hangf_spotify_banner_728x90

orban

2014.04.03

Ünnepélyes keretek között adták át április 3-án délelőtt a Várkert Bazár I. ütemét. Az ünnepi műsor, valamint Rogán Antal frakcióvezető és L. Simon László, a Várkert Bazár megújításáért felelős kormánybiztos köszöntője után Orbán Viktor miniszterelnök adta át a megújult épületegyüttest.

halasz

2014.04.02

Magyarországon elsőként Debrecenben nyitotta meg kapuit a KönyvtárPont hálózat 2014. április 2-án. Halász János, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára a Nagysándor Telepi KönyvtárPont és Közösségi Pont ünnepélyes átadóján kijelentette: „A könyvekből nem erődítményt vagy elefántcsonttornyot kell építenünk, hanem lépcsőket, melyeken mindenki feljebb tud lépni. Ezt a célt szolgálja a KönyvtárPont szolgáltatás rendszere.”

halasz_700x463

2014.04.02

Megújult a Sárospataki Református Kollégium Tudományos Gyűjteményei Nagykönyvtára. A több mint 116 millió forintból megszépült létesítmény szerdai átadásán Halász János kultúráért felelős államtitkár elmondta, hogy ez a könyvtár nemcsak Sárospataknak, hanem az egész országnak fontos.

beatris1

2014.04.02

Idén első alkalommal ítélték oda a Vásáry Tamás Ösztöndíjakat. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere két tehetséges fiatalnak adta át az elismerést. Önkéntesség kategóriában Joó Beatris kommunikáció szakos hallgató érdemelte ki, akivel önkéntes munkájáról és jövőbeli terveiről beszélgettünk.

DSC_7148

2014.04.01

Összesen 14 művész vehette át Halász János kultúráért felelős államtitkártól április 1-jén a sikeresen pályázó művészek közül a Szentendrei Régi Művésztelep alkotóházainak kulcsait. A nagybányai festőiskola hagyományait ápoló telepen kedvezményesen vehetik birtokukba a termeket, egy-egy művüket pedig a MANK számára ajánlják fel, amely azokat időről-időre közgyűjteményeknek adja kölcsönbe.

liszt1

2014.04.01

Olyanokat is összehoz a zene, közös nyelvet alkot közöttük, akik szinte minden másban különböznek – mondta el a 2014. évi zenei ösztöndíjak díjazottjairól Halász János kultúráért felelős államtitkár március 31-én, a Zeneakadémián. Átadták a Fischer Annie zenei előadó-művészeti, a Kodály Zoltán alkotói és a Lakatos Ablakos Dezső jazz előadó-művészeti ösztöndíjakat.

halasz_700x463

2014.03.31

Az elmúlt négy évben összesen négymilliárd forint összegű kulturális célú pályázati támogatást nyert Nyíregyháza - közölte Halász János kultúráért felelős államtitkár a nyírségi nagyvárosban. A városban a fejlesztések alkalmával többek között könyvtárbuszt indítottak el, amelynek segítségével olvasnivalót juttat el a kisebb településen élőkhöz.

index

2014.03.29

A budapesti Eötvös József Collegium, a mezőtúri református kollégium és könyvtár, a szatmárcsekei Kölcsey-kúria egykori helye, a Ludovika Akadémia, valamint a Magyar Tudományos Akadémia történelmi emlékhellyé válásáról döntött a kormány, melyek száma így összesen 47-re emelkedett Magyarországon.

halasz_700x463

2014.03.28

Nyelvlesen – Kalandozások a nyelv körül címmel új, állandó kiállítás látható mostantól a Magyar Nyelv Múzeumában Széphalmon. A magyar nyelvoktatás népszerűsítését célzó, nyelvi szerepjátékra, interakcióra épülő tárlatot Halász János, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára nyitotta meg 2014. március 27-én.

DSC_4091

2014.03.28

Kitárta szárnyait március 27-én az óriási lepke az Erzsébet téren: megkezdődtek a programok a Lepkeházban. Rogán Antal és L. Simon László megnyitója után Winkler Nóra és vendégei ültek le a színpadra, hogy Kultúra és innováció témában egy kerekasztal-beszélgetést folytassanak. A szakmai beszélgetésen művészeti intézmények vezetői, és a művészek is elmondták el véleményüket a témában.

Slam Poetry Showcase produkciót mutat be három erdélyi slam poetry bajnok a kolozsvári Planetáriumban május 30-án. A Bajnokon Legalja névvel fémjelzett rendezvényen fellép majd André Ferenc, aki 2013-ban, Horváth Benji, aki 2014-ben és Vass Csaba, aki 2018-ban nyert Erdélyi Slam Poetry Bajnokságot. A belépés ingyenes.

A május 29-én tartandó tanácskozás célja, hogy a 2014 óta létező, a magyarországi színházi nevelési képzések között egyedülálló drámainstruktor szak eddigi eredményeit felmérje, valamint lehetséges fejlődési irányait a korábbi és jelenlegi osztályok közreműködésével, tanáraik és a szakma képviselőinek részvételével megvitassa. Az esemény ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Bővebb tájékoztatás itt érhető el.

Május 29-én este héttől tartják az Irodalmi Jelen díjátadó gálaestjét a Petőfi Irodalmi Múzeumban. Fellépnek többek között: Böszörményi Zoltán, Demeter Szilárd, Dobozi Eszter, Nagy Zsuka, Nádasdy Ádám, Rakovszky Zsuzsa, Orbán János Dénes, Sántha Attila, Szőcs Géza, Vörös István, Zsille Gábor. Az est kiemelt meghívottja és társművésze: Várnagy Andrea zongoraművész.

Perl János képeiből nyílt tárlat a Magyarság Házában, melyen megelevenednek Kárpátalja történelmi emlékhelyei, köztük a munkácsi vár, a Vereckei Emlékmű, a természeti kincsek, a hagyományos népi mesterségek űzői, így a szövőnő, a bodnár, a borász, a bőrdíszműves, a fazekas. A tárlaton a fotók mellett szerepelnek a régió híres kézműves termékei, a salánki hordó, a csörögefánk, a Hidi-kerámia, a beregi szőttes, a salánki viaszos tojás is. A rendezvény az Értékek vonzásában programsorozat része, amelyben az intézményben bemutatják a határon túli magyar tájegységek néprajzi és népművészeti kincseit.

A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete május 27-én hozza nyilvánosságra a kortárs magyar irodalmi műveket és eseményeket bemutató weboldalát (www.mmalexikon.hu) a Pesti Vigadóban. A Magyar irodalmi művek és események 1956–2016 című kutatási program 2018-ban indult, és várhatóan 2021-re nyolcszáz szócikkben dolgozza fel a magyar irodalom hatvan évét.

Május 30. és június 2. között rendezik meg az ELEVEN Tavasz utcafesztivált a Bartók Béla úton, ahol izgalmas művészeti programokkal, kiállításokkal, koncertekkel és workshopokkal várják az érdeklődőket.

eleven_tavasz

Leonidas Kavakos görög hegedűművész karmesterként is sikeres, most erről az oldaláról is bemutatkozik a Budapesti Fesztiválzenekar közönségének május 31-én, június 1-én és 2-án a Zeneakadémián. Nemcsak a karmestere, a szólistája is különleges lesz hangversenyüknek, Gautier Capuçon csellóművész.

Színházi előadások, koncertek, kreatív művészeti játékok és gyermekeknek szóló programok is szerepelnek a vácrátóti ArtBorétum Feszten, amelyet május 31. és június 2. között első alkalommal rendeznek meg.

Május 29-én, szerdán a Magyar Nemzeti Múzeum Dísztermében Görgei Artúr alakjairól beszélgetnek. Ezekről a kérdésekről fog beszélgetni Varga Benedek főigazgató, Mácsai Pál színész, Görgey Gábor rendező és Sirató Ildikó, az OSZK Színháztörténeti Tárának vezetője.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma