Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

aranykonyv_111
2013.06.25

Nyilvános könyvtárak gyűjteményeinek fejlesztésére 632 önkormányzat kapott támogatást az Emberi Erőforrások Minisztériumától, összesen 240 millió forint értékben. Halász János kulturális államtitkár korábban elmondta: új, modern, lényegre fókuszáló olvasásnépszerűsítő programot is terveznek, mellyel a társadalom minden tagját szeretnék megszólítani.

megnyito_07_kozonseg
2013.06.24

Esztergomban gyűltek össze a hazai levéltáros szakemberek hagyományos éves rendezvényükre. A június 17-19-én a Szent Adalbert Rendezvényközpontban megtartott konferencián elhangzott az NKA a jövőben nagyobb hangsúlyt fordít majd a levéltárak digitalizálási munkáinak támogatására.

szinhaz

2013.06.21

A kormány célja, hogy valamennyi művészeti ág legjelentősebb alkotóinak méltó időskori életkörülményeket biztosítson havi életjáradék formájában. Az EMMI kezdeményezésére a Magyar Művészeti Akadémia keretei között megalapításra javasolt új díjra irányadó szabályozás 2014. január 1-jén léphet hatályba.

fabenyi

2013.06.20

„Egy kortárs múzeumnak tükröznie kell a mai társadalomban és művészetben lezajló változásokat” – mondta el Fabényi Júlia, aki Bencsik Barnabástól veszi át a Ludwig Múzeum igazgatását. Az új direktor koncepciója szerint számos monografikus kiállítást szervez a közeljövőben, valamint a szorosabb vidéki és nemzetközi együttműködésre is törekedni fog.

artisjus

2013.06.18

A zenei jogdíjak hazai kezelését, az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület működését tekintette át az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottsága hétfői ülésén, amelyen számos kritika érte a közös jogkezelők működését. L. Simon László a szerzői jogi környezet megváltoztatását javasolta, de felmerült az is, hogy a rádiós játszási arányok alapján történő jogdíj-elosztás igazságtalanság.

nka

2013.06.17

Tízállomásos rendezvénysorozaton járja körbe az országot a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) – mondta el Krucsainé Herter Anikó, az Alap Igazgatóságának főigazgatója az első, pécsi állomáson június 14-én. A kulturális intézmények támogatásának húsz éve bástyát nyújtó NKA az évforduló alkalmából kilenc vidéki és egy fővárosi helyszínre – fesztiválokra, kulturális eseményekre – látogat.

balassi

2013.06.14

Washingtonban a Smithsonian Folklife szabadtéri népművészeti és hagyományőrző fesztiválon szerepel díszvendégként Magyarország június 26-tól. Hatos Pál, a Balassi Intézet főigazgatója elmondta, a programon körülbelül 40 millió turista és tévénéző találkozik a magyar kultúrával, . Videó.

papay

2013.06.13

Most zajlik a Balaton környéke felvirágzása – lassan visszatérnek ugyanis a vízpartra azok a vendégek, akik nem a gyorsbüféket, hanem a helyi termékeket felhasználó éttermeket részesítik előnyben. Nehezíti viszont a magyar szakácsok dolgát, hogy nehezen lehet megfelelő alapanyagokhoz jutni, a borászokét pedig az, hogy előszeretettel rendelnek a vendéglősök attól, aki egy teherautón hozza a bort a sörrel és az üdítővel. A versenybe nehéz becsatlakozni.

MMAlogoC_1_haromsoros

2013.06.12

A kormány elfogadta, hogy a Magyar Művészeti Akadémia elhunyt rendes és levelező tagjainak hozzátartozói a köztestülettől havi ellátást kaphatnak. A Magyar Művészeti Akadémia által folyósítható hozzátartozói ellátások összege megegyezik a Magyar Tudományos Akadémia által folyósított hozzátartozói ellátások mindenkori összegével.

ls

2013.06.12

Idén ünnepli létrehozásának 20. évfordulóját a Nemzeti Kulturális Alap (NKA). Ebből az alkalomból az ország több pontját érintő előadássorozat indul, ahol többek között az NKA működéséről, az aktuális jogszabályi változásokról, az online pályázati rendszerről és az aktuális felhívásokról lesz szó. Első alkalommal Pécsre várják az érdeklődőket.

A Kairó központjában, a Tahrir téren lévő múzeum több mint egy évszázada állítja ki az ókor nagy egyiptomi kincseit, egy ideje azonban túl szűkösnek mutatkozott a nagy mennyiségű és sokszínű kiállítási tárgy számára. A munkálatok célja, hogy az épület szerkezeti felújítása mellett az intézmény gazdag gyűjteményét új megvilágításban tárják a látogatók elé, és a nemzetközi elvárásoknak megfelelő szintre fejlesszék a múzeum kutatási és egyéb tevékenységét.

Július 4-én tartják Veszprémben a Hair című musical előbemutatóját élőzenekarral, harminc szereplővel. A darabot nyáron Kapuváron, Balatonlellén, Ajkán, a veszprémi várban és az inotai Retro Színház elé épített szabadtéri színpadon is láthatja a közönség. A Pál utcai fiúkat Veszprém mellett Mórahalmon, Balatonlellén, Gyulán, Balatonakaliban, Balatonfüreden, Alsóörsön, Egerben, Debrecenben, Veresegyházon és Keszthelyen is előadják nyáron. Két zenés produkció, A padlás és A dzsungel könyve már tizennégy éve szerepel megszakítás nélkül a Pannon Várszínház repertoárján, ezeket a darabokat is több településen játsszák majd nyáron. Az alsóörsi strandon Kalózkaland címmel adnak elő szabadtéri interaktív mesejátékot, két esti előadáson pedig ugyanitt, a strandon A Pál utcai fiúkat és a Csinibabát láthatják a nézők. Utóbbit június 28-án a kőbányai Szent László-napokon is bemutatják ingyenes előadáson.

Az egyelőre cím nélküli mű 2020. május 19-én jelenik meg és Panemben játszódik, ám 64 évvel az eredeti trilógia előtt. Az amerikai írónő szerint az új regény a Sötét Napokként emlegetett sikertelen lázadás utáni éveket mutatja be, amikor Panem megpróbál talpra állni a történtek után. A posztapokaliptikus regénytrilógiában Panem fiatal lakóit arra kényszerítik, hogy élet-halál harcot vívjanak egymással élő adásban.

A Maling-hegység területén feltárt négy lábnyom segítheti az alsó kréta korban élt dinoszaurusz csoportok eloszlásának és evolúciójának tanulmányozását. Két sauropoda lábnyom az évek során részlegesen megrongálódott – három lábujj eltűnt –, ezért a nyomok emberi lábnyomnak tűntek, és sokáig a késő Tang-dinasztia (618-907) egyik híres tábornokának, Li Cunhsziaónak (858-894) tulajdonították őket.

Június 19-én kiállítás nyílik Pataki Ferenc festőművész képeiből a szentendrei ÚjMűhely Galériában Hommage à Barcsay címmel. Pataki művei általában az időt kívánják megragadni, ám mostani képei egyik alapeleme inkább a csend: nem a nyugalom csendje ugyan, hanem az alig érzékelhető, mégis folyamatosan zajló mozgások fojtott surrogása, a lassan málló, halkan áttetszővé horzsolódó felületek neszezése.

Négy előadást ad elő Csíkszeredában a Kolozsvári Magyar Opera a Székelyföldi Operahét keretében, az előadásokon Miklósa Erika és Kovácsházi István is címszerepet énekel.

Miklosa_Erika

A Gyulai Várszínház és Nemzeti Színház tavaly egy olyan hosszútávú színházi, összművészeti programsorozatot indított el a Székely János Napokkal, amelynek célja, hogy a közelmúlt nemzeti klasszikusainak életműveire egy-egy kétnapos programsorozattal, benne legalább egy fontos dráma bemutatásával hívják fel a figyelmet. Székely János munkássága után idén Weöres Sándor műveit állítják Gyulán középpontba, június 26-27-én.

Az Ivan & The Parazol koncertje nyitja idén a Volt egyszer egy Ifipark című sorozatot a Várkert Bazárban június 23-án, ahol a nyár folyamán fellép még Kovács Kati, az Edda Művek, Zséda, az Ős-Bikini, Deák Bill Gyula és a Piramis is.

Történelmi-művészeti sétára várják az érdeklődőket a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárában június 22-én 11 órára.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma