GaleriaMegnyito_banner_728x90_002

lsimon02_250x250

2014.01.07

Idén alacsonyabb, 10 milliárd forintos bevétellel számol a Nemzeti Kulturális Alap, mivel a tavalyi 11 milliárdos elvárás nem teljesült, a lottó ötös kevesebb bevétele miatt – mondta el L. Simon László, alelnök az MTI-nek. A kormánybiztos az Előadóművészeti Kollégium Zenei, valamint Színház- és Táncművészeti Kollégiummá való szétválasztásáról is beszélt.

zagrab

2014.01.03

Új magyar intézet nyitja meg kapuit Zágrábban 2014. január 3-án 14 órakor. Az ünnepségen Navracsics Tibor mond megnyitó beszédet magyar és horvát nyelven. Sokcsevits Dénes, a Zágrábi Magyar Intézet új igazgatója is köszönti a vendégeket.

Illusztráció

2013.12.23

L. Simon László kormánybiztos, a Gárdonyi Jubileumi Emlékév fővédnöke köszönti ma este az emlékév ünnepélyes záró eseményének résztvevőit a Zeneakadémián, ahol a beszédet mond Balog Zoltán, emberi erőforrások minisztere.

image.ashx

2013.12.20

Már 2014 nyarára látható eredményeket hoz a Városliget megújítása; a többek között új múzeumi negyedet, nagyobb Állatkertet és több zöldfelületet is magába foglaló Liget Budapest projekt befejezése 2018-ra várható - mondta el a beruházás megvalósításáért felelős miniszteri biztos.

index

2013.12.18

Zenés áhítatot, emlékezőszertartást, és műemlék-látogató túrákat is tartanak országszerte az Ybl Miklós-emlékév alkalmából. A kétszáz éve született építész tiszteletére 2014-ben több helyszínen, így Budapesten, Székesfehérváron, Fóton, Szabadkígyóson, Szarvason, és Nagymogácsiban is programokat szervez a centenáriumot kezdeményező Ybl Egyesület.

 

hp_250x250

2013.12.17

Új magyar intézet nyitja meg kapuit Isztambulban, amelyet Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke nyit meg december 17-én, ahol a magyar delegáció tagjait Hatos Pál, a Balassi Intézet főigazgatója fogadja. A Balassi Intézet összesen négy új intézményt nyit meg világszerte, amelynek segítségével a magyar kulturális diplomáciát újból egységesen koordinálja.

btf

2013.12.16

A Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ 300 millió, a Művészetek Palotája 950 millió, a Nemzeti Színház pedig kétszázmillió forintot kap a kormánytól a Budapesti Tavaszi Fesztivál megvalósítására. Ez a tavalyi 450 milliós támogatás után idén összesen 1 milliárd 650 millió forint – jelentette be Halász János kulturális államtitkár december 16-án a Müpában.

index

2013.12.13

Antall Józsefre emlékeztek halálának 20. évfordulóján 2013. december 12-én, Budapesten a Fiumei úti temetőben. A Nemzeti Örökség Intézete által rendezett megemlékezésen Áder János koszprút helyezett el a síremléknél. A Parlamentben december 13-án megemlékezést tartanak, amelynek keretében Orbán Viktor is beszédet mond.

elol

2013.12.12

Fokozatosan szűnt meg a könyvtárügyet jellemző bizonytalanság az új jogszabályok segítségével − jegyezte meg Halász János, kultúráért felelős államtitkár az Informatikai és Könyvtári Szövetség december 12-ei közgyűlésének megnyitóján a Szabó Ervin Könyvtárban.  Az államtitkár elmondta: a területet érintő idei 1,7 milliárd forintos támogatást sikerült tartóssá tenni, 2014-ben pedig 65 millió forintos többletre lehet számítani.

DSC_0211

2013.12.11

A határon túli magyar színházak képviselői gyűltek össze december 11-én a Nemzeti Színházban, ahol többek között arról tanácskoztak, milyen lehetőségeket biztosítanak a hazai fesztiválok a külhoni magyar színházak bemutatkozására. Halász János a Kultúra.hu kamerája előtt bejelentette: a határon túli színházak támogatását jövőre ötvenmillióra emelik.

Az elmúlt negyedszázad legjelentősebb kiállítása nyílt meg szombaton Ilja Repin műveiből a moszkvai Tretyjakov Képtárban. A világhírű moszkvai galéria a realista festő 300 művét – 170 olajképét és 130 grafikáját – gyűjtötte egybe 28 oroszországi múzeumból és hét magyángyűjteményből Repin születésének 175. évfordulója alkalmából. Az orosz fővárosban augusztus 18-ig látható tárlatot később bemutatják Szentpéterváron, szűkebb változatban Párizsban és Helsinkiben is.

Az ausztriai Szárazvámban (Müllendorf), a kismartoni járásban a legkevesebb öt ókori épület maradványai kerültek elő. Az eddig ismeretlen ókori falu egy sajátos római kori településfajta, egy úgynevezett vicus – saját önkormányzattal nem rendelkező falu vagy esetleg városrész – lehetett, amely kereskedelemből, kézművességből és szolgáltatásokból élt. A leletek azután kerültek felszínre, hogy egy építkezés miatt lebontottak egy régi parasztházat. Az épületmaradványokon kívül találtak 120 fémpénzt, dísztárgyakat és más kerámiákat is.

A nemzetközi tehetségeket bemutató programra meghívták aMayberian Sansküllots és a Belau együttest is. Az egyik legfontosabb európai zenei fesztivált május 30. és június 1. között rendezik, a két magyar csapat ezen, valamint az ahhoz kapcsolódó Primavera Pro ötnapos zeneipari találkozó (május 29. – június 2.) showcase rendezvényén is fellép.

Egy 22 millió évvel ezelőtt élt ősi majomfaj megkövesedett fogmaradványait tárták fel a kutatók egy északnyugat-kenyai lelőhelyen. Az eddig ismeretlen faj az óvilági majmok evolúciójának egy hiányzó láncszemét képviseli. Az Alophia metios fogainak felfedezését megelőzően a kutatók egy korábban Ugandában talált, 19 millió éves megkövesedett fog és egy Tanzániában feltárt, 25 millió éves lelet alapján vázolták fel a majmok evolúcióját, amelyből hatmillió évet azonban nem ismertek. Az Alophia metios fogai jóval kezdetlegesebbek voltak, mint a későbbi majmoké.

A három éve elhunyt George Michael angol popénekes műgyűjteménye 9,26 millió fontért kelt el. Az árverésen 75 tétel szerepelt, köztük Damien Hirst, Tracey Emin, Sarah Lucas és a Fiatal Brit Művészek csoport más alkotóinak munkái, akik George Michaelhez hasonlóan az 1980-as és 1990-es években felrázták a brit művészeti életet. Az árverés bevételét jótékonysági célokra fordítják. George Michael az 1980-as évek elején az Andrew Ridgeleyvel alapított Wham! duó tagjaként vált ismertté, majd szólókarrierjével is hatalmas sikert aratott. Csaknem négy évtizedet átívelő pályafutása alatt több mint 100 millió albuma fogyott, hét felvétele a brit slágerlisták első helyére került, lemezeiért három Brit Awards- és két Grammy-díjat vehetett át.

A Várkert Irodalom március 19-i alkalmán a 30 évvel ezelőtt elhunyt Márai Sándort, a 20. századi magyar irodalom egyik legjelentősebb íróját idézik meg. Az est vendégei Mészáros Tibor irodalomtörténész, Tari Annamária klinikai pszichológus, Tompos Kátya színművész és Hajduk Károly színművész.

Marai_30

Nyikolaj Luganszkij orosz zongoraművész szólóestjével folytatódik március 19-én az „MVM Koncertek – A Zongora”-sorozat a Zeneakadémia Nagytermében. „Napjaink zongoristái közül Luganszkij messze kiemelkedik felkészültségével – jellemzi őt a Financial Times, kiemelve technikai virtuozitását, billentésének érzékenységét és azt a különleges művészi képességét, amellyel az orosz zene megérintő varázsát közvetíti a hallgatóságnak.

Különleges farsangi hangulatú mulatságot rendeznek a pécsi Modern Magyar Képtárban március 22-én. Az esemény fő ihletője a Bauhaus, illetve a Weininger Andor. A Bauhaustól New Yorkig című – március 31-ig látogatható – időszaki kiállítás.

A Müpában a nagysikerű koncertek, tánc- és újcirkusz-előadások mellett a szépirodalom is jelentős szerepet kap: a Vers-estek és a Literárium népszerű sorozatok mellett különleges egyszeri előadások is színpadra kerülnek. Március 18-án Sándor Iván munkásságát, áprilisban Kányádi Sándor munkásságát idézik meg.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma