GaleriaMegnyito_banner_728x90_002

elol

2013.12.12

Fokozatosan szűnt meg a könyvtárügyet jellemző bizonytalanság az új jogszabályok segítségével − jegyezte meg Halász János, kultúráért felelős államtitkár az Informatikai és Könyvtári Szövetség december 12-ei közgyűlésének megnyitóján a Szabó Ervin Könyvtárban.  Az államtitkár elmondta: a területet érintő idei 1,7 milliárd forintos támogatást sikerült tartóssá tenni, 2014-ben pedig 65 millió forintos többletre lehet számítani.

DSC_0211

2013.12.11

A határon túli magyar színházak képviselői gyűltek össze december 11-én a Nemzeti Színházban, ahol többek között arról tanácskoztak, milyen lehetőségeket biztosítanak a hazai fesztiválok a külhoni magyar színházak bemutatkozására. Halász János a Kultúra.hu kamerája előtt bejelentette: a határon túli színházak támogatását jövőre ötvenmillióra emelik.

lsimonlaszlo

2013.12.10

Összesen 1,8 milliárd forint támogatást szavazott meg 377 pályázatnak a Civil Alap Magyar Holokauszt Emlékév - 2014 elnevezésű támogatási program keretén belül az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottsága Budapesten. L. Simon Lászlónak, a plénum elnökének javaslatára 56 pályázónak szeretnének juttatni a további 300 millió forintból, így a jelentkezők 40 százalékát tudják támogatni.

balog_zoltan_20130303200250_84_250x250
2013.12.10

Több kulturális tárgyú törvény alapvetően jogtechnikai jellegű módosítását fogadta el az Országgyűlés hétfőn 278 igen, 49 nem szavazattal és egy tartózkodással. A kulturális örökség védelméről szóló törvény módosításával a nemzeti emlékhelyek körébe bekerült a Fiumei úti temető, valamint a pannonhalmi Bencés Főapátság is.


iroszov

2013.12.08

„A kormány ugyanis döntött arról, hogy a rendkívüli kormányzati intézkedések keret terhére biztosítja az Írószövetség székháza bérleti díjának fedezetét, így elhárul az akadály Terézváros és az Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. közötti ingatlancsere-szerződés aláírása elől” – jelentette be Halász János.

IMG_5079
2013.12.06

Az ifjúsági kezdeményezéseket összefogó, megyei szinten szerveződő Kontaktpont hálózat irodáját adta át Halász János, az EMMI kultúráért felelős államtitkára Debrecenben, 2013. december 6-án.  Az Új Nemzedék Plusz projekt során megvalósuló ifjúsági kezdeményezéseket összefogó hálózat az ősz folyamán nyitja meg kapuit ország 20 pontján, mintegy 60 felkészült szakemberrel.

Download.aspx

2013.12.06

Az alapszabály módosítását, valamint a Művcsarnok működtetését vitatja meg, és a köztestület 2014. évi szakmai programtervéről hoz döntést a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) közgyűlése, amely a napirend elfogadásával kezdődött el pénteken Budapesten.

balog_zoltan_20130303200250_84_250x250

2013.12.05

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a következő évekre szóló, oktatási és kulturális területen kötött megállapodásokat írt alá Szkopjéban. A tárcavezető a miniszterelnöki delegáció tagjaként vett részt a macedóniai látogatáson, ahol a felsőoktatási ösztöndíjprogramról és a macedón könyvkiadók erősebb magyarországi jelenlétéről is tárgyaltak.

halasz

2013.12.04

„Az elmúlt 3 évben 300 millió forinttal járult hozzá a kormányzat az art mozik digitális átállásához, összesen 29 mozitermet korszerűsítettek. Idén 10 mozitermet támogattunk” – mondta el Halász János kultúráért felelős államtitkár Nyíregyházán. A politikus hozzátette: jövőre újabb 300 millió forintot fordít a projektre az állam.

index

2013.12.04
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatja a területileg illetékes helyi önkormányzat, Zugló polgármestere által benyújtott, a Városliget hosszú távú fejlesztését és megújítását célzó törvényjavaslatot. A törvénytervezet célja a közpark hosszú távú fejlesztése és megújítása az ehhez szükséges feltételek törvényi biztosítása, különös tekintettel az új nemzeti közgyűjteményi épületegyüttest is magába foglaló Liget Budapest projekt megvalósítására.

A kétoldalú együttműködés számos formájában állapodtak meg a Magyar és a Szlovák Írószövetség vezetői. Megegyeztek például a kortárs szlovák és magyar irodalom kölcsönös és rendszeres fordításában először folyóiratok és antológiák, később egyéni kötetek formájában.

Az underground dj-világnak idén is több helyszínt szentel a Balaton Sound. Ismét jelentkezik az Elrow, és új helyszín nyílik The Club néven. A világ egyik legkedveltebb show-sorozata, az Elrow felhozatalában fellép például Paul Kalkbrenner, Jamie Jones, a CamelPhat és Wade is. A modern elektronikus zenei klub arculatát és hangulatát idéző, részben a Balaton vizére épített The Club nevű új helyszínen ad műsort többek között Marco Carola, Martinez Brothers dj-duó, Dubfire és az Alle Farben is. A fesztivál idén július 3. és 7. között lesz Zamárdiban.

Christian Silvain belga művész munkáinak plagizálásával vádolta meg az ismert kínai festőt, Je Jong-csingot. A 69 éves Silvain a belga sajtónak panaszkodott arról, hogy Je mintegy 30 évvel korábban több festményét lemásolta, és ezek közül egy százszor annyiért kelt el, mint az eredeti mű. A kínai művész azt állítja, hogy több alkalommal sikertelenül próbált meg kapcsolatba lépni az őt plágiummal vádoló Silvainnel, hogy személyesen tisztázhassák az ügyet, így nem maradt más választása, mint hogy jogi úton mossa tisztára a nevét.

Április 11-én mutatják be a magyar mozikban a Virágvölgy rendezőjének új filmjét, a Kilenc hónap háborút. Az alkotás egy kárpátaljai magyar fiú történetét meséli el az ukrán-orosz fegyveres konfliktus árnyékában. A 24 éves Jani bevonul a katonaságba, és az életét is kockára teszi, hogy megtapasztalja a függetlenséget. Hamarosan az első vonalban találja magát, miközben anyja számolja a napokat hazatérésééig. A film világpremierjét a Szarajevói Filmfesztiválon tartották, ahol a dokumentumfilmes versenyprogramban elnyerte a zsűri különdíját.

Április 5-én bemutatják a világ leghíresebb balett táncosáról, Rudolf Nureyevről szóló filmet a Vígszínházban. A White Crow-t előbb vetítik hazánkban, mint New Yorkban, ugyanis akkora az érdeklődés a hamarosan kezdődő Nureyev Nemzetközi Balettverseny iránt, hogy a film forgalmazói nem akarták kihagyni ezt a lehetőséget. Ráadásul a film főszereplője is éppen most érkezik Magyarországra: Oleg Ivenko a verseny díjkiosztó gálaestjének egyik sztárja lesz.

A Magyarság Háza különleges lelki élményeket ígérő nagyböjti programként rendezi meg Sebestyén István bukovinai székely népdalénekes, mesemondó lemezbemutató koncertjét március 22-én 18.00-kor. Sebestyén István ma már tudatosan vállalja a hagyomány őrzését, népdal, népmese, népi színjáték, viselet megismertetését és továbbadását.

Sebestyen_Istvan

Már hagyomány, hogy a fesztiválévadot a Feszt!Eger nyitja, idén május 30-án. Három nap a hazai pop, rock és hip-hop jegyében, festői környezetben, a löszfalba vájt pincéiről híres egri Bolyki-völgyben. Egyedi koncerthelyszíneken, a több mint negyven éve használaton kívüli bányaudvarok és borospincék közvetlen szomszédságában a hazai könnyűzenei élet legnagyobbjai lépnek fel.

Az élet házai | Halhatatlan zsidó temetők címmel nyílik kiállítás Klein Rudolf fotóiból a Műcsarnokban március 22-én.

Március 22-én, a víz világnapja alkalmából premier előtt országosan több moziban is vetítik a legendás mesét. Azok a gyerekek, akik életükben most először mennek moziba, „Első mozim” csomagot kapnak ajándékba.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma