hangf_spotify_banner_728x90

nagykal

2014.03.14

Egy nappal március 15-e előtt adták át az állami, kulturális, szakmai díjakat a Szépművészeti Múzeum barokk termében. Az ünnepi ceremónián elismerésben részesült többek között Tompos Kátya, Cseke Péter, Trill Zsolt, Nagy-Kálózy Eszter és Richter József. A díjátadón osztották ki az orvosi teljesítményekért járó elismeréseket is.

Washington

2014.03.12

Washington befogadta a megújulni képes, színes, hagyományos, mégis modern magyar népi kultúrát - mondta el Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes a tavalyi, washingtoni Smithsonian Folklife Festival magyar díszvendégségét feldolgozó, Hungarian Kerítés című dokumentumfilm budapesti bemutatóján március 11-én.

balog_zoltan_20130303200250_84_250x250

2014.03.11

A Páneurópai Piknik Emlékpark és Hajdúböszörmény, a szabad hajdúk központja is pályázhat az Európai Bizottságnál az Európai Örökség címre – erről döntött Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

vasary

2014.03.10

Hegedűs Petra klarinét és Joó Beatris kommunikáció szakos hallgatók nyerték el első ízben a Vásáry Tamás Ösztöndíjat, melynek eredményét hétfőn Budapesten jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere. A támogatás egy esztendőn át havi nettó 100 ezer forintot jelent a díjazottaknak.

balog

2014.03.10

Komoly értéket képvisel ma a művelődési házak hálózata, fontos, hogy minél több család fedezhesse fel ezek közösségépítő és kulturális funkcióját - mondta el Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, aki a Csokonai Művelődési Házban a MÁV Szimfonikus Zenekar tagjai által vezetett kisiskolásoknak tartott hangszerbemutatón vett részt. VIDEÓ

balog_zoltan_20130303200250_84_250x250

2014.03.10
Ady Endre-emlékkiállítást nyitottak meg szombaton a Kolozs megyei Csucsán a Boncza-kastélynak abban a melléképületében, amelyikben Ady Endre feleségével, a verseiben Csinszkaként emlegetett Boncza Bertával élt.

halasz_700x463

2014.03.10

Gyapjú a magyar textilkultúrában címmel nyílt kiállítás Békéscsabán, a Munkácsy Mihály Múzeumban és a Csabagyöngye Munkácsy Emlékházban. Az esemény kísérőrendezvénye a XIV. textiles konferencia, amit Halász János, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára nyitott meg 2014. március 7-én.

DSC_5651

2014.03.07

Ünnepélyes keretek között adta át március 6-án Halász János, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára a debreceni Apolló mozi felújított „Art” termét, amely sikerrel pályázott az EMMI 100 millió forintos keretösszegű, digitális fejlesztésre kiírt pályázatán. A terem Deésy Alfrédnek, az Apolló Filmszínház első igazgatójának nevét viseli.

halasz

2014.03.05

A kulturális államtitkárság és a Nemzeti Kulturális Alap évente több mint 300 millió forinttal támogatja a hazai színházi fesztiválokat, a DESZKA Fesztivál pedig ebből 16 millió forintot kap – mondta el Halász János, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára szerdán, a DESZKA Fesztivál debreceni beharangozó sajtótájékoztatóján.

esterhaza

2014.03.04

Bodrogai László turisztikai szakembert bízta meg ideiglenesen az Eszterháza Központ irányításával Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár. A szakember megbízatása a főigazgatói pályázat sikeres elbírálásáig tart. Munkáját tudományos területen Bardi Terézia, a Forster Központban eddig az Eszterházy-kastéllyal foglalkozó szakembere segíti.

Az Instagram oldalára feltöltött videó tanúsága szerint Velencében mutatta be legújabb installációját a street art rejtőzködő brit művésze, Banksy, aki ezúttal a nagy tengerjáróhajók és a lagúnák városának „viharos kapcsolatát" dolgozta fel. „Saját standot állítok a Velencei Biennálén" – írta Banksy a posztban.

Egymilliomodik látogatóját köszöntötte pénteken a budapesti Sziklakórház Atombunker Múzeum, amelynek látogatószáma az elmúlt években meghaladta az évi 160 ezer főt. A 2007-ben megnyílt intézmény 2016-ban és 2018-ban is a legnépszerűbb magyarországi múzeum volt a Tripadvisor utazási portál listáján, múzeumi tevékenységét a szakmai bizottságok is elismerik. A Sziklakórháznak fontos történelmi szerepe volt sürgősségi létesítményként mind a második világháborúban, mind az 1956-os forradalom során. Atombunkerré a hidegháború alatt fejlesztették, és szigorúan titkos volt egészen 2002-ig.

A magyar vadászat meghatározó alakjának, gróf Széchenyi Zsigmondnak az emlékére természetfilmes díjat alapít a Takarék Csoport. Az elismerést minden évben a gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztivál nemzetközi zsűrijének javaslatára annak a magyar alkotásnak ítéli majd oda, amely méltó módon mutatja be a vadászat, természetvédelem és a fenntartható környezeti gazdálkodás együttélését. A díjat jövőre adják át első alkalommal.

Max Brod mintegy ötezer dokumentumát, köztük Kafka írásait adták át a német hatóságok Izraelnek. Brod Kafka barátja, életrajzírója volt. Az író 1924-ben, 40 évesen hunyt el, halála előtt Brodra bízta kéziratait, állítólag azzal a kéréssel, hogy olvasatlanul égesse el mindet. Ő azonban megtartotta az írásokat, és a gyűjtemény nagy részét ki is adta. A kéziratok között volt A per, A kastély és az Amerika című regény is. A hagyaték az Izraeli Nemzeti Könyvtárba kerül.

A múzeumfejlesztési akcióterv szerint a következő három évben nagyjából ötven állami tulajdonban lévő és ötven nem állami tulajdonban lévő múzeummal bővül a város, ami azt jelenti, hogy minden 100 ezer lakosra fog jutni egy intézmény. A városvezetés minden szakhatóságot, közintézményt, szociális szervezetet és gyűjtőt bátorít arra, hogy vegyen részt a múzeumépítési projektben, amely nyitva áll a történelmüket, kultúrájukat és különlegességeiket bemutatni kívánó állami tulajdonú vállalkozások, egyetemek, valamint üzemek előtt egyaránt. Csengcsou, amelynek történelme több mint 10 ezer évvel ezelőttre nyúlik vissza, bővelkedik a kulturális jelentőséggel bíró relikviákban.

Új zenei anyagot mutat be Szirtes Edina Mókus a Modern Art Orchestrával közösen. A Music à la Pangea című lemez dalait először május 26-án, vasárnap 19.30-kor a Budapest Music Centerben hallhatja a közönség.

Szirtes_Edina_Mokus

Gárdonyi Géza halhatatlan regénye nyomán készült Egri csillagok című musicalt eddig ötven helyszínen, több mint kétszázezer néző előtt mutatták be itthon és határainkon túl, Csíksomlyón és az Egri vár történelmi falai között évről évre sikerrel játsszák a darabot. Május 26-án 18.00-kor a Budapest Arénában is megtekintheti a közönség.

Szombattól 73 művész részvételével 18 + 1 új kiállítási projektet és 52 programot kínál Közép-Európa legnagyobb képzőművészeti fesztiválja, a szentendrei Art Capital.

A Lukács Miklós cimbalomművész, Orbán György nagybőgős és Baló István dobos alkotta Cimbiózis trió A Cimbiózis világa címmel koncertet ad május 25-én 20.00-kor a Müpában.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma