hangf_spotify_banner_728x90

_DSC9403_www

2014.02.25

Halász János, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára február 25-én Kőszegen, a Jurisics-várban tartott sajtótájékoztatón értékelte az elmúlt négy év kulturális eredményeit. Kiemelte a közgyűjteményi rendszer, azaz a múzeumi és a könyvtári világ átalakítását.

zene

2014.02.24

A kiemelt művészeti célok támogatására meghirdetett pályázaton 22 millió forintos keretösszegre azok az Előadó-művészeti Iroda hatósági nyilvántartásában szereplő zenekarok és énekkarok pályázhatnak, amelyek nem rendelkeznek kiemelt vagy nemzeti minősítéssel, továbbá megfelelnek az előadó-művészeti törvény szerinti feltételeknek.

Kulturhazak-ejjel-nappal-Kerepes1-1030x686
2014.02.24

A Kulturális Örökség Napjai rendezvénysorozatba 2007-ben kapcsolódtak be a művelődési házak, melyek már 2012-ben Kultúrházak éjjel – nappal címmel önállósult programsorozatként jelentek meg, amelynek célja a művelődési házak és terek, valamint az abban folyó közösségi művelődés népszerűsítése A rendezvénysorozatot idén már a Kultúráért Felelős Államtitkárság is támogatja.

DSC_5722

2014.02.21

Február 28. és március 2. között rendezik meg a Kultúrházak éjjel-nappal országos eseménysorozatot, amelyre ezernél is több programmal már több mint 400 művelődési ház és közösségi tér regisztrált. Az esemény támogatója az Emberi Erőforrások Minisztériuma, fővédnöke Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

Kultnap_MOM_1_hammerstein_496

2014.02.21

„A sikeresen záruló Múzeumok mindenkinek program hatékonyan járul hozzá a múzeumok társadalmi beágyazottságához. Ez szorosan illeszkedik a kormányzat azon demokratikus elkötelezettségéhez, hogy mindenki számára biztosítani kell a kulturális javakhoz való hozzáférést, a színvonalas, élményszerű oktatást” – mondta Hammerstein Judit, az EMMI kultúráért felelős helyettes államtitkára a Szentendrei Szabadtéri Múzeumban tartott konferencián 2014. február 20-án.

index
2014.02.20

Csaknem 125 millió forintos keretösszeg áll rendelkezésre a minősítéssel nem rendelkező hazai zenekarok és énekkarok működésének támogatására az Emberi Erőforrások Minisztériumának pályázatán.

Kultnap_MOM_1_hammerstein_496

2014.02.20

„Az oktatásnak nem csak az iskola négy fala között kell zajlania, és a múzeumoknak nem kizárólag az a feladata, hogy hagyatékokat őrizzenek és kategorizáljanak” – mondta el a Múzeum Mindenkinek Program értékelésén Hammerstein Judit kultúráért felelős helyettes államtitkár, aki hozzátette: az elmúlt öt évben több millió forint támogatást adtak a múzeumoknak.

DSC_4629

2014.02.19

Március elsején létrejön az Eszterháza Központ - jelentette be Fertődön az Esterházy-kastélyban rendezett sajtótájékoztatón L. Simon László, a Budai Várnegyed, a Fertődi Esterházy-kastély és a Kúria megújításáért felelős kormánybiztos. Az Eszterházy-kastély 2009-ben kezdődött felújítása továbbra is zavartalanul folytatódik.

images

2014.02.19

Idén is a tavalyi mértékű, 28 millió forintos egyedi támogatásban részesülnek az egyházi levéltárak.

 

agarhal

2014.02.18

Egy olyan irattár alapjait tettük le, amely később modell értékű lehet – mondta el Halász János kultúráért felelős államtitkár a Velencei-tavi Terv- és Irattár ünnepélyes átadásán a Velencei-tavi Vízi Sportiskola (VVSI) területén, Agárdon. Az 1930-as évekből is származó dokumentumok unikális jelentőséggel bírnak.

Május 29-én este héttől tartják az Irodalmi Jelen díjátadó gálaestjét a Petőfi Irodalmi Múzeumban. Fellépnek többek között: Böszörményi Zoltán, Demeter Szilárd, Dobozi Eszter, Nagy Zsuka, Nádasdy Ádám, Rakovszky Zsuzsa, Orbán János Dénes, Sántha Attila, Szőcs Géza, Vörös István, Zsille Gábor. Az est kiemelt meghívottja és társművésze: Várnagy Andrea zongoraművész.

Perl János képeiből nyílt tárlat a Magyarság Házában, melyen megelevenednek Kárpátalja történelmi emlékhelyei, köztük a munkácsi vár, a Vereckei Emlékmű, a természeti kincsek, a hagyományos népi mesterségek űzői, így a szövőnő, a bodnár, a borász, a bőrdíszműves, a fazekas. A tárlaton a fotók mellett szerepelnek a régió híres kézműves termékei, a salánki hordó, a csörögefánk, a Hidi-kerámia, a beregi szőttes, a salánki viaszos tojás is. A rendezvény az Értékek vonzásában programsorozat része, amelyben az intézményben bemutatják a határon túli magyar tájegységek néprajzi és népművészeti kincseit.

A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete május 27-én hozza nyilvánosságra a kortárs magyar irodalmi műveket és eseményeket bemutató weboldalát (www.mmalexikon.hu) a Pesti Vigadóban. A Magyar irodalmi művek és események 1956–2016 című kutatási program 2018-ban indult, és várhatóan 2021-re nyolcszáz szócikkben dolgozza fel a magyar irodalom hatvan évét.

Jean-Michel Othoniel francia képzőművész gondosan megfestett, fekete gyöngysorokból kialakított rózsát ábrázoló hat képe díszíti a párizsi Louvre múzeum Puget-termét. A botanika lelkes híveként ismert művész kiállításával az üvegpiramis megépítése 30. évfordulóját ünnepli. Othoniel, a Palais-Royal metróállomásnál található Éjszakai madarak kioszkja című installáció és a versailles-i park modern szökőkútjának alkotója képeinek ötletét a múzeum egyik gyöngyszemének számító, Medici Mária és IV. Henrik esküvőjét ábrázoló Rubens-kép részletéből merítette, amelyen a francia királyi pár előtt a legalsó lépcsőfokra leesett kis rózsa látható. A kiállítás 2020. február 24-ig látható.

Kovács Vilmos ezredes szükségszerűnek nevezte a jó kapcsolatokat az érintett országok között, hiszen a magyar hősök jelentős része más államban nyugszik, és Magyarországon is temettek el külföldieket a háborúk alatt. A parancsnok közölte, hogy az első világháborús hadisírok rendbetételére elkülönített 2 milliárd forintos keret 70-80 százalékát már lekötötték. A pályázati összegből 30 ezer katonai sír újulhat meg országszerte, függetlenül az ott nyugvók nemzetiségétől. Magyarország Európában elsőként, 1917-ben gondoskodott törvényi szintű szabályozással a hősi halottak emlékének ápolásáról, 1924-ben pedig minden év májusának utolsó vasárnapját jelölték ki a magyar hősök emlékünnepévé.

Színházi előadások, koncertek, kreatív művészeti játékok és gyermekeknek szóló programok is szerepelnek a vácrátóti ArtBorétum Feszten, amelyet május 31. és június 2. között első alkalommal rendeznek meg.

csacsifogat

Május 29-én, szerdán a Magyar Nemzeti Múzeum Dísztermében Görgei Artúr alakjairól beszélgetnek. Ezekről a kérdésekről fog beszélgetni Varga Benedek főigazgató, Mácsai Pál színész, Görgey Gábor rendező és Sirató Ildikó, az OSZK Színháztörténeti Tárának vezetője.

Az izraeli származású Berlinben élő énekesnőt a szláv népzenétől Marilyn Mansonig sokféle műfaj inspirálja. Moran Magal nem fél szokatlan kombinációkban vegyíteni a zenei stílusokat. Izgalmas zenei fúzióval érkezik a Zsidó Művészeti Napokra, május 27-én 19 órakor a Columbus Hajó színpadán ad koncertet.

Új zenei anyagot mutat be Szirtes Edina Mókus a Modern Art Orchestrával közösen. A Music à la Pangea című lemez dalait először május 26-án, vasárnap 19.30-kor a Budapest Music Centerben hallhatja a közönség.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma