hangf_spotify_banner_728x90

edeleny

2014.03.27

Magyarország kastélynagyhatalom lesz” – jelentette ki március 27-én, csütörtökön Edelényben Balog Zoltán. Az emberi erőforrások minisztere az Edelényi Kastélysziget felújítási munkálatainak első ütemét adta át. Magyarország hetedik legnagyobb kastélyának és a hozzá tartozó parknak rekonstrukciójára összesen csaknem 2,4 milliárd forintot – nagyrészt európai uniós támogatást – fordítottak.

Madach-kastely

2014.03.27

Az alsósztregovai Madách-kastélyban ma nyílt új, állandó kiállítással befejeződött a Közös örökségünk: Madách nevű magyar–szlovák együttműködési program, amelynek fő célja a sztregovai kastély és a csesztvei nemesi kúria felújítása volt. Az új, állandó kiállítás megnyitására Madách Imre halálának 150. évfordulója alkalmából került sor.

DSC_2612

2014.03.26

Jelentős a szigligeti alkotóház magyar kulturális életben betöltött szerepe – mondta el Halász János kulturális államtitkár a felújítási munkálatok menetéről beszámoló sajtótájékoztatón március 26-án, Szigligeten. A júniusra befejeződő munkálatok eredményeként négycsillagos szállodai szintű szolgáltatásokat érhetnek el Szigligeten az alkotók.

varkert_bazar2

2014.03.26

A Várkert Bazár I. ütemének átadásáról tartott sajtótájékoztatót szerda délelőtt L. Simon László, a Várkert Bazár megújításáért felelős kormánybiztos. Április 3-án, Ybl Miklós születésének 200. évfordulója előtt három nappal Orbán Viktor miniszterelnök adja át a Várkert Bazár I. ütemét, majd az ünnepség után az Ybl tervezte részek a nagyközönség előtt is megnyílnak.

hal_ma

2014.03.25

„A kulturális rendszerváltozás otthont teremt. Átalakultak a kulturális szervezetek, intézmények, új fenntartó rendszerek alakultak ki, minden a helyére került” – mondta el Halász János, kultúráért felelős államtitkár ma az Erkel Színházban tartott sajtótájékoztatón, ahol az elmúlt évek kulturális fejlesztéseit mutatta be.

alkotohaz1

2014.03.25

Április 4. és 6. között rendezik meg első ízben a „Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák I. Országos Hétvégéje” országos rendezvényt. A szervezők célja, hogy felhívják a figyelmet az országban működő kézműves alkotóházak működésére, és megmutassák, milyen értékek hordozói ezek a létesítmények. A kezdeményezés fővédnöke Halász János, kultúráért felelős államtitkár.

bemutato1

2014.03.24

Pénteken mutatták be L. Simon László új, kultúrpolitikával foglalkozó könyvét az Írószövetség székházában. A Polgári kultúrpolitika – Eredmények és dilemmák című kötetet Hatos Pál történész, a Balassi Intézet főigazgatója mutatta be, köszöntőt mondott Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke.

halasz_janos_1

2014.03.24

Sárospatakon Halász János, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára átadta a felújított filmszínházat 2014. március 23-án.

apatsag

2014.03.24

A tihanyi bencés apátság olyan, csaknem ezeréves tradíciót jelenít meg, amely nélkül Magyarország jövője sem képzelhető el - mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere szombaton az apátsági templomfelújítás első ütemének átadásán.

nka

2014.03.20

A Nemzeti Kulturális Alap országos előadás-sorozatának harmadik állomása Százhalombattára a Barátság Kulturális Központba vezetett. A rendezvényen a jogszabály-változásokról, az aktuális pályázatokról és az online pályázati rendszer működéséről tartottak előadást az NKA munkatársai.

Nagyszabású orosz ikonkiállítás nyílt a ljubljanai Városi Múzeumban. A világhírű orosz ikonfestészet remekei közül 85 látható a szeptember 15-ig nyitva tartó tárlaton. Oroszország három legnagyobb múzeumából, az Állami Tretyjakov Galériából, a Szergijev Poszad-i Állami Történeti Múzeumból és a Jarozslavli Művészeti Múzeumból összeválogatott ikonok egyedülálló betekintést nyújtanak az orosz kultúrába és szellemiségbe.

Londonban, a Királynő Galériájában rendezett tárlaton Leonardo több mint 200 rajzát lehet megtekinteni, a kiállítás anyaga a brit Királyi Gyűjteményből származik. A Leonardo-rajzok és -vázlatok a 17. században uralkodó II. Károly idején kerültek a Királyi Gyűjteménybe a Loire-völgyéből, ahol a művész 1519. május 2-án Franciaországban bekövetkezett halála után őrizték azokat. A tárlaton több híres műve vázlatai is szerepelnek, köztük az Utolsó vacsorához és a Salvador mundi című Krisztus-portréhoz készült rajzok.

Az elmúlt egy évben, mióta a román kormány az új filmtámogatási programját elindította, már 31 produkció számára ítéltek meg összesen mintegy 120 millió lej (8,2 milliárd forint) támogatást. A keretösszegre 70 román és külföldi produkció pályázott, ebből 31 projektnek 120 millió lej értékben meg is ítélték. A román filmtámogatási program 2020 végéig tart, az éves keretösszeg 50 millió euró (16,3 milliárd forint).

Az Instagram oldalára feltöltött videó tanúsága szerint Velencében mutatta be legújabb installációját a street art rejtőzködő brit művésze, Banksy, aki ezúttal a nagy tengerjáróhajók és a lagúnák városának „viharos kapcsolatát" dolgozta fel. „Saját standot állítok a Velencei Biennálén" – írta Banksy a posztban.

Egymilliomodik látogatóját köszöntötte pénteken a budapesti Sziklakórház Atombunker Múzeum, amelynek látogatószáma az elmúlt években meghaladta az évi 160 ezer főt. A 2007-ben megnyílt intézmény 2016-ban és 2018-ban is a legnépszerűbb magyarországi múzeum volt a Tripadvisor utazási portál listáján, múzeumi tevékenységét a szakmai bizottságok is elismerik. A Sziklakórháznak fontos történelmi szerepe volt sürgősségi létesítményként mind a második világháborúban, mind az 1956-os forradalom során. Atombunkerré a hidegháború alatt fejlesztették, és szigorúan titkos volt egészen 2002-ig.

Az izraeli származású Berlinben élő énekesnőt a szláv népzenétől Marilyn Mansonig sokféle műfaj inspirálja. Moran Magal nem fél szokatlan kombinációkban vegyíteni a zenei stílusokat. Izgalmas zenei fúzióval érkezik a Zsidó Művészeti Napokra, május 27-én 19 órakor a Columbus Hajó színpadán ad koncertet.

Moran_Magal

Új zenei anyagot mutat be Szirtes Edina Mókus a Modern Art Orchestrával közösen. A Music à la Pangea című lemez dalait először május 26-án, vasárnap 19.30-kor a Budapest Music Centerben hallhatja a közönség.

Gárdonyi Géza halhatatlan regénye nyomán készült Egri csillagok című musicalt eddig ötven helyszínen, több mint kétszázezer néző előtt mutatták be itthon és határainkon túl, Csíksomlyón és az Egri vár történelmi falai között évről évre sikerrel játsszák a darabot. Május 26-án 18.00-kor a Budapest Arénában is megtekintheti a közönség.

Szombattól 73 művész részvételével 18 + 1 új kiállítási projektet és 52 programot kínál Közép-Európa legnagyobb képzőművészeti fesztiválja, a szentendrei Art Capital.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma