GaleriaMegnyito_banner_728x90_002

2013_12_01_001_2

2013.12.02

A MOL Tehetségtámogató Program közel 90 fiatal művész- és tudóspalánta pályafutását segíti ebben az évben összesen 18 millió forinttal, akik eszközvásárláshoz vagy útiköltséghez igényelhettek támogatást. A legfiatalabb támogatott a 10 éves Boros Mihály lett zongora kategóriában, a legidősebb a 22 éves Batki Júlia, aki biológia szekcióban nyert hozzájárulást.

DSC_6774

2013.11.30

„A kultúrának nagyon jót tesz a válság. Az elmúlt 30-40 évben soha ilyen magasságokban nem volt még a magyar irodalom, és ez a képzőművészetre ugyanúgy igaz” – mondta el Gőz László, a Budapest Music Center igazgatója november 30-án Siófokon. Válság tapasztalható ugyanakkor az építészetben, ahhoz ugyanis nagyon sok pénz kell.

hammerstein

2013.11.29

„Marc Chagall és Ámos Imre munkássága a kelet-európai, a nyugat-európai, valamint a zsidó identitás sajátos háromszögében fogalmazódik meg” – mondta el a magyar–francia–izraeli együttműködésben létrejött kiállításhoz kapcsolódó szeminárium megnyitóján Hammerstein Judit kulturális helyettes államtitkár 2013. november 28-án a Magyar Nemzeti Galériában.

 

puskas_1

2013.11.29

A Hungarikum Bizottság döntésével öt új taggal bővült a hungarikumok gyűjteménye; emellett öt új elem került be a Magyar Értéktárba - közölte a bizottság ülése után a vidékfejlesztési miniszter csütörtökön Ópusztaszeren. Fazekas Sándor elmondta: hungarikum lett Puskás Ferenc életműve, Kassai Lajos lovas-íjász módszere, a gyulai kolbász, a szikvíz és a magyar operett.

Download.aspx

2013.11.29

Ünnepélyes keretek között hosszú távú stratégiai együttműködési megállapodást kötött november 28-án a Magyar Nemzeti Múzeum és a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. „Példát kívánunk mutatni a gazdasági és állami kulturális szféra összefogására” – mondta el dr. Csorba László, a múzeum főigazgatója. A porcelán tárgyakból álló tárlatot Szöulban február 14-éig láthatja a közönség.

Bp_Torteneti_Muzeum_bejarata_kozeli_2005_januar_8_098_kicsi800
2013.11.28

Új állandó kiállítás nyílik a Budavári Palota történetéről a Budapesti Történeti Múzeumban, amely 1686-tól mutatja be az épület történetét az 1960-as évekig. A kiállításon építészeti tervek, fényképek, szobrok és bútorok is láthatóak, amelyek rámutatnak arra, hogy a budai Vár múltja a magyar történelem színeváltozását őrzi.

DSC_6017

2013.11.27

Várhatóan januárban kötnek szerződést a Magyar Holokauszt Emlékév – 2014 című pályázatra sikeresen pályázókkal, az 1,5 milliárdos keretösszegből vidéki és határon túli projekteket is támogatnak. „Összesen 1073 pályázat érkezett be csaknem 14 milliárdos összeggel, ami már önmagában jelzi a pályázatkiírás sikerét” – mondta el L. Simon László.

emmi-logo

2013.11.27

A Kalocsai Főegyházmegyei Levéltár lett idén az Év Levéltára kiemelkedő szakmai tevékenysége elismeréseképpen. Az díjat Halász János, az EMMI kultúráért felelős államtitkára adta át a Magyar Nemzeti Levéltárban 2013. november 27-én.

eem

2013.11.27

A finanszírozott egészségügyi szakellátást nyújtó egészségügyi szolgáltatók mintegy 33,1 milliárd forintos összegű adósságát – a kormányrendelet szerint– az egészségügyi szolgáltató kizárólag a 2013. október 31-ig lejárt szállítói tartozása csökkentésére fordíthatja és ez év december 31-ig használhatja fel.

hj

2013.11.26

Identitásformálás és megőrzés, nemzetmegtartó erő, az európai egyetemes kultúra értékeinek megmentése – így foglalta össze a Kárpát-medencei örökségvédelmi program eredményeit a három együttműködő államtitkárság. A november 26-ai sajtótájékoztatón elhangzott: tavaly 70, idén 115 millió forint támogatással zajlott a program.

Az elmúlt negyedszázad legjelentősebb kiállítása nyílt meg szombaton Ilja Repin műveiből a moszkvai Tretyjakov Képtárban. A világhírű moszkvai galéria a realista festő 300 művét – 170 olajképét és 130 grafikáját – gyűjtötte egybe 28 oroszországi múzeumból és hét magyángyűjteményből Repin születésének 175. évfordulója alkalmából. Az orosz fővárosban augusztus 18-ig látható tárlatot később bemutatják Szentpéterváron, szűkebb változatban Párizsban és Helsinkiben is.

Az ausztriai Szárazvámban (Müllendorf), a kismartoni járásban a legkevesebb öt ókori épület maradványai kerültek elő. Az eddig ismeretlen ókori falu egy sajátos római kori településfajta, egy úgynevezett vicus – saját önkormányzattal nem rendelkező falu vagy esetleg városrész – lehetett, amely kereskedelemből, kézművességből és szolgáltatásokból élt. A leletek azután kerültek felszínre, hogy egy építkezés miatt lebontottak egy régi parasztházat. Az épületmaradványokon kívül találtak 120 fémpénzt, dísztárgyakat és más kerámiákat is.

A nemzetközi tehetségeket bemutató programra meghívták aMayberian Sansküllots és a Belau együttest is. Az egyik legfontosabb európai zenei fesztivált május 30. és június 1. között rendezik, a két magyar csapat ezen, valamint az ahhoz kapcsolódó Primavera Pro ötnapos zeneipari találkozó (május 29. – június 2.) showcase rendezvényén is fellép.

Egy 22 millió évvel ezelőtt élt ősi majomfaj megkövesedett fogmaradványait tárták fel a kutatók egy északnyugat-kenyai lelőhelyen. Az eddig ismeretlen faj az óvilági majmok evolúciójának egy hiányzó láncszemét képviseli. Az Alophia metios fogainak felfedezését megelőzően a kutatók egy korábban Ugandában talált, 19 millió éves megkövesedett fog és egy Tanzániában feltárt, 25 millió éves lelet alapján vázolták fel a majmok evolúcióját, amelyből hatmillió évet azonban nem ismertek. Az Alophia metios fogai jóval kezdetlegesebbek voltak, mint a későbbi majmoké.

A három éve elhunyt George Michael angol popénekes műgyűjteménye 9,26 millió fontért kelt el. Az árverésen 75 tétel szerepelt, köztük Damien Hirst, Tracey Emin, Sarah Lucas és a Fiatal Brit Művészek csoport más alkotóinak munkái, akik George Michaelhez hasonlóan az 1980-as és 1990-es években felrázták a brit művészeti életet. Az árverés bevételét jótékonysági célokra fordítják. George Michael az 1980-as évek elején az Andrew Ridgeleyvel alapított Wham! duó tagjaként vált ismertté, majd szólókarrierjével is hatalmas sikert aratott. Csaknem négy évtizedet átívelő pályafutása alatt több mint 100 millió albuma fogyott, hét felvétele a brit slágerlisták első helyére került, lemezeiért három Brit Awards- és két Grammy-díjat vehetett át.

A Várkert Irodalom március 19-i alkalmán a 30 évvel ezelőtt elhunyt Márai Sándort, a 20. századi magyar irodalom egyik legjelentősebb íróját idézik meg. Az est vendégei Mészáros Tibor irodalomtörténész, Tari Annamária klinikai pszichológus, Tompos Kátya színművész és Hajduk Károly színművész.

Marai_30

Nyikolaj Luganszkij orosz zongoraművész szólóestjével folytatódik március 19-én az „MVM Koncertek – A Zongora”-sorozat a Zeneakadémia Nagytermében. „Napjaink zongoristái közül Luganszkij messze kiemelkedik felkészültségével – jellemzi őt a Financial Times, kiemelve technikai virtuozitását, billentésének érzékenységét és azt a különleges művészi képességét, amellyel az orosz zene megérintő varázsát közvetíti a hallgatóságnak.

Különleges farsangi hangulatú mulatságot rendeznek a pécsi Modern Magyar Képtárban március 22-én. Az esemény fő ihletője a Bauhaus, illetve a Weininger Andor. A Bauhaustól New Yorkig című – március 31-ig látogatható – időszaki kiállítás.

A Müpában a nagysikerű koncertek, tánc- és újcirkusz-előadások mellett a szépirodalom is jelentős szerepet kap: a Vers-estek és a Literárium népszerű sorozatok mellett különleges egyszeri előadások is színpadra kerülnek. Március 18-án Sándor Iván munkásságát, áprilisban Kányádi Sándor munkásságát idézik meg.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma