vilagorokseg

2013.07.26

A világörökségi gondnokságok feladatairól és a jövőbeni együttműködés kereteiről volt szó azon a szakmai találkozón, amelyet a nyolc hazai világörökségi helyszín gondnokságának képviselői tartottak Hammerstein Judit kultúráért felelős helyettes államtitkár vezetésével 2013. július 26-án az Emberi Erőforrások Minisztériumában.

lsimonlaszlo

2013.07.26

L. Simon László, az Országgyűlés Kulturális- és sajtóbizottságának elnöke is részt vesz a 24. alkalommal rendezett Bálványosi Nyári Szabadegyetemen. Július 26-án a nyári fesztiválokról szóló kerekasztal-beszélgetésen vesz részt, a zárónapon pedig az idén 20 éves Nemzeti Kulturális Alapról tart előadást.

kepkultura

2013.07.25

“A legfontosabb feladatunk, hogy Magyarország legjelentősebb közgyűjteményében egységes struktúrát, szabványosított működést alakítsuk ki, amely mind a kutatók mind az ügyfelek érdekeit szolgálja” – mondta el dr. Fülöp Tamás július 22-én a Magyar Nemzeti Levéltár székházában, ahol átvette megyei főigazgató-helyettes kinevezését. Videóriportunk itt látható.

Fekete_dij_web

2013.07.25

Szarvas Város Napján, július 23-án, az Evangélikus Ótemplomban – több más kitüntetett mellett – Fekete Péter a Békéscsabai Jókai Színház igazgatója – a Szarvasi Vízi Színház beindításáért, és a hazai és nemzetközi színházi világba való gyors és hatékony bevezetésért – Közművelődésért Díjat vett át Babák Mihály polgármestertől.

levtar

2013.07.22

A Magyar Nemzeti Levéltár megyei főigazgató-helyettes kinevezésének adott helyet július 22-én délelőtt az MNL székháza. Az intézmény Lovagtermében az új tisztségről szóló oklevelet dr. Lengyel Györgyi az Emberi Erőforrások Minisztériumának közigazgatási államtitkára adta át dr. Fülöp Tamásnak, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltár korábbi igazgatójának.

doncsev-andras-emberi-eroforrasok-miniszteriumanak

2013.07.22

A közgyűjtemények és így a könyvtárak nélkül elképzelhetetlen a tanulás, az oktatás, a kutatás, a művelődés, és az emberi erőforrások megújulása - mondta Doncsev András, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a Magyar Könyvtárosok 45. Vándorgyűlésének nyitányaként csütörtökön Egerben.

sl

2013.07.18

Az idei Anna-bál újdonságaként Balatonfüred a Hagyományok Házával közösen országos prímásversenyt hirdetett, melyen tizenhárom hegedűs mérte össze a tudását. A győzteseknek járó díjat a rendezvény fővédnöke, Halász János, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára adta át 2013. július 17-én.

Marsall_Laszlo_Szigliget_2010cim

2013.07.17

Marsall László Kossuth-díjas költőt, a Magyar Írószövetség örökös tagját, a Magyar Művészeti Akadémia tagját, aki életének 80. évében, 2013. június 25-én hunyt el, az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Magyar Művészeti Akadémiával együtt saját halottjának tekinti. Gyászszertartását 2013. július 29-én tartják a Farkasréti temető Makovecz-termében.

park

2013.07.15

A város- és faluvédők országos találkozója és konferenciája zajlott Nyíregyházán hétvégén. A programon többek között javasolták, hogy ne csak az országos tulajdonban lévő műemléképületek újuljanak meg, hanem helyi védelem alatt álló épületek értékmentése is kidolgozott jogszabály alapján történjen.

amelie_csodalotas_elete_audrey_tautou
2013.07.12

Több mint huszonkétezen vettek részt az internetes szavazásban, amely szerint Leonardo da Vinci a legfontosabb európai képzőművész, az európai irodalom legmegrendítőbb alakja Don Quijote, Európa legfontosabb hozzájárulása a világkultúrához pedig a demokrácia. Erre az eredményre vezetett az „Európa-toplista“, a Goethe Intézet 24 nyelven, 30 európai és Európával szomszédos országban lefolytatott internetes közvélemény-kutatása.

A monumentális épületben a csecsemők etetésére szolgáló szobát júliusban adják át. Tavaly Kolkatában az anyák egy bevásárlóközpont előtt tüntettek, ahol egy alkalmazott azt mondta egy kismamának, hogy a vécén szoptassa meg a gyerekét. A Tádzs Mahalt évente akár nyolcmillióan is megtekintik. A 17. században a Jamuna folyó partján fehér márványból emelt mauzóleumot Sah Dzsehán, az indiai mogul dinasztia ötödik uralkodója építtette szeretett felesége, a perzsa származású Mumtáz Mahal számára. Az asszony 1631-ben, fiatalon halt meg, Sah Dzsehán pedig megesküdött: olyan síremléket állít feledhetetlen szerelmének, amilyet még nem látott a világ.

Fréderic Chopin művei szólalnak meg Farkas Gábor zongoraművész lemezbemutató koncertjén június 5-én a Pesti Vigadóban. A művész a budapesti lemezbemutató után, 2019 nyarán a New York-i Lincoln Centerben ad kamarakoncertet és szólóestet, valamint fellép és mesterkurzusokat tart a Classical Bridge Festival nemzetközi zenei fesztiválon.

Május 22-én, szerdán Lichter Péter és Máté Bori The Rub című experimentális filmjét vetítik a budapesti Három Hollóban. A Berlinalén debütált alkotás Shakespeare Hamletjének rendhagyó adaptációja, amely teljes egészében a dráma főhősének szemszögén keresztül meséli el a történetet. A képzőművészeti szintre emelkedett mozgóképek hatását Horváth Ádám Márton szuggesszív dallamai teszik teljessé, amelyek ezúttal egy improvizatív koncert keretében elevenednek meg.

Mintegy hét év szünet után újra napirendre vették az új nemzeti könyvtár építésének projektjét Szlovéniában, az erről szóló dokumentumot hétfőn írta alá Jernej Pikalo oktatási és tudományos miniszter.

Június 9-ig tekinthető meg a Vajda Lajos Stúdió tagjainak tárlata az egyesület pinceműhelyében. Kiállít többek között: Almási M NHJH,KGT.MGertrúd, Krizbai Sándor, feLugossy László, drMáriás, ef Zámbó István. Bővebb információ itt olvasható.

Május 24. és 26. között huszonötödik alkalommal rendezik meg Szolnokon az Országos Néptáncfesztivált.

2295-szolnoki-orszagos-neptancfesztival

Természetfilm-vetítésekkel, szemléletformáló, családi és diák programokkal várják május utolsó hétvégéjén a természet- és környezetvédelmi filmnapok sorozatban résztvevő városok filmszínházai, művelődési házai, nemzeti parkjai az érdeklődőket.

A 2. Bánffy Music Day alkalmával ötórás klasszikus zenei maratont kínálnak a látogatóknak. A május 25-én 11 órakotr kezdődő eseményen a párhuzamosan zajló koncerteknek a kastély már helyreállított terei adnak helyet.

Május 22. és 26. között tartják Veszprémben a kortárs táncművészeti előadásokat bemutató Tánc Fesztiválját.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma