hangf_spotify_banner_728x90

DSC_0717

2014.03.19

Magyarországon egyedülálló kínai nyelvű gyűjteményt – a Kínai sarok különgyűjteményt – adtak át a nagyközönségnek szerda délelőtt az Országos Idegennyelvű Könyvtárban. A megnyitón részt vett és köszöntőt mondott Hammerstein Judit kultúrpolitikáért felelős helyettes államtitkár, és Xiao Quian, a Kínai Népköztársaság magyarországi nagykövete.

lsimon

2014.03.19

Kézbe vehetőek a korabeli fegyverek élethű másolatai, számítógépes játékokat idéző módszerrel ismerkedhetünk a tábori élettel, a monitorokon pedig kisfilmek mutatják be a 1848-49-es szabadságharc legfontosabb eseményeit. A pákozd-sukorói csata emlékkiállítást L. Simon László nyitotta meg.

katonaj

2014.03.18

A kultúrpolitika aktuális kérdéseiről tartottak kerekasztal-beszélgetést több párt képviselőinek részvételével hétfő este a budapesti Katona József Színházban. A Veiszer Alinda által vezetett vitaesten L. Simon László (Fidesz), Karácsony Gergely (PM) és Komlósi Csaba (LMP) beszélgettek.

vigado

2014.03.17

Felmérések igazolták, hogy 2010-re aggasztóan megnőttek a régiók, illetve a településtípusok közötti kulturálódási esélyegyenlőtlenségek. Ez a jelenség tudatos kultúrpolitikai lépéseket indokolt, hiszen alaptörvényünk is rögzíti: a kultúrához való hozzáférés alkotmányos alapjog. A 2011 óta tartó időszakban 150 milliárd forint forrás jutott a kulturális értékekre.

Geza_Gardonyi_Memorial_Museum_01

2014.03.17

Akik az elmúlt években Gárdonyi egri otthonában jártak, sajnos azt tapasztalták, hogy az épület meglehetősen rossz állapotba került. A Gárdonyi emlékévben sikerült a tartószerkezeti megerősítést és az épület teljes körű felújítását megvalósítani.

szonyi_zsuzsa
2014.03.17

Szőnyi Zsuzsa újságíró, szerkesztő, Szőnyi István festőművész hagyatékának ápolója 90 éves korában, 2014. március 16-án elhunyt. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma osztozik a gyászban, melyet a munkásságáért a Magyar Érdemrend középkeresztje polgári tagozata kitüntetéssel elismert irodalmár elvesztése jelent.

DSC_0202

2014.03.15

Jutalmam, hogy tehettem – idézte a mondást Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere március 15-én, az állami kitüntetések átadásakor a Művészetek Palotájában. Többek között Bordán Irén színművészt és Fekete Pétert, a Békéscsabai Jókai Színház színházigazgatóját díjazták, de több zenészt, művészeti pedagógust és írót is kitüntettek. A miniszter kifejtette: Magyarország gazdag ország, gazdagságát a humánerőforrás adja.

DSC_0069

2014.03.14

A művészet egyik szülője mindig is a szabadság volt – indokolta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, miért a szabadságharc ünnepének előestéjén adják át a Vigadót. Március 14-én tőle vette át az épület jelképes kulcsát Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke. A megújult művészeti kulturális intézmény március 17-től látogatható, az épület az MMA összművészeti rendezvényközpontja.

DSC_9757

2014.03.14

A Parlament kupolatermében osztották ki március 14-én az állami kitüntetéseket, ahol Áder János és Orbán Viktor nyújtotta át az elismeréseket. Jókai Anna kapta a Kossuth-nagydíjat, John Lukacs életművét a Széchényi-nagydíjjal jutalmazták. A ceremónián elismerésben részesült Mácsai Pál, Kovács Kati, Snétberger Ferenc, Orbán György és Dobai Péter is.

marcius_15

2014.03.14

Március 15-én színes rendezvényekkel várják az ünneplőket a fővárosban és vidéken egyaránt. Reggel a felújított Kossuth Lajos tér átadásával indulnak a budapesti események, később pedig a különböző helyszíneken változatos programok közül válogathatnak az érdeklődők.

Slam Poetry Showcase produkciót mutat be három erdélyi slam poetry bajnok a kolozsvári Planetáriumban május 30-án. A Bajnokon Legalja névvel fémjelzett rendezvényen fellép majd André Ferenc, aki 2013-ban, Horváth Benji, aki 2014-ben és Vass Csaba, aki 2018-ban nyert Erdélyi Slam Poetry Bajnokságot. A belépés ingyenes.

A május 29-én tartandó tanácskozás célja, hogy a 2014 óta létező, a magyarországi színházi nevelési képzések között egyedülálló drámainstruktor szak eddigi eredményeit felmérje, valamint lehetséges fejlődési irányait a korábbi és jelenlegi osztályok közreműködésével, tanáraik és a szakma képviselőinek részvételével megvitassa. Az esemény ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Bővebb tájékoztatás itt érhető el.

Május 29-én este héttől tartják az Irodalmi Jelen díjátadó gálaestjét a Petőfi Irodalmi Múzeumban. Fellépnek többek között: Böszörményi Zoltán, Demeter Szilárd, Dobozi Eszter, Nagy Zsuka, Nádasdy Ádám, Rakovszky Zsuzsa, Orbán János Dénes, Sántha Attila, Szőcs Géza, Vörös István, Zsille Gábor. Az est kiemelt meghívottja és társművésze: Várnagy Andrea zongoraművész.

Perl János képeiből nyílt tárlat a Magyarság Házában, melyen megelevenednek Kárpátalja történelmi emlékhelyei, köztük a munkácsi vár, a Vereckei Emlékmű, a természeti kincsek, a hagyományos népi mesterségek űzői, így a szövőnő, a bodnár, a borász, a bőrdíszműves, a fazekas. A tárlaton a fotók mellett szerepelnek a régió híres kézműves termékei, a salánki hordó, a csörögefánk, a Hidi-kerámia, a beregi szőttes, a salánki viaszos tojás is. A rendezvény az Értékek vonzásában programsorozat része, amelyben az intézményben bemutatják a határon túli magyar tájegységek néprajzi és népművészeti kincseit.

A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete május 27-én hozza nyilvánosságra a kortárs magyar irodalmi műveket és eseményeket bemutató weboldalát (www.mmalexikon.hu) a Pesti Vigadóban. A Magyar irodalmi művek és események 1956–2016 című kutatási program 2018-ban indult, és várhatóan 2021-re nyolcszáz szócikkben dolgozza fel a magyar irodalom hatvan évét.

Május 30. és június 2. között rendezik meg az ELEVEN Tavasz utcafesztivált a Bartók Béla úton, ahol izgalmas művészeti programokkal, kiállításokkal, koncertekkel és workshopokkal várják az érdeklődőket.

eleven_tavasz

Leonidas Kavakos görög hegedűművész karmesterként is sikeres, most erről az oldaláról is bemutatkozik a Budapesti Fesztiválzenekar közönségének május 31-én, június 1-én és 2-án a Zeneakadémián. Nemcsak a karmestere, a szólistája is különleges lesz hangversenyüknek, Gautier Capuçon csellóművész.

Színházi előadások, koncertek, kreatív művészeti játékok és gyermekeknek szóló programok is szerepelnek a vácrátóti ArtBorétum Feszten, amelyet május 31. és június 2. között első alkalommal rendeznek meg.

Május 29-én, szerdán a Magyar Nemzeti Múzeum Dísztermében Görgei Artúr alakjairól beszélgetnek. Ezekről a kérdésekről fog beszélgetni Varga Benedek főigazgató, Mácsai Pál színész, Görgey Gábor rendező és Sirató Ildikó, az OSZK Színháztörténeti Tárának vezetője.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma