GaleriaMegnyito_banner_728x90_002

davidkatalin2

2013.11.06

Első alkalommal adta át a Magyar Művészeti Akadémia Nagydíját és Életműdíját november 5-én a Duna Palotában. Az elismerést Csoóri Sándor írónak, valamint Dávid Katalin teológus-művészettörténésznek ítélte oda a köztestület. Egy díj megalapításánál mindig lényeges az első díjazott személye, hiszen ő az, aki minősít egy új elismerést – jegyezte meg Balog Zoltán az ünnepségen.

vsbamrita71

2013.11.05

Az operától az irodalomig minden művészeti ág előkerült az Amrita Sher-Gil konferencia második napján, november 5-én. A magyar-indiai identitású festőnőről pedig kiderült: a magyarországi élmények, az indiai hagyományok és a modern festészet szintézisének megteremtőjeként tarthatjuk számon.

DSC_2009

2013.11.04

Tánc, színház és költészet is képes összekapcsolni két távoli ország kultúráját. A Károlyi-Csekonics-rezidencia falai között november 4-én a hallgatóság megtudta: hogyan lehet Indiai egyik legfőbb politikai eszköze a tánc, miképp fest egy hindu legenda a magyar színpadon, és mit jelentett egy indiai költő világsikere a XX. század Európájában.

 

IMGP6351

2013.11.04

Az idei évhez képest 17 milliárd forinttal több támogatás jut kulturális és közösségi célokra 2014-ben - mondta Halász János, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) kultúráért felelős államtitkára a Magyar Teátrumi Társaság hétfői tisztújító közgyűlésén Budapesten.

fekete

2013.11.04

„Bízom benne, hogy a két nap túlnő eredeti szándékán, és minden beszámoló önálló mondanivalóvá nemesül” – nyitotta meg Fekete György, az MMA elnöke az Amrita Sher-Gil emlékére, a magyar indiai kapcsolatokról szóló november 4-én és 5-én rendezendő konferenciát.

vsbamrita71
2013.11.02

Az indiai-magyar művészeti kapcsolatok emblematikus alakjáról, Amrita Sher-Gil festőművészről és a két ország kulturális együttműködéséről rendez kétnapos nemzetközi konferenciát hétfőtől a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) a Múzeum utcai Károlyi-Csekonics-rezidencián.

Download.aspx

2013.10.28

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa csak panaszra járhat el a kiegyensúlyozottság kérdésében, a bírságok kiszabásakor pedig a fokozatosság elvét követi -  idézi az MTI az Országgyűlés Kulturális és sajtóbizottságának hétfői budapesti ülésén elhangzott döntést.

A47A6762

2013.10.28

A Holokauszt Emlékév magyar programjairól tárgyalt Lázár János államtitkár, valamint Samuel Pisar  az UNESCO különmegbízottja október 28-án Budapesten. A holokauszt túlélő most megjelenő Vér és remény című könyve előszavában a fiatal magyar generációnak ajánlja a kötetet.

gardonyiimages

2013.10.24

Gárdonyi-maraton zárja október 27-én, vasárnap az Emmi által koordinált Gárdonyi-emlékév programsorozatát. Az egri Gárdonyi Géza Színházban az író életművének színházi és filmes vonatkozásaira fókuszálva, kiállításmegnyitókkal, beszélgetéssel és előadásokkal tisztelegnek munkássága előtt. Múlt héten országszerte megemlékeztek az alkotóról. Videó.

Zeneakademiafoto111

2013.10.22

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a Magyar Érdemrend polgári tagozatának lovagkeresztjét adta át ma Budapesten a Zeneakadémia felújítását vezető szakembereknek: Lakatos Gergely műszaki menedzsernek, főmérnöknek és Csepeli László építészmérnöknek.

Az elmúlt negyedszázad legjelentősebb kiállítása nyílt meg szombaton Ilja Repin műveiből a moszkvai Tretyjakov Képtárban. A világhírű moszkvai galéria a realista festő 300 művét – 170 olajképét és 130 grafikáját – gyűjtötte egybe 28 oroszországi múzeumból és hét magyángyűjteményből Repin születésének 175. évfordulója alkalmából. Az orosz fővárosban augusztus 18-ig látható tárlatot később bemutatják Szentpéterváron, szűkebb változatban Párizsban és Helsinkiben is.

Az ausztriai Szárazvámban (Müllendorf), a kismartoni járásban a legkevesebb öt ókori épület maradványai kerültek elő. Az eddig ismeretlen ókori falu egy sajátos római kori településfajta, egy úgynevezett vicus – saját önkormányzattal nem rendelkező falu vagy esetleg városrész – lehetett, amely kereskedelemből, kézművességből és szolgáltatásokból élt. A leletek azután kerültek felszínre, hogy egy építkezés miatt lebontottak egy régi parasztházat. Az épületmaradványokon kívül találtak 120 fémpénzt, dísztárgyakat és más kerámiákat is.

A nemzetközi tehetségeket bemutató programra meghívták aMayberian Sansküllots és a Belau együttest is. Az egyik legfontosabb európai zenei fesztivált május 30. és június 1. között rendezik, a két magyar csapat ezen, valamint az ahhoz kapcsolódó Primavera Pro ötnapos zeneipari találkozó (május 29. – június 2.) showcase rendezvényén is fellép.

Egy 22 millió évvel ezelőtt élt ősi majomfaj megkövesedett fogmaradványait tárták fel a kutatók egy északnyugat-kenyai lelőhelyen. Az eddig ismeretlen faj az óvilági majmok evolúciójának egy hiányzó láncszemét képviseli. Az Alophia metios fogainak felfedezését megelőzően a kutatók egy korábban Ugandában talált, 19 millió éves megkövesedett fog és egy Tanzániában feltárt, 25 millió éves lelet alapján vázolták fel a majmok evolúcióját, amelyből hatmillió évet azonban nem ismertek. Az Alophia metios fogai jóval kezdetlegesebbek voltak, mint a későbbi majmoké.

A három éve elhunyt George Michael angol popénekes műgyűjteménye 9,26 millió fontért kelt el. Az árverésen 75 tétel szerepelt, köztük Damien Hirst, Tracey Emin, Sarah Lucas és a Fiatal Brit Művészek csoport más alkotóinak munkái, akik George Michaelhez hasonlóan az 1980-as és 1990-es években felrázták a brit művészeti életet. Az árverés bevételét jótékonysági célokra fordítják. George Michael az 1980-as évek elején az Andrew Ridgeleyvel alapított Wham! duó tagjaként vált ismertté, majd szólókarrierjével is hatalmas sikert aratott. Csaknem négy évtizedet átívelő pályafutása alatt több mint 100 millió albuma fogyott, hét felvétele a brit slágerlisták első helyére került, lemezeiért három Brit Awards- és két Grammy-díjat vehetett át.

A Várkert Irodalom március 19-i alkalmán a 30 évvel ezelőtt elhunyt Márai Sándort, a 20. századi magyar irodalom egyik legjelentősebb íróját idézik meg. Az est vendégei Mészáros Tibor irodalomtörténész, Tari Annamária klinikai pszichológus, Tompos Kátya színművész és Hajduk Károly színművész.

Marai_30

Nyikolaj Luganszkij orosz zongoraművész szólóestjével folytatódik március 19-én az „MVM Koncertek – A Zongora”-sorozat a Zeneakadémia Nagytermében. „Napjaink zongoristái közül Luganszkij messze kiemelkedik felkészültségével – jellemzi őt a Financial Times, kiemelve technikai virtuozitását, billentésének érzékenységét és azt a különleges művészi képességét, amellyel az orosz zene megérintő varázsát közvetíti a hallgatóságnak.

Különleges farsangi hangulatú mulatságot rendeznek a pécsi Modern Magyar Képtárban március 22-én. Az esemény fő ihletője a Bauhaus, illetve a Weininger Andor. A Bauhaustól New Yorkig című – március 31-ig látogatható – időszaki kiállítás.

A Müpában a nagysikerű koncertek, tánc- és újcirkusz-előadások mellett a szépirodalom is jelentős szerepet kap: a Vers-estek és a Literárium népszerű sorozatok mellett különleges egyszeri előadások is színpadra kerülnek. Március 18-án Sándor Iván munkásságát, áprilisban Kányádi Sándor munkásságát idézik meg.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma