15_eves

megnyito_07_kozonseg
2013.06.24

Esztergomban gyűltek össze a hazai levéltáros szakemberek hagyományos éves rendezvényükre. A június 17-19-én a Szent Adalbert Rendezvényközpontban megtartott konferencián elhangzott az NKA a jövőben nagyobb hangsúlyt fordít majd a levéltárak digitalizálási munkáinak támogatására.

szinhaz

2013.06.21

A kormány célja, hogy valamennyi művészeti ág legjelentősebb alkotóinak méltó időskori életkörülményeket biztosítson havi életjáradék formájában. Az EMMI kezdeményezésére a Magyar Művészeti Akadémia keretei között megalapításra javasolt új díjra irányadó szabályozás 2014. január 1-jén léphet hatályba.

fabenyi

2013.06.20

„Egy kortárs múzeumnak tükröznie kell a mai társadalomban és művészetben lezajló változásokat” – mondta el Fabényi Júlia, aki Bencsik Barnabástól veszi át a Ludwig Múzeum igazgatását. Az új direktor koncepciója szerint számos monografikus kiállítást szervez a közeljövőben, valamint a szorosabb vidéki és nemzetközi együttműködésre is törekedni fog.

artisjus

2013.06.18

A zenei jogdíjak hazai kezelését, az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület működését tekintette át az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottsága hétfői ülésén, amelyen számos kritika érte a közös jogkezelők működését. L. Simon László a szerzői jogi környezet megváltoztatását javasolta, de felmerült az is, hogy a rádiós játszási arányok alapján történő jogdíj-elosztás igazságtalanság.

nka

2013.06.17

Tízállomásos rendezvénysorozaton járja körbe az országot a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) – mondta el Krucsainé Herter Anikó, az Alap Igazgatóságának főigazgatója az első, pécsi állomáson június 14-én. A kulturális intézmények támogatásának húsz éve bástyát nyújtó NKA az évforduló alkalmából kilenc vidéki és egy fővárosi helyszínre – fesztiválokra, kulturális eseményekre – látogat.

balassi

2013.06.14

Washingtonban a Smithsonian Folklife szabadtéri népművészeti és hagyományőrző fesztiválon szerepel díszvendégként Magyarország június 26-tól. Hatos Pál, a Balassi Intézet főigazgatója elmondta, a programon körülbelül 40 millió turista és tévénéző találkozik a magyar kultúrával, . Videó.

papay

2013.06.13

Most zajlik a Balaton környéke felvirágzása – lassan visszatérnek ugyanis a vízpartra azok a vendégek, akik nem a gyorsbüféket, hanem a helyi termékeket felhasználó éttermeket részesítik előnyben. Nehezíti viszont a magyar szakácsok dolgát, hogy nehezen lehet megfelelő alapanyagokhoz jutni, a borászokét pedig az, hogy előszeretettel rendelnek a vendéglősök attól, aki egy teherautón hozza a bort a sörrel és az üdítővel. A versenybe nehéz becsatlakozni.

MMAlogoC_1_haromsoros

2013.06.12

A kormány elfogadta, hogy a Magyar Művészeti Akadémia elhunyt rendes és levelező tagjainak hozzátartozói a köztestülettől havi ellátást kaphatnak. A Magyar Művészeti Akadémia által folyósítható hozzátartozói ellátások összege megegyezik a Magyar Tudományos Akadémia által folyósított hozzátartozói ellátások mindenkori összegével.

ls

2013.06.12

Idén ünnepli létrehozásának 20. évfordulóját a Nemzeti Kulturális Alap (NKA). Ebből az alkalomból az ország több pontját érintő előadássorozat indul, ahol többek között az NKA működéséről, az aktuális jogszabályi változásokról, az online pályázati rendszerről és az aktuális felhívásokról lesz szó. Első alkalommal Pécsre várják az érdeklődőket.

balogzoltan

2013.06.11

Sikeresen zajlott le a vidéki közgyűjteményi és közművelődési rendszerek átalakítása, és jelentős uniós forrásokat sikerült kulturális fejlesztésekre fordítani - emelte ki az Országgyűlés Kulturális és sajtóbizottsága előtt tartott éves beszámolójában hétfőn az emberi erőforrások minisztere.

Sheeran a Kraft Heinz cég megalakulásának 150. évfordulójára tervezte a speciális kiadást, amelyből csupán 150 darab készült. Az első három üveget augusztus 15-én árverezték el Londonban, az egyik 1050, a második 1100, a harmadik 1500 fontért kelt el. 104 üveg egy globális sorsolás nyereményeként kel el, a többit Sheeran és a Heinz legnagyobb rajongói, valamint múzeumok kapják meg. A befolyt bevétel egy részét a Kelet-Angliai Gyermek Hospice kapja, a többit a Heinz által támogatott gyermekélelmezési alapítványnak juttatják el.

A mongol-amerikai régészcsoport az ország északnyugati részén fekvő Hövszgöl tartomány Ulán-Úl településénél fedezte fel a több száz éves edényeket, amelyek 700-800 évre nyúlhatnak vissza. Az illetékes szerint a leletek tökéletes állapotban őrződtek meg az örökké fagyott talajban.

A Kínai Nemzeti Opera előadása szeptemberben lesz a budapesti Erkel Színházban. A történet Kína északi részén, a 20. század elején játszódik, ahol a főhősök a harcművészet elsajátítását követően a Pekingi Opera színházi társulatánál találják meg saját útjukat, ám a sors és végzet közbeszól, így az útjaik elválnak. A színpadon megelevenedik az élet és a halál, a szerelem és a gyűlölet, valamint a küzdelem a színpadi csillogás eléréséért.

Leonardo közismerten hosszú idő alatt fejezte be képeit. A Sziklás madonnán két periódusban is dolgozott, 1491 és 1499 között, majd 1506 és 1508 között. Egy korábbi, 2005-ben elvégzett vizsgálat kiderítette, hogy eredetileg más pózban akarta megfesteni a madonnát, de további változtatásokra nem derült fény. A legújabb technológiának köszönhetően sikerült újabb vázlatot is felfedezni a festékréteg alatt, a tárlat látogatói most ezt is megismerhetik.

A zsiráfborjú augusztus 15-én jött a világra, az állatorvos és a gondozók több mint két órán keresztül segítették Ganzit, az anyaállatot a nehéz, ám végül sikeres ellésben. Az egészséges borjú több mint másfél méter magas, súlya 50-60 kilogramm körül van. A kis zsiráf egyelőre a zsiráfházban tölti napjait, a látogatók csak később láthatják Magyarország legnagyobb, mintegy kéthektáros Afrika-szavanna kifutójában szélesszájú orrszarvúk, zebrák, struccok és antilopok között.

Az augusztus 22. és 25. között zajló rendezvénysorozatra Ausztriából, Németországból, Portugáliából és Romániából is érkeznek jelmezesek, a karneválon azok a gyermekek is részt vesznek, akik a testvérvárosi kapcsolatnak köszönhetően most a Balaton-parton üdülnek.

egy

Orgona-mesterkurzuson vehetnek részt az érdeklődők Szathmáry Zsigmond professzor vezetésével Debrecenben és Hajdúböszörményben hétfőn és kedden, a kurzus első napja ünnepi orgonaesttel zárul a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. és a Hajdúböszörményi Sillye Gábor Művelődési Központ támogatásával.

A házaspár levelezéséből láthat előadást a közönség augusztus 18-án este a Zsámbéki Romtemplomnál.

Ma kezdődik és három napon át tart a Koronázási Szertartásjáték Székesfehérváron, ahol IV. Béla koronázása elevenedik meg.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma