Ludwig-Muzeum

2013.03.14

A korábban kiírt pályázatban lévő elírás miatt 2013. március 13-án az Emberi Erőforrások Minisztériuma újra kiírta a Ludwig Múzeum főigazgatói pályázatát. A részletekről Halász János kultúráért felelős államtitkár portálunkat tájékoztatta elsőként.

halasz

2013.03.14

Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc 165. évfordulója alkalmából 2013. március 13-án a Magyar Művészeti Akadémia ünnepi megemlékezést tartott a Duna Palotában. Az eseményen részt vett Halász János kultúráért felelős államtitkár, aki dr. Klinghammer István felsőoktatási államtitkárral a jövőbeni együttműködésről állapodott meg.

index

2013.03.13

Soltész Anna könyvtárosnak és Németh István Péter tanárnak több évtizedes, magas színvonalon végzett szakmai tevékenységéért Balog Zoltán Miniszteri Elismerő Oklevelet adományozott. A kitüntetést Hammerstein Judit, az EMMI kultúráért felelős helyettes államtitkára adta át 2013. március 13-án.

halaszjanosx

2013.03.12

„Hiszek a közösség erejében: abban, hogy az együttműködés értéket teremt, és hozzá tud járulni a magyar társadalom és gazdaság fejlődéséhez” − mondta Halász János, kulturális államtitkár a kormany.hu-nak adott bemutatkozó interjújában.

irodahaz

2013.03.11

Az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottsága 14 igen szavazattal általános vitára alkalmasnak találta azt a hat képviselő által önálló indítványként beterjesztett javaslatot, amely a Finnugor Rokon Népek Napjáról szól.

balogh

2013.03.14

Szakmai díjakat adott át 2013. március 14-én 10 órakora az Erkel Színházban Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a nemzeti ünnep alkalmából a kultúra területén végzett kiemelkedő művészi tevékenység elismerésére. Díjakat három kategóriában adott: 15-en Magyarország Érdemes Művésze, hatan Magyarország Kiváló Művésze elismerést, hárman pedig Magyarország Babérkoszorúja díjat kaptak.

latvanyterv

2013.03.08

Budapesten is - a többi európai városhoz hasonlóan - lesz Művészeti Negyed, hiszen Rogán Antal V. kerületi pogármester aláírta a kivitelezőkkel a szerződést. A rekonstrukciós munkálatok a Váci utca déli részén elhelyezkedő kis utcák és a műemléki védettség alatt álló régészeti emlékek felújítására vonatkoznak.

latvanytervv

2013.03.12
Elkezdődtek a rekonstrukciós munkálatok a Lipótvárosban, hiszen Rogán Antal V. kerületi polgármester aláírta a kivitelezőkkel a szerződést. A projekt és a munkálatok részleteiről Zalka Szilvia sajtószóvívő adott tájékoztatást.

HalaszHagyomanyok

2013.03.07

"A népi kézművesség mint vidéken megjelenő tevékenységi forma egyszerre kulturális és gazdasági tevékenység" - mondta el Halász János kultúráért felelős államtitkár a kézművességi stratégia 2013. március 7-ei bemutatóján.

halasz

2013.03.07

A 2010 óta zajló kulturális rendszerváltás továbbvitelét tűzte ki célul Halász János kulturális államtitkár, aki február 28-án vette át a pozíciót. Az államtitkár fontos szerepet szán a Magyar Művészeti Akadémia intézményének, valamint a kortárs magyar képzőművészet nemzetközi reprezentációjának erősítését tervezi – derül ki Halász János MTI-nek adott interjújából.

Péntektől vasárnapig rendezik meg Melbourne-ben az ausztráliai magyarság legnagyobb rendezvényét, a Hungarofest kulturális seregszemlét, amelyen mintegy 60 programmal várják az érdeklődőket. A 15. találkozót 2-3 ezer vendég keresi fel alkalmanként a Magyar Központban. A pénteki megnyitón mutatták be Domaniczky Endre Ausztrália magyar szemmel című könyvét. Fellép többek között a Székely zenekar, a melbourne-i Gyöngyösbokréta, a Fonó tánccsoport és az Aranykalász tánccsoport, valamint a Csík János vezette Esszencia. Az eseményen Kű Lajos olimpiai ezüstérmes válogatott labdarúgóval is találkozhatnak az érdeklődők.

Hetedik alkalommal tartják meg február 28. és március 3. között Kárpátalján a magyar konyha hetét, amelyen 30 étterem és vendéglátóhely kínálja a megye hat járásában kedvezményes áron magyar ételeit. A magyar kormány által is támogatott, legnagyobb kárpátaljai gasztronómiai eseménynek jelentős szerepe van abban, hogy nagy mértékben nőtt Kárpátalján a kelet-ukrajnai konfliktus miatt néhány éve visszaesett idegenforgalom. A vendéglátóhelyek február 28-án, csütörtökön 50, a következő napokon pedig 25 százalékos árengedménnyel várják a vendégeiket. A vendéglátóhelyek listája, kínálatuk és áraik megtalálhatók itt.

A nemek közötti szakadékra mutatott rá a BBC kutatása, amely szerint a tavalyi toplistás popzenei számok előadói között háromszor annyi férfi volt, mint nő. Az olyan énekesek sikere ellenére, mint Dua Lipa és Ariana Grande, a nemek közötti szakadék tovább nőtt az elmúlt évtizedben. A tavalyi száz legnépszerűbb dalból csupán 13 olyan szerepelt a toplistán, amelyet kizárólag nők adtak elő, míg 2008-ban 35 ilyen szám volt. A BBC kutatása szerint a brit toplistákon nincs kevesebb a nő, mint tíz éve, viszont a férfi előadók száma 50 százalékkal nőtt, mivel a vezető popszámok esetében nagyon gyakori lett, hogy két popsztár együttműködéséből születnek. A popzenében mindig is jelen volt ez a nemek közötti kiegyenlítetlenség, elég visszatekinteni az elmúlt hatvan év legnagyobb sztárjaira, de mára többen hangsúlyozzák, hogy a kiegyenlítetlenség ellen tenni kellene.

Bezár február végén a bonni Beethoven-ház, hogy teljesen megújult tárlattal nyisson ki újra decemberre, a zeneszerző születésének 250. évfordulója alkalmából meghirdetett emlékév kezdetére. A Ludwig van Beethoven (1770-1827) élettörténetét jelenleg időrendben bemutató kiállítás gyökeres átdolgozásán kívül koncertek sorával és tudományos kongresszusokkal is megemlékeznek a zeneszerző születésének jubileumáról.

A milánói központú nemzetközi bankcsoport szociális projekteket finanszíroz a bevételből. Az olaszországi, ausztriai és németországi műgyűjteményeket dobják piacra, klasszikus és kortárs műveket, köztük 19. századi remekműveket, például impresszionisták képeit. Egyes műalkotásokat helyi múzeumoknak adományoznak, emellett fiatal művészeket is pártfogolni akar a bank. Az UniCredit tavaly 72,9 millió eurót fordított szociális projektekre Olaszországban, főleg mikrohitelezésre. Idén kiterjesztik a programot más olyan országokra is, amelyekben a bank jelen van, így Magyarországra is.

A búcsújárást bemutató színpadi műsorral és hajnalig tartó táncházzal várják az érdeklődőket szombaton a 23. Csángó Bálon a budapesti Millenáris parkban.

index

Lezárult a Fashion Street Budapest, a Bartók Béla Boulevard és az ArtHungry.com Tales/ Art/Fashion művészeti pályázatsorozat első felvonása. Az eredmény: Bereczki Kata február 19-én Tales of my life címmel nyílt kiállítása.

Liszt Esz-dúr zongoraversenyének első vázlatait még ifjúkorában vetette papírra, de csak később, a weimari időszakában kezdte kidolgozni, s összesen öt változatot készített az idők során. A bemutatón Berlioz vezényletével Liszt maga játszotta a zongoraszólamot. Február 22-én a Müpában a Nemzeti Filharmonikus Zenekar Liszt-estjén az olasz Mariangela Vacatello zongoraművésznő szólaltatja meg a művet.

A nemrég elhunyt Grendel Lajosra emlélezve február 21-én 19 órától Grendel-emlékestet tartanak a a felvidéki Somorján, a Mozi klubban Tőzsér Árpád Kossuth-díjas költő, valamint N. Tóth Anikó, író, irodalomtörténész, egyetemi tanár részvételével. Tandori Dezsőre pedig két budapesti helyszínen emlékeznek ezen a héten: február 22-én 18 órától a Három Hollóban, 24-én 17 órától a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma