeti tevékenységű nonprofit céget hoztak létre az ősszel elindult pásztói színház alapítói, köztük Kautzky Armand. A Balassi Bálint Színház Nonprofit Kft. másik két tulajdonosa Katona Attila zeneszerző és Katona József díszletfestő iparművész. A színházalapítást a 9 ezres kisváros kezdeményezte. Az előadások a művelődési házban zajlanak majd.

A budapesti Nemzeti Színház repertoárján is szereplő Ady-estjével vendégszerepel a kolozsvári színházban Földes László Hobo. A föltámadás szomorúsága című verses-zenés összeállítás április 24-én, szerdán 17 és 20 órától tekinthető meg a színház Stúdiótermében.

Április 28-án, a tánc világnapja alkalmából izgalmas programoknak ad otthont a Trip Hajó: lesz improvizációs jam Wondawulf közreműködésével, játékos kortárstáncház, fotókiállítás és milonga bemutató is.

Duda_Eva_Tarsulat_Tanc_

Május 25. és június 2. között negyedik alkalommal rendezik meg a Zsidó Művészeti Napokat (Zsimü) Budapest meghatározó kulturális helyszínein.

Antonín Dvořák nagyszabású h-moll gordonkaversenyét tűzi műsorra a Pannon Filharmonikusok zenekar április 27-én a pécsi Kodály Központban. A gordonkairodalom egyik legjelentősebb darabját Alexander Buzlov orosz csellóművész szólaltatja meg.

M/Ámor vagy amit akartok címmel, a Shakespeare-komédiák sajátos dramaturgiáján alapuló vígjátékot mutat be a Terminál Workhouse fiatal alkotókból álló csapata a Kós Károly Művelődési Házban április 23-án, kedden 19 órakor.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma